Tanami-sivatag

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tanami-sivatag
Terület184 500 km²
Elhelyezkedése
Tanami-sivatag (Ausztrália)
Tanami-sivatag
Tanami-sivatag
Pozíció Ausztrália térképén
d. sz. 20°, k. h. 130°Koordináták: d. sz. 20°, k. h. 130°
A Wikimédia Commons tartalmaz Tanami-sivatag témájú médiaállományokat.
A Tanami-sivatag Ausztrália egyik IBRA régiója
Ausztrália sivatagjainak térképe

A Tanami-sivatag Ausztrália középső területeinek nyugati részén helyezkedik el, az Északi területen. A sivatag sziklás vidékekből és kisebb hegyvidéki területekből áll. Az Északi terület déli határvidékét képező térséget a huszadik századi felfedezőutakig nem is térképezték fel komolyabban. A sivatagon a Tanami Road útvonal halad keresztül. A Tanami-sivatag Ausztrália egyik IBRA (Interim Biogeographic Regionalisation for Australia- Ideiglenes biogeográfiai Regionalizáció Ausztrália számára) régiója. [1][2]

Biológiai jelentősége[szerkesztés]

A kormányzat álláspontja alapján a Tanami-sivatag egyedülálló élőhelyet és menedéket kínál Ausztrália egyes vadon élő, veszélyeztetett állat- és növényfajai számára. Fajok, amelyek kizárólag, vagy többek közt itt lelhetőek fel:

  • western chestnut mouse (Pseudomys nanus),
  • little native mouse (Pseudomys delicatulus),
  • long-tailed planigale (Planigale ingrami),
  • szürke sólyom Falco hypoleucos
  • Australian Painted-snipe (Rostratula australis)
  • Gyöngyös réce

Őslakosok[szerkesztés]

A Tanami-sivatagban a kukatja és a walpiri népcsoport tagjai élnek. A tjurabalan népcsoport tagjai csak a sivatag határvidékén telepedtek le.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Tanami Desert című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]