Utazás a rejtélyes szigetre

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Utazás a rejtélyes szigetre
(Journey 2: The Mysterious Island)
Rendező Brad Peyton
Producer Beau Flynn
Charlotte Huggins
Tripp Vinson
Alapmű A rejtelmes sziget
Műfaj fantasyfilm
kalandfilm
Forgatókönyvíró Brian Gunn
Mark Gunn
Richard Outten
Főszerepben Dwayne Johnson
Josh Hutcherson
Michael Caine
Vanessa Hudgens
Kristin Davis
Luis Guzmán
Zene Andrew Lockington
Operatőr David Tattersall
Vágó David Rennie
Gyártás
Gyártó Warner Bros.
New Line Cinema
Ország USA
Nyelv USA,palau
Időtartam 94 perc
Költségvetés 79 millió $
Forgalmazás
Forgalmazó USA Warner Bros.
magyar InterCom
Korhatár Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.
Bevétel 325,860,290 millió $
Kronológia
Előző Utazás a Föld középpontja felé (2008)
Külső hivatkozások
Hivatalos oldal
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

Utazás a rejtélyes szigetre (Journey 2: The Mysterious Island) egy 2012-es 3D-s Sci-fi-kalandfilm, melyet Brad Peyton rendezett.Az Utazás a Föld középpontja felé című film folytatása, és még lesz egy harmadik rész is, aminek címe Journey to the Center of the Earth. A film főszereplői Dwayne Johnson, Michael Caine, Josh Hutcherson, Vanessa Hudgens, Luis Guzmán, és Kristin Davis.A történetet írta Richard Outten, Brian Gunn és Mark Gunn, a forgatókönyvet Brian és Mark Gunn. utazás a rejtélyes szigetre 2012. február 10.-én jelent meg.A film vegyes kritikákat kapott, a bevétele világszerte sikert ért el, bruttó több mint 325.000.000 $-t, evvel felülmúlva az első részt.

Cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Négy évvel később az első film eseményeinek.A 17 éves Sean Andersont (Josh Hutcherson) elkapta a rendőrség egy rövid üldözés után, ami úgy végződött hogy a Cross motorjával belehajtott egy medencébe, amikor próbálta őket lerázni.Nem sokkal később megérkezik mostohaapja Hank (Dwayne Johnson), és egy rendőr, aki barátja neki, elmondja hogy mi történt.Sean betört egy műholdas kutatási állomásra.Hank és Sean amikor hazaérnek édesanyja, Liz (Kristin Davis) nem örül a fia tetteinek.Majd később Sean elmondja Hanknek hogy azért tört be a kutató központba, mert valahonnan kapott egy jelet, hogy az ő nagy apja Alexander Anderson életben van, aki már 1 éve eltűnt és ki akarja deríteni hogy hol van.Hank úgy döntött hogy segít Sean-nak megfejteni a egy kódot, aminek megfejtése egy három könyvet takar, méghozzá Verne könyveit.Az első könyv: Kincses sziget, a második: Gulliver utazásai, és a harmadik: Rejtelmes sziget.Mind három könyv tartalmaz egy térképet a szigetről.Hank kitépi a lapot a szigeteket ábrázoló mind 3 könyvből, és összeilleszti őket, mert azt gyanítja hogy 1 szigetről van szó.Megvilágítja az összeillesztett képeket és megtudja a koordinátákat ezzel azt bizonyítva, hogy a sziget létezik. Sean mikor megtudja hogy a sziget létezik, azon nyomban el akar menni oda, de mostohaapja nem engedi el.Meggyőzte Liz-t, hogy el megy vele a szigetre megkeresni a nagyapját.Másnap reggel megérkeznek Palaura és egy olyan személyt keresnek, akik el tudják vinni őket hajón.Majd akad is egy Gabato(Luis Guzman) nevű ember és lánya Kailani (Vanessa Hudgens) aki el tudja őket vinni helikopterrel.Sean habozás nélkül bele esik a lányba, amikor meglátja.Megállapodnak velük hogy 2000 $-ért elviszik őket, majd elindulnak.Amikor elindulnak, nem sokkal később egy nagy erejű örvénybe keverednek, ekkor a helikopter lezuhan, majd egy szigeten ébrednek fel.

Átkelnek a szigeten és rájönnek hogy a Rejtélyes szigeten vannak.Ami a valóságban kicsi, az itt a szigeten nagy és ami a valóságban nagy az a szigeten kicsi, ugyanúgy mint Gulliver utazásaiban.A csapat apró elefántokba és óriás lepkékbe futnak, amelyek az első lények, amit felfedeztek a szigeten.Ezután egy galléros nyakú hatalmas gyíkba botlanak, majd megmenti őket Alexander (Michael Caine) és elviszi őket a kunyhójába, amit a hajó roncsaiból épített fel, amivel még érkezett a szigetre. Van egy rádiója is, ami egy helymeghatározó és kiderül hogy csak egy hét múlva tudnak nekik segíteni.

Másnap reggel, Alexander elvezeti a csapatot az elveszett városba, Atlantiszba.Kiszámította hogy ez a sziget 130 év múlva fog elsüllyedni, azonban amikor odaérnek Hank-nek feltűnik valami furcsaság, az hogy a számítások hibásak és a sziget el fog süllyedni 2-3 napon belül.Az egyetlen menekülési lehetőség számukra az nem más mint a Nautilus (Némó kapitány tengeralattjárója), ami valahol el van rejtve a szigeten. Kailani belép némó kapitány kriptájába és megállapítja hogy a napló a part túloldalán van egy barlangban. Hogy el tudjanak oda jutni, óriás méheken kell repülniük odáig, de útközben összefutnak két nagy termetű madárral, amelyek megpróbálják felfalni a méheket.Sean látja hogy Kailani-t már majdnem elkapja az egyik, ekkor megmenti őt, de ő leesik az egyik méhről és megsérül a bokája.Hank és Alexander gyógynövényeket tesznek a bókájára amitől jobban tud járni Sean.


Másnap reggel, a víz szintje hatványozottan megnőtt, Hank arra következtet hogy nem napok múlva fog elsüllyedni a sziget, hanem pár óra múlva. És észreveszik hogy Gabato eltűnt, miután elmennek megkeresni, egy arany vulkán (ez volt a Kincses szigetben) torkolatához tart, és értékes dolgokat, mert azt akarja hogy a lányának szép élete legyen. Miután Alexander és Kailani keresik Gabatot, Hank és Sean elmennek a sziklás parthoz és összetákolt oxigénpalackok segítségével lemerülnek 50 láb mélyre a Nautilushoz, azonban megtámadja őket egy hatalmas méretű elektromos angolna. Majd mikor a tengeralattjáróban vannak, látják hogy nagy energia kellene ahhoz hogy a hajó újra beinduljon, mivel már 50 éve elsüllyedt. Majd kitaláltak egy tervet, hogy az elektromos angolna segítségével újra tudják üzemeltetni a hajót. Eközben Kailani és Alexander megtalálják Gabatot és meggyőzik hogy ne mennyen az arany vulkánhoz, mert veszélyes.Aztán a part felé igyekeznek, mert a sziget gyorsan süllyed, majd egy másik vulkán kitör és lávabombákat ejt a levegőbe, evvel minden hol tűzet keltve.Sean és Hank egy szigonyt az angolnába szúrnak, segítségével be tudják üzemelni a hajót a nagy elektromosságfelvétel miatt, épp időben ahhoz hogy fel tudják venni a többieket, akik már a vízben vannak.Gabatonak átadják az irányítást, majd látják hogy útjukba ütközik egy nagy sziklatömb, ekkor Hank és Sean Torpedókat lőnek ki, hogy tovább tudjanak menni.Kailani megcsókolja Sean-t a bátorságáért.

5 hónappal később Kailani elmegy Sean születésnapjára New York-ba.Miközben ünnepelnek, Alexander felbukkan és egy könyvet ad Sean-nak ajándékba.Sean kinyitja és látja hogy még egy Verne könyvet kapott a Földről a holdra című regényt.Alexander javasolt még egy kalandot, de Liz tiltakozik ez ellen.Hank válaszol "Mi baj lehetne, ez csak a Hold!"

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Filmről[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Brendan Fraser és Anita Briem nem tértek vissza a filmben, de Josh Hutcherson viszont igen. Jane Wheeler sem tért vissza a filmbe (Sean Anyjaként), helyette Kristin Davis vette át a szerepet.Dwayne Johnson játssza Sean mostohaapját, aki majd arra kényszerül, hogy Sean-t el kell kísérnie egy szőrnyű és mitológiai szigetre, hogy megtalálják a rég elveszett nagyapját, aki Michael Caine. 2010 októberében bejelentették, hogy Vanessa Hudgens játssza Hutcherson szerelmi érdeklődőjét.

Forgatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A filmet nyolc helyszínen forgatták, elsősorban Oahu, Hawaii különböző részein, Waimea Valley-n és Kualoa Ranch-on.Észak-Karolina, Wilmington-ra is sor került a forgatás 2011. január 10. - február 10.-ig.

Fogadtatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bevételek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Josh Hutcherson és Vanessa Hudgens Párizsban a francia premieren 2012. februárjában

Utazás a rejtélyes szigetre 203.836.147 millió $-t szerzett Észak-Amerikában, és világszerte 222.000.000 $-t, így összesen 325.860.290 millió $-t szerzett.Ez felülmúlja az első rész hazai és nemzetközi eredmény bevételét.

Észak-Amerikában, 6.540.000 millió $ bevételt szerzett a debütálás napján, így a rangsorba a negyedik helyre jutott.Hétvégén 27.300.000 millió $-t termelt, így feljött a harmadik helyre.Ez sokkal magasabb volt mint az első résznek a 21 millió dolláros debütálása. Észak-Amerikán kivül a legnagyobb bevételt hozó országok: Kína (58.400.000 millió $), Oroszország és a FÁK (17.600.000 millió $), és Mexikó (12.700.000 millió $).

Nemzetközi bemutatók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Folytatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A folytatás címe, Utazás 3: A Föld és a Hold, a New line és a Warner Bros már dolgozik rajta, és Dwayne Johnson visszatért Josh Hutchersonnal együtt, amit szintén Brad Peyton fog rendezni.Az írok, Brian és Mark Gunn ismét együtt működnek a folytatással.A filmet tervek szerint 2014-ben a Warner Bros. mutatja be, ami Jules Verne egyik regénye alapján játszódik, a Föld és a Hold.

Hazai kiadás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Utazás a rejtélyes szigetre 2012. június 5.-én adták ki DVD-n és Blu-rayen. Magyarországon meg 2012. június 7.--én.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]