Szerkesztővita:Karmela/archív/2009apr-okt

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Vitorla 14 évvel ezelőtt a(z) re: Élősakk témában

háttér

Szia Karmela,

Lenne egy kérdésem: az megoldható vhogy hogy a vitámon vmi áttetsző mintás háttér legyen? Sajna nem láttam még sehol olyat, remélem Te tudsz segíteni! – OrsolyaVirágHardCandy 2009. március 29., 00:38 (CET)

Képek

Köszönöm a segítséget. Azzal a sok képpel nem lett nagyon tré? Csak máshogy nem tudtam elhelyezni. – eLVe hablaty 2009. március 30., 22:41 (CEST)

egyért

Ööö, nem tudom, nálam ez valahogy kimaradt, de logikusnak hangzik. – Alensha sms 2009. március 31., 14:21 (CEST)

Józansági kérdés

Mostanában elég sok figyelmeztetést kaptam (nemcsak tőled), hogy készüljek/vigyázzak/óvakodjak, nehogy... . Ennyire érdes lenne a stílusom? Ha igen, min változtassak? Vagy csak a témák adják ezt? Őszintén érdekelne. – eLVe hablaty 2009. március 31., 14:50 (CEST)

Tudakozó

Kedves Karmela! Nagyon köszönöm a dicséretet. A Tudakozót te irányítod, de szívesen besegítek, ha van időm és ha látom, hogy hosszabb ideje nem válaszolt senki sem, mert más munkája van. Néhány technikai dolgot nem tudok, de igyekszem tőled "ellesni"". Nem csodálom, hogy wikiszabira akarsz menni, gondolom ott is ilyen szépen tavaszodik. :-)Módis Ágnes Vadszederke vita 2009. március 31., 17:34 (CEST)

Legyen is! Lefagynak a rózsáim:(( – Módis Ágnes Vadszederke vita 2009. március 31., 21:01 (CEST)

Sumer szószedet

Köszönöm, ez egy jó ötlet. Én is vhogy így képzeltem. Még várok pár napot, aztán, ha senki nem reagál átírom. (Aztán majd jól behúzom a fejem:))
Egyébként pont amiatt nem nyúltam bele, mert láttam, hogy ez egy erősen neuralgikus pont, meg láttam a hozzászólók névsorát (term. nem az IP-címekre gondolok). Az meg, hogy „ramaty”, eufemizmus a cikkre:)). A szöveget ezért írtam oda, ahova. (Tudom, hogy rögtön megjelenik, de ennek a cikknek - sajnos - már ez sem árt.)
A szavak ennél cifrábbak, DD már ennek a többszörösét törölte korábban és összegészében több száz ilyen szó van a vonatkozó művekben - egytől egyig hülyeség. (Leírtam, hogy miért.) Nem tudom ki bővíti a Sumer nyelv szócikket, de egy valódi nyelvi érvrendszernek úgy kellene kinéznie, ahogyan ott van.

És ami a legjobban érdekel, hogy muszáj-e ennek egy külön szócikk, nem mehetne-e bele a másikba. Főleg az átfedések miatt. – eLVe hablaty 2009. március 31., 21:49 (CEST)

Van arra valami szabvány, hogy mik a szócikk után következő egységek kívánatos elnevezései (pl. Külső hiv., Lásd még, ...) és van-e vmi sorrendjük, mert már sokfélét láttam. És fel tudnád-e sorolni mind? – eLVe hablaty 2009. április 1., 12:43 (CEST)

Hivatkozások

Köszi, akkor maradok az elsőnél. Még egy. A „Lásd még” szekciónál mi a „divat”? Pl.: a cikk benne van egy kategóriában & a kateg. összes (mondjuk 5 db) cikke releváns, amiből be is van írva már kettő ide. Mellétehetem a maradék hármat vagy teljesen felesleges? Ugyanakkor közben a már beírt „Lásd még”-ek a cikk szövegében is benne vannak, hivatkozással. Kicsit bonyolult voltam.:)

Maradni fog a cikk. Ma utánaolvastam, van ennek egy elég bőséges története, meg irodalma. Majd belepakolom. Közben mellékesen könnyesre röhögtem magam. Egy-két gyöngyszemet leírtam Alenshának, nézd meg, érdemes. Nem mindennap lát ilyet az ember:))). – eLVe hablaty 2009. április 1., 20:09 (CEST)

Értem. Akkor viszont kapkodom ki őket.:) Hát jól elvagyok, kétségtelen:-))) – eLVe hablaty 2009. április 1., 21:56 (CEST)

Infobox

„amit értelmes, azt alalkítsd át linkké” -- ez mit jelent? – eLVe hablaty 2009. április 2., 07:02 (CEST)

  • Köszönöm, így már értem.
    • Tehát akkor az okés, hogy a képaláírást is lehet linkesíteni, amellett, hogy a szövegben is benne van uaz a link? Ez nem számít redundanciának.
    • Az nem oldható meg, hogy a kis képek az egyik oldalon (pl. jobb) legyenek, de egymás mellett kettő? S hogy a cikk alatt ne kelljen galeriba tenni a maradékot, hanem csak simám egymás mellett legyenek? Kevesebb helyet foglalna. Illetve, hogy szted jó-e ez a 100px-es méret vagy még csökkentsem?
    • Jól érzékelem, hogy a Commons kategóriái erősen átfedésesek (mondhatnám, néha zavarosak)?
    • Egy már létező szócikkhez hogy lehet átirányitásokat készíteni? Pl. Nagy Küroszhoz kellene Círusz, Cyrus, Kűrosz... Ugyanakkor már van Círus (név/névnap). A kereső tesz különbséget az ékezet között (pl e/é, i/í)? (Külön téma, hogy vajon miért kis „ü”...)
    • Van vmi kütyü ami leellenőrzi, hogy a lapon hivatkozott külső linkek élnek-e még? Úgy emléxem, mintha a gugölnek lenne.
    • Hogy lehet egy kategóriában új alkategóriát létrehozni, ill. kell-e ezt indokolni valahol? Konkrétan: a Kategória:Híres kövek-be egy „Rúnakövek” nevűt. Eddig kettő kerülne bele (ld. itt: Kategória:Rúnaírás, de egyértelműen bővülni fog.
    • Végezetül: Te honnan tudod ezt a rengeteg stílust, kategóriát, stbstb-t amiket nekem belinkelsz? Fejből? Vagy van vmi saját listád hozzá? Magyarul: van erre vmi módszer ezeket számontartani, anélkül, hogy állandóan a közreműködéseim meg egyéb listákat nézném át?

Hát egyelőre hirtelen ennyi. :-)eLVe hablaty 2009. április 2., 09:34 (CEST)

Hogy tudok enwiki-cikkre hivatkozni, hogy kattintható legyen? (Elfelejtettem, bocs.) – eLVe hablaty 2009. április 2., 09:53 (CEST)

Szavazás

De jó, hogy ezt odaírtad! Már bűntudatom volt, hogy rosszul csináltam. Én a szavazást úgy gondoltam, hogy le is kell ellenőrizni. Van amit nem tudok szakmailag minősíteni pl. az arám meg egyéb nyelvek,:-) akkor azt kihagyom. De mondjuk, ha csak támogatni szeretném ezeket, akkor a "támogatom" sablon felhelyezésével megtehetem? – Módis Ágnes Vadszederke vita 2009. április 2., 10:21 (CEST)

Köszönöm, minden világos. És igen, a minőségbiztosítás nagyon megfelelő szó a szavazásnál! – Módis Ágnes Vadszederke vita 2009. április 2., 13:47 (CEST)

Ilyen-olyan apró programok

„Kicsivagyok, székreállok, onnan jóóónagyotkiáltok”, hogyaszongya:-): Van ez a rengeteg hasznos kis segéd- meg ilyen-olyan progi. Amiket te is irsz néha, meg másoknál is látom, hogy ott van, ki ezt, ki azt használ. De amik előbb-utóbb erre vagy arra, de kellenek. Nem lenne praktikus ezeket összegyűjteni egy helyre? Kis leírással. Valójában ez lenne a igazi „haladó” rész, nem az, ami a „Beállításaim”-ban szerepel. Ilyeneknek, mint én, könnyen lehet, hogy segítene. (Mármint az ilyen kezdőknek.) Mert így gyakorlatilag úgy kell „összelopkodni”.:)) Ami izgalmas, de időpazarló.

Ha ez a wikiszabi a teljes békét és csöndet jelentené, akkor nagyon szivesen nemzargatlak.:-)eLVe hablaty 2009. április 3., 12:22 (CEST)

Bizalomszint

Nagyon boldog Húsvéti ünnepeket kíván: Vadszederke

A források még hagyján ...

De mit gondoljak egy olyan "enciklopédiáról", ahol az egyik legbuzgóbb kolléga gondolkodás nélkül egybeönti a láp és a láprét szócikket - merthogy talált rajtuk egy {{összevon}}(?) sablont ? ...

Az így született szerencsétlen szócikk még akkor is skandalum, ha minden szava mellett ref állna.

Üssek-verjek? Rimánkodjak?

És főleg: az idők végezetéig az lesz itt a Wikipédián, hogy ahol nem áll lesben valami kifelé is elkötelezett igásbarom, ott bármikor el lehet követni ilyen merényeket - méghozzá az elvégzett "munkára" büszkén ??

Valami nem oké a gépezetben. – Nullextra NULLEXTRAKADÉMIA 2009. április 3., 21:31 (CEST)

Nullex, szerintem ilyenkor szólj Szajcinak, hogy nem kellett volna, és állítsd vissza. :P – Alensha sms 2009. április 4., 02:35 (CEST)

Húsvét

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok:-) – Mártiforrás 2009. április 9., 23:27 (CEST)

Kedves Mentoromnak sünnek álcázott nem-konvencionális nyúl Húsvétra:) – eLVe hablaty 2009. április 10., 09:25 (CEST)

Én is kellemes húsvéti ünnepeket kívánok :-)Einstein2 Einstein2 blablabla, és más zagyvaságok 2009. április 12., 09:38 (CEST)

Köszönet

Kedves Karmela! Először szép Húsvétot kívánok. Köszönöm, hogy felterjesztetted a Mozaik szócikket kiemeltre, köszönöm javításaidat, jószándékú észrevételeidet, amivel valóban jobbá válhatott, és azt, hogy végig rajta tartottad a szemedet. Üdvözöl  … szalax vita 2009. április 12., 09:44 (CEST)

Szegedi Pszichológiai Intézet

c. szócikkel beneveztem a szócikkíró versenybe, szavazz rá lelkiismereted szerint, 1-3 pont adható. Köszi előre is.– Mártiforrás 2009. április 17., 11:57 (CEST)

Wikipédia:Szócikkíró verseny/Értékelés

Szép napot, kedves Karmela!

Gondoltam szólok, hogy ha még nem adtad le szavazatodat a cikkemre, és szeretnél részt venni az értékelésben, azt fentebb megteheted. Nagyon nagy szükségem van a szavaztodra, és bízom benne, hogy az együttműködésedet, így látatlanban, előre is megköszönhetem! – Madura Máté Emailvitasarok 2009. április 21., 16:50 (CEST)

Szeretnék kérni valamit kedves Karmela, légyszíves szavazz a Kámaszútra és az Amrita Sher-Gil cikkeimre, nagyon sokat dolgoztam velük. Előre is köszönöm.– Módis Ágnes Vadszederke vita 2009. április 22., 19:02 (CEST)

Fél(k)észlény :-))

Hol van már Mentorom? Itt maradtam félkészen.Vigyor Azóta csak tötymörgök...:-)eLVe kedvesSzavak 2009. április 26., 07:38 (CEST)

:-) Dehogyis kell bocsánatot kérni.:) Ilyen időszak is kell. Most ülepszek. Ellenben végiggondoltam: ha visszajösz, sor kerülhet arra a bizonyos törlésre, amiről beszéltünk. – eLVe kedvesSzavak 2009. április 30., 09:25 (CEST)

Kedves Karmela! Ön már itt? S én még nem is köszöntem...? Nem van ez jól így... :))– eLVe kedvesS(z)avak 2009. május 5., 16:00 (CEST)


Semmi baj! Remélem a kipihented magad és ELVe-t befejezed. :-)Módis Ágnes Vadszederke vita 2009. május 5., 16:18 (CEST)

No. Így már más. Akkor: Üdvözlünk a magyar Wikipédián! :--)))))))))) – eLVe kedvesS(z)avak 2009. május 5., 16:27 (CEST)

Nem köll zongora alá bújni. Legfölül van a kotta.:) – eLVe kedvesS(z)avak 2009. május 5., 16:46 (CEST)

szia

nem az hogy felenk lennek...legalabbis eleg sok onbizalmam volt mikor beadtam storyt, a problema csak az, hogy mostmar teljesen hulyenek erzem magam mert bolyongok itt vagy 4 oraja es minden egyre jobban kinai.lehet hogy a magyarommal van a problema, de rendszernaplok es szocikkek stb es ahogy elnavigaltam az uzenetedrol. mar vissza se tudok menni hogy mit irtal...

szoval azt hiszem most kikapcsolom a gepet, es ha meg holnap is jo otletnek tartom akkor regisztralok. Kulonben is teljesen elbasztam, mert angol a billentyuzet es allandoan visszamentem hibakat javitani...es persze akkor mar mondatokat is atlakitottam, mert nem tettszett stb....es most latom...ezert lett levedve az egyik? latod nem ertem, azt hittem hogy elveszett mielott saveltem volna...ugyhogy ujrairtam az elejetol.

orak ota csak mindent megnezek stb es mostmar telejesen elvesztem.

na mindegy csak mondd mar el legyszi mi volt rossz ujra kell irnom vagy nem? hol talalom stb.

es azt meg sem emlitem hogya lap tetejen 18 kek gomb van amivel en nem is torodtem iras kozben....ez most nekem dzsungel ki kell szabadulnom legalabb egy cigire.

szoval nem szemelyes ne haragudj

peter

reMizujs

Hm. Sztem hamarabb megtalálod te azt, mint ahogy én felsorolnám:)). {{afroázsiai nyelvcsalád}} (a sémi része még a piszkozatomban van); Portál:Zsidóság - de ennek ötletgazdája DD, technikai megvalósítója Alensha; épp ma bővítettük Mex-el a {{nyelv infobox}}(?)-ot, hogy alkalmas legyen nyelvek feletti egységek jelzésére is (term a technikáért a gurukat illeti tisztelet:); elkezdtem végre szisztematikusan a sémi nyelveket (Ódélarab nyelvek, majdnem kész a Moábi nyelv is), de nagyon lassan haladok. És értem mért alkotnak igen kevesen a saját területükön... Meg benyúltam pár helyre ( az egyetlen igazán értelmes a Gízai piramis volt, meg beszóltam pár vitába, ahova talán nem kellett volna.

Alapvetően ülepedtem. Mondjuk így. Eufemisztikusan:)). Igyekeztem használni amiket mondtál. Hát nem tom mennyire sikerült. Uh nem is ártott ez a kihagyás. És meggyőződtem róla, hogy ez a mentorálás mennyire hasznos. Egyedül kínkeserves megtalálni mindazt, amit egy mentor percek alatt el tud mondani, absz userspecifikusan. (Horribile dictu akár még az „idézőjelt” is.) Nyilván évekkel ezelőtt még egyszerűbb volt a wiki, de ma már egy kezdőnek elég nehéz eligazodni. (ld. négyszemű hal; mert én még mindig így látok)

Uh azóta leginkább Alenshát zaklatom, aki elég jól tűri:)), meg Mexet, meg DD-t, meg akit éppen érek:)), meg az egész kocsmafalat, úgy ahogy van:)) – eLVe kedvesS(z)avak 2009. május 5., 17:32 (CEST)

Van egy nagyon nem korrekt kottám. – eLVe kedvesS(z)avak 2009. május 6., 12:05 (CEST)

Most meg

nekem kell wikiszabira mennem, tevékenykedek a való életben, ahogyan Te szoktad mondani:-) Én csak egy nagyon egyszerű sárga csíkot tettem ki, (mert nem tudok szebbet). Szép estét!– Mártiforrás 2009. május 5., 23:19 (CEST)

Jogsértés

Kedves Karmela, nem tudom, melyik sablon a használandó, amikor egy szócikk jogsértő. Pécsi Nemzeti Színház pedig az. Az eredeti változata innen való. Az eredeti szöveget nem szabad használni. Átvenni nem szabad, módosítani pedig sem... Fransvannes vita 2009. május 8., 19:58 (CEST)

Re: Athos

Szervusz, Karmela, a Wikipédiát különböző, általa elkövetett hibák miatt önként elhagyó Ronastudor (előzőleg Ronastudor) helyett köszönet az információ felhasználásáért. Üdvözlettel: Moony vita 2009. május 9., 11:10 (CEST)

Re: Lektorálás

Szervusz, Karmela!

Köszönöm, hogy levetted a lektorsablont az Okulár-ról! Üdvözlettel: Ronastudor vita 2009. május 9., 17:34 (CEST)
Bocsánatot kérek, de az eredeti válasz címéből kimaradt egy k betű, ezt most pótolom. Üdvözlettel: – Ronastudor a sznob 2009. október 1., 18:30 (CEST)

Re: Javítgatás

Igen, ez egy régi kérdés, amiben nem tudunk egyetérteni. Ez az általam átjavított gyerekes stílusú hozzászólás pontosan mintapéldája annak a típusnak, amelyeket javítani szoktam, de általában nem szoktam hozzányúlni a kérdésekhez. Ahhoz viszont nagyon is ragaszkodtam, hogy a mondat végén egy és csakis egy írásjel legyen már!!!!!!!!!!!! Most ez mivel jobb így?????? Mitől jobb, ha egy mondat végén 5 felkiáltójel van 1 helyett, pláne a sima pont helyett minek a felkiáltójel-sorminta. (Volt már arra is példa, hogy a csupa nagybetűkkel írt kérdést írtam át rendes kisbetűkre.) Ez a fajta írásmód a legtöbb igényes fórumon illetlen és üldözendő viselkedésnek számít, az ilyen hozzászólásokat nem javítgatni, hanem törölni szokták. A másik, amit egyszerűen nem tudok elfogadni, az az SMS-szerű értelmetlen rövidítések. Utálom, h a kötőszót nem képesek kiírni. (Megspórolnak vele három betűt, hurrá.) Sajnos ezek a hozzászólások nemcsak a kérdezőt minősítik, hanem magát a Tudakozó intézményét is.

Mindettől függetlenül megígérem, hogy nem nyúlok a kérdésekhez, bár nem értek egyet ezzel a kéréssel. – CsGábormegbeszélés 2009. május 9., 19:36 (CEST)

Nahát azt onnan azonnali hatállyal töröltem. – CsGábormegbeszélés 2009. május 9., 19:56 (CEST)

Vagy azt is meg akartad tartani? – CsGábormegbeszélés 2009. május 9., 20:00 (CEST)

Egy tipp

Nagyon szépen köszönöm az ötletet, gyakran fogok vele élni, mert az újabb és újabb szócikkeknek nincs magyar írott irodalma, vagy még valószínűbben, nekem nincs meg. Sajnos ezeket a jeleket,hiába irom fel (elkallódnak). Honnan tudom a leggyorsabban megkeresni? Mégegyzer köszönöm. – Sóhivatal vita 2009. május 11., 11:14 (CEST)

Köszönettel és örömmel :)

Ezzel már régóta tartozom. De csak most sikerült összehozni. :) – eLVe kedvesS(z)avak 2009. május 13., 12:56 (CEST)


Megmentorálási díj a mentorok mentorának, „A” Mentornak :-)
Ezt tőlem kapod, wikipéldánnyá való formálásomban végzett úttörő tevékenységedért. :-)
Azonfelül végtelen türelmedért, strapabírásodért, példamutatásodért, kedvességedért, önzetlenségedért, helyettem is való - sokszoros - előre-gondolkozásodért, a millió linkért, unalomig ismételt kérdéseim hősies elviseléséért (hátrahagyott törmelékeim eltakarításáért:) és a látatlanban belémfektetett bizalomért, amihez ezúton is igyekszem méltó lenni.
תודה רבה בכל לבב ובכל שמחה gratulálok • – eLVe kedvesS(z)avak 2009. május 13., 12:56 (CEST)

Hű, nagyon köszönöm, תּוֹדָה רַבָּה, meg vagyok hatva. (Pont ilyenkor kell nekem távolmaradni, itt állt három napig a szíves csűrcsillag megköszönetlenül.) Én is köszönöm neked eLVe az izgalmas kérdéseket, a kihívást, mert egy kihívás volt téged mentorálhatni.

Ha egyetértesz vele, levenném a mentorsablonomat a bemutatkozó lapodról, és ünnepélyesen elismerem, hogy wikifelnőtt vagy! Természetesen továbbra is szívesen fogadom, ha akad még olyan kérdésed, amit meg tudok válaszolni. Karmelaüzenőlap 2009. május 15., 18:42 (CEST)

Hát nem tom... Én még nem érzem annak magam.:) Egy szavazást róla...? :))) De valami nyoma azért maradhatna, hogy ott volt.:) – eLVe kedvesS(z)avak 2009. május 15., 19:25 (CEST)

Világosság

Szia, Karmela! Üzeneted érkezett itt. – Hkoala 2009. május 21., 11:57 (CEST)

Helpme

Szia Karmela! Bekerükt ide egy allapom. Még a régiek közül. Meg tudnád nekem ezt oldani? Hasonlóan a korábbi megoldásokhoz.;) Köszönöm! :) – eLVe kedvesS(z)avak 2009. május 23., 06:08 (CEST)

Köszönöm a gyors segítséget! :-)eLVe kedvesS(z)avak 2009. május 23., 09:00 (CEST)

:-) Őszintén örülök & gratulálok!;) :-)eLVe kedvesS(z)avak 2009. május 23., 09:06 (CEST)

Tudakozó

Szia! Okés, rendben van! A jövőben megpróbálok több figyelemmel eljárni! :-) - Prücsök Panaszkönyv 2009. május 24., 19:37 (CEST)

Etüd...

...zongorára. – eLVe kedvesS(z)avak 2009. május 25., 10:01 (CEST)

Üdvözlet

Szia, tényleg csak egy üdvözlet, meg hogy hogysmint vagy. Úgy tűnik, mostanában visszahúzódtál (mióta utoljára hallottam rólad, már az orgonák is elhervadtak). Remélem csak csendesen pihensz a háttérben. Vándormadár vita 2009. május 26., 23:36 (CEST)

Irod: "Nem rossz dolgok ezek, de erősen hiányzik a wikipédiázás." Ezen talán lehet segíteni. Mi van, ha legelőször azt tanítod meg neki, hogy üljön le, plusz a felkelhetsz parancsot? Akkor ha leült, te is leülsz a géphez, ő meg közben szintén addig ül, míg ki nem mondod a varázsszót, hogy fölkelhet. Vagy naív vagyok? Nem fog rögtön működni, de egyszer el kell kezdeni. Ja, és míg ül, adj neki egy csontot (akár "műcsontot") hogy elfoglalja magát. Vándormadár vita 2009. május 28., 05:42 (CEST)

Lehet hogy nekem is kéne egy kutya. Bár a macskákat jobban szeretem. Pl. nem eszik meg a könyveimet, nem ugatnak, stb. Igaz, nem is védenek meg a rossz emberektől. Vándormadár vita 2009. május 28., 06:23 (CEST)

Szavazás változtatási igényről

Köszönöm, hogy válaszoltál Vadszederke kérdésére! Ez számomra sem teljesen világos: hogyha most szavazást írnánk ki, amely két hétig tart, de a kiemelést már néhány napon belül le kellene zárni, ez azt jelentené, hogy elhúzódna az eljárás? Ezt is a WP:SZ-en kellene lefolytatni és előtte a WP:SZJ-re vinni a szövegét? – Juliska vita 2009. május 28., 20:09 (CEST)

Wikiszabi

{{távol vagyok|való világ| Négy hétre lécelek le, közben csak szórványosan wikizek.}} Vége. Karmelaüzenőlap 2009. június 19., 12:24 (CEST)

Ez jó ötlet vót sztem

Az olvasókat egy linkkel is megkínálnánk, amelynek a segítségével egy kattintással látható lenne, mi változott meg a cikkben az besorolás időpontja óta – írod a cikkértékelés matuzsálemi korú átalakítási vitáján. Ha jól rémlik, ez nem került bele végül az általános szisztémába, pedig nagyon jó ötlet vót sztem. Bennófogadó 2009. május 29., 16:12 (CEST)

Se lát, se hall: csomagol. Műszaki kocsma? Karmelaüzenőlap 2009. május 29., 17:28 (CEST)

Buchenwald

A Buchenwaldi emlékdalhoz szeretnék hozzászólni. A pontos címe: Buchenwaldi riadó, szerzője: Muradeli. Tudok még egy további versszakot, amit megosztanék minden érdeklődővel.

Állanak, kik elhamvadtak élve.
Szörnyű tömb, szörnyű tömb,
ha sorban áll e nép.
Minden osztag életünket féltve
így kiált felénk, így kiált felénk:
Halld meg ember, mint dörög fel újra!
Nem vihar zúg, nem az óceán!
Pusztító atomviharba fúlva
nyög a rettegő Csendes óceán.
Nyög a rémült, nyög a rémült
Csendes óceán.
Nyög a rémült, nyög a rémült
Csendes óceán.

– Aláíratlan hozzászólás, szerzője Emily13 (vitalap | szerkesztései) 2009. június 7., 22:55

Azt gondolom, hogy valahova máshova szántad ezt az üzenetedet Emily13, én sajnos nem tudom, hogy minek kapcsán írtad ezt ide. Karmelaüzenőlap 2009. június 9., 13:57 (CEST)

Hangszerek :)

Ritkán vagy. Volt egy apró futamat... :) – eLVe kedvesS(z)avak 2009. június 9., 16:28 (CEST)

Visszautasítás a Tudakozóban

Szia! Őszintén megmondva ezt nem tudom, mire érted pontosan. Én legfeljebb a Sablon:mia és más, nem feltétlen elutasító sablonokat (pl.: eü) szoktam használni. Ha meg pl tudom, hogy valaki más jobban tudja (ld.: lövedékes kérdést), akkor pedig szólok neki. Ha mondasz konkrét példát, akkor t'án meg tudom indokolni az elutasítást. Amúgy meg sok kérdés (mint ahogy azt az általános illetve az ilyen sablonokban is meg van írva) tényleg enciklopédiás jellegű, vagy alapból nincs is megfogalmazva mi a kérdés

U.I.: Rajtam kívül egyébként kb 4-5 szerkesztő van, aki válaszolgat a tudakozóban... az meg milyen már, hogy nyitott sablonnal jár le (kerül ki 1 hét után a tudakozóból) a kérdés például <-- szerintem legalábbis
大 卫 书的投诉 2009. június 16., 19:25 (CEST)

Nah...

Na végre itt vagy. :-)eLVe kedvesS(z)avak 2009. június 19., 13:22 (CEST)

Pengeakademia

Szia,

Úgy tűnik, segítséget ajánlottál Szerkesztő:Pengeakademia‎ részére, de aláírás helyett véletlenül dátumbélyegzőt tettél az üzeneted végére. Kezdő szerkesztőként ő így lehet, hogy nem fog megtalálni. – Malatinszky vita 2009. június 19., 19:16 (CEST)

Köszönöm neked, kijavítom, bár csuda módon így is eltalált hozzám. Máskor, ha ilyen lefelejtett aláírást látsz, vesd be kérlek az {{ai}} sablont! Karmelaüzenőlap 2009. június 19., 23:35 (CEST)

Mentor

Kedves Karmela!

Köszönöm, és szívesen veszem a tanácsaidat. Igazából nem szándékozom túlságosan belemerülni a szerkesztői folyamatokba – én programozó vagyok.

Gyakorlatilag azzal találtam szembe magam, hogy az egyik ügyfelem (akinek a portálját én készítettem és adminisztrálom) hivatalosan bejegyzett és védet neve – ez a Penge Vívóakadémia, indexelésre kerül a keresőrobotokban a Wiki oldalain. Ez nem hogy baj, inkább még előny is a SEO-ban, csakhogy nem jelent meg hozzá tartalom (vak link). Na, ez már viszont baj.

Mi a szokás ilyen esetekben? Átszerkeszted a szócikkeket, hogy külsőhivatkozás legyen ez az elem – ezt nem biztos, hogy a szerzők preferálják, vagy írsz egy pársoros ismertetőt. Én az utóbbit választottam. Az tény, hogy bemásolva az egyébként általam írt bemutatkozó rész semlegesnek vélt sorait. A szerkesztő társak plágiummal, önreklámmal vádoltak, és egyikük korlátozást tett a tartalomra. A viták elkerülése véget választottam a külső linket, amit a cikkszerzője – ahol a Penge Vívóakadémia, mint hivatkozás megjelenik, visszaállított.

Mit kell tennem?

Üdvözlettel:--Pengeakademiavita 2009. július 19., 23:03 (CEST)


Üdv Karmela!

Gyakorlatilag, akkor járok el a leghelyesebben, ha felkérem a szerzőket, akik szerepeltetik a cikkeikben a Penge Vívóakadémia elnevezést, hogy ne egy szócikk hivatkozásként, hanem külső linkként jelenjen meg az egyesület neve, vagy ne is legyen linkelhető? Magát a Penge Vívóakadémia cikket pedig törtessem? Számomra ez a megoldás is tökéletes. Az említett „lyukra futást” kijavítottam.

Köszönöm a gyors választ!!

Üdvözlettel: -- Pengeakademiavita 2009. július 20., 13:28 (CEST)


Köszönöm a segítséget!!

Üdvözlettel: -- Pengeakademiavita 2009. július 20., 23:59 (CEST)

Kérdés

Kérdésem van amott: OsvátA Palackposta 2009. június 20., 10:35 (CEST)

Hali!

Nem akarok tolakodó lenni, de ha a Salgótarján cikkel meg vagy elégedve akkor, tanúsítsd kérlek Régóta szeretnék egy kiemelt cikket írni. A város végre ismerté válik.

Előre is köszi.

A választ várom ezzel kapcsolatban.

Jojoka2Tarjáni bakterház

Kutya

Hogy állsz a betanítással?Vándormadár vita 2009. június 24., 06:25 (CEST)

Látom, családtag lett. Ezért (is) szeretem jobban a macskákat: eszükbe sincs kincstárat halmozni. Na jól van, csak örüljetek egymásnak. Vándormadár vita 2009. június 29., 22:16 (CEST)

Mentor

Egy mentort keresek aki segit,jó helyen járok..))

Szigligeti vár

Jééé.... Mégis csak van róla cikkünk! :O :O (Mondtam, hogy vigyünk gépet...) :-)OrsolyaVirágHardCandy 2009. július 14., 09:31 (CEST)

reHogi vagi

Köszi a kérdést! Megvagyok, mondhatni. :) Hol így, hol úgy. Most inkább kicsit úgy. Ki is írtam magam táppénzre, mielőtt beleharapok valakibe. :) De edződöm rendületlenül. :) • Sajnos az enyém már egy ideje az örök vadászmezőkön rágcsálja a soha el nem fogyó velőscsontot, most egy kismacska van, az kapar véres csíkokat a hátamba, mert a vállamon szeret üldögélni. :) – eLVe kedvesS(z)avak 2009. július 21., 00:30 (CEST)

reNyitvatartás

Legyek őszinte? Lusta voltam... :-)eLVe kedvesS(z)avak 2009. július 21., 14:16 (CEST)

PDF

Üdvözletem:

Ide jutottam, s szeretném megismételni, amit korábban írtam:

Szeretném a Rajki Márton szócikkbe beilleszteni képeket. Ezek tulajdonképpen az ítéletek, amik igencsak jól jönnének a cikkben. Már feltöltöttem 2 .pdf formátumú képet, de fogalmam sincs, azokat hogyan lehetne a szövegbe illeszteni, hogy aki olvassa, csak rákattintson, s az kinyíljon, s így el tudja olvasni az ítéleteket. Az egyiket (Fővárosi Bíróság ítélete) az ezt közlő rész után, míg a másikat (Legfelsőbb Bíróság ítélete) szintén az ezt közlő rész után szeretném beszúrni, de úgy látszik teljesen amatőr vagyok, s nem megy.

Tehát a szövegbe szeretnék egy utalást tenni arra, hogy aki akarja, elolvashatja a szóban forgó ítéleteket. Ez nekem nem megy. Végeredményben az sem baj, ha a szövegbe illesztve jelenik meg, de ez csak másodlagos megoldásnak tűnik.

Egyébként én azt sem láttam, hogy ezek a dokumentumok megjelentek volna bárhol a cikkben.

Köszönöm:

Rajki Márton

– Aláíratlan hozzászólás, szerzője 123rajki (vitalap | szerkesztései) 2009. július 23., 14:02 123rajki

Hálás köszönet a .pdf beillesztésével kapcsolatban

Köszönöm a segítséget, azt hiszem, sikerült az elképzelésem szerint az Ön segítségével megoldani a problémát.

Rajki Márton

Kategória (spanyol nyelv)

Megnézve, hozzászólva. :-)Mex plática 2009. július 25., 12:47 (CEST)

Welcome back

...a wikiszabiról :-). Távolléted alatt elindult egy ötletbörze a kiemelési eljárás reformjáról. Néhány pontos módosítani szeretnénk a meglévő rendszert. Kérlek látogass el erre erre az oldalra és véleményezd az ötletet. Az elmúlt év során felmerült kifogásokra próbálunk megoldást találni, a jelenlegi rendszert akarjuk finomítani. Üdv– Istvánka posta 2009. július 25., 14:13 (CEST)

Kettyós

Köszi a választ. A hozzáfűznivalóm: én is diák vagyok, de szitokszóként, és máshogy is most hallom először

AB

Gondolom nem ment éjszaka a Toolserver. Ilyenkor nem tudok mit tenni. qcz [Dani] デスノート 2009. július 30., 20:33 (CEST)

Ponori Thewrewk Emil

Kedves Karmela!

Megtennéd, hogy az ezen az oldalon lévő fényképet megnézed és elolvasod, hogy kimenthető, átmenthető-e? Sajnos nem tudok németül, ezt a képet most fedeztem fel, még a neten nem láttam. Előre is köszi. – VadszederkeMágika 2009. augusztus 3., 14:15 (CEST)

Köszönöm, hogy megnézted, de félreértesz. Én is tudom, hogy a kép elmúlt 70 éves. Csak épp azt nem tudom, hogy arról az oldalról lementhetem-e és feltölthetem-e a Wikipédiába. Nem tudom ugyanis a felhasználási feltételeket elolvasni, mivel nem értek németül. Ezért kértem, hogy légyszíves segíts. – VadszederkeMágika 2009. augusztus 4., 02:33 (CEST)

Köszi, megnyugtattál. Megyek feltöltöm. – VadszederkeMágika 2009. augusztus 4., 11:13 (CEST)

ööö... (szolmizáció)

Ez igazán nagyon kedves tőled! Juhhé! Örülök, hogy tetszik, nagy öröm volt dolgozni vele (az első komolyabb szerkesztgetésem), de az érdem egy része a korábbi szerkesztőké, illetve Ivanhoe saját szép fotóié. Tovább zeneelméleti cikkek következnek hamarost! Az ööö... arra vonatkozik, hogy nem tudom, illik e az ember fiának a saját maga által írt/kibővített/átdolgozott/whatever cikket jelölnie. Ez olyan... izé, tudod. Vagy ez bevett szokás? – Haderadi dolce vita 2009. augusztus 5., 23:58 (CEST)

Re: en:László Szlávics, Jr.

Köszönöm! – Szlávics vita 2009. augusztus 6., 14:04 (CEST)

reEklatáns

Köszönöm! Legalább mostmár tudom. :-)eLVe kedvesS(z)avak 2009. augusztus 7., 18:44 (CEST)

Csapkodás

Előzmények: Azonnali sablon elhelyezésének átlagos menete

Karmela, Téged egyáltalán nem csapkodnálak szívesen, de moszáj, sajnos. Szóval meglegyinthetlek valami illatos kis növénnyel? Mondjuk személyes kedvencemet, a citromfűt javaslom, a választás viszont a Tied! :P ~ Boro 2009. augusztus 11., 01:39 (CEST)

Azt hiszem értem mire gondol. Te alakítottad át az azonnali sablont és Boro még nem szokott hozzá a rendszerhez. Cassandro Ħelyi vita 2009. augusztus 13., 00:57 (CEST)
Röviden összefoglalva. A hosszú változatban az szerepel, hogy a lap szerkesztési összefoglalójába beírtam, hogy megcsapkodom azt aki átírta a sablont. :P ~ Boro 2009. augusztus 13., 12:01 (CEST)

reKöztünk...

Köszönöm, ez hasznos lesz! :) – eLVe kedvesS(z)avak 2009. augusztus 15., 02:56 (CEST)

Szokolszky Ágnes

pszichológus angol nyelvű változatára nézzél már rá alkalomadtán, s lődd ki a szarvashibákat, most az angol nyelvi tudatom nincs a közelemben. http://en.wikipedia.org/wiki/%C3%81gnes_Szokolszky

Köszi szépen előre is! – Mártiforrás 2009. augusztus 16., 16:54 (CEST)

Képek Orosz Ida

Szia! Először is szeretném megköszönni, hogy a mentorom lettél. Másodszor köszönöm a képekkel kapcsolatos értékes segítséget. Megértettem és megfogadom a tanácsaidat a képekkel kapcsolatban, mivel a rajz nem jelent gondot. Megfogom csinálni, de most kórházban vagyok; csak a hétvégére engedtek haza "eltávra". Amikor haza engednek, akkor fogom lerajzolni. A könnycatorna egy kért cikk volt a biológia témában, majd még megpróbálom kibővíteni. Mégegyszer köszönöm a segítséget Üdv.: Orosz Ida

Mentorálás

Köszi hogy szóltál :-)Madridista Ideírjad 2009. augusztus 19., 14:04 (CEST)

View source

Betettem a scriptet, de nincs fülem (felül kéne kegyen, gondolom...). Lehet, hogy rosszul tettem be? – eLVe kedvesS(z)avak 2009. augusztus 20., 10:16 (CEST)

Átnevezéshez kapcsolódó tennivalók

Szia! Valójában ezt az üzenetet Daninak kellett volna címezni, aki a szócikket átnevezte úgy, hogy nem ügyelt a kapcsolódó hivatkozásokra, és még csak nem is szólt nekem, hogy átnevezte az allapomat. Természetesen én is megtehetem. Csigabiitt a házam 2009. augusztus 24., 08:35 (CEST)

Természetesen ne nevezd vissza. A lapon rajta volt a „nyúlj bele” sablon, pont azért, hogy más is véleményt mondjon és nyugodtan szerkesszen. Hogy kiadtam-e a karmaim közül az egy kérdés, mivel esélyem sem volt tiltakozni (nem is akartam volna). Mindenesetre egy ilyen átnevezéskor azért illett volna Daninak szólnia, vagy ha nem, akkor a hivatkozó oldalakat javítania. Csigabiitt a házam 2009. augusztus 24., 10:05 (CEST)

Lecsúsztál

Sebaj :) És köszi! Peligro (vita) 2009. augusztus 24., 22:32 (CEST)

re kiemelés

Szia, Karmela! Már eddig is hiányoltalak is a vitából! Amúgy nem késtél el semmivel :) – Hkoala 2009. augusztus 26., 17:46 (CEST)

Érdekes offkérdés: hogy van a "kotlás" ige felszólító módja? Kotolj? :D Olyan hülyén hangzik, de tényleg nem tudom... – Burumbátor Hyde Park Corner 2009. augusztus 26., 17:54 (CEST)
Választhatsz két alternatív válasz közül: 1. Igen, ez a helyes alakja. 2. Ennek az igének felesleges a felszólító alak, a tyúk magától is tudja, mikor mi a dolga :-)Hkoala 2009. augusztus 26., 18:06 (CEST)
A ne kotolj! felszólítás pedig nem verbális: a tyúk hasát vízbe tunkolják, hogy kihűljön. Karmelaüzenőlap 2009. augusztus 27., 08:40 (CEST)

Szia, Karmela! Nem sürgetésből írom, csak tájékoztatásul: szombat-vasárnap készülök bedolgozni a javaslatba a vitalapról Szalax és Burumbátor megjegyzései közül néhányat. Majd ha Istvánka visszaérkezik wikiszabiról, akkor szeretnénk kitenni szavazásra. Üdvözlettel – Hkoala 2009. augusztus 28., 22:44 (CEST)

Megerősített szerkesztő

Kedves mentorom Karmela! Most jó ideig más elfoglaltságom miatt nem tudtam wikizni! Ma kedvenc zeneszerzőm WA Mozart lapjába képet szerkesztettem be, s mentés után nem vált megtekintetté a lap, pedig megerősített szerkesztő volnék! Olvastam a műszaki kocsmafalon a korábbi műszaki problémákat ezzel kapcsolatosan. De nem érrtem most akkor mi van ? Mihez van jogom megerősített szerkesztőként? tájékoztass, ha te tudod! Köszönöm előre is!Domokdr vita 2009. augusztus 27., 20:33 (CEST)

Ajánlás járőrnek

Kedves Karmela! Szívesen lennék járőr! Megköszönöm, ha ajánlasz erre a feladatra! Üdv:Domokdr vita 2009. augusztus 29., 18:26 (CEST)

Re: Ajánlás járőrnek

Köszönöm!Domokdr vita 2009. augusztus 29., 21:19 (CEST)

Re: Szóltam

Köszi, hogy szóltál Madridistának, és a tanácsokat is :) zsedelyp vita 2009. augusztus 31., 15:47 (CEST)

Levédés

Kedves Karmela! A javaslatokban kértem, hogy a melegekről szóló cikkeket, köztük a melegbüszkességet erre a napra le kellene védeni. [törölt kép] DoncseczTöj njaš znán. 2009. szeptember 5., 10:36 (CEST)

Abydos

Szia! Láttam, beszúrtál egy mondatot az Abydos (Csillagkapu) szócikkem elejére, köszi. Viszont akkor kérném a tanácsodat abban, hogy megfelelő-e szerinted a Kitalált helyek kategória a szócikkhez, mert bár a Csillagkapuhoz kitalált hely, de a valóságban azért volt Abüdosz. Köszi. - Mmyin78 Letterbox 2009. szeptember 5., 22:56 (CEST)

Oké, köszi! - Mmyin78 Letterbox 2009. szeptember 5., 23:05 (CEST)

Átirányítás

Tgr nem tévedett, a tudakozó van rosszul megcsinálva. --TgrvitaIRCWPPR 2009. szeptember 7., 11:42 (CEST)

Mentorálás

Ha jobb nincs vállalok mentorálást, de kérlek nézd meg a szerkesztéseimet, mert a világnézetem szélsőséges (pl terrorizmus, ill. visszavont szerkesztés kisebbségek), illetve én sem vagyok "nagy fehér varázsló"

Ha kellek vagyok

Duhos vita 2009. szeptember 8., 08:33 (CEST)

A bemutatkozó lapomat radíroztam, tegyek még rá valamit?

egyébként MHK

Most mi a következő lépésem?

Duhos vita 2009. szeptember 8., 15:55 (CEST)

Szerintem készen állok az első mentorálásra, kérlek nézd meg, mindent jól csináltam-e

Duhos vita 2009. szeptember 13., 20:41 (CEST)

Sajnos most túl sok minden van, nincs még kapacitásom mentorálásra is :( a segítség-lapok átfürkészése óriási feladat lesz + mostanság igyekszem hanyagolni mindennemű admini/jogsértőzős/újoncoktatós dolgot egy ideig, mielőtt végleg felforr az agyvizem és kiégek mint a Reichstag... Nehéz megszabadulni az FV-nézegetés mániájától, de igyekszem :) – Timish levélboksz 2009. szeptember 10., 15:24 (CEST)

Sajnos nem felelek meg a 2000 szerkesztéses előírásnak, ez csak "roszpont", vagy kizárás?

Tudakozó kérdés

Karmela, nekem minden tudakozói oldalt (napot) a gép automatikusan felvesz a figyelőlistámra. Ez vajon csak nálam van így, vagy másnál is? Hogyan íratkozhatnék le erről a szolgáltatásról? Köszönettel, – Burumbátor Hyde Park Corner 2009. szeptember 8., 17:53 (CEST)

Köszi! (Hiába, tényleg fáradok...) – Burumbátor Hyde Park Corner 2009. szeptember 8., 18:04 (CEST)

Versenyvizsga

Ezt nem aakrtam a vitalapra írni, de fontos. A köztisztviselői álláshelyeket társadalmi juttatásként pont ugyanaz a rendszer kezelte, amelyik a NC-t bevezette. Ennyiben mégis szorosan összefügg anon felvetése a cikk tárgyával Vigyor

Egyébként anon szerkesztéseivel szemben nincs 3VSZ, az akárhányszor visszavonható.

Peyerk vita 2009. szeptember 8., 19:28 (CEST)

Tárt karokkal várunk...

Téged is ide! VigyorOrsolyaVirágHardCandy 2009. szeptember 10., 11:42 (CEST)

Mentorkodás

Már rég terveztem, hogy mentor leszek, most elszántam magam rá. :) – Einstein2 Einstein2 blablabla, és más zagyvaságok 2009. szeptember 10., 15:35 (CEST)

Köszönöm! – Einstein2 Einstein2 blablabla, és más zagyvaságok 2009. szeptember 10., 15:46 (CEST)

Mentorkodás

Köszönöm a megkeresésedet, de jellenleg sajnos, még csak nem is tudok foglalkozni a kérdéssel. – VC-süzenet 2009. szeptember 11., 01:10 (CEST)

névválasztás

Szia Karmela? Megkérdezhetem, honnan származik e szép csengésű név? :) (vitalapomon ott az infó, hogy mért kérdem) SL vita 2009. szeptember 12., 19:11 (CEST)

De drága vagy! :D Honnan tanáltad ki, hogy goauldul van? :D SL vita 2009. szeptember 13., 14:53 (CEST)

Felsőnyék

Szia Karmela! Volt valamikor egy körkérdésed Felsőnyékről. Remélem megtalálod a választ kérdésedre, ha most ellátogatsz a Felsőnyék cikkhez. Szia!– Vastoll1 * Vitalapom 2009. szeptember 13., 21:14 (CEST)

Köszönöm észrevételedet. Amint javasoltad feltettem "javasolt kiemelt státuszra". Légyszíves hozzászólni ott (Hogy néz ki, hogy személyem írta és javasolja bla, bla, bla) is, mert tényleg egy fél élet gyűjteménye van benne. Tudom, hogy lehet jobb, de azért vagyunk többen, hogy ezt valóra is váltsuk. Még egyszer köszönöm építő hozzászólásodat. – Vastoll1 * Vitalapom 2009. szeptember 14., 16:57 (CEST)

Báb képe

Kedves Karmela! Nem véletlenül hagytam meg a báb képét, de nem is volt vele különösebb célom. Ha színesíteni szeretnéd magát az oldalt, szívesen keresgélek valami mást, csak üzenj. - Vadaro vita 2009. szeptember 14., 18:03 (CEST)

Tudakozó

Sajnos a mai válaszaimat mindet saját kútfőből merítettem, ezért nem tudtam forrásokat megadni. Sőt általában is igaz, hogy akkor válaszolok egy-egy kérdésre, ha kapásból jön a válasz. Ezért a kérésedet vszeg nehezen tudom teljesíteni. L AndrásItt megtalálsz 2009. szeptember 16., 19:29 (CEST)

Mentorálás

Kedves Karmela

Valamint elrontottam, vagy az elmúlt pár napban nincs senki, aki mentorálást kér?

Duhos vita 2009. szeptember 16., 20:00 (CEST)

Tizenkettő egy tucat

Drága Karmela! Ha nekem üzensz, akkor légy szíves az én üzenőlapomra írj, hacsak nem akarod, hogy kérdésed az enyészeté legyen. Teljesen véletlen, hogy észrevettem a kérdésedet. De hogy kielégítsem a kíváncsiságodat, itt van a kérdéses difflink. Csigabiitt a házam 2009. szeptember 16., 21:44 (CEST)

Padlás seprés

Szia, kell még ez? Csak azért, mert ha nem, akkor néhány csak ide beillesztett sablont is kitakarítanék, főleg a tartalommal kapcsolatosakat. – Burumbátor Hyde Park Corner 2009. szeptember 20., 14:34 (CEST)

Köszi!! :) – Burumbátor Hyde Park Corner 2009. szeptember 20., 14:39 (CEST)

Módosításod Balu.ertl szerkesztői vitalapján.

Szia!

Ha Cassandro kiírta ezt a zöld dobozt a vitalapomra, akkor az azt jelenti, hogy ő a mentorom, ezért jelölted nowiki-be a mentor-kérésemet? Elősre is köszi a válaszod.

üdvözletter, balu.ertl "A jó úttörő ott tud, ahol segít."– Balu.ertl vita 2009. szeptember 20., 18:52 (CEST)

Balu

Köszönöm, hogy szóltál, most jelentkeztem be Balu-ertl vitalapján. - Vadaro vita 2009. szeptember 20., 19:02 (CEST)

Köszönöm, és pár újabb kérdés

Szia Karmela, köszi a dobozaim összeboronálását. Apró (a) változtatásokat csak szócikkekben, vagy személyes oldalakon is tehetek? véletlenül vettem észre a tiéden az idézeteknél cionsita -> cionista. A másik kérdésem, hogy a Pisont játék első szócikkemnek hogyhogy nincs vitalapja, hiszen korábban azon írtunk róla? Vagy csak én keresem rossz helyen?

Lossonczy család

Tisztelt Karmela! Köszönöm bejegyzésedet,tökéletesen megértetted problémámat.Több fórumhoz is fordultam már,de eddig elakadtam.Családom kutatása során látom nagyon hiányosak az információk (levéltár-wikopédia-megjelent könyvek-cikkek).Óriási összeg lenne hivatalos szakértővel ellenőrizni iratainkat,amire nincs módunk.Ezért keresek olyat aki érdeklődésből,megszállottságból foglalkozik ilyesmivel.Számomra fontos lenne,hogy nálunk lévő címer,nemesi oklevél,családfa stb közzé legyenek téve,mások számára is elérhető legyen.Természetesen csak akkor,ha ezeket hitelt érdemlően igazolom megbízható szakember segítségével,amire már áldozni is hajlandó vagyok. Üdvözlettel:Lossonczy Árpád

Német Wikipédia

Szia, jó reggelt!

Rég beszéltünk! Szóval: szépen kérlek kezdj vmit a fenti cikkel, mert iszonyat elavult és rövid! BITTE! Sajnos 3 ember kevés a komplett WP névtér megreformálásához! :( Hálásan, – OrsolyaVirágHardCandy 2009. szeptember 25., 08:51 (CEST)

Cikkabc

Létrehoztam a Kategória:Cikk-ABC-t, és ráírtam a magyarázatot. Karmelaüzenőlap 2009. szeptember 25., 15:55 (CEST)
Köszönöm! Bennófogadó 2009. szeptember 25., 16:05 (CEST)
Pendragont és MerciLesszt, akiknek a neve leggyakrabban előfordul a laptörténetben, most nem tudjuk előhúzni, nyilván ezért jöttél hozzám. Pendragon ezelőtt két évvel már mint elhaltról beszélt erről a kezdeményezésről. Én most biztosan nem fogok belemászni, nincs időm-idegem elolvasni se, de a kiemelés reformereinek bizonyára adhatna jó ötleteket. Azt, hogy semmiképpen sem eldobandó, neked nem kell mondanom, te garantáltan nem teszel ilyet. Karmelaüzenőlap 2009. szeptember 25., 16:14 (CEST)

+1: Wikipédia:Figyelmeztetés a wikipédián kívüli képek veszélyeire. A WP nagybetű, majd arra is vigyázni kell. Ezzel mi legyen? Bennófogadó 2009. szeptember 25., 21:22 (CEST)

Töröltem. Karmelaüzenőlap 2009. szeptember 25., 22:05 (CEST)

szerkesztő saját allapja?

Szia, Karmela? Ki az a szerkesztő, aki saját allapjának tekinti a Wikipédia-névtér lapjait? ( Wikipédia:Figyelmeztetés a wikipédián kívüli képek veszélyeire szerkesztése törlése). – Hkoala 2009. szeptember 25., 22:20 (CEST)

Eeegen, hát az tudod úgy vót, hogy eredetileg ugyan a „Wikipédia:” névtérbe szántam azt a lapot, de a két éves teljes használatlanság meggyőzött róla, hogy nem volt az más, csak az én allapom. Karmelaüzenőlap 2009. szeptember 25., 22:28 (CEST)

:-)Hkoala 2009. szeptember 25., 22:33 (CEST)

Unciüzi

...van amott: [1]. OsvátA Palackposta 2009. szeptember 28., 14:28 (CEST)

Ráhagyás

Persze hogy! Én már az utolsó megszólalásom utolsó mondatában elparentáltam, hogy úgyis neki lesz igaza, és lőn... Még ahhoz is méltatlan vagyok, hogy vállon veregessem, mást mit mondhatnék? Pasztilla 2009. szeptember 29., 16:04 (CEST)

:-) Karmelaüzenőlap 2009. szeptember 29., 16:23 (CEST)

Aláírás

Bocsánat sokadszor is. Nem működik a szerkesztő dobozom felső funkció nyomógombsora, ezért elfeledkezem róla az utóbbi időben, hogy az aláírást beletegyem a postjaimba. Mi lehet ennek az oka, hogy pont ezzel az aktív x vezérlővel a magyar wikipédián bajaim vannak? Az interwikiken gyönyörűen működik. Remélem nem valami kémprogramot használ a magyar wiki? – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Dencey (vitalap | szerkesztései) 2009. szeptember 30., 14:54

Tudtommal nem, és remélem is... :-).
Nálam akkor jöttek korábban hasonló problémák, ha az Internet Explorert használtam, és nem a Firefoxot.
Néha segít ilyesmiben, ha az ember felhozza a böngészőt a legfrissebb release-re.
Esetleg a Speciális:Beállításaim körül lehet valami elállítva, hiszen monobookod nincsen, az nem lehet az oka.
A Speciális:Beállításaim első lapján van egy olyan link, hogy A beállítások alaphelyzetbe állítása. Talán az segít.
Több ötlentem nincs.
Ismered a viccet a döglődő libákkal? :-)
Karmelaüzenőlap 2009. szeptember 30., 16:08 (CEST)

Doh a tudakozón

Danke, Thx, Merci!

Somfi ideüzennyé 2009. szeptember 30., 17:18 (CEST)

Egy tévedésem

Szervusz, Karmela!
Kérlek, ne haragudj, de észrevettem egy hibámat a Re: Lektorálás c. fejezetben: kimaradt egy k betű, azt pótoltam. Nem elég, hogy a matematikához nem értek, de már helyesen írni sem tudok... Üdvözlettel: – Ronastudor a sznob 2009. október 1., 18:36 (CEST)

:-)Karmelaüzenőlap 2009. október 1., 23:39 (CEST)

Rugóláb

Tényleg ócska forrás, de ezt találtam, látom Te sokkal ügyesebb voltál Köszi

Duhos vita 2009. október 1., 20:24 (CEST)

Vitorla-aláírás

Jelzem, hogy segítséget kérek a vitalapomon! – Vitorla sail vita 2009. október 2., 21:31 (CEST)


Kedves Karmela! Megvan a hiba! Megnéztem a vitalapomra beírt karaktersorozatot, meg a Tipp-más-aláírás-ban lévő hasonló karaktersorozatot, s kibukott egy nagy különbség: a nekem ajánlott sorozat végéről lemaradt a /sub parancs... Eddig fogalmam sem volt róla, hogy a sorozatban lévő sub egy HTML-utasítás kezdőparancsa! Nem ismerem a HTML-programozást, csak néhol láttam ilyen <..>...</..> szintaxist (BBCode-ok) - a szingli sub-ról az esti próbálgatáskor azt gondoltam: valamilyen Wiki-szleng... Szóval, most már minden gömbölyú! Köszönöm! – Vitorlavita 2009. október 3., 08:43 (CEST)

Az új aláírásom: vitorlavitalapomra 2009. október 3., 08:49 (CEST)


Írtam egy hosszú feleletet a vitalapomon, a Commons, kategória, interwiki-re – vitorlavitalapomra 2009. október 3., 12:45 (CEST)

Elvesztett figyelőlista

Szia Karmela! A figyelő listám és az adatok kinullázódtak valahogy, gondolom (már régebben is jelezték hogy valami nem jól működik) a user name miatt (Szerkesztő:Góra Zoltan szócikkből átirányítva). Tudnál ötletet adni hogy hogy lehetne ezt megoldani? – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Góra Zoltan (vitalap | szerkesztései) 2009. október 3., 16:05

A Góra Zoltán lapon válaszoltam. Karmelaüzenőlap

Sólyom vs seregély

A Tudakozóban levő válaszodban megadott link a különböző vándorsólymok "kalandjait" mesélik el különböző emberek, nem a seregélyre vadászó sólyom linkje... Érdekelt volna (az is), ezért fedeztem fel... – vitorlavitalapomra 2009. október 3., 23:17 (CEST)

Terckvart

Vele mi lett? Február óta eltűnt. Cassandro Ħelyi vita 2009. október 4., 22:16 (CEST)

abszorpció stb. - nyomtatott lexikon alapján

A vitalapomon válaszoltam és javasolok is valamit... – vitorlavitalapomra 2009. október 4., 22:18 (CEST)

Köszönöm a részletes választ! Azt hiszem, egy napon belül nekiállok (éppen most lesz más dolgom is), megkisérlek egy cikket megírni a Wikipédiába, valamelyik hiányzó abszorpció-fajtáról - ez lesz a "szűzbeszédem"... Ha jó lesz, kész lesz, akkor a következő (abszorpció-fajta?) már könnyebben elkészülhet...
vitorlavitalapomra 2009. október 5., 00:26 (CEST)

Indonéz stb. e-mail

A vitalapomon van egy ötletem (nem vállalom a megvalósítását!) - vagy csak ökörködök? Mondd meg, kérlek! – vitorlavitalapomra 2009. október 4., 23:28 (CEST)

Lapokat nem néztem találomra, de éppen ma délután néztem, hogy ki mindenki szerkesztő milyen ismeretekről-szakértelemről nyilatkozott...
S látva, hogy mennyire spéci szakik is vannak köztük, egy pillanatra elgondolkodtam azon, hogy mekkora munka és mekkora menedzsment és mennyi idő és mennyi akármi kell egy sokoldalú-igényes, szinte mindent lefedni akaró enciklopédia létrehozásához és állandó karbantartásához!
Hiszen megvan nekem a Modern fizikai kisenciklopédia (a Gondolat kiadó adta ki, valamikor - talán a hatvanas években. Nincs a kezemben (valamelyik zsákban van, sajnos), de képzeletben a lexikonkötethez mérve, lehet 500 oldalasnál is vastagabb. Mindezek ellenére valóban kisenciklopédia, mert emlékszem a csalódásaimra, amikor konkrétan valamiről kellett egy nem igazán száraz szöveg valamiről, hát nem találtam gyakorlatilag semmit, csak 2-3 mondat érintette, vagy még annyi sem! Annak ellenére, hogy kiváló könyvnek tartom! Csakhát az egyes ember, de még tudóscsapat sem képes követni a tudomány mai differenciálódását!
vitorlavitalapomra 2009. október 5., 00:44 (CEST)

Szűzbeszéd

Én meg már állandóan azt kerestem, hol van a nekem megásott gödör, amibe végre beleeshetek! :-D – vitorlavitalapomra 2009. október 5., 00:49 (CEST)

Re:Felsőnyék

Szervusz Karmela! A szócikk elsőre ígéretesnek tűnt, ezért is kezdtem bele a javítgatásába. Azonban hamar kiderültek a problémák, ezért abba is hagytam, értelmetlen munkabefektetésnek éreztem. Több fejezet úgy van odadobálva, mintha valamely más honlapokról lenne becopyzva (nem ellenőriztem, csak valószínűsítem!), ezért aztán egyenetlen a színvonala is és a stílusa is. Rossz, sőt szerencsétlen a szócikk felépítése, rosszul van forrásozva, bizonyos dolgok szükségtelenek (pl. a halottbúcsúztató, elesettek névsora), lehet, hiányoznak is dolgok (de ezt még nem tudtam átlátni a rendezetlenség miatt) stb., stb. Ezt csak a szerző hozhatná rendbe, ha lenne hozzá kedve, tudása, tapasztalata, kisegítő szerkesztőtől ennyi munka nem várható el. A szerző feltehetően helyi emberke, és én nagyon fontosnak tartom az olyan szócikkeket, amit egy lokálpatrióta ír, mert sok olyasmi is bekerül az anyagba, ami egy száraz távoli szerkesztő szövegéből szükségszerűen hiányzik. A szócikk – ismétlem – ígéretes, de messze van a kiemelt szinttől. Üdvözöl  … szalax vita 2009. október 5., 21:54 (CEST)

Abszorpció ( ... )

Elkészültek az abszorpcióról szóló szócikkek kémia, fizika és biológia témakörben, piszkozatként - mind a három, vonalakkal elválasztva, ebben az egy szerkesztőablakban van. (Lehetett volna három piszkozat? Ezt, sajnos, nem tudom...)

Nem illesztem be ezeket megírt szócikként, mert nem tudom, mit írjak be Kategória-ként. Azért sem illesztem be, mert az idegennyelvű kapcsolatok témája sem világos - az egyértelműsítő lap ilyen utalásait tettem be mindháromba... (Technikai kérdésem is van: szerepel a szövegben egy hatványfüggvényt tartalmazó képlet is, ezt hogyan kell itt szerkeszteni...)

Az is gond, hogy - véleményem szerint - az Abszorpció (egyértelműsítő lap)-ot is át kell szerkeszteni. Ugyanis az elektromágneses hullám és az energia abszorpciójáról szóló szócikkeket egyetlen szócikknek írtam meg: ez az Abszorpció (fizika)-rész. Kétfelé választása nem indokolt, mert a kettő ugyanaz. Valójában a korpuszkulák elnyelését lehetne különválasztani - de ezt sem kell: a fizikusok nem teszik!

No, meg egyáltalán, azt sem tudom, tartalmilag megfelelnek-e... Ha a két forrásomat összevetnéd, akkor látnád, hogy az egyik forrás szinte mindegyik mondata megvan a másikban is és vice versa... Jaaa, és abszolút tömörek, mindketten...(persze, hiszen lexikonok, nem tankönyvek). Van köztük 30 év, és mégis annyira megegyeznek! Nem tudom, hogy kell-e húzni a szövegekből!

Ha visszatértél a wikiszabiról... – vitorlavitalapomra 2009. október 7., 08:26 (CEST)

Már szétraktam három al-lapba a három szócikket, ahogyan javasoltad...
Készen van mind, csak még a külalakkal kapcsolatos formázási problémáim vannak, de hamarosan - még ma! - bemutatnám őket a névtérben...
Csak a kategorizálással meg aaz idegen nyelvű abszorpció-szócikkekre hivatkozásokkal vannak gondjaim... Gondolom, a nálam felkészültebbek ebben segítenek, vagyis kijavítják, ahogyan azt kell...!
vitorlavitalapomra 2009. október 11., 14:29 (CEST)
Beraktam a névtérbe a három abszorpció-szócikket! Várom, mi fog történni! - Burumbator máris megkérdezte, hogy a piszkozatból törölheti-e őket!!! - vitorlavitalapomra 2009. október 11., 16:24 (CEST)
re: Vitorla: A cikkek jók! :) És ilyen érdekességek még fognak Veled történni... Hogy Burumbátor beszól, amikor senki sem várja... VigyorBurumbátor Hyde Park Corner 2009. október 11., 16:28 (CEST)

{{Átépítés alatt}}

Szia! Szükséges ez? Nem látom az előnyét, csak a hátrányát: A jövő hónapban, mikor nekiállok leszedegetni az ottfelejtett rokonait, indulva a {{tataroz}}(?)-tól, ez ki fog maradni, mert nem szerepel sehol, semmilyen "lásd még" felsorolásban. --Bitman vita 2009. október 11., 07:19 (CEST)

Nem törölhetem ki, mert csak kényelmi szempontokat tudok felsorakoztatni a te kényelmi szempontjaiddal szemben. És mivel vélhetően kizárólag te fogod használni, nem lesz ottfelejtve hónapokig egy-egy cikken. :-) --Bitman vita 2009. október 11., 07:35 (CEST)

Jövök neked eggyel. :-) --Bitman vita 2009. október 11., 16:02 (CEST)

Vigyázat, wikiszabin vagyok!

{{távol vagyok}} Már nem. Karmelaüzenőlap 2009. október 20., 01:12 (CEST)

Interwikik

Köszönöm, hogy tájékozódtál ezekben (az Abszorpció (biológia) cikkben)!
Az ilyen aprómunkát-háttérmunkát még nem tudom... azt, hogy mire kell figyelni, hogyan kell elvarrni minden szálat!
vitorlavitalapomra 2009. október 11., 22:12 (CEST)

Abszorpció (biológia)

Köszönöm a szakaszcím-beszúrásokat! Nagyon pofás lett a szócikk! :-) – vitorlavitalapomra 2009. október 11., 22:53 (CEST)

Gzs53

Csak most vettem észre az üzeneted, köszönöm. Bejelentkeztem Gzs53 vitalapján. Kissé szétszórt lettem az utóbbi időben, de remélem, hamar elmúlik. - Vadaro vita 2009. október 12., 22:03 (CEST)

Szóltál...

Köszönöm! Stewe Feedback 2009. október 16., 12:27 (CEST)

Toldi jelleme?

Szervusz! - A Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2009-10-19 fenti című szakaszában a válaszban lévő Hogyan gondolkodjunk jellemzések fogalmazása közben? link nem működik! - vitorlavitalapomra 2009. október 20., 10:48 (CEST)

Zúza

Szervusz!
Örülök, én nagyon, hogy nem permetezned kell a gyümölcsfáidat! Csináltam ilyet, úgy éreztem: eleget, amikor apám már nem bírta el a háti permetezőgépet... Eddig sosem hallottam rovarcsapdák házi használatáról... Igaz, nem is emlékszem, hogy volt nekünk valaha repülő rovarok inváziójával dolgunk! (Szóval, nekem jó volt tegnap, mert én legalább élveztem a kutatást... :-)

Volna egy nagy kérésem! Kérlek, nézd meg a Vitorla/piszkozat/Zúza és a Vitorla/piszkozat/Zúzógyomor cikkeimet!

A Wikipédia:Kért_cikkek Kezdőlapon hivatkozott cikkek nevű szakaszában a 7. helyen áll a zúza - gondoltam, megcsinálom! (Hogyan kell hivatkozni linkkel egy szakaszra??? Egyszer láttam, de nem jövök rá, hogy hogyan is volt... akkor másra koncentráltam!) Ehhez írtam ezt a két szócikket!

Két újság van ebben a két szócikkben!

  • A zúzából átirányítom a vezérlést a zúzógyomorra.. (Azt hiszem, ezt rendesen megcsináltam. Jó lesz, ugye? [Persze, majd átnevezés előtt ki fogom javítani az útvonalat...])
  • A zúzógyomor szócikkbe képet szeretnék beilleszteni - de ezt nem tudom, hogy hogyan kell! Főleg azt nem, hogy a parancs megírása előtt mi mindent kell tennem, hogy egy külső forrásból való kép látható lehessen a szócikkben! Mindent leírtam a képről a zúzógyomorban, ott, azon a helyen, ahová a képet szántam...

Segítenél?

Előre is köszönöm! - vitorlavitalapomra 2009. október 20., 16:15 (CEST)

re: Zúzógyomor

Húúúúúúú, még nem szédülök, de már nem sok híányzik! :-)
Ezeket a képeket hogyan szedted elő? Én tanácstalanul néztem a sok blablát a Commons-ban...
És a szövegek honnan? Én felszántottam a netet, de jószerivel csak zúzapörkölt-recepteket találtam!!!
A forrásmunkákért is kösz! Le vagyok nyűgözve!
Köszönöm az interwikiket, én még nem tartottam ott! Most csak találgatom, hogy a német szócikkből kiindulva térképezhetted fel...
Most ahogy olvasom, amiket írtál, emlékszem, hogy a rákok zúzógyomrával én is találkoztam, de nem jegyeztem fel... (mert akkor csak a ZÚZA cikk lebegett a szemem előtt)... Kösz, hogy eszembe juttattad! Jó lesz! :-)

Most szerkesztem az engedélykérő levelet a prezentációból való képhez... Sajnos, nem tudom kideríteni, ki lehet, és melyik tanszéken a jogtulajdonos! Viszont megvan az egyetem általános e-mail címe, remélem, hogy aki kézbe veszi az e-mailt, fárad vele egy kicsit: elvégre ő ott jobban eligazodik, hogy kit is szólíthatok meg jogtulajdonosként!
Mielőtt elküldöm, megmutatom neked a fogalmazást!
(Lehet a Wikipédiából e-mailt küldeni? A választ a jogtulajdonos milyen címre küldi?) vitorlavitalapomra 2009. október 20., 22:48 (CEST)

Erről a légies könnyebbitésről olvastam én is... érdekes volt... de csak azért az egyetlen utolsó mondatért (hogy a zúza is a tömegközéppont közelében...) nem tudtam belekomponálni a szócikkbe... Ezt most - ha rám vár - elteszem, majd később belefésülöm (ha tudom)... vitorlavitalapomra 2009. október 20., 22:54 (CEST)
Megírtam az engedélykérő szöveget... Ez lesz az:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Szerkesztő:Vitorla/piszkozat/Engedélykérés_zúzógyomor-képhez#Enged.C3.A9lyk.C3.A9r.C3.A9s_c.C3.A9g_honlapj.C3.A1n_tal.C3.A1lhat.C3.B3_k.C3.A9pek_haszn.C3.A1lat.C3.A1ra]
Hogyan jut el innen, a Wikipédiából, az egyetem centrumh (kukac) agr.unideb.hu e-mail cíímére?
vitorlavitalapomra 2009. október 20., 23:33 (CEST)

Tehát nem a Wikipédia valamely funkciójával indítok e-mailt a jogtulajdonoshoz! Hanem a saját levelezőprogramommal!!! Jól van, akkor átmásolom oda...
Apropó! Szerinted jó lesz a szöveg, amit én írtam? (Nem vagyok gyámoltalan, de először is: eddig mindig kiderült, hogy te mindig tudsz valami pluszt hozzátenni! Másodszor, hátha észreveszel valami sutaságot, amit én nem... )
vitorlavitalapomra 2009. október 20., 23:59 (CEST) Ui.: A guglizást én is így művelem - szoktak is ámulni, mik jutnak eszembe, hogyan lehet jól szűrni... de a zúzapörkölt-tömeg elképesztett, azért emlegettem fel... :-D
A legelső dologról: a képkeresési módszeredről a Wikipédiában, meg annak folyományai, azt még nem egészen értem... Majd-majd! - vitorlavitalapomra 2009. október 20., 23:59 (CEST)

Köszönöm az e-mail lektorálását - elküldés előtt mégegyszer el fogom olvasni a megjelölt részt...
És ha elküldtem, máris berakom-beillesztem a szócikkbe a te "találataidat"!! Vagy te akarod? - vitorlavitalapomra 2009. október 21., 00:23 (CEST)

re: Ábra

Először is:
Válaszolni fogok a debreceni egyetemi oktatónak, megköszönve a válaszát, de egyben közölve vele, hogy eredeti licensz híján nem tudjuk használni az ábráját, mi ezt az internet nyilvánossága elé nem bocsáthatjuk! Ugye, ez rendben lesz így?

Ez után az ábráról:
Az ábrát bárki újra rajzolhatja? Még nem adekvát szakember is? Elvégre beleírható a rajz "nacionáléjába", hogy készítette X.Y. műszakirajzoló (vagy grafikusművész stb.), hozzáfűzve esetleg: dr. A.B.C. akadémikus/ornitológus/patológus/stb. irányításával?
Ha ez így van, akkor a rajzot bárki, akinek jó rajzkészsége vagy csak kézügyessége van, nyolcadikos unokaöccs stb. is lemásolhatja, úgy, hogy elhagyja a feliratokat, vagy megváltoztatja, pl. úgy, ahogyan te írtad: számozással, képaláírásra bízva ezek értelmezését stb.?
És az a bizonyos "bárki" aláírhatja az engedélyezési nyilatkozatot? Ennyi? Ez jogilag rendben? vitorlavitalapomra 2009. október 21., 14:51 (CEST)

Ha bosszant engem a kérdezés módja

A Bosszankodás szakaszt a Tudakozó vitalapjáról átmásoltam magamnak egy allapomra, hogy ne süllyedjen el előlem. Még az allap linkjét is hozzáadtam a Könyvjelzőimhez, így bármikor előránthatom! - vitorlavitalapomra 2009. október 26., 01:43 (CET)

Tudom, higgadtabbnak kell lennem.
Mégiscsak elmondom, amit az éjjel nem írtam le.
Ezek a foghegyről odavetett "kérdések" egy nekem máig emlékezetes gyerekkori élményemet hozzák elő!
Harmadikosok lettünk. A testnevelést mostantól kezdve egy külön tanár "oktatta" (bilgeri csizmában, halványzöld-keki színű ruhában járt). Nem volt az iskolának tornaterme. A rosszabb idő beálltával a tanterembe szorultunk. Ezek valamelyikén az "óra" azzal kezdődött, hogy a padra kellett tennünk a kezünket és a tanár - vonalzóval a kezében - végigjárta az osztályt. Az én kezemre is ráütött és csak egyetlen szót köpött ki: koszos!
Vérig voltam sértve! Nem az ütés fájt, az nem volt nagy, hanem a megalázás.
Már régóta tudom, felnőtt fejjel, miért érintett rosszul engem. Előszöris, akkoriban még nem magam vagdostam a körmeimet. Másodszor: akkoriban (1954.ben) nekünk (tanulóknak) nem volt rendszeresített lehetőség az iskolában kézmosásra. (Nem emlékszem arra sem, hogy lett volna egyáltalán ún. falikút, pl. csak szomjat oltani - nem hiszem, hogy lett volna! pl. "uszoda" lett volna belőle! ilyen akkoriban elképzelhetetlen volt! Azt hiszem, még vzvezeték sem volt akkoriban!)
Ezek az egyszavas "kérdések" bennem ezt az emléket hozták elő! Olyan ez a képzettársítás, ami talán nem igazságos, de mégis a sértés képzetét kelti bennem! Ezek az egyszavas "kérdések" úgy hatnak rám, mintha a szót a száján kiköpné, hozzám odaböffentené... A kutyákat vezénylik így!
Ismétlem: tudom, higgadtabbnak kell lennem. Ez meglesz, csak el kell telnie egy - talán elég rövid - időnek, amíg immunis leszek...

vitorlavitalapomra 2009. október 26., 13:38 (CET)

Pororoca

Nagyon tetszett a szép hosszú cikked, amit az én egyetlen mondatomhoz hozzátettél! Szabályosan frappíroztál! :-)

Én elötte el voltam ájulva magamtól, hogy milyen ügyes voltam (bár egy pici kétség maradt bennem: hátha mégsem erről kért a gyerek információt... De ennek nagyon kicsi a valószínűsége)! (Most hadd utaljak az én vesszőparipámra: a kérdezőtől illene valami visszajelzés - biztosan olvasta már a válaszokat, hiszen az sürgős volt neki... - Én megtenném - ennyire mások vagyunk!)
Én annál a találatnál, amit megadtam a válaszomban, le is álltam... Nem szeretem az extrém sportokat, semmilyen sportot, ami kimondottan-kimondatlanul életveszélyes (pl. a bokszot sem, az összes gépesített "sportot" sem stb. - a hullámlovaglást sem). Bulvártéma - ezzel intéztem el magamban.

De amikor megláttam a szövegedben a torlóár szót...! Oké, azt hiszem, így már képben vagyok! Gratulálok! Nagyon!
Ez már nem bulvártéma, hanem már tudomány... nem is túlságoasn új a dolog! Mióta is hajózunk? (Rögtön erre véleményem is lett a tanárról! Miért a pororoca a házifeladat? -[Én sem hallottam soha a pororocáról! - Ha ezért jár elégtelen osztályzat, az lesújtó!]- A torlóár meg túlságosan egyszerű, nem elég előkelő lenne?! Vagy ez csak egy példa lenne a torlóárra, amit a tanár mondott, csak a gyerek nem írta le magának rendesen? Csupa esetleges dolog... ami - persze, mégsem - nem a tanárt minősíti... Sokismeretlenes ez az egyenlet - benne én is egy csomó ismeretlennel: emlékekkel, képzettársításokkal...)
Szóval, a válaszomban idézett cikk olvastán nem jutott eszembe, hogy a torlóárról kell beszélni! Nyilván azért, mert nem tudtam helyesen elképzelni azt a szituációt, amely a kérdezőt a Tudakozóhoz vitte.
Félreértés ne legyen! Magamtól nem tudtam volna kivágni, hogy torlóár - nem ismertem konkrétan ezt a szót fogalomként. Amikor olvastam tőled (hiszen kéken világít a szövegben a link), rögtön a dagály - rögtön! -*)- Mert a dagály szót ismerem, de nemcsak a szót, hanem azt is, hogyan keletkezik, meg arról is tudok, hogy a folyótorkolatokat a dagály visszaduzzasztja, torlódik is, meg árad is, a mértéke nyilván függ attól, hogy milyen magas a dagály... Ha volna tengerpartunk, meg tengerparti folyótorkolatunk, akkor a brazil gyerekeknek fel lehetne adni a - számukra ismeretlen, mert magyar - "torlóár" szót, akár ötösért is...

Na, hogy ennyit ógok-mógok, az már túlzás... Mégegyszer gratulálok és üdv! vitorlavitalapomra 2009. október 26., 15:04 (CET)

-*)- Kimaradt a gondolatmenet leírásából:
(Mert az idézett cikk olvastán nem a torlóár, a dagály került nálam előtérbe, hanem a hullámlovaglás - ami egyáltalán nem hoz izgalomba...) - vitorlavitalapomra 2009. október 26., 15:17 (CET)

élősakk

Ez a Tudakozóban egy unfair kérdés! Erről írtam a mai Tudakozó-vitalapon! - vitorlavitalapomra 2009. október 26., 20:32 (CET)

re: Torlóár és társai

Te tudsz valamit, amit én nem!

A múltkor is volt valami trükköd, ami bennem egy pici zavart keltett, hogy mit is írtál...
Csak a zavarra emlékszem, arra már nem, hogy mi okozta - csak azt tudom, hogy a zavar oka te voltál, olyasmit írtál (kinek, miről? nem ugrik be ez sem), amit én nem ismerek. Azt hiszem, hogy nem is nekem szólt a félmondatod...
Azért gondolom így, mert emlékszem, hogy kérdezni sem tudtam: hogyan is van ez?!

Most egy újabb! És milyen jó!!!

Honnan tudsz te ilyeneket, hogy:
"define pororoca",
ráadásul "minden nyelven"! Nem is tudtam, hogy vannak a keresőnek parancsai! (Azt hiszem, az előző eset is ilyesmi volt: parancs a keresőnek...!) Én csak annyit tudok, hogy idézőjelek vagy aposztrófok közé lehet rakni azokat a szókapcsolatokat, amiket nem kell külön-külön keresse, csakis szigorú egymásutániságban (sosem használtam).
(Én talán azért nem tudom ezeket a parancsokat, mert egyik nyelven sem tudok annyira, hogy csak úgy elkezdjek olvasgatni?) vitorlavitalapomra 2009. október 26., 23:18 (CET)

re: Google keresési trükkök

Itt a két link, amit adtál (a harmadiknak nagyon örülök):

Úgy adtad őket, hogy különbözők... Valóban, a két link nem azonos!
De nálam a két betöltött oldal kinézetre teljesen megegyezik!
Talán fontos: mindkettő magyar nyelvű! Pedig a [2] linkje máshonnan indít - és bemásoltam fent alájuk a végül betöltött oldalak címét - nincs átirányítás...
Én magyar nyelvű Windows XP-t használok... talán ezt látja a Google... Meg az is infó(?), hogy anno ki is hagytam az XP telepítésekor a magyar/angol nyelv-váltás lehetőségét...
Több ötletem nincs! vitorlavitalapomra 2009. október 27., 00:15 (CET)

Sakk

Tisztelt KARMELA!Valószinű kevés volt az anyatej,vagy nem volt elég minőséges,igy hát definiciókat nem tudok kitalálni,de mégis úgy gondolom elődeim minden fontos kérdésre megtalálták a választ.Igy hát nem kéne mást tenni,mint körüljárni azokat a forrásokat ahol a válaszok rejtőznek.Ön is hasonlóan cselekszik.Megnézi a forrásmunkákat.Ezek után,ha tudja a választ,de nem válaszol,hát tegye azt.Köszönöm. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 95.85.155.84 (vitalap | szerkesztései) 2009. október 27., 08:38

Élősakk offolása

Részemről a ma délelőtti válasszal befejeztem a vitát a "kedvetlen" ismeretlennel! Feltételezem, hogy holnap reggelig el fogja olvasni! De én azt sem bánom, hogy máris töröljük ezt a beírásomat! Csak nem tudtam, hol feleljek arra, amit az én vitalapomra írt!
De az lenne a javaslatom, hogy visszamenőleg töröljük az egészet, csak az első beírásodat hagyjuk benne, a kérdésre adott válaszodat (amelyik a beadási határidőre utal)!
vitorlavitalapomra 2009. október 28., 12:12 (CET)

A kedvetlen idegen azért ilyet is tud, ha nagyon akar. :-)CsGábormegbeszélés 2009. október 28., 21:27 (CET)

Igen, láttam. :) Karmelaüzenőlap 2009. október 28., 21:41 (CET)

elírás a személyes oldaladon

Szia!

A bemutatkozó szövegedben ezt olvasom: Munkahelyemen az utolsó tízöt-húsz évben - ez a számtartomány 10-20, vagy 15-20 év akart lenni?? Vagy valami utalás, amit nem értek?? misibacsi*üzenet 2009. október 28., 13:25 (CET)

Természetesen véletlenül kerültem ide, az oldaladra, mégpedig azért, mert szükségem volt még egy wikipédiás ablakra valamelyik Kocsmafal olvasása közben, és a Te nevedet választottam... (és, ha már ott vagyok, el is olvastam az oldalt... :) Meglepő, hogy az ember itt-ott elszórt megjegyzéseit mások megjegyzik... :-) misibacsi*üzenet 2009. október 28., 18:11 (CET)

re: Élősakk

Ezt írtad a vitalapomon:

Vitorla, szerintem meg kéne említened valahogy a tudakozóbeli válaszodnál, hogy az egy viszontválasz volt a vitalapodra írt megjegyzésre.

Ez megvan, hiszen ott én ezt írtam:

Olvastam a vitalapomra írt - rövid ideje írt - üzenetedet.
Csak egyetlen mondatot, csak egy kérdést adok válaszul: miért nem MAGADRA ...... stb.

Másra gondoltál?
__

Más:
Az anonim "szerkesztő" vitalapjára miért írnék választ? Ezt nem értem... Az anonim is kap jelzést, hogy üzenet várja a vitalapján? Erre a beírásra csak akkor gondolnék - eddigi ismereteim alapján -, hogy itt mi - a regisztráltak - beszélhetjük meg EGYMÁS KÖZT a kérdés kapcsán bármiféle közlendőinket... De erre inkább a Tudakozó vitalapja való! (Szóval, kap jelzést az anonim "szerkesztő"?)
__

Megint más:
Írod: Egy ilyen aláíratlan üzenet íróját a vitalapod laptörténetéből lehet kideríteni.

Az IP-címre gondolsz, azt hiszem... De minek is? Hiszen a fórumtársakról sem tudok meg semmit, ha nem mesélnek magukról semmit. Ha semmi személyes nincs hozzászólásaikban, akkor még lehetne foglalkozni szövegeik elemzésével. De minek ebbe energiát ölni? Nem bűncselekményekben nyomozunk...
Te mire gondoltál?
__

Az élősakk szócikkről:
Jól tetted, hogy átszerkesztetted! Nekem tetszik így! Már reggel láttam...
A szócikk vitalapján jeleztem a bővítést, amikor betettem a bővítést. Meg a véleményemet is az egyik sorról. Gondolom, ez a módja a szerkesztéssel kapcsolatos üzenetküldésnek..., igaz? (Gondoltam, hogy te vagy a szócikk szerzője, mert hiszen olvastam már a te "kedvetlen" kérdezőnek szóló válaszodat... - Olvastad a szócikk vitalapját, a közölnivalómat? ha nem, az sem baj, hiszen törölted a szerintemis felesleges sort. - De hogy valóban ki lehet a szerző, honnan tudhatom? Ezért nem a te vitalapodra írtam a linkekkel kapcsolatos közleményt!)
A 25 lépéses élősakk-matt hivatkozásának megfogalmazása-módja kimondottan tetszik!

– Aláíratlan hozzászólás, szerzője Vitorla (vitalap | szerkesztései) 2009. október 28., 17:20

Először is: csodálkozva látom hogy az itt fent látható beírást nem írtam alá... bocsánat!
Kivettem volna mindkét mérgelődésemet a Tudakozó-élősakkból... Az elsőt ki is vettem, de látom, a második át lett pofozva kinyit-becsuk formára... Én, ha már most bátrabb lennék, ezt is kivenném! Ugyanis idegen a szócikktől! A dolog technikája tetszik, de akkor is kivágnám innen!
Ha te voltál a plasztikai sebész, akkor felőlem nyugodtan te is kivághatod!
vitorlavitalapomra 2009. október 29., 00:44 (CET)

élősakk

Köszönteni szeretném és gratulálok a mélyen átgondolt,alapos munkájához.Örülök,hogy nem sértő-dékeny.Tisztelettel:,, kedvetlen ismeretlen" – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 95.85.155.84 (vitalap | szerkesztései) 2009. október 29., 08:44