Bíró Annamária

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bíró Annamária
Született1951. július 24.
Makó
Elhunyt1998. szeptember 1. (47 évesen)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásafazekas
IskoláiSzegedi Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum
Kitüntetései
SablonWikidataSegítség

Bíró Annamária (Makó, 1951. július 24.Budapest, 1998. szeptember 1.[1]) fazekas, a népművészet mestere.

Életpályája[szerkesztés]

Szegeden a Tömörkény István Iparművészeti Gimnázium kerámia szakán egyidejűleg érettségizett és kerámiakészítő szakmunkásvizsgát tett. 1969-ben költözött Szekszárdra. 2 hónapig Steig István fazekas műhelyében korongozott, majd a decsi Háziipari Szövetkezetbe került bemintázó gyakornoknak. Itt olyan jól megtanult szőni és hímezni, hogy sárközi főkötőhímzéssel készült pályamunkára az elsők között kapta meg a Népművészet Ifjú Mestere címet 1970-ben.

1970-től 17 éven át a Szekszárd-csatári kerámiaüzemben dolgozott különböző beosztásokban. A ranglétra minden fokát kipróbálta a díszítőtől a művészeti vezetőig. Ezzel párhuzamosan elkezdte saját műhelye kialakítását, s amikor munkabeosztása lehetővé tette, ott dolgozott.

A sárközi kerámiahagyományok folytatására Kresz Mária, a barcaújfalusi fehér alapon kék írókás edények megújítására Domanovszky György néprajzkutatók biztatták, elismerve a díszítésben szinte egyedülálló jártasságát, tehetségét. Az áttanulmányozott erdélyi múzeumok anyaga és a szakirodalom „hozadéka” tért vissza aztán használati tárgyain: edényeken, mokkás, teás- és étkészleteken, dísztárgyakon.

Kis műhelyét 1995 februárjában, szintén pár négyzetméternyi bemutatóteremmel bővítette, de ez sem mentette meg az állandó jövés-menéstől, ki- és becsomagolástól, vásározástól, ami – örömei mellett – bizony egyre inkább fárasztóvá vált. Hagyatékának egy részét a Wosinsky Mór Megyei Múzeum vásárolta meg, egy másik részét húga, Olti Ildikó ajándékozta a múzeumnak kiállítás céljaira.

Kiállításai[szerkesztés]

Díjai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Adatai a Petőfi Irodalmi Múzeum katalógusában

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]