Serpenyő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Serpenyő teflonbevonattal.

A serpenyő olyan, konyhában használt, általánosan elterjedt fémből (vas, aluminium) készült eszköz, mely az ételek megpirítására, megsütésére, rántásra, flambírozásra és sok egyéb étel-elkészítési módra szolgál. Közel sincs olyan hatékony, mint a hagyományos sütés, emiatt nem alkalmas minden étel megsütésére; mégis számos ételt csak ebben lehet elkészíteni (pl. bécsi szelet).

Előnyei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az eredeti serpenyőben készült ételekhez mindenképpen kell valami zsiradékot használni:vajat, vagy olívaolajat, illetve sok egyéb féle sütőolajat is. Legnagyobb előnye, hogy az ételek gyorsan elkészülnek benne, mert mindig nagy, erős lángot használunk, hogy az alapanyagok piruljanak, pörzsanyagok képződjenek, amelytől sokkal ízletesebbek lesznek az elkészült ételek.

Fajtái[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Teflon[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A mai modern serpenyőket teflonbevonattal látják el, a tapadásmentesség és a könnyebb tisztíthatóság érdekében, így ezekben már zsiradék nélküli, vagy csak minimális zsiradékkal készíthetők ételek. Az egészségmegőrző, fogyókúrás és egyéb diétás ételek készítésekor, elterjedten hasznosítják.

Felhasználása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Wokserpenyő.

A serpenyőt rengeteg ország gasztronómiája használja. Például Kínában (valamint egész Délkelet-Ázsiában) speciális serpenyőt, úgynevezett wok-ot használnak, ami sekélyebb, így alkalmas zöldségek és rizs elkészítésére is.

Továbbá mediterrán vidékeken a serpenyőkben hajtják végre a flambírozást.

Serpenyőben elkészíthető ételek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]