A palota ékköve

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A palota ékköve
(대장금 Te Dzsanggum)
Szo Dzsanggum és Min Dzsongho
Szo Dzsanggum és Min Dzsongho
Műfaj életrajzi, dráma, történelmi

Alkotó Yeong-hyeon Kim
Író Kim Young-hyun
Rendező I Pjonghun
Főszereplő I Jonge
Csi Dzsinhi
Pak Unhje
Hong Rina
Im Ho
Im Hjonsik
Kum Bora
Jang Mikjong
Kjon Miri
Cso Gjonghvan
I Hido

Ország  Dél-Korea
Nyelv koreai
Évadok 1
Epizódok54 (bizonyos országokban 70)
Gyártás
Részenkénti játékidő 60 perc/epizód (a 70 epizódos tagolásnál 45 perc)
Gyártó MBC
Sugárzás
Eredeti adó Dél-Korea MBC
Eredeti sugárzásDél-Korea 2003. szeptember 15.2004. március 30.
Magyar[1] M1: 2008. március 10. - 2008. május 29., 2008. augusztus 25. - november 25., 2010. január 4. - március 19.;
M2: 2009. szeptember 21. - 2009. december 5.;
Story TV: 2010. augusztus 30. - december 3.; Story5 TV: 2011. július 18. -
Első magyar adó Magyar M1, M2, Duna (54 rész), Story4, Story5 (69 rész)
Kronológia
Előző Damo
Következő Phoenix
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A palota ékköve témájú médiaállományokat.

A palota ékköve (hangul: 대장금, magyaros átírásban Te Dzsanggum, nemzetközi átírásban Dae Janggeum) 2003-ban a dél-koreai MBC csatorna által gyártott televíziós sorozat (szaguk). 91 országban vetítették.[2]

Cselekmény[szerkesztés]

A történet egy valós személy életét ábrázolja, akit a Csoszon dinasztia krónikái is említenek. Ő volt az első koreai női orvos, aki a királyt kezelhette.

A történet Szongszsong király, Jonszangun [Jonszan] király (1494–1506) és Csungdzsong (1506–1544) király uralkodása alatt játszódik. A történet elején, Jun királynét - Szondzsong király második feleségét, a későbbi Jonszangun király édesanyját - a király parancsára a királyi testőrök megmérgezik. A halálos ítélet végrehajtásában részt vevő testőr, Csonszó, hazafelé tartva balesetet szenved. Egy remete megmenti az életét, majd egy jóslatot mond neki, mely szerint az életét három nő fogja meghatározni: az egyiknek a halálát okozza, bár nem szándékosan, a másiknak megmenti az életét, és a harmadik a vesztét okozza, azonban sok ember életét fogja megmenteni. Csak később derül ki, hogy az első nő Jun királyné, a második nő Mjongi (Csánggum édesanyja), és a harmadik maga Csánggum. Az incidens okozta lelki gyötrelmek arra késztetik a testőrt, hogy lemondjon pozíciójáról. Mjongi, aki a királyi konyhán volt udvarhölgytanonc, tanúja az anyakirálynő elleni összeesküvésnek (melyben Csö udvarhölgy is részt vesz), majd jelenti a történteket a hatóságoknak. Ezért hamis vádakat hoznak fel ellene, de a király nem bünteti meg. Az udvarhölgyek viszont nem tűrik el, hogy nem kap büntetést, ezért titokban, törvényellenes módon, saját titkos szabályaik szerint büntetik meg: mérget itattak vele. Hán udvarhölgy, Mjongi legjobb barátnője azonban készít egy ellenmérget, és titokban, a merénylethez használt vízbe keveri, így gyengítve a méreg hatását. A magára hagyott haldokló lányra a már visszavonult katonatiszt talál rá, megmentve életét. Összeházasodnak, és titokban élnek egy távoli faluban kislányukkal Szó Csánggummel, mint alacsony származású emberek.

1504-ben Jonszangun király elrendel egy kiterjedt nyomozást édesanyja gyilkosai ellen. Szót is megtalálják és letartóztatják, miután Csánggum kifecsegte az igazságot, miszerint édesapja nem alacsony származású ember, hanem a királyi palotában volt katonatiszt. Csánggum és édesanyja elmenekülnek, azonban Mjongit halálosan megsebesítik üldözői. Halála előtti utolsó kívánsága az, hogy Csánggum, felnőve, legyen a királyi konyha első udvarhölgye, és jegyezze le édesanyja történetét az első udvarhölgyek naplójában.

Jonszangun királyt, zsarnoksága miatt, puccsal megdöntik, és féltestvére, Csungdzsong, veszi át a hatalmat. Csungdzsong király uralkodásának idején Csánggumnak sikerül bejutnia a királyi palotába és tanuló lesz a királyi konyhán. Bátorságának, tehetségének, kíváncsiságának, melegszívűségének és határozottságának köszönhetően segít Hán udvarhölgynek, aki édesanyja legjobb barátnője volt (ez csak később derül ki), hogy a királyi konyha első udvarhölgye lehessen. Számos megpróbáltatáson kell keresztülmennie, mivel okosságával és ügyességével kitűnik a többi tanuló közül. Csánggum tovább folytatja a főzést azzal a hivatástudattal, hogy a főzés célja nem más, mint egészséget és boldogságot adni annak, aki az ételt elfogyasztja. Csö udvarhölgy azonban ismét összeesküvést szervez unokahúga, Gümjong és nagybátyja, Csö Pánszul, illetve magas rangú tisztviselők segítségével, hogy megőrizzék a Csö család monopolhelyzetét a királyi konyhán. Erőfeszítéseik eredményeképpen koholt vádak alapján rabszolgákként száműzik az udvarból Hán udvarhölgyet („kénes kacsa” vád) és Csánggumot Csedzsu szigetére. Úton Csedzsura, a vallatástól és kínzástól kimerült Hán udvarhölgy meghal.

Min Csonghónak még a palotában tetszett meg Csánggum, ezért lemond királyi testőr állásáról, és sikerül elérnie, hogy a Csedzsu sziget katonai parancsnokává nevezzék ki, csak hogy Csánggum közelében lehessen. Csánggum Csedzsu szigetén találkozik egy Csángdok nevű füvesasszonnyal, aki szintén rabszolga volt, de orvosi tudása miatt nagy tiszteletnek örvend a szigeten. Csánggum szökési próbálkozásai után Csángdok tanítani kezdi őt a gyógyításra. Viselkedése kezdetben sérti Csánggumot, azonban belátja, hogy rabszolgatartója ténylegesen jószándékú, és az életben maradása érdekében bánik így vele. Csánggum Csángdoktól tudja meg, hogy képesítést szerzett nővérként visszajuthat a királyi palotába, hogy megbosszulhassa az édesanyja és Hán udvarhölgy ellen elkövetett tetteket. Csángdok irányítása és tanítása mellett kitanulja az orvoslást, majd kemény munkával és kitartással elvégzi a nővérképző iskolát. Ahhoz, hogy gyógyíthasson és jó orvos lehessen, meg kell szabadulnia a Csö család elleni gyűlölet érzésétől. Miután tisztázza magában érzéseit és hivatását, visszatér a palotába.

Csánggum, visszatérve a palotába szemtől szembe kerül Gümjonggal (aki közben a királyi konyha első udvarhölgye lett), és ennek nagynénjével, Csö udvarhölggyel, aki most a királyi titkárság vezetője. Csö udvarhölgy ismét összeesküvést sző, hogy megszabaduljanak Csánggumtól. Közben Csánggum és Min Csonghó kapcsolata tovább erősödik. Mialatt Csánggum Csedzsu szigetén rabszolgaként élt, legjobb barátnője, Jonszeng, akivel együtt voltak udvarhölgytanoncok, a király ágyasa, majd élettársa lett.

Csánggum, kitartásának és tehetségének köszönhetően, a legjobb orvos lesz a palotában. Sikerül helyes diagnózist felállítania a királyné betegségével kapcsolatban, miszerint halva született ikermagzatai voltak, és megmenti az életét. Majd meggyőzi az anyakirálynét, hogy kezeltesse magát, és kideríti a király krónikus betegségének okát is. Rájön, hogy a király betegségét a Behcet-kór okozza, és meggyógyítja őt. Sorozatos kihallgatások következnek, és kiderül a Csö udvarhölgy és családja által szőtt összeesküvés, illetve a múltban elkövetett tetteik, melynek következményeként a Csö családot és szövetségeseiket elítélik, és megfosztják rangjaiktól. Később elnyeri a királyné háláját, miután meggyógyítja a herceget a súlyos himlőbetegségből.

A király beleszeret Csánggumba, azonban mégsem teszi meg ágyasává, mivel megérti, hogy Csánggum a hivatásának, a gyógyításnak akarja szentelni életét. A teljesítménye elismeréseként, és hogy maga mellett tudhassa (dacolva a miniszterek ellenállásával), kinevezi őt személyes orvosává, a Nagy Csánggum címet, és a 9 fokozatú hivatalnoki ranglétrán a rendkívül előkelő 3. fokozatot adományozza neki.

A király döntése nagy felháborodást okoz a hivatalnokok és tudósok körében, ugyanis akkor a nőket lenézték, így ők soha nem kaphattak magas rangú állást vagy címet. Csánggum vonakodva, de elfogadja a kinevezést, és ezzel beírja magát Korea történelmébe. Min Csonghót, aki hűségesen támogatta Csánggum királyi orvossá nevezését, megvádolják és száműzik. Csánggum és Min Csonghó útjai elválnak.

A király egészsége kritikusan megromlik, és Csánggum nem sokat tehet érte, annak ellenére sem, hogy széleskörűen ismeri a király állapotát (krónikus székrekedés), és gondosan ápolja. Nem használ már sem az akupunktúra, sem a gyógyszer. Utolsó megoldásként egy egyszerű, de addig Koreában soha nem végzett, és abban a korban nagyon veszélyes műtétet javasol a székrekedés megszüntetésére. A miniszterek megrémülnek az eljárás hallatán, és ellenzik, ugyanis a király teste sérthetetlen, azt felvágni nem szabad. Bár a király bízik Csánggumban, fél attól, hogy sikertelen beavatkozás esetén Csánggumot biztosan halálra ítélik. Egyre rosszabbodó állapota miatt a király tudja, hogy nem sok ideje van hátra. Hogy megvédje Csánggumot, akár az utóbbi tiltakozása ellenére is, elviteti őt a palotából, és utolsó kívánsága az, hogy Min Csonghóval hagyják el az országot. Csánggum és Min Csonghó összeházasodnak, és nyolc éven át élnek bujkálva, titokban, mivel a király halálát követően az ellenségeik kerestetik őket. Csánggum folytatja a gyógyítást, bármerre is járnak, közben kislányuk is születik.

Végül nyolc év után Csánggum és Min Csonghó visszatérhet a palotába. Annak ellenére, hogy mindketten elítéltek voltak, a hatalmat gyakorló özvegy királyné visszaadja eredeti rangjukat, mivel kedveli Csánggumöt azóta, mikor még orvos volt a palotában. A király halálát követően a második feleségétől származó trónörökös, Injong király egy évig uralkodik, majd betegségben meghal, így a harmadik feleségétől származó herceg lesz a király, de fiatal kora miatt a hatalmat a királyné gyakorolja. Csánggum tapasztalja, hogy a barátai mind magas rangot kaptak a palotában, és minden sokkal békésebb, mint azelőtt volt. Csánggum és Min Csonghó a szomorú emlékek és a nép gyógyításának vágya miatt úgy döntenek, hogy elköltöznek. A történet végén Csánggum sikeresen végrehajtja Korea történelmének első császármetszését, megmentve a gyermek és az anya életét.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang
1. sor: koreai latin átírás
2. sor: koreai hangul írás
3. sor: magyar átírás
magyar kiejtéssel
a szinkron alapján
I Jonge Seo Jang-geum
서장금
Szó Dzsanggüm
A kezdetek kezdetén udvarhölgy, felnőtt korában száműzik, majd visszatér nővérként. Pályafutása során megmenti az anyakirálynő, a királynő, a király és a herceg életét is, az uralkodói család bizalmasa lesz. Teljesíti édesanyja kívánságát, a királyi konyha főudvarhölgyévé válik s leírja M-yeong-i életének történetét, később a király személyes gyógyítójának nevezi ki, kiérdemelve a "Dae" címet. Ő Korea első sikeres magas rangú női orvosa. Gubás Gabi
Ji Jin-hee
지진희
Csi Csinhi
Min Jeong-ho
민정호
Min Csongho
A testőrgárda parancsnoka egészen addig, amíg meg nem ismeri Jang-geum-öt. Azután folyton váltogatja beosztásait, mindig ott van, ahol a szép és okos nő is. Titulusai révén sokat segít Neki, valamint oktatójának, Han udvarhölgynek. Később elveszi feleségül Jang-geum doktornőt. Dányi Krisztián
Yang Mi-gyeong
양미경
Jang Mikjong
Han Baek-yeong
한백영
Han Bekjong
Myeong-i legjobb barátnője, még a legnagyobb bajban is segített/segít neki. Felülmúlhatatlanul bölcs, a konyhán tanuló lányokat szelíd szavakkal bírja rá arra, hogy minél jobban teljesítsenek. Sok benne a fájdalom, ezeket azonban nem mutatja ki, hiszen a palota veszélyes hely, ott az érzelem a legnagyobb fegyver, amit felhasználhatnak az emberek ellen. Igazságosan ítél, és kiválóan főz. Jang-geum-höz nagyon szoros kapcsolat fűzi. Fehér Anna
Yeo Un-gye
여운계
Jo Ungje
Jeong Mal-kkeum
정말금
Dzsong Malkum
Junjung király uralkodása előtt főudvarhölgy volt, azonban az udvarhölgyek menesztették, ugyanis bolondnak kiáltották ki. Dzsong asszony esze azonban mindig a helyén van, félre tudja tenni érzelmeit, így vállalja ismét a főudvarhölgyi címet, Yeon-sang mestere lesz. Pálos Zsuzsa
Bak Eun-hye
박은혜
Pak Unhje
I Yeon-saeng
이연생
I (Lee) Jonszeng
Jang-geum legjobb barátnője attól a perctől kezdve, hogy beléptek a palota kapuján. Mindig segít, ott ahol csak tud. Igazi ma született bárány, rettentően fél nem csak a Choe családtól, de még őfelségétől a királytól is. Ugyanakkor melegszívű, kedves leányzó. Később Junjong király ágyasa. Vadász Bea
Gim So-i
김소이
Kim Szoi
Min Mi-geum
민미금
Min Migum
Hű segítője Jang-gum-nek és Han udvarhölgynek, rettentően hiányolja a nőt annak száműzetése alatt. Sanyarú sorsa lesz mikor Han udvarhölgy meghal és Choi udvarhölgy bitorolja a "trónt", hiszen kinevezik a király személyes udvarhölgyének - ő felel az uralkodó székletéért. Wégner Judit
Choe Ja-hye
최자혜
Csve Dzsahje
Chang-i
창이
Csang
Chang-i Min udvarhölgy tanítványa, eléggé rakoncátlan kislány, olykor-olykor kap egy-egy nyaklevest mentorától. Imádja Jang-geüm-öt és Han asszonyt, egyik leghűségesebb segítőjük. Van egy "káros" szenvedélye, folyton finomságokat csen el a konyháról... Mánya Zsófi
Gyeon Mi-ri
견미리
Kjon Miri
Choe Seong-geum
최성금
Csve Szonggüm
Jang-geum legnagyobb ellensége, aki mindenáron megpróbálja eltenni láb alól. Még az sem érdekli, hogy annak idején, mikor gyerekek voltak, Myeong-i-t is jó barátnőjének tudhatta: Jang-geum tudniillik folyton folyvást keresztbe tesz neki, éppen ezért muszáj valahogy megszabadulnia ettől a minden lében kanál lánytól. Éles eszével olyan terveket sző, amivel reméli, hogy vetélytársai nem fognak többé útjában állni. Célja ugyanis egyszerű és világos: ő akar a konyha első udvarhölgye lenni. Csondor Kata,
később Huszárik Kata
Hong Ri-na
홍리나
Hong Rina
Choe Geum-yeong
최금영
Csve Gümjong
Seong-geum tanítványa, egyben unokahúga is. Mielőtt Jang-geum a palotába ment, ő volt minden elöljáró kedvence. Egyesek szerint ez a lány előbb tanult meg főzni, mint beszélni, éppen ezért nagy gondot fordítanak rá, és nem véletlenül: az udvarhölgytanoncok versenyeit eddig sorra ő nyerte, még akkor is bizonyított, mikor mások csalónak hitték. Eleinte jó barátságban van Myeong-i lányával, később azonban valamilyen úton, módon megromlik kapcsolatuk, mert feltett szándéka, hogy a nő elvette tőle egyetlen, örök szerelmét. Bíró Kriszta
I Se-yeong

Lee Szedzsong
Choe Geum-yeong
최금영
Csve Gümjong
Gümjong gyerekkorában
I Ip-sae
이잎새
I Iphsze
Yun Yeong-ro
윤영로
Jun Jongro
A Csve család szövetségese Dögei Éva
Bak Jeong-su
박정수
Pak Jongszu
Bak Yong-sin
박용신
Pak Jongszin
A királyi titkárság udvarhölgye Málnai Zsuzsa
Jo Gyeong-hwan
조경환
Cso Kjonghvan
O Gyeom-ho
오겸호
O Gjomhó
A (leggonoszabb) miniszter,
az ellátó hivatal vezetője
Dengyel Iván
I Hi-do
이희도
I Hido
Choe Pan-sul
최판술
(Csve) Cshö Phanszul
A Choe család kereskedőházának tulajdonosa, ő áll minden baj forrásának a hátterében. Míg testvére kiötli a terveket, addig Pan-sul valóra váltja befolyásos kapcsolatai révén. Botár Endre
Na Seong-gyun
나성균
Na Szonggjun
Yun Mak-gae
윤막개
Jun Makke
kapuőr,
Jongro bácsikája
Im Ho
임호
Im Ho
Jung-jong
중종
Csungdzsong
Korea bölcs és igazságos uralkodója. Mint férfi nagyon gyengéd, szereti a feleségét Yeon-sang ágyast. Szerelmes Jang-geum-be, kitart a nő mellett még akkor is, mikor mindenki az életére tör. Pálmai Szabolcs
Cho Jeong Un

Seo Jang Geum
서장금
Szo Dzsanggum
A sorozat elején Dzsanggüm gyerekkorában Pekár Adrienn
Gim Hye-seon
김혜선
Kim Hjeszon
Bak Myeong-i
박명이
Pak Mjongi
Jang-geum édesanyja. Nagyon szépen tud varrni, gyönyörűen formázza meg a betűket, és hihetetlenül jól főz: nem véletlen, hiszen udvarhölgyként tanult a királyi konyhában, de sajnos hivatását fel kellett függesztenie. A királyi palota szemszögéből nézve gyakorlatilag és elméletileg halott. F. Nagy Erika
Bak Chan-hwan
박찬환
Pak Cshanhvan
Seo Cheon-su
서천수
Szo Cshonszu
Jang-geum édesapja. Sok-sok évig szolgálta király személyes hadseregében parancsnokhelyettesként. Később egyszerű kovács lett. Kislánya ennek nem nagyon örül, mert a szegény emberek nem tanulhatnak írni ő viszont nagyon szereti űzni ezt az elfoglaltságot. Így a férfi kénytelen megosztani vele régebbi, gyötrő, a múltban elkövetett egyik gonosz tettét… Lux Ádám
Geum Bo-ra
금보라
Kum Bora
Na Ju-daek
나주댁
Na Dzsudek
Jang-geum nevelőanyja, ő vigyáz rá sok-sok éven át. Rendkívül szigorú egy asszony, folyton követeli Jang-geum-től fizetésének felét és kiabál a ház urával. Ugyanakkor mindenki szereti, mert házsártos lénye ellenére végletekig messzemenőn kedves. Szirtes Ági
Im Hyeon-sik
임현식
Im Hjonszik
Gang Deok-gu
강덕구
Kang Dokku
Jang-geum nevelőapja a világ legmulatságosabb és legkedvesebb embere, mindig segít nevelt lányának. Két állása van: borkereskedő + a király szakácsa. Scherer Péter
Gim Yeo-jin
김여진
Kim Jodzsin
Jang-deok
장덕
Csangdok
Jang-geum akkor találkozik vele, mikor száműzetésben van Jeju szigetén. Gyógyítani tanítja: ha oktatásról és munkáról van szó nagyon szigorú, ám kedves és vicces is tud lenni. Kedvenc jelmondata: "elég a fecsegésből, mars dolgozni!" Hámori Eszter
Han Ji-min
한지민
Han Dzsimin
Sin-bi
신비
Szinbi
Jang-geum a Gyógyítóképzőben ismeri meg. Mikor sokan irigykednek a nőre és senki nem beszél vele, akkor Sinbi megvigasztalja. Ami a legfontosabb szerepében az az, hogy vannak céljai: gyógyítani akar, nem pedig prostituált lenni, ahogy az akkoriban szokás volt a nővérek korában. Törekvéseivel és tudásával eléri a célját. Kiss Virág
Maeng Sang-hun
맹상훈
Meng Szanghun
Jeong Won-baek
정원백
Csong Vonbek
fűszerkerti munkavezető, később orvos Csuja Imre
I Se-eun
이세은
I Szeun
Yeol-I
열이
Jori
A Choi család hűséges szolgálója, tudása révén segít Choi udvarhölgynek megszabadulni Jang-geum-től és Yeon-sang-től miután a nő visszatér a palotába.

A leggonoszabb nővérként tarthatjuk számon.

Solecki Janka
Park Eun-su
박 은혜 -셔서
Dr. Shin Ik-Phil
orvos, Dzsanggüm oktatója Balázsi Gyula
Jeon In-taek
전인택
Cson Inthek
Jeong Yun-su
정윤수
Csong Junszu
királyi orvos Maday Gábor

Nemzetközi megjelenések[szerkesztés]

A dráma nagy sikert aratott egész Ázsiában, olyan helyeken, mint Kína, Tajvan, Hongkong, Malajzia, Szingapúr, Brunei, Japán, Indonézia, Fülöp-szigetek, Thaiföld, Vietnám. Ezenkívül vetítették többek között Ausztráliában, az Egyesült Államokban, Svédországban, Oroszországban, Iránban, Szaúd-Arábiában, Törökországban, Peruban, Egyiptomban, Romániában, Kanadában, Izraelben, Magyarországon és Új-Zélandon, összesen 91 országban.

A sorozat először Dél-Koreában volt látható, és a gyártó, az MBC TV vetítette le 2003. szeptember 15-től 2004. március 23-ig, ahol ez volt a legnépszerűbb műsor. Vetítése alatt az átlagos nézők aránya 45,8%, a rekord pedig 57,1% volt. Ez az egyik legmagasabb nézettségű dél-koreai történelmi sorozat.

Fogadtatás[szerkesztés]

A palota ékköve világszerte sikert aratott, meghódította Európát is.[forrás?] A sorozat megjelenésével nagy érdeklődés indult el az addig nem nagyon ismert koreai konyha iránt.[3][4]

Magyarországon 2008. március 10-től mutatta be a Magyar Televízió. Ekkor még délelőtti műsoridőben vetítették, amikor nagyon kevesen néznek televíziót, de mivel ebben a műsoridőben nagy sikert ért el,[forrás?] a Magyar Televízió többször is megismételte már mindkét csatornáján, egyre magasabb nézettségi időben. 2008. augusztus 25-től, majd 2010. január 4-től március 19-ig a sorozatot megismételték. A palota ékköve Magyarországon is nagy sikert aratott,[forrás?] számos internetes fórum is foglalkozik vele.

Hatása a turizmusra[szerkesztés]

A Te Dzsanggum élménypark kapuja

A palota ékköve c. filmsorozat koreai turisztikai látványosság is egyben, bemutatja a koreai népviseletet, a királyi ételeket, népszokásokat, az épületeket és a tradicionális gyógyítást.[5]

A Koreai Turisztikai Hivatal is támogatta Te Dzsanggum-orientált turizmust. Az MBC TV a koreai kormány segítségével megépítette a Te Dzsanggum élményparkot, ami Jangdzsuban, Kjonggi tartományban nyílt meg a turisták számára 2004-ben. Ezen a helyszínen forgatták a sorozat nagy részét.[6]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Dae Jang Geum című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A sorozat sugárzása a magyar csatornákon. [2011. július 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. július 23.)
  2. Lee Young-ae could return to iconic series. Korea JoongAng Daily, 2014. március 21.
  3. Special Interview - Han Bok-Ryeo, Master of Korean Royal Cuisine. Hancinema, 2009. december 7. (Hozzáférés: 2013. május 10.)
  4. Vive La Korean Food! Hallyu Revitalizes Culinary Tradition. The Korea Times, 2008. március 20. (Hozzáférés: 2013. május 10.)
  5. Dae Jang Geum Theme Park. Korea Tourism Organization. (Hozzáférés: 2013. május 21.)
  6. "Overseas Press to Participate in the Hallyu Promotion Event" Archiválva 2007. április 21-i dátummal a Wayback Machine-ben. at the Korea Tourism Organization website. October 10, 2005.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Dae Jang Geum
A Wikimédia Commons tartalmaz A palota ékköve témájú médiaállományokat.