Sd.Kfz. 7

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sd.Kfz. 7

Típus féllánctalpas vontató
Fejlesztő ország  Harmadik Birodalom
Harctéri alkalmazás
Gyártó Krauss-Maffei, Borgward, Österreichische Saurerwerke, Breda (Breda 61)
Gyártási darabszám 12 187 darab
Háborús részvétel második világháború
Általános tulajdonságok
Személyzet 1-12
Hosszúság6,85 m
Szélesség2,35 m
Magasság2,62 m
Tömeg 11,53 t
Páncélzat és fegyverzet
Páncélzat 8 mm
Elsődleges fegyverzet -
Másodlagos fegyverzet -
Műszaki adatok
Motor Maybach HL 62 & 64 6 hengeres, vízhűtéses benzinmotor
Felfüggesztés torziós rugó
Sebesség50 km/h
Fajlagos teljesítmény 12,1 LE/tonna
Hatótávolság120-250 km
A Wikimédia Commons tartalmaz Sd.Kfz. 7 témájú médiaállományokat.

A Sd.Kfz. 7 (Sonderkraftfahrzeug – különleges gépjármű) egy féllánctalpas katonai jármű volt, melyet a német Wehrmacht, Luftwaffe és a Waffen-SS használt a második világháború alatt.

Története[szerkesztés]

A Magyar Királyi Honvédség Sd.Kfz. 7 típusú féllánctalpas vontatója 1944-ben

Az Sd.Kfz. 7 kifejlesztése egy 1934-es kiírásra vezethető vissza, amely egy nyolc tonnás féllánctalpas jármű kifejlesztését tűzte ki célul. A jármű először 1938-ban jelent meg, fő feladatköre pedig a 8,8 cm-es FlaK légvédelmi löveg és a 15 cm-es sFH 18 tarack vontatása volt. Az Sd.Kfz. 7 járművön több önjáró légvédelmi löveg is alapult 2 cm-es és 3,7 cm-es gépágyúkkal felszerelve. Ezen kívül nagy vonóerejének köszönhetően mentő-vontató járműként is alkalmazták.

A járművön maximum 12 főnyi legénységet lehetett szállítani. A platón elhelyezett ülések alatt tárolórekeszeket alakítottak ki különféle eszközök, szerszámok tárolására. A jármű hátuljába egy zárt tárolórészt építettek, amelyben lőszert szállítottak, habár a lövegekhez egy másik lőszerszállító jármű is szükséges volt. A vontató maximum 8000 kg-nyi terhet vontathatott. Legtöbbjüket ellátták csörlővel is. A szélvédőt le lehetett hajtani a motorháztetőre, a vezetőfülke fölé pedig ponyvatetőt lehetett kifeszíteni. Egy bizonyos mennyiséget kemény tetős kivitelben is gyártottak, de ezek igen ritkák voltak. Később megjelent egy egyszerűsített típus fából készült kerettel, a lőszert a vezető mögött tárolták a löveg kezelőszemélyzete pedig hátul kapott helyet fából készült padokon.

A futómű elöl két kormányozható kerékből, hátul két lánctalpból állt, amely oldalanként 14 darab futógörgőből (melyek átlapolással fedték egymást) és egy láncmeghajtó kerékből állt, amelyet a lánctalprendszer elejében helyeztek el. A lánctalpakon a szolgálati évek során kisebb változtatásokat eszközöltek. 1943-ban a Maybach HL 62 motort (115 LE) egy Maybach HL 64 (140 LE) típusúra cserélték.

A német hadseregben általános módszer volt féllánctalpas járművek használata tüzérségi eszközök vontatására, de nem mindenhol. A teljesen kerekes járművekkel összehasonlítva a féllánctalpasokat sokkal nehezebb karbantartani, lánctalpaik gyakran elszakadnak, közúton pedig lassabbak. Terepen azonban sokkal mozgékonyabbak voltak a kerekes típusoknál.

Az Sd.Kfz. 7-est a háború végéig használták. Jelen volt az 1940-es párizsi győzelmi parádén, és látható volt szinte az összes propagandafilmben is. Habár nagy számban gyártották, sosem készült belőle annyi, hogy teljesen felszereljék vele a német erőket. A páncélos és páncélgránátos egységek tüzérségi elemei kaptak belőle, de más alakulatok általában kénytelenek voltak lovakkal vontatni lövegeiket.

A második világháború folyamán a szövetségesek is hadrendbe állítottak néhány zsákmányolt Sd.Kfz. 7-est. Olasz gyártmányú változata is készült Breda 61 néven, melyet könnyű azonosítani hosszabb motorházáról és a jobb oldalon elhelyezett kormányáról. Egy alapváltozat ára 36 000 német birodalmi márka volt.

Változatok[szerkesztés]

Sd.Kfz. 7/1
  • Sd.Kfz. 7 – Az alap tüzérségi vontató, nyitott tetővel és egymás mögött elhelyezett üléseivel.
  • Sd.Kfz. 7/12 cm Flakvierling 38 L/112.5 négycsövű légvédelmi gépágyúval felszerelt típus, melyet nyitott és páncélozott vezetőfülkével is gyártottak.
  • Sd.Kfz. 7/23,7 cm FlaK 37 L/98 légvédelmi gépágyúval felszerelt változat. Ezt is gyártották nyitott és páncélozott vezetőfülkével is.
  • Feuerleitpanzer auf Zugkraftwagen 8t – Megfigyelő és parancsnoki állás a V–2 rakétákhoz.

Galéria[szerkesztés]

Lásd Még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sd.Kfz. 7 című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.