Tabernas-sivatag

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tabernas-sivatag
Közigazgatás
Ország(ok) Spanyolország
Autonóm közösségAndalúzia
TartományAlmería
KözségTabernas
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
FekvéseIbériai-félsziget
Területe280 km²
Elhelyezkedése
Tabernas-sivatag (Spanyolország)
Tabernas-sivatag
Tabernas-sivatag
Pozíció Spanyolország térképén
é. sz. 37° 00′, ny. h. 2° 27′Koordináták: é. sz. 37° 00′, ny. h. 2° 27′
A Wikimédia Commons tartalmaz Tabernas-sivatag témájú médiaállományokat.

A Tabernas-sivatag (spanyolul: Desierto de Tabernas) félszáraz sivatag, amely Spanyolország délkeleti részén, Andalúziában, Almería tartományban található, kb. 30 km-re északra a tartományi fővárostól, Almeríától. A sivatag természetvédelmi terület, a Cabo de Gata-Níjar Natúrpark része. Kiterjedése 280 km².

Magas tengerszint feletti magassága és szárazföldi elhelyezkedése miatt enyhén magasabb az éves csapadékmennyiség (több mint 200 mm/év), de alacsonyabb az éves átlaghőmérséklet, mint Almería part menti területein.

Mini Hollywood utcája

Az észak-amerikai félsivatagokkal való hasonlóságainak köszönhetően az 1950-es évek óta népszerű terület sok vadnyugati film felvételére. A spagettiwesterneket három fő stúdióban játszották: Texas Hollywood, Mini Hollywood és Western Leone.[1] A Trónok harca televíziós sorozat hatodik évadának egyes jelenetei szintén itt készültek.[2]

Kulturális értéke miatt az Európai Filmakadémia 2020-ban felvette az európai filmkultúra kincseinek listájára.[3]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Tabernas Desert című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Triangle of Almeria's Top Movie Filming Locations
  2. Smith, Oliver (11 April 2019). "Spain's incredible Game of Thrones filming locations". Telegraph. Telegraph Media Group Limited. Retrieved 3 June 2019.
  3. Tom Grater: Spaghetti Western Locations Become ‘Euro Film Treasures’; Starzplay Launches On Rakuten; BBC Buys Ronnie Scott’s Doc – Global Briefs (angol nyelven). deadline.com, 2020. június 9. [2021. február 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. május 20.)