Szír-sivatag

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szír-sivatag
A Szír-sivatag Palmüra közelében
A Szír-sivatag Palmüra közelében
Közigazgatás
Ország(ok) Szíria
 Jordánia
 Irak
 Szaúd-Arábia
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
Területe518 000 km²
Legmagasabb pontDschabal Abu Rudschmain: 1390 m
Elhelyezkedése
Szír-sivatag (Szíria)
Szír-sivatag
Szír-sivatag
Pozíció Szíria térképén
é. sz. 33° 20′, k. h. 38° 50′Koordináták: é. sz. 33° 20′, k. h. 38° 50′
A Wikimédia Commons tartalmaz Szír-sivatag témájú médiaállományokat.

A Szír-sivatag vagy Szír-Arab-sivatag (arabul بادية الشام, angolos átírással [Bādiyat al-Shām]) sivatagos, félsivatagos, száraz, terméketlen terület a Közel-Keleten, amely

terül el. (Szaúd-Arábiában a Nefúd-sivatagba megy át.) Területe több mint 500 000 km².

A sivatag jelentős része Szíria területén fekszik, ahol az 500-600 méter magas fennsíkot a szikla- és agyagsivatagok uralják, melyekből néhány törmeléklejtőkkel övezett röghegység emelkedik ki.[1] A sivatag legmagasabb pontja itt, Szíriában van, 1390 méter.

Műholdkép

A több országon elnyúló egyhangú tájat csak elvétve tagolják szigethegyek, réteglépcsők, lefolyástalan medencék, szárazvölgyek (vádik). A vádik léte arról tanúskodik, hogy valamikor több csapadék öntözte e kietlen tájat. Manapság - csak a téli hónapokban előforduló, igen ritka - néhány kiadósabb zápor után zöldül ki a sivatag; ilyenkor megjelennek a fekete sátraikkal a messze földet bejáró beduinok és tevéikkel, juhaikkal lelegeltetik a frissen sarjadó füvet.[2]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Syrische Wüste című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Syrian Desert című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Magyar Nagylexikon: Országok lexikona, 2007
  2. Dallos Attila: Szíria, 1979