Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola (
  • Szegedi Magyar Királyi Állami Árpádházi Szent Erzsébet Leánygimnázium
  • Szegedi Magyar Királyi Állami Felsőbb Leányiskola
  • Szegedi Magyar Királyi Állami Leányközépiskola
)

Alapítva1897
NévadóTömörkény István (ember)
HelyMagyarország, Szeged
Típusáltalános és emelt szintű gimnázium

szakgimnázium

technikum
Oktatók száma120 fő (2022)
Tanulólétszám760 gimnáziumi

200 szakgimnáziumi tanuló

összesen 960 fő (2021)
IgazgatóDr. Kakuszi Béla Péter
OM-azonosító029747
TagozatokÁltalános tantervű

Biológiai és környezetvédelmi orientációjú általános tantervű

Emelt szintű angol

Emelt szintű humán

Emelt szintű német

Ének-zene orientációjú általános tantervű

Magyar-német két tanítási nyelvű

Magyar- spanyol két tanítási nyelvű

Művészeti szakgimnáziumi képzés
Elérhetőség
Cím6720, Szeged, Tömörkény utca 1.
Elhelyezkedése
Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola (Szeged)
Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola
Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola
Pozíció Szeged térképén
é. sz. 46° 14′ 59″, k. h. 20° 09′ 03″Koordináták: é. sz. 46° 14′ 59″, k. h. 20° 09′ 03″
Térkép
A Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola weboldala

A Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola Szeged egyik gimnáziuma.

Története[szerkesztés]

Az intézmény jogelődjét 1897-ben alapította Szeged városa, akkor Állami Felsőbb Leányiskola néven. Erre azért volt szükség, mert a 19. században igény mutatkozott a gazdagabb családok leányainak oktatására. Az intézmény kezdeti helye a szegedi Novák-ház volt, amely a mai Szabadkai sugárút és Földvári utca sarkán található. A 20. század elején a M. Kir. Vallás és Közoktatási Minisztérium megvásárolta a Wodlianer-telket, így 1901 és 1903 között itt építették a ma is álló intézményt állami beruházásként. A motívumban gazdag szecessziós stílusú építményt Lechner Ödön tanítványa, Baumgarten Sándor tervezte. Kezdetben 200 leánynövendék tanult hatvan internátusi helyben és 12 tanteremben. 1916 során az intézmény leánygimnázium lett.Ugyanebben az évben az intézményt a megszálló francia csapatok kaszárnyaként használták 4 éven át.[1] Emellett az intézmény pincéjében börtönt alakítottak ki az elfogott kommunisták részére. 1922 során az intézményt átnevezték Árpád-házi Szent Erzsébet Leánygimnáziumra. Az 1930-as évekre a tanulók létszáma elérte az 500 főt.

Tömörkény István, az intézmény névadójának szobra a gimnázium előtt

A világháborúk során az intézmény hadikórházként funkcionált, a diákok addig a város más intézményeiben kényszerültek tanulni. A világháborúk során súlyos anyagi károkat szenvedett el az intézmény.

Az 1950-es évektől kezdve hatalmas változáson esett át az intézmény. 1952-ben felvette Szeged neves írójának, Tömörkény Istvánnak a nevét. Még ebben az évben zenei tagozattal bővült az osztályok száma, és az 1960-as években a fővárost és Pécsett követően itt alakult meg harmadikként a képző- és iparművészeti képzés. Ekkor épült az ipari képzést kielégítő "alkotóház" is. 1965 és 1980 között itt folyt egészségügyi szakközépiskolai képzés, amely ezt követően a Kossuth Zsuzsa Egészségügyi Szakközépiskolába került át. 1975-ben pedig elindult a színpadi táncos-képzés, amit négyévente indít a gimnázium. 1984 után a nevében viseli a Művészeti Szakközépiskola címet.

A gimnáziumi oktatás átszervezése 1989-ben kezdődött. Az addig egységes gimnáziumi osztályokat a társadalmi igényeknek megfelelően speciális képzéssel tették vonzóvá.[2] Ekkoriban vezették be a humán, angol-német, magyar-német két tanítási nyelvű osztályokat, amelyek mellé környezetvédelmi képzés is indult. 1990 és 2005 között itt folyt a zeneszakmai képzés. A 2005-2006-os tanévben bevezetésre került a magyar-spanyol két tanítási nyelvű osztály is. 1996 során a gimnáziumot összevonták a Szilágyi Erzsébet kollégiummal. 1997-ben egyhetes centenáriumi ünnepségét tartotta az intézmény. 2008-ban az épületet teljes körűen felújították és új épületszárnnyal bővítették.

Tagozatok[szerkesztés]

Általános tantervű képzés[szerkesztés]

Felvehetők száma Tagozatkód Képzési idő
32 fő 0008 4 év

Ez az orientációjú osztály heti 4 órában tanul két idegen nyelvet. Elsőnek angolt, másodiknak olaszt vagy spanyolt, amit a felvételi eredmények alapján oszt be az iskola.[3]

Biológia és környezetvédelmi orientációjú általános tantervű képzés[szerkesztés]

Felvehetők száma Tagozatkód Képzési idő
18 fő 0007 4 év

A képzésre olyan diákokat nevelnek ki, akik érdeklődnek a környezetvédelem, természetvédelem és biológia iránt. A személetformálás és a természettudományos szakirányú felvételire való felkészítés. 9. és 12. osztály között heti 4 emelt óraszámban tanulhatnak biológiát, amit 11. és 12. évfolyamon emelt szinten sajátíthat el a tanuló. A kémiát 9. és 10. osztályban heti 2 órában tanulhatnak. A természetvédelem, illetve a környezetvédelem pedig a biológia órába épül be. Első idegen nyelv az angol, második a német (heti 3 óraszámban).

Emelt szintű angol nyelvi képzés[szerkesztés]

Felvehetők száma Tagozatkód Képzési idő
16 fő 0004 4 év

Ez a csoport heti 5 óraszámban tanul idegen nyelvet. Elsőnek angolt, másodiknak németet. A cél pedig az emelt angol nyelvi érettségire való felkészítése.

Emelt szintű humán képzés[szerkesztés]

Felvehetők száma Tagozatkód Képzési idő
32 fő 0006 4 év

A tanulók magyar nyelv és irodalmat, illetve történelmet tanulhatnak heti 5 órában. Heti 4 órában angol, heti 3 órában latin nyelvet tanulnak. A latin nyelv tanulása mellett a diákok betekintést kaphatnak az ókori irodalomba, történelembe és kultúrába, csoportbontás keretén belül. 11. osztályban ezeket a tárgyakat emelt szinten tanulják, még mozgókép és médiaismeretből is.

Emelt szintű német nyelvi képzés[szerkesztés]

Felvehetők száma Tagozatkód Képzési idő
16 fő 0003 4 év

Ez a tagozat az angolhoz hasonló, azzal a különbséggel, hogy itt a német az első számú nyelv és az emelt német nyelvi érettségire,illetve a német középfokú-nyelvvizsga szintjére való felkészítés a cél. A német nyelvet ráadásul anyanyelvi lektor által lehet tanulni.

Ének-zene orientációjú általános tantervű képzés[szerkesztés]

Felvehetők száma Tagozatkód Képzési idő
14 fő 005 4 év

A diákok heti 3 órában tanulhatnak ének-zene tárgyat és részt vehetnek az iskolai énekkarban. Első idegen nyelv az olasz, míg második az angol amit heti 3-3 órában sajátíthatnak el.

Magyar-spanyol, illetve magyar-német két tanítási nyelvű képzések[szerkesztés]

Felvehetők száma Tagozatkód Képzési idő
16 fő 001, illetve 002 1+4 év

Mindkét évfolyam esetében van egy nyelvi előkészítő évfolyam (KNY évfolyam), ahol a diákok heti 18 órában tanulják az adott nyelvet. A többi tantárgy esetében szinten tartó oktatás folyik. Felsőbb évfolyamon már az adott nyelvhez kapcsolódó civilizációt, a történelmet és a biológiát tanulják az adott nyelven. A törzsanyagot 9-12. évfolyam között tanulják. A tagozatokhoz nem kötelező a nyelvi előképzettség.

Névváltozatok
Időszak
Név
1897-1916Állami Felsőbb Leányiskola
1916-1922Állami Felsőbb Leánygimnázium
1922-1952Árpád-házi Szent Erzsébet Leánygimnázium
1952-1984Tömörkény István Gimnázium
1984-Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola

Művészeti szakgimnáziumi képzés[szerkesztés]

Az iskola szakmai programban a cél az, hogy az ilyen irányú képzésben résztvevő gyerekek az alkotói gondolkodást és az adott szakok szakmai alapjait sajátítsák el 4+1 tanév párhuzamos képzés során. Minden osztály esetében angol nyelvet tanulnak. A képzés végén a diákok szakképesítő bizonyítványt kapnak.[4]

Az alábbi művészeti szakok vannak jelenleg a gimnáziumban:

Szakirány megnevezése Felvehetők száma Tagozatkód
Művészeti grafikus 8 fő 0009
Kerámiaműves 8 fő 0010
Szobrász 8 fő 0011
Textilműves 8 fő 0012

Híres diákok, tanárok[szerkesztés]

Árpádházi Szent Erzsébet Alapítvány a Tömörkény István Gimnáziumért[szerkesztés]

Ez a gimnázium alapítványa. Az iskola nevelő-oktató munkája mellett a művészeti tagozatait kifejezetten támogatja. Nyaranta alkotótáborokat szervez nekik Mártélyon, majd a művek kiállításra kerülnek, megvásárolhatóak ((ezzel is gyarapítják az alapítványi vagyont). Ezenkívül alapítványi gálát és képzőművészeti kiállítást szerveznek.[5]

Érdekességek[szerkesztés]

Az 1986-os Szerelem első vérig című film szereplői, Füge és Ágota a történet szerint ebben az iskolában végzős diákok.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Fölsőbb Leányiskola -Szeged” (hu-HU nyelven).  
  2. Iskolánk múltja, története. tomorkenygimn.synology.me. (Hozzáférés: 2022. június 10.)
  3. Szegedi Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum - Aktuális. tomorkenyi-szeged.edu.hu. (Hozzáférés: 2022. június 10.)
  4. Szegedi Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum - Tagozataink. tomorkenygimn.synology.me. [2022. június 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. június 11.)
  5. Szegedi Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum - Alapítvány. tomorkenyi-szeged.edu.hu. [2022. június 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. július 10.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]