Serpenyő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Serpenyő teflonbevonattal.

A serpenyő olyan, konyhában használt, általánosan elterjedt fémből (vas, alumínium) készült eszköz, mely az ételek megpirítására, megsütésére, rántásra, flambírozásra és sok egyéb étel-elkészítési módra szolgál. Közel sincs olyan hatékony, mint a hagyományos sütés, emiatt nem alkalmas minden étel megsütésére; mégis számos ételt csak ebben lehet elkészíteni (pl. bécsi szelet).

Előnyei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az eredeti serpenyőben készült ételekhez mindenképpen kell valami zsiradékot használni:vajat, vagy olívaolajat, illetve sok egyéb féle sütőolajat is. Legnagyobb előnye, hogy az ételek gyorsan elkészülnek benne, mert mindig nagy, erős lángot használunk, hogy az alapanyagok piruljanak, pörzsanyagok képződjenek, amelytől sokkal ízletesebbek lesznek az elkészült ételek.

Fajtái[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • A vas serpenyők készülhetnek nyeles, vagy füles kivitelben. Méretük 20—40 cm között változik és oldalmagassága is változó.
  • Zománcozott serpenyők: 26-30 cm átmérőjű 3-6 cm magas, kb 1,60—1,90 kg súlyú kívül-belül zománcozott öntött vas, általában 20 cm hosszú műanyag nyéllel készül, amely a nyél felforrósodását akadályozza meg. Hasonló méretben kétfülű serpenyők is készülnek.
  • A serpenyőket teflonbevonattal látják el, a tapadásmentesség és a könnyebb tisztíthatóság érdekében, így ezekben már zsiradék nélküli, vagy csak minimális zsiradékkal készíthetők ételek. Az egészségmegőrző, fogyókúrás és egyéb diétás ételek készítésekor, elterjedten hasznosítják.
  • Kerámia serpenyők, melyek lehetővé teszik a kevés zsiradékkal, vagy zsiradék nélküli sütést. A dupla kerámia bevonatos serpenyő anyaga préselt alumínium, 12-28 cm-es átmérőjű, de mélysége is változó, belső felülete általában fehér, vagy csontszínű, külseje fehér, sárga, zöld, kék vagy piros metál színűek.

Felhasználása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A serpenyőt rengeteg ország gasztronómiája használja. Például Kínában (valamint egész Délkelet-Ázsiában) speciális serpenyőt, úgynevezett wokot használnak, amelynek az alja íves, így befogadó képessége nagyobb, a szabad tűz lángja egyenletesen melegíti az oldalfalát, ezért alkalmas gyors ételek (zöldségek és rizs) elkészítésére is. Használható gáz-, elektromos-, kerámialapos- és indukciós tűzhelyen egyaránt. A műanyag nyéllel ellátott serpenyők sütőben nem használhatók.

Tisztítása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Semleges folyékony mosogatószerrel könnyen tisztítható, mosogatógépben mosható. A vas serpenyők kivételével kerülni kell a karcosodást okozó szerek és eszközök használatát.

Serpenyőben elkészíthető ételek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]