Mojave-sivatag

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mojave-sivatag
Józsué-pálmaliliomok
Józsué-pálmaliliomok
Közigazgatás
Ország(ok)  Amerikai Egyesült Államok
Államok Arizona, Kalifornia, Nevada és Utah
Legnagyobb településLas Vegas
Népesség
Teljes népességismeretlen
Las Vegas népessége599 087 fő (2007)[1] +/-
Földrajzi adatok
Fekvése Észak-Amerika
Területe124 000 km²
Elhelyezkedése
Pozíció Észak-Amerikában
Pozíció Észak-Amerikában
é. sz. 35° 00′ 30″, ny. h. 115° 28′ 30″Koordináták: é. sz. 35° 00′ 30″, ny. h. 115° 28′ 30″
A Wikimédia Commons tartalmaz Mojave-sivatag témájú médiaállományokat.

A Mojave-sivatag (ejtsd: moháve, angolul Mojave Desert) az Amerikai Egyesült Államok délnyugati részén terül el, négy állam, Arizona, Kalifornia, Nevada és Utah területén.

Neve[szerkesztés]

Nevét a mohave (mojave) indián törzsről kapta. Legmagasabb pontja a Charleston Peak (3633 m), a legalacsonyabb a Halál-völgy 86 méterrel a tengerszint alatt. Kiterjedése a Józsué-pálmaliliom (Yucca brevifolia) elterjedési területével egyezik meg.

Földrajza[szerkesztés]

Domborzati térkép

A sivatagot körbeveszik a Tehachapi-, San Gabriel- és San Bernardino-hegységek, valamint a Szent András-törésvonal és a Garlock-törésvonal. A sivatagban közel 1800 növényfaj él.[2] A népsűrűség nagyon alacsony, de található néhány nagyobb város: Las Vegas, Victorville és Henderson. Ezek közül Las Vegas a legnagyobb, közel 2 millió lakossal.

Három van a Mojave-sivatagban: Mead-tó (mesterséges), Mojave-tó és Havasu-tó.

Nemzeti parkok: Death Valley Nemzeti Park, Joshua Tree Nemzeti Park, Mojave National Preserve, Red Rock Canyon National Conservation Area.

Klíma[szerkesztés]

A Mojave-sivatagban kevesebb mint 330 mm csapadék esik évente. Itt van az USA legalacsonyabban fekvő és legmelegebb területe, a Death Valley (Halál-völgy). A tengerszint alatt 86 méteren fekvő részen nem ritka a +49 °C. A nagy szárazság ellenére itt van a lucernatermesztés egyik központja, mely a vízellátását a California Aqueduct (lásd akvadukt) nevű vízgyűjtő- és szállító rendszerből kapja.

A téli hőmérséklet a −18 °C (0 °F) és 27 °C (81 °F) között, míg a nyári 35 °C (95 °F) és 54 °C (129 °F) között ingadozik. A legnagyobb forróság a mélyen fekvő részeken mérhető. Esőt a Mexikói-öböl felől érkező viharok hozhatnak. A sivatag több részén kiváló körülmények vannak a szél hasznosítására; szélfarmok termelik az elektromos áramot minden évszakban.

Élővilág[szerkesztés]

A sivatagi terület ellenére számos növény- és állatfaj él itt. A terület legjellegzetesebb növényei a Józsué-pálmaliliom (Joshua-fa, kaktuszfa), a Barrel-kaktusz, az ezüst bokorkaktusz, az Engelmann-sünkaktusz és a jojoba. Több invazív növényfaj is megtelepedett a sivatagban, melyek időnként kiterjedt bozóttüzet okoznak.

Turizmus, érdekességek[szerkesztés]

A sivatag kaliforniai részén található az Edwards légitámaszpont (Edwards Air Force Base), az amerikai légierő kísérleti támaszpontja (Naval Air Weapons Station China Lake), a világ legnagyobb tengerészgyalogos kiképző bázisa (Twentynine Palms), és egy katonai kiképző bázis (Fort Irwin & the National Training Center). Itt található az Államok legnagyobb repülőgép-tárolója illetve -temetője, mely a száraz, korróziómentes levegő miatt került ide. Északon, a nevadai részen van Las Vegas, a világ egyik legnagyobb szórakoztató- és szerencsejáték-központja.

A Mojave-sivatagban több kísértetváros is található. Ilyenek például az arizonai Oatman (egykor aranyásók lakták), a kaliforniai Calico (egykori ezüstbányászváros), vagy Kelso. Az itt áthaladó 66-os út (Route 66) mentén is számos szellemváros van, melyek a 66-os út fellendülése idején virágoztak, majd elnéptelenedtek.

A Devils Playground („az ördög játszótere”) egy 64 km hosszan elterülő, dűnés terület, finom homokkal. A Dumont-dűnék homokdűnék Baker mellett.

A Hoover-gát népszerű látványosság. Baker mellett látható a világ legnagyobb hőmérője (41 m magas).

Itt található a SEGS naphőerőmű-rendszer.

Képgaléria[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Annerino, John: Canyoneering: How to Explore the Canyons of the Great Southwest. (hely nélkül): Stackpole Books. 1999. 1. o. ISBN 0-8117-2700-9  

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Subcounty population estimates: Nevada 2000-2007. United States Census Bureau, Population Division, 2007. július 1. (Hozzáférés: 2008. szeptember 16.)
  2. Mazzucchelli, Vincent G., "The Southern Limits of the Mohave Desert, California", The California Geographer, 1967, VIII: 127–133. This study provides original maps of the Mohave and adjacent deserts in the southwestern states.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]