Kerámia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Korongozás közben (Kappadókia, Törökország)
Egy memphisi fazekas

Kerámia a görög „kerameia” fazekasság jelentésű szóból származik. Körébe tartozik az agyagművesség keramikai termékeinek összességén belül valamennyi egyedi darab. A finomabb anyagból készült porcelánt nem a kerámián belül, ugyanakkor azzal összefüggésben, külön szokás tárgyalni. A kerámia agyagból való edények, építőelemek, csempék, szobrok, díszek gyűjtőneve.

Ma Magyarországon[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kerámiaművészetből 1964-ben indult el Gmundenben a nemzetközi szimpozionmozgalom. 1969-ben volt az első szimpozion Siklóson. 1968-ban megrendezték az I. Országos Kerámia Biennálét Pécsett. Az 1970-es évektől, a Kecskeméti Kerámia Stúdió jelentette a nemzetközi kerámiaművészet élvonalának jelenlétét a magyar művészek számára. A Nemzetközi Kerámia Stúdió fontos színhelye a mai magyar kerámiaművészetnek. Az eredményekről rangos kiállítások tanúskodnak (Iparművészeti Múzeum (1995), Vigadó Galéria (1998), Kerámia Fesztivál). 1999-ben jelentős kiállítást rendezett az Iparművészeti Múzeum, mely az 1968 körüli termékeket ölelte fel. 2000-ben a Gödöllői Királyi Kastélyban 5 kontinens kerámiaművészetéből tartottak bemutatót.

Kerámiaművészetet a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában és Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen lehet tanulni.

Irodalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Művészeti lexikon. 2. köt. Főszerk. Zádor Anna és Genthon István. Budapest: Akadémiai Kiadó, 1966. Kerámia lásd 599. p.
  • Művészeti Kislexikon. Szerk. Végh János. Budapest: Corvina, 2006. Kerámia szócikk lásd 113. p. ISBN 963-13-5534-9

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kerámia témájú médiaállományokat.