Idősebb Jakab apostol

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Idősebb Szent Jakab
Idősebb Jakab apostol.(Pathmoszi ikon, 12. század)
Idősebb Jakab apostol.
(Pathmoszi ikon, 12. század)
apostol
Születése
?
Betsaida
Halála
42
Jeruzsálem
Tisztelete
Egyháza Római katolikus egyház
Tisztelik Római katolikus egyház
Ókeleti egyházak
Ortodox kereszténység
Ünnepnapja július 25.
Római katolikus egyház
április 12.
Kopt ortodox egyház
április 30.
Ortodox kereszténység
december 28.
Etióp ortodox egyház
december 30.
Római katolikus egyház (Spanyolországban)
Minek/kiknek a védőszentje? Spanyolország, zarándokok, kerekedők, gyógyszerészek, szatócsok
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Idősebb Jakab apostol témájú médiaállományokat.

Idősebb Jakab apostol vagy Idősebb Szent Jakab (latinul Iacobus Maior), (? – 42[1]) Zebedeus és Szalome fia, János evangélista testvére, Jézus egyik apostola. Idősebbnek nevezik, hogy megkülönböztessék Jézus másik tanítványától, Alfeus fiától, Ifjabb Jakab apostoltól.

El Greco: Szent Jakab
Santiago Matamoros, azaz Szent Jakab, a mór-ölő
Albrecht Dürer: Szent Jakab vértanúsága (1508 körül)

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szent János leírása szerint Jakab egyike volt Jézus első tanítványainak. Testvérével együtt Keresztelő Szent János tanítványai voltak, ő vezette el őket Jézushoz (Jn 1,29–39). A szinoptikus evangéliumok leírása szerint Jakab Jánossal együtt apjukkal a tengerparton ültek, mikor Jézus elhívta őket. Márk evangéliuma Boanerges-nek, a mennydörgés fiainak hívja a testvérpárt (Mk 3,17). Jakab jelen volt a színeváltozáskor, Jairus leányának feltámasztásakor, és a Getszemáni-kertben is. Az Apostolok cselekedetei alapján tudjuk, hogy Heródes Agrippa „karddal kivégeztette Jakabot, János testvérét” (ApCsel 12,2). A középkorban elterjedt nézetnek, mely szerint Jakab Hispániában térített volna, úgy tűnik, nincs történelmi alapja. Sírját a 9. század óta Santiago de Compostelában tisztelik. II. Alfonz asztúriai király (759842) kezdett a sír fölé templomot építeni.

Legendák[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jakab apostolt vértanúhalála után a király rendelete miatt eltemetni nem lehetett, ezért tanítványai a holttestet ellopták, márvány szarkofágba tették, és egy hajóra rejtették. A hajót azonban elfelejtették a parthoz kikötni, ezért azt a víz elvitte egész Spanyolországig, és az akkori Iria Flaviában ért partot. Itt eltemették.

Sírja később feledésbe merült, mígnem a 9. században egy csillag jelezte annak helyét. Mivel Szent Jakabot spanyolul Sant Iago-nak hívják, e legenda a város nevének eredetére is választ ad: Campus stellae, azaz Csillag mezeje. Együtt pedig Santiago de Compostela.

Jakabot a spanyolok a Matamoros, azaz Mór-ölő jelzővel is illetik. Ennek eredete a 844-ben a mórok ellen vívott clavijói csata. Ekkor a legenda szerint Jakab fehér lovon jelent meg, és győzelemre vezette a keresztény seregeket. E legenda alapján ábrázolják Jakabot gyakran páncélban lovon ülve, csata közben.

Tisztelete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Emléknapja a katolikus és evangélikus egyházban július 25., az ortodox közösségekben április 30. A kopt egyház április 12-én, az etiópok pedig december 28-án ünneplik.
  • Idősebb Szent Jakab a védőszentje Spanyolországnak, a zarándokoknak, kereskedőknek, gyógyszerészeknek és a szatócsoknak is.
  • Róla nevezték el a Szent Jakab-utat (spanyolul Camino de Santiago azaz El Camino), mely Spanyolország Navarra, La Rioja, Kasztília és Galicia tartományain halad át, és amelynek célpontja Szent Jakab sírja.
  • Hazánkban is több egykori és ma is meglévő település viseli nevét: pl. Zselicszentjakab, Tornaszentjakab és neki van szentelve a soproni Szent Jakab Kápolna a Szent Mihály mellett, a lébényi vagy a lengyeltóti Szent Jakab templom.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Szentek élete az év minden napjára III., szerk. Schütz Antal, Szent István Társulat, Budapest, 1933, 105. o.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]