Szerkesztővita:Szilas/Archív01

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Szajci 13 évvel ezelőtt a(z) oldid témában
Üdvözlet! Üdv Szilas! :) Köszöntelek a magyar Wikipédiában!

Ha még nem tetted, érdemes elolvasnod az irányelveket és a gyakran felmerülő kérdéseket. A szerkesztést a Homokozóban gyakorolhatod. Ha bármi kérdésed lenne, amire nem találsz választ a Segítség! lapokon, akkor a portán vagy a kocsmafalon érdeklődhetsz. Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára! Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a felhasználói lapodon (pl. érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ez az üdvözlet is példa rá. A vitalapokon így írhatod alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánok! - SyP 2006. augusztus 31., 13:23 (CEST)


Kedves Péter!

Köszönöm a szíves fogadtatást. Egyelőre botladozom, de nagyon érdekel a dolog.

Üdv Szilas 2006. augusztus 31., 14:03 (CEST)

aláírás időponttal

Szia, vitalapokon tett bejegyzéseidet úgy tudod legkönnyebben aláírni, hogy a szerkesztés után a szerkesztőablak tetején találhatü, balről a 10. gomb megnyomásával (amin egy kvázi aláírás van) az azonosítódat és a dátumot időpontot is elhelyezed. --Burumbátor társalgó 2006. október 18., 12:35 (CEST)

Köszi szépen!

--Szilas 2006. október 18., 13:07 (CEST)


Láttam, hogy megkezdted, és örülök neki. Figyelni fogom az előrehaladást, mert tényleg nagyon szép térképek. Üdv, --Burumbátor Burum kerekasztala 2007. március 9., 16:08 (CET)

kategóriák

Szia! Itt olvashatsz a kategóriák rendezéséről többet: WP:KAT. Üdv, SyP 2007. július 3., 11:22 (CEST)

Your vote in the election

Hi! I have stricken your vote from $1 in the current board election. Each editor is only allowed to vote once, even if xe meets he voting criteria in several projects. I therefore struck your vote from $1 and kept the one from $2, because your vote from the $2 is the latest one. Thanks for understanding, Jon Harald Søby 2007. július 7., 23:02 (CEST)

Brueghel

Visszacseréltem a képet, ugyanis az általad betett kép nem az ifjabb, hanem az id. Pieter Bruegel festményét ábrázolja. Utána megnéztem a commonsban található képeket, és megdöbbentem, mert valaki az ifjabb munkái közé töltött fel legalább öt olyan festményt, amely a papa képe. Mivel a kiállítóhely megegyezik az eredetiével, és nincs feltüntetve, hogy másolat, arra kell gondolnom, hogy nem tudta, hogy P. B. nevű festő kettő is van:). S így már érthető a tévedésed is:). --Lily15 üzenet 2007. július 8., 06:12 (CEST)

Vissza az egész, viszont akkor a Commonsban fel kellene tüntetni, hogy másolatokról van szó. Az idősebb képei egyébként annyira kedveltek és keresettek voltak, hogy mindkét fia rendszeresen készített róluk másolatokat. Valószínűleg ezekbe botlottál bele:). --Lily15 üzenet 2007. július 8., 19:33 (CEST)

Apróságok:):

Eredeti
Másolat


Van néhány apró eltérés.--Lily15 üzenet 2007. július 8., 19:45 (CEST)

David

Kedves Szilas, lektorálandó jellel láttam el a cikket, mert szokásaink szerint életrajzi cikkekben múlt időbe tesszük az igéket. Elkezdtem a cikk javítását, de a Te figyelemdbe is ajánlom.
Kérdezném egyben, hogy van-e szándékod a gazdag képillusztrációból bármelyik kiemelésére. Ha igen, annak kellene a jelenlegi Venus-kép helyébe kerülnie.
Ilyen sok illusztráció könnyen "galériává" szervezhető. Ha igényled, abban szívesen segítek. (A cikk egyébként nagyon jó, gratula).--Linkoman 2007. július 25., 11:12 (CEST)
Természetesen marad fő képnek az, amivel Te gazdagítottad a Wikipédiát.
A múlt idő - jelen idő kérdésében nincs miért szabadkoznod, mivel számos életrajzban alkalmazzák ezt, valmiféle élénkítés érdekében. (Megjegyzem: kronológiákban mi is meghagyjuk a jelenidőt.)
A galérián még gondolkodom.
Köszönöm kedves válaszod.--Linkoman 2007. július 25., 11:30 (CEST)

Táblázat

Kedvs Szilas, először is szívből köszönöm a gratulációdat, jól esik.
Szívesen segítenék, de sajnos, a sablonozáshoz nem értek. Ajánlom, kárj segítséget a WP:AÜ lapon.--Linkoman 2007. augusztus 4., 13:29 (CEST)

Re: pinyin

Szia. Ha még nem bukkantál időközben rá: Wikipédia:Kocsmafal (javaslatok) Üdv, Mami 2007. szeptember 6., 15:54 (CEST)

Szobor

Köszi, nagyon aranyos :) A galléros pávián cikkbe szerintem be lehetne tenni, mert elvileg az, csak ott már túl sok kép van és elég rövid az egyiptomos szakasz... Majd ha lesz szócikk az egyiptomi művészet legkorábbi szakaszáról, oda is bekerülhet. – Alensha üzi 2007. szeptember 9., 14:10 (CEST)

Vincent-Marie Viénot de Vaublanc

Kép:Torre de Belém2.JPG

Sajnálattal közlöm, hogy a kép nem lett kiemelt. Az alternatív változatra még szavazatokat várok. Üdv Szajci reci 2007. október 26., 11:42 (CEST)

Aláírásod

A "Beállításaim" menüben tudod beállítani. Az alábbi mintát másold be, így lesz egy hivatkozás az user-, és a vitalapodra is:

[[user:Szilas|Szilas]]*[[user_vita:Szilas|<small>Társalgó</small>]]

Az aláírás bemásolása után, az alatta lévő kis négyzetre kattintva tegyél egy pipát, - mentsd le és frissítsd... - Üdv. » KeFe « vitalapom 2007. november 14., 13:43 (CET)

Valószínű, hogy nem pontosan írtad be a kép nevét, vigyázz a kis és nagybetűkre.

- Üdv. » KeFe « vitalapom 2007. november 15., 04:08 (CET)

Wikipédia:Németország-műhely

Szia! Ha van kedved csatlakozz a műhelyhez! Szajci reci 2007. november 16., 11:43 (CET)

Értem. Köszi a válaszod! Szajci reci 2007. november 16., 15:18 (CET)

Pola kép - kiemelt jelölés kritikája

Itt reagálok a kép jelölésére, mert egyrészt arra az oldalra nem jó illesztetted be a jelölést (nem lehet látni szerkesztés módban!), másrészt nem akarok vészmadárrá válni, aki minden képre negatív kritikát mond...

Ezzel a képpel az a bajom, hogy nagyon csúnya piros, zöld, kék csíkozás jelenik meg a tengereknél, ahol elvileg egy homogén, egyszínű területnek kellene lennie - ez nagyításban is látszik, bár ott nem annyira zavaró, mert nem olyan széles a csík... Magyításban jól látszik, ahogy az elvileg egyszínű vonalak váltogatják a színeket...

Nem tudom, hogy ez annak a következménye-e, hogy a színek erősítve lettek a képen, vagy a szkennelés során alakult így(?), vagy JPG-hiba(?) - annyira nem értek hozzá, hogy az okát megállapítsam. (leggyanúsabb a szkennelés és a JPG)

Mindenesetre ez a csíkozódás nagyon zavaró (az általad beillesztett kis méretben nem annyira feltűnő). misibacsi 2007. november 18., 09:56 (CET)

Szavazás

A Wikipédia:Szavazás/Romániai megyék elnevezése lapon folyik szavazás, hogy milyen nyelvűek legyenek a megyék szócikkeinek nevei, ha érdekel nézz el ide! (Bocs ha zavartalak) – Beyond silence 2007. november 20., 11:04 (CET)

Nem próbléma, elfogadom. Minden jót ;)– Beyond silence 2007. november 22., 08:40 (CET)

Szlovéniai magyarok

Kedves Szilas! Örömmel látom, hogy nekifogtál a Szlovéniai magyarok szócikknek. Azonban van már egy Muravidéki magyarok cikk-kezdemény is! Mivel ez így átfedés, annyi tennivaló volna, hogy a korábbi cikk tartalmát is bele kellene dolgozni abba a szövegbe, amit most írsz. Szerintem egyébként a Muravidéki magyarok szebb cím volna, de ha valamilyen okból ragaszkodsz a Szlovéniai magyarok címhez, nem bánom. Mindenesetre összedolgozás után az egyiket át kell nevezni a másikra. Üdvözlettel, --Adapa 2007. december 4., 16:52 (CET)

Megoldva! --Adapa vita 2007. december 4., 22:44 (CET)

csonkok

Kérlek nézzél meg néhányat a szlovákiai magyar településekről szóló lapok közzül: Kategória:Szlovákia települései. Texaner vita 2007. december 6., 15:17 (CET)

Koordináta sablon

{{Coor dms|{{{latd}}}|{{{latm}}}|{{{lats|0}}}|{{{latNS}}}|{{{longd}}}|{{{longm}}}|{{{longs|0}}}|{{{longEW}}}}}

lat = szélesség long = hosszúság

d=fok m=perc s=mp (default=0)

Texaner vita 2007. december 6., 16:46 (CET)

Boldog karácsonyt!

Boldog karácsonyt, és békés, örömteli új évet kívánok:Kossuthzs. vita 2007. december 22., 16:03 (CET)

Ezek egybites elemzések, mind komolytalanok. Boldog Karácsonyt és Újévet neked is :) – Vince blabla :-) 2007. december 30., 19:51 (CET)

GEOVITSAS O'PISTOS KRALES TOURKIAS

Nem ertem. Akkor lehet hogy rosszul olvastam. Akkor pontossan mit lehetne olasni szerinte, Szilas ur? Nekem othon vann egy kepem a koronarol es eszt olvasom: GEOVITSAS O'PISTOS KRALES TOURKIAS Ezt a szoveget hogy teccik ertelmezni? Koszonom a segitseget.

PS Hat sajnos nem vagyok 100% magyar, es magyarul nem tudok olyan jol irni mint tik. Ez baj? Ha ilyen ugyessek vagytok tobszor el torolni a mit irok, talan leg kozelebb lesznek olyan kedvessek hogy az eltorles helyett talan meg igazitjak a magyar nyelvemet, ugy hogy mindenkinek legyen SZABAD BE SZOLNI!!!! Vagy a szabatsag az csak egy szobor a Szoviet Idobol? Mauriziotani vita 2008. január 20., 21:56 (CET)

Szilas-nak: Ha jol ertem akkor ebbe a millenariumi nagy konyvben aszt mongyak hogy Geovitsasz = Geza? Vagy, mit is irnak errol? Koszonom elore a valaszt. Hat en nagyon orulnek ha a konyv fenymasolatot el kuldened nekem, de nem akarok enyit zavarni. Talan el kuldheted csak azok a reszek a hol ezzel a Geovitsasz keprol foglalkoznak. Skannerelni is lehetne? Koszonom.

Mauriziotani vita 2008. január 21., 10:02 (CET)

Ha nektek nem problema, Akkor mert nem irjatok be a Szent koronarol szolo Wikipedia lapon eszt a gorog szoveget Geovitsas pistos krales tourkias?

Es akkor en abba hagyom a zavarast. Koszi!!!Mauriziotani vita 2008. január 24., 10:22 (CET)

Román megyék neve

Szia

Ismét felvetették a sok kiváltó kérdést, hogyan nevezzük a román megyéket. A közelmúltbeli szavazáson te is az egységes elveken nyugvó, történelmi, természetföldrajzi, szakirodalmi alapokon álló, világos, egyszerű rendszer mellett szavaztál. Kérlek, szavazatoddal most is támogasd ezt, elősegítve a jelenlegi, tiszta rendszer fennmaradását.

Winston vita 2008. február 11., 13:12 (CET)

re Kiemelt képek

Köszönöm a vitalapi megjegyzésedet. Amit leírtál, azzal teljesen egyetértek. Azonban az élettelenség legfőbb forrása szerintem a 100%-os támogatottság megkövetelése. Szerintem attól, hogy a 100%-os támogatottságot lejjebb vinnénk, a megszavazott képek minősége nem romlana, de az oldal látogatottsága valószínűleg megnőne. Ma képet azért nem tesz fel ide senki, mert úgyis lesz ellenszavazat, tehát felesleges. Szavazni azért nem járnak, mert egyrészt egy ellenző vélemény is már az egész folyamat végeredményét meghatározta, felesleges odatenni a támogatomot (de még egy ellenzemet is). Ellenzem szavazot pedig azért nem szívesen tesznek (tisztelet a kivételnek), mert rajta van a felelősség, hogy miatta nem lesz semmi a dologból. A másik ok, amiért nem jár oda semmi, az pedig éppen az, hogy nem jár oda senki, tehát a lap elfeledett és elfekvő (öngerjesztő folyamat). De ez a folyamat szerintem fordítva is működne. A jelenlegi kísérletezésem legfőbb célja, hogy erről tapasztalatot gyűjtsek, mielőtt előterjesztem a változtatási javaslatomat. A maximalizmust pedig támogatom, magam is az vagyok (a feltett most már öt kép egyikét sem gondolom igazán kiemeltnek, a kritikai megjegyzések nagy részével egyetértek). Csak olyan szabályok közé kellene terelni az oldal működését, hogy ez pozitív és ne negatív módon hasson. Samat üzenetrögzítő 2008. február 13., 13:14 (CET)

Bocs

Bocs, de gondolom ismered a „vissza” gombot a böngészőn. Kimásol, bemásol. → Raziel szóbuborék 2008. március 6., 09:19 (CET)

Bocsi, bocsi, bocsi, bocsi, bocsi, bocsi, bocsi, bocsi, bocsi :-( → Raziel szóbuborék 2008. március 6., 09:25 (CET)
Kérlek nézz rá: Vita:Az Európai Unió Tanácsának Elnöksége. Köszönettel, – Burumbátor Hajnali Tudósklub 2008. március 23., 16:37 (CET)

Alsó-felső idézőjel

Szia Szilas! A szerkesztési ablak alatt, az Alap karakterek között megtalálható a „” idézőjelpáros is, én is általában onnan írom be. Jó szerkesztést, SyP 2008. március 24., 10:34 (CET)

Batthyány-téri templom

Örülök, hogy tetszik a módosítás. Tényleg jó beállítást találtál, egyedül a ház volt ami engem is zavart (meg a kicsit fakó színek), de az hogy a perspektíva miatti hátradőlést kritizálják... mintha mindenki daruskocsival járna fotózni :) Szerintem ez így természetes. Szóval gratulálok a képhez, és remélem egy kevésbé kötözködő időben még láthatom a kiemeltek között. (A horror képek szerzői pedig, nem is tudom mit mondjak, talán csak rosszul volt kalibrálva a monitoruk ;-) BáthoryPéter vita 2008. június 7., 11:31 (CEST)


Látom le lett zárva a szavazás. Mivel mondtad hogy tetszik a módosított változat, megengeded hogy a Commonsban frissítsem vele a képet? Így a Batthyány tér szócikkben is lecserélődne. BáthoryPéter vita 2008. június 22., 12:42 (CEST)

A Quality Image-el kapcsolatban igazad van, majd kitalálom milyen néven töltsem fel (majd ha a saját gépemnél leszek...) BáthoryPéter vita 2008. június 22., 20:25 (CEST)

HotCat

Szia, Szilas! Nagyon tetszett a "forró macska" kifejezésed. ha nem haragszol a belekotyogásért, akkor idemásolom amit Adapa hasonló jellegű kérdésére válaszoltam nemrég.

A HotCat egy olyan segédeszköz, amivel kategóriát lehet hozzáadni, törölni, vagy cserélni egy cikkben, úgyhogy nem nyitod meg szerkesztésre. A beállításaidnál a segédeszköz fülön ki kell pipálni a HotCat-et, más nem kell hozzá. Ezután az egyes lapokon a "Kategória" szöveg mellett megjelenik egy + jel a hozzáadáshoz, - a törléshez, +- a cseréhez. A kategóriastruktúrát illetve a kategória tartalmát nem mutatja, de segít abban, hogy ne kelljen beírni a kategória teljes nevét, az első néhány karakter begépelése után felkínál egy listát. Üdvözlettel – Hkoala 2008. június 9., 10:13 (CEST)

Semmi gond, én magyaráztam bénán. Megpróbálom még egyszer, másképp: Ha be vagy jelentkezve, a legfelső sorban a következő menüsort látod Szilas vitám beállításaim figyelőslistán közreműködéseim kijelentkezés. Itt a beállításaim menüpontra kattintasz, ekkor megjelenik egy lap, aminek a címe: Beállításaim. A cím alatt a következő "fülecskéket" látod: Felhasználói adatok, Felület, Képletek, ... (nem írom végig az összeset), az utolsó a Segédeszközök. Ezt az utolsót kell választanod, és megjelenik egy lista a választható segédeszkzökkel, mindegyik mellett egy doboz, amit ha kipipálsz (rákattintasz), akkor bekapcsolod az illető eszközt. A HotCat felülről a harmadik a listában. Üdvözlettel – Hkoala 2008. június 9., 19:31 (CEST)

Lundberg

A galéria nem jól volt lezárva:)). – Lily15 üzenet 2008. július 21., 10:48 (CEST)

kiemelt

Szervusz! Kérlek ha tudsz itt szavaz: Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/Vendvidéki Köztársaság [törölt kép] DoncseczTöj njaš spor. 2008. szeptember 27., 14:42 (CEST)

en:Péter Kollár

Kérlek, szavaznál az angol wikin, mert ezt a cikket akarják törölni, ismerettség hiánya miatt. Az ismerettség hiánya szerintem abból fakad, hogy az angol interneten nincs róla forrás. Forrás viszont van a magyar és szlovén weboldalakon, ami nem teszi véleményem szerint jogossá a törlést, mert azon források alapján lehet erről az eddig ismeretlen személyről cikket alkotni. [törölt kép] DoncseczTöj njaš spor. 2008. október 18., 11:48 (CEST)

Pont de Langlois (festmény)

Szia! Megkért valaki a Commonson, hogy szóljak a Pont de Langlois (festmény) cikk szerkesztőjének (aki a laptörténet szerint te vagy), hogy a bécsi tárlat alapján bővítette a német cikket. Mivel úgy látja, hogy a magyar cikk a német formáját követi esetleg érdekelhetnek a bővítések. Az eredeti üzenetet a Commons vitalapomon olvashatod (a legalsó üzenet). Esetleg vedd fel az illetővel a kapcsolatot, köszi.– Gothika 2008. november 5., 13:49 (CET)

törlés

Kérlek, ha teheted mondj ez ellen itt [törölt kép] DoncseczTöj njaš spor. 2008. november 8., 19:28 (CET)

Mikulás

Égi úton fúj szél,
hulldogál a hó.
Nem bánja azt, útrakél Mikulás apó.
Vállán meleg köpönyeg,
Fújhat már a szél,
Nem fagy meg a jó öreg,míg a földre ér.
Lent a földön dalba fog száz és száz harang,
Jó hogy itt vagy Mikulás,gilingi-galang.
Ablakba tett kiscipők,várják már jöttödet,
Hoztál cukrot,mogyorót,jóságos Öreg?!
-Hoztam bizony,hoztam én,hisz itt az idő.
Nem marad ma üresen egyetlen cipő.
Hajnalodik.Csillagok szaladnak elé.
Amint ballag Mikulás már hazafelé.
Zelk Zoltán: Mikulás(– Istvánka posta 2008. december 6., 10:10 (CET))

nagyon fontos

Szia! Kérlek olvasd el ezt a szakaszt, és javítsál valamit, amit tudsz. Fontos, hogy jó minőségű legyen a wikipédia. Szajci reci 2008. december 13., 08:14 (CET)

Festmény

Hát, én most vagy egy hónapig nem voltam, nem láttam, különben azonnal szóltam volna. Alapállásban az a főcél, hogy a szócikk címe csak a tartalom elnevezése legyen. A festmény ilyen szempontból azonos kategória a dal, a könyv, a szobor művekkel: művészeti alkotás. Ezeknél csak akkor jelöljük, hogy festmény, ha egyébként a szócikknév valami más cikk nevében már szerepel. Eddig legalábbis így volt... De beszéljünk, mert egyáltalán nem biztos, hogy úgy a jó, ahogy mondom, és inkább most, az elején alakítsunk ki jó rendszert... – Burumbátor Hajnali Tudósklub 2009. január 17., 12:03 (CET)

Persze, hogy lehet kategorizálni, de már 5 alatt is. Legfeljebb magát a kategóriát nem hozzuk létre csak amikor megvan az 5. :) – Burumbátor Hajnali Tudósklub 2009. január 17., 13:26 (CET)
Gondolkoztam, é jónak tartom azt, hogy legyen benne a festmény szó a cikkek címében, de a formája legyen "XCVBNM (festmény)" nem pedig a kötőjeles változat. És kérlek, hogy a kiterjesztés nélküli alakról mindig csinálj átirányítást. Köszönettel, – Burumbátor Hajnali Tudósklub 2009. január 17., 15:24 (CET)
Én is gondolkodtam, és nem tartom jónak, mert fölösleges: a zárójeles kifejezés az egyértelműsítést (a több pontosan azonos megnevezésű szócikktárgy közüli választást) szolgáló technikai segédeszköz, és nem egy vetélytárs nélküli cím továbbmagyarázása.
Na most mi legyen? Szegény Szilas ... :) – Nullextra NULLEXTRAKADÉMIA 2009. január 17., 15:29 (CET)

Én is arra hajlok, hogy maradjon a (festmény) kiegészítés. Az is emellett szóló érv, hogy a fetményeknek régebben egyáltalán nem adtak nevet a festők, hanem csak később nevezték el azokat a szakértők, gyakran többféleképpen. Meg nagyon bizarrul hat szerintem egy olyan szócikk-cím, hogy "Négy fa", stb., stb. Szóval egyelőre akkor ehhez tartom magam. Aztán ha mégis más rendszer alakulna ki, viszonylag könnyen megint át lehet nevezgetni őket....– Szilas vitalapom 2009. január 19., 19:42 (CET)

Jogosultság

Szia! szerkesztéseidet nézve felvetődött bennem a kérdés: van neked megerősített szerkesztői vagy járőri jogosultságod? – Burumbátor Hajnali Tudósklub 2009. január 31., 08:03 (CET)

Szia Burum,

én nem foglalkoztam ezzel, de mintha megerősített szerkesztői "rangot" kaptam volna. Sajnos, elfoglaltságom miatt nem tudok kötelezettségeket vállalni, ezért nem is törekszem többre; majd talán a nyugdíjban, ha megérem :-).– Szilas vitalapom 2009. január 31., 08:07 (CET)

Oks, utánanézek. Ez semmi kötelezztség, csak annyiból jó, hogy az általad végzett szerkesztések automatikusan megtekintetté válnak, nem kell utánad menni és "megtekinteni" (bozse!!!). Üdv, – Burumbátor Hajnali Tudósklub 2009. január 31., 08:15 (CET)

Monet

Tényleg te fotóztad őket? Én meg azt hittem, csak össze lettek szedve valahonnan a netről (elvégre már közkincs). Szép munka volt, tudom, milyen nehéz képet jól fotózni. Örülök, hogy ebben a témakörben is szerkeszt valaki.

Tyrannum csak azért volt mérges, mert valamivel felidegesítettem, mert engem is felidegesített valami és ez véletlenszerűen az ő cikkén csapódott le, a nácizmust azt azért ő is csak idézőjelben mondta :) – Alensha sms 2009. február 8., 14:24 (CET)

Hadd gratuláljak én is a fotóhoz! Igazán jó munka! Satak Lord 2009. február 11., 22:03 (CET)

Tenger

Nincs semmi baj, én magam is rengeteget ötletet nyomtam a szlovéneknek korábban, még azt is javasoltam, hogy egyezzenek meg az olaszokkal... A horvátoknak is többször mondtam, hogy nem fognak belerokkanni, ha Koperbe is bejuthat egy-két kereskedelmi hajó. Nadehát, ugye, Rijeka... – Burumbátor Hajnali Tudósklub 2009. február 14., 06:59 (CET)

Infobox - lakosság száma

Rá kell kattintani a „+/-”-ra és követni kell az utasításokat. Ha nem megy, szóljál, mert segítek. Bean49 vita 2009. február 21., 20:23 (CET)

Szuper, köszi szépen.– Szilas vitalapom 2009. február 21., 20:28 (CET)

kiemeltszavazás

Szia! Van esetleg olyan cikked, amit kiemeltszavazásra lehetne vinni? Szajci reci 2009. március 22., 06:40 (CET)

Hogy érted, hogy viaskodás. A kiemeltszavazás nem viaskodás (igaz volt példa, hogy megsértődtek rajta a cikkírók, ez csak 1-2szer fordult elő). Megértelek, ha nem akarsz foglalkozni, viszont elismerésem a műveid iránt, mégha nem is fejleszted őket kiemeltre :) További jó munkát. Szajci reci 2009. március 22., 06:54 (CET)

Nagykötőjel

Szia!

A szerkablak alatt az egyes idézőjel és a hárompont között van, illetve Alt+8211.

Winston vita 2009. március 29., 09:12 (CEST)

Infobox

Szia! Esetleg nincs szükséged egy festmény-infoboxra? Nem mintha meg tudnám csinálni:-), viszont így – legalábbis nálam – a nagy festmény csücske sokszor belelóg a galériába. Az angolhoz hasonlóra gondoltam. – Lily15 üzenet 2009. április 1., 20:02 (CEST)

gondolatolvasás

Ne haragudj, de nem vagyok gondolatolvasó, és nem fogok mindenkire rákérdezni tízszer, hogy folytatja-e vajon az egysorosát, vagy sem. :) A hosszabb cikkeket allapon szoktuk kidolgozni, pontosan ezért, nem soronként. Egyébként meg nem értem minek ez a nagy felháborodás, egyszerűen leveszed a sablont, és folytatod a cikket és kész. :) Körülbelül olyan hangnemben írtál nekem, mintha a világ dőlt volna össze attól a sablontól.– Timish levélboksz 2009. április 1., 20:45 (CEST)

Köszönöm a szavazatodat, a cikkemre. Kellmes húsvétot! – Madura Máté EmailHúsvétvitasarok 2009. április 13., 16:49 (CEST)

Verseny

Kedves Szilas! Köszönöm a szavazatodat a Kámaszútra cikkre és légyszíves tekintsd meg az Amrita Sher-Gil cikket is, ha van időd! – Módis Ágnes Vadszederke vita 2009. április 14., 20:26 (CEST)

Vend nyelv franciául

Szia! Villaneuvát már kértem, de ő nem meri vállalni, hogy egy legalább negyedoldalas cikk lengyel a vend nyelvről a francia wikin? Mert van ez a lapjuk, s jól jönne hozzá. Én leírnám tömören magyarul a cikket, a többit, mint szavak szemléltetését, meg képeket megbeszélnénk. Mivel a Prekmurje nevet használják a franciák is, ezért jó lenne úgy írni a nevét. A cikkre pedig hivatkozhatna a szláv nyelvek sablon, hogyha van náluk ilyen. [törölt kép] DoncseczTöj njaš znán. 2009. július 6., 16:02 (CEST)

A mostani vend nyelv cikk helyreállításra szorul, ezért inkább nem onnan kellene nézni. [törölt kép] DoncseczTöj njaš znán. 2009. július 6., 16:03 (CEST)

Források megadása

Szia! A Csolti nyelv cikkedben a forrásmegadás hiányos. Ezt a fajta hivatkozást, hogy szerző + évszám, olyankor szokták alkalmazni láb/végjegyzetként a könyvekben, ha van egy teljes irodalomjegyzék, ahonnan a további adatok ez alapján kikereshetők. Önmagában a szerző + évszám nem alkalmas a forrás beazonosítására, tehát meg kéne adni a szokásos könyvészeti adatokat, minimálisan a mű címét még. Bináris ide 2009. szeptember 19., 22:04 (CEST)

Hoppá, bocsánat, storno az egész. Látom, közben már megcsináltad, csak még fiatal vagyok és türelmetlen. :-) Bináris ide 2009. szeptember 19., 22:21 (CEST)

Az allapot úgy lehet megszüntetni, hogy a tartalmát az {{azonnali}}(?) sablonra cseréled, és akkor egy admin hamarosan törölni fogja. Saját allap esetén különösebb indoklás sem kell hozzá. Bináris ide 2009. szeptember 20., 07:36 (CEST)

Személyeskedés

Tényekkel vitatkozz és ne személyekedj, illetve vádaskodj! A szócikk vitalapja az érdemi vitára való nem erre. Ha velem akarsz közölni valamit, akkor írj az én vitalapomra, de ne a szócikk vitalapjára, mert az nem arravaló! - Csurla vita 2009. október 13., 09:31 (CEST)

Kedves Szilas! Jó szabadságot kívánok. Érdekelne, hogy melyik megnyilvánulásom alapján érzed, úgy hogy le kellene higgadnom. Kérlek linkeld be. Teljesen kultúráltan kommunikáltam veled. - Csurla vita 2009. október 13., 15:49 (CEST)

Földközi-tenger és az ő kiszáradása

Élet, üdv, egészség! (Mika Waltari után szabadon) Egy kicsit még várjunk e kérdés tudománytörténetté avanzsálásával. Megvan ugyan nekem H.G. Wellstől az 1920-as Világtörténet alapvonalai (Genius, 1925), de határozottan nem onnan származik ez az info. Egyelőre nem vagyok teljesen képben a forrásával (így jár az ember, ha emlékezetből dolgozik), de két forrás jöhet szóba: a Scientific American, vagy - szakmámba vágóan - valamilyen geológiai közlemény. A jövő hét folyamán megpróbálom előkaparni. Addig várjunk még ezzel. Alapvetően nem tudom elképzelni, hogyan lehet azt cáfolni, hogy a Nílus vagy a Pó hordalékágya messze-messze követhető a tengeraljzaton. Ez ugyanis csak úgy állhatott elő, ha a tengerfenék a hordalék keletkezésének időpontjában szárazulat volt. Éppígy a Nílus kanyonja is erre bizonyíték, amit ugyan mára feltöltött hordalékkal, de más esetben nem vághatta volna a medrét mélyebbre, mint a mai tengerszint. Úgyhogy még egyszer: egyelőre elképzelni sem tudom, hogyan lehet ezt cáfolni. L AndrásItt megtalálsz 2009. november 28., 17:50 (CET)

Megnéztem a cikket. És az ott közölt 1920-as térkép meglepően hasonlít ahhoz, amit valahol máshol is láttam már. Most már mindenképp előkeresem a származási helyet, mert ez esetben valaki a '90-es években 1920-as térképeket közölt úgy, mint saját gondolatait. Egyébként önmagában a 320 méteres mélységű Gibaraltári szoros nem elégséges érv, mivel 100-200 méter mélységben a beömlő víz is kivájhatta azt. Futok még egy-két kört, aztán lehet, hogy visszajövök meaculpázni. L AndrásItt megtalálsz 2009. november 28., 19:08 (CET)

Tegnap átnéztem az összes (ős)régészettel foglalkozó könyvemet, és bár a konkrét forrás még nincs meg, némi eredmény azért van. A 15-20000 évvel ezelőtti Földközi-tengerről nem sokan közölnek térképet, de akad néhány. Mindegyik térképnek van egy nagy problémája. Egy példa: Régészet világatlasza, ebben Anne Thackeray Az első emberek című fejezetben. Itt Gibraltár legalább ötven kilométer széles szárazulat, a Földközi-tenger viszont éppen pont annyival alacsonyabb vízszintű, mint a világtengerek, -120 méteres szintvonalnál egyszerűen behúzták a korabeli partvonalat. Ez pedig így semmiképp sem igaz. Ha Gibraltár szárazulat volt a tárgyalt időszakban, akkor a Földközi-tengernek szükségképpen jóval alacsonyabb vízszintűnek kellett lenni, mint a világtengereknek. Elég csak annyit figyelembe venni, hogy ma az Adria vízszintje 67,5 cm-rel alacsonyabb, mint a Baltié. Nyilvánvalóan azért, mert a Földközi-tenger többet párologtat, mint a beömlő folyók vízhozama. Ezért ha nincs összeköttetése a világtengerekkel, sokkal mélyebben lesz a szintje a többinél. Ezért még mindig nem temetném a Földközi-tenger 12000 évvel ezelőtti feltöltődésének elméletét. Mellesleg ötmillió év alatt szerintem nem sok nyoma maradt volna azoknak a hordaléknyúlványoknak, amiről fentebb írtam. Emellett elég nehezen lenne magyarázható az a tény is, hogy a Nílus deltája még a történelmi korokban is mocsaras volt. Ha a Nílusnak ötmillió éve lett volna feltölteni azt viszonylag kicsiny területet, akkor ott már nem lehetett volna mocsárvidék. Jelenlegi álláspontom szerint ötmillió éve volt egy kiszáradás, és 130000-12000 évvel ezelőtti intervallumban még egy. L AndrásItt megtalálsz 2009. november 30., 09:42 (CET)

Szent Vér Bazilika

Szia! Örömmel vettem észre, hogy újabb világörökségi tárgyú cikk készült; rögtön ki is egészítettem a szokásos "dekorációkkal". Egyben kérdezem, hogy lenne-e kedved csatlakozni a Világörökség-műhelyhez? Üdvözlettel – Hkoala 2009. november 29., 09:29 (CET)

kiemelt2

Szia! Nos sajnos még nem felelne meg a szavazáson, ugyanis az angolból még lehetne pár dolgot írni. Én azt javaslom, hogy nézd azt meg és vedd át, amiket még lehet. Szajci reci 2009. december 15., 11:38 (CET)

Kellemes karácsonyi ünnepeket!

KeKaÜ / BUÉK! ☺

Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánok! – Einstein2 Einstein2 blablabla, és más zagyvaságok 2009. december 20., 20:30 (CET)

Karácsony

Csillagszóró szórja fényét,

árasztja a szeretetet s a békét.
Angyalka száll házad felett,
hogy átadjon egy üzenetet: BOLDOG KARÁCSONYT!
Istvánka posta 2009. december 21., 23:13 (CET)


Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új évet kívánok! Kossuthzs.

Defaultsort

Szia! A defaultsort hatására a szócikk nevétől eltérően, a sablonban megadott sorrend alapján készül el a listázás. A defaultsort sablont mindenképpen használni kell, ha a szócikk nevében különleges (értsd: á, é, í, č, ň stb.) karakter van. Ennek oka az, hogy míg számunkra az „á” betű az „a” után következik, a számítástechnikában a „z” után. A neveknél általában nem szeretjük, ha a keresztnévvel kezdődik a lista (ezért Edgar Allen Poe helyes defaultsortja: Poe, Edgar Allen). Ha a magyar névben nincs különleges karakter nem okozol nagy bajt azzal, ha nem használod, mivel a kategórialista ugyanaz lesz mindkét esetben. Ugyanakkor nem vagyok biztos abban, hogy a hiányát a Mediawiki szoftver nem tekinti-e hibának. Csigabiitt a házam 2010. január 6., 09:15 (CET)

Bocsánat, hogy beleszólok, csak mániákus defsort-pakoló vagyok.
Két kicsi korrekció Csigabi válaszához: A magyar betűrend szerint az á nem az a után következik, hanem azzal egyenértékű. Idegen neveknél vesszőt nem ajánlott a nevek közé tenni, mert a szoftver ASCII-jében a vesszőnek is megvan a maga betűrendi helye, és adódhat eset, amikor a fránya vessző borítja a rendet.
Egy kiegészítés: a cs és zs betűkapcsolatok is különleges elbánást igényelnek a defaultsortban. Hogy a magyr betűrendnek megfelelően a cukor megelőzze a kategórialapon a csalamádét, ez utóbbit c~salamade alakban kell a defsortba tenni. Minderről bővebben a WP:KAT adott fejezetében olvashatni. Pasztilla 2010. január 6., 15:54 (CET)

Csonk

Kedves Szilas! Nem áll szándékomban senki munkáját nehezíteni. Javaslom, ilyenkor tedd rá a {{építés alatt}} sablont. – Tambo vita 2010. február 6., 22:19 (CET)

Szerkesztési ütközésnél nem szállt el a szerkesztésed! Alul megtalálhatod a saját változatodat. Azt bemásolva az élőre elmentheted, és nem veszett el semmi. – Tambo vita 2010. február 7., 09:52 (CET)

re városháza

Szia! Láttam a cikket, amikor elkezdted, sőt az interwikit én tettem bele :-) Szép lehet élőben is! Forrást nem írnál a cikkbe? (Később nehezebb lesz pótolni, de most még nyilván tudod, hogy miből írtad.) Üdv – Hkoala 2010. február 9., 19:37 (CET)

re: festészet

Örülök, hogy tetszik, nekem egyik kedvencem ez a Leighton-kép (a másik, amit szeretek tőle, a Flaming June.) Alensha 2010. február 10., 17:28 (CET)

Tobi szerint ne személyeskedj

Nem mosdatok senkit, te vagy teljesen elfogult. És szélsőjobboldali se vagyok, a jelzőidet tartsd meg magadnak, mert én se minősítettelek téged.

Légy szíves, olvasd el a kerüld a személyes támadásokat irányelvet! A tartalmat véleményezd, ne a szerkesztőket. A személyes támadások megnehezítik a konstruktív vitát, gyengítik a közösség összetartását és elriasztják a felhasználókat. Légy szíves, őrizd meg a hidegvéred szerkesztés közben. Köszönöm, – Tobi Üzi :) 2010. február 16., 20:21 (CET)

Ne izgasd fel magad Tobin, kedves szerkesztőtársam, hanem ajánlom, olvasd végig figyelmesen a Tobi általi szerkesztéseket a Cigánybűnözés és az Antikommunizmus szócikkekben illetve vitalapjukon.
Én már egyszer majdnem abbahagytam a Wikipédia szerkesztését, mert csalódottan láttam, hogy ez a politikai felfogás lassan a centrumba kerül (!). Nézd csak meg, mit művel valaki - egyelőre a saját allapján - a holokauszttagadás témájában.
Azt, hogy ki a "szélső", mindig a politikai erőviszonyok határozzák meg.
Én bízom abban, hogy ahogy Ausztriában is, úgy egyszer Magyarországon is letűnik majd a Szabadságpárt és szemlélete. Most még a tobik nagyon jelentős támogatást éreznek. Most még.--Linkoman vita 2010. február 19., 14:16 (CET)

β

Szia! Nem tudom, nem használom a bétát. :-( Csigabiitt a házam 2010. március 3., 17:49 (CET)

Vermeer festménye, külön szócikkben

A legutóbbi bővítésed előtt írtam egy üzenetet a cikk vitalapjára. Kezd kevésbé aktuális lenni, de még mindig ajánlom sz. figyelmedbe.--Linkoman vita 2010. március 16., 16:12 (CET)

Bilek István

Dear Szilas, on Bilek István the date of his death is 21st, but on Halálozások 2010-ben, it is 20th of march. Can you find out which date is correct? Do the sources http://www.mno.hu/portal/702220 or http://nol.hu/mozaik/meghalt_bilek_istvan tell a date or which source do you have (sorry, I only understand very few words of Hungarian)? For the moment, I put 20th with an "?" on de:István Bilek and de:Nekrolog 2010 of German Wikipedia. Thank you, greetings, Aspiriniks vita 2010. március 21., 20:52 (CET)

Thank you! de:Benutzer Diskussion:Aspiriniks#Death of Bilek -- Aspiriniks vita 2010. március 22., 09:51 (CET)

Szent Korona

Szia! Attól, mert még nem értesz egyet valakinek a szerkesztésével, nem mindig a visszavonás a megfelelő döntés a "javításra". Én csak a szakaszok címe alapján rendeztem, nem a szakaszok tartalma alapján. Ha épp nincs kedved egy szerkesztést "normálisan" javítani, akkor inkább írj a szerkesztést végző szerkesztő vitalapjára, de ne a visszavonásra nyomj. Kösz, Deni vita 2010. április 20., 18:00 (CEST)

Jó hát szerintem meg így semmiképpen sem maradhat, akkor inkább belemegyek részletesebben és megcsinálom rendesen, de ilyen fontos cikk ne maradjon már ilyen trágya állapotban. Üdv, Deni vita 2010. április 20., 18:18 (CEST)

kiemeltszavazás 2

Szia! Látom írod az új múzeumot. Esetleg majd ki lehetne tenni kiemeltszavazásra, ha készen lesz. Mit gondolsz róla. Az lenne még a kérdésem, hogy volna-e kedved részt venni a kiemelt szócikkek megszavazásánál? Most új rendszer van, kevesebb a viaskodás :D Szajci reci 2010. április 24., 11:53 (CEST)

  1. 3.1 Előzmények
   * 3.1.1 A szerb megszállás
   * 3.1.2 A magyar Tanácsköztársaság után
  1. 3.2 A köztársaság kikiáltása

Ez a tartalomjegyzéke. Arra gondolsz, hogy a magyar tanácsköztársaság után inkább a köztársaság kikiáltására vonatkozik? Bocs, de nem értem pontosan mire gondolsz. Szajci reci 2010. április 24., 15:10 (CEST)

Kategóriák - hány szócikkel?

Szia! Látom, hogy létrehoztad a Kategória:Oroszország múzeumai-t, majd alá a Kategória:Moszkva múzeumai-t. Én úgy tudom, hogy kategóriákat általában akkor hozunk létre, ha van már hozzá legalább 5 (öt) megírt szócikk. Ezekben csak 1-2 szócikk van, sajna. - Vadaro vita 2010. április 27., 18:58 (CEST)

  • Kösz a gyors választ. Lehet, hogy ez elavult, nem tudom; én indokoltnak tartanám meghagyni. Mindegy, én sem a törlésükre gondoltam, csak az egységes gondolkodás miatt... Egyébként örülök, hogy múzeumokkal foglalkozol, további jó szerkesztést! - Vadaro vita 2010. április 27., 19:27 (CEST)

Darinko helyett válaszolok

Szia! A rendes nézetben láthatod az infoboxban az ismeretlen +/- dolgot. A +/- ra rámész és ott be tudod írni amit kell. Üdv Szajci reci 2010. május 6., 15:31 (CEST)

oldid

Szia! bemész a laptöribe, ott kiválasztod azt a változtatást, amiről te fordítottad és akkor fent az url-ben megjelenik két szám a vége felé. Az elsőt kell bemásolnod a fordításba, az az oldid.

u. i. a vitalapodat nem archíválnád? elég hosszú már:D ha kell segítek:D Szajci reci 2010. május 9., 08:16 (CEST)