Thár-sivatag

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Thár-sivatag
Thar Desert 04.jpg
A Thár-sivatag Dzsaiszalmer közelében
Elhelyezkedés India, Pakisztán
Besorolás sivatag, félsivatag
Térkép
Thar Desert satellite.jpg
Műholdas kép a Thár-sivatagról, Pakisztán és India határvonalával

A Thár-sivatag vagy Nagy-Indiai-sivatag (hindi nyelven: थार मरुस्थल, rádzsasztáni: थार मरुधर, urdu: صحراےَ تھر) az indiai szubkontinens északnyugati részén, Pakisztán és India határának két oldalán húzódik. Területe kb. 250 000 km². Hossza kb. 800 km, szélessége kb. 480 km.

A Thár-sivatag túlnyomó része az indiai Rádzsasztán állam területén fekszik, egy része átterjed Pakisztánra, északon, keleten és délen pedig a szomszédos indiai államokra. Nyugaton az Indus völgye határolja, keleten az Aravalli-hegység, észak-ÉNy-on a Szatledzs folyó, délen a gudzsaráti Kaccsh, amely részben sivatagos, részben mocsaras táj. A Thár területének 10-20%-a homoksivatag, míg nagyobb része kő-, kavics-, agyagsivatag, itt-ott bozóttal, kevés fával. Az évi csapadékmennyiség helytől függően 100-250 mm, ami a monszun 2-3 hónapja alatt hullik le. A hőmérséklet május-júniusban az 50 °C-ot is eléri. Egyes helyeken a talajvíz sós, ezért öntözésre alkalmatlan, ennek ellenére egyes mélyedésekben, földteknőkben szegényes búzatermést takarítanak be. A bozótos és füves dűnéken marha- és kecskenyájakat legeltetnek.

A kutatók többsége szerint szerint Kr. e. 2000 és Kr. e. 1500 között száradt ki a terület és sivatagosodott el.

Főbb városok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Dzsaiszalmer, Bikáner, Dzsodhpur.

Homokdűnék Rádzsasztánban
Muszlim lány Dzsaiszalmér környékén

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Thar Desert című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a szócikk részben vagy egészben a Thar című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Reader's Digest: Világjárók lexikona