Kána (Galilea)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Kána történelmi település a Közel-Keleten, Galileában.

Kána
Alapításnem ismert
Megszűnésnem ismert
Ország Izrael
Elhelyezkedése
Kána (Izrael)
Kána
Kána
Pozíció Izrael térképén
é. sz. 32° 44′ 42″, k. h. 35° 20′ 18″Koordináták: é. sz. 32° 44′ 42″, k. h. 35° 20′ 18″
A Wikimédia Commons tartalmaz Kána témájú médiaállományokat.

A bibliai Kána[szerkesztés]

Kána település neve háromszor fordul elő a Bibliában, mindháromszor csak János evangéliumában. Először a kánai menyegző, másodszor a királyi tisztviselő fia meggyógyításának helyszíneként jelenik meg; harmadszor János evangélista pedig akkor említi Kána városát, amikor felsorolja a Tibériás tavánál jelen lévő tanítványokat, akiknek a feltámadt Jézus Krisztus megjelent. A galileai Kánát nem említi a Biblia egyetlen más könyve és más kortárs forrás sem.

A kánai menyegző helyszíne[szerkesztés]

Kána elsősorban az újszövetségi kánai menyegző helyszíneként ismert. A szinoptikus evangéliumokban nem, csak János evangéliumában szerepel (Jn 2,1),[1] amely szerint itt tette a Názáreti Jézus első csodáját, amikor is a vizet borrá változtatta.[2]

A királyi tisztviselő fiának meggyógyítása[szerkesztés]

A második bibliai utalás Kána városára szintén csak János evangéliumában található (Jn 4,46).[3] Jézus újra a galileai Kánába ment, ahol egy királyi tisztviselő megkérte, hogy gyógyítsa meg haldokló fiát. Ez a királyi tisztviselő fia meggyógyításának csodatétele.

A Tibériás tavánál[szerkesztés]

Egy harmadik esetben is említi az Újszövetségben János apostol Kána városának nevét (Jn 21,2), mégpdig amikor a feltámadt Krisztus megjelent a tanítványoknak - és köztük a kánai Natánaelnek - Tibériás tavánál.[3] Nátánaelt a szinoptikus evangéliumok Bertalanként említik.

Kána vitatott elhelyezkedése[szerkesztés]

Kána pontos helye vitatott, János evangélista helymegjelölése a következő: "a galileai Kánában". Máig több feltételezés él, hogy hol is lehetett pontosan a település:

  • Kafr Kanna: falu Názárettől hét kilométerre északkeletre. Itt áll az ún. Menyegző temploma, amely állítólag azon a helyen áll, ahol a csoda történt.
  • Hirbet Kána (magyarul: Kána romjai), falu 14 km-re északra Názárettől. A legújabb régészeti feltárások szerint itt lehetett a Bibliában említett település.[4]
  • Libanoni Kána: falu Libanon déli részén, amelyet a libanoni keresztények a bibliai Kánaként tisztelnek.
  • Ain Kana, település, közelebb Názárethez

Források[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2013. április 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. március 31.)
  2. http://lexikon.katolikus.hu/K/k%C3%A1nai%20menyegz%C5%91.html
  3. a b Archivált másolat. [2013. április 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. március 31.)
  4. Michael Hesemann: A Názáreti Jézus - Régészek a Megváltó nyomában, Szent István Társulat

Irodalom[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kana (Galiläa) című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Cana című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.