Pordoi-hágó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pordoi-hágó
(Pordoijoch; Passo Pordoi)
Passo Pordoi 5.jpg
A Pordoi-hágó
Földrajzi adatok
Országok Olaszország
Fekvése nyugat-kelet
Legmagasabb pont 2239 m
Elhelyezkedése
Trento mappa.png
Pordoi-hágó  (Trentino-Alto Adige)
Pordoi-hágó
Pordoi-hágó
Pozíció Trentino-Alto Adige térképén
é. sz. 46° 29′ 15″, k. h. 11° 48′ 44″Koordináták: é. sz. 46° 29′ 15″, k. h. 11° 48′ 44″

A Pordoi-hágó (olaszul: Passo Pordoi, németül: Pordoijoch vagy Pordoipaß, fassan-ladin nyelven: Jouf de Pordoi, írott ladin nyelven: Jou de Pordou) az olaszországi Dolomitokban, 2239 m tengerszint feletti magasságban fekvő alpesi hágó. A rajta áthaladó aszfaltozott 48. sz. főút az úgynevezett „Dolomit-autóút” (Strada dei Dolomiti) második legmagasabb pontja.

A hágó a Trentino megyebeli Fassa-völgyben (olaszul: Val di Fassa, németül: Fassatal, ladinul: Fascia) levő Canazei-t köti össze a Belluno megyei (Veneto régióbeli) Fodom-völgyben (németül Buchenstein) található Arabba településsel.

Fekvése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Pordoi-hágó (KT)
Út a Pordoi-hágóra, előtérben a Sas Pordoi (2950 m)
Út a Fassa-völgyből a Pordoi-hágóra

A hágó az SR 48. számú, Dolomitsztráda nevű kiemelkedő jelentőségű országos főúton található, a forgalomra tekintettel télen-nyáron járható.

Délről a Marmolata-csoport előhegyeiként a Belvedere (2510 m), és a Porta Vescovo (2562 m) tűnnek elő. Ezek az előhegyek olyannyira takarják el a Marmolatát, hogy a hegyek gyűrűjében a panorámában annak csak részei tűnnek fel.

A Pordoi-hágótól délkeletre, a venetói oldalon ered a Cordevole patak, amely a Fodom-völgyön áthaladva, 70 kilométernyire délen - mint annak legnagyobb jobb oldali mellékfolyója - a Piavébe torkollik. A keleti látványt az Arabbán túli Kreuzkofel-csoport és a Tofanák (Le Tofane) uralják.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Pordoi-hágót északnyugatról a 3181 méteres Langkofel, a Sella-masszívumhoz tartozó Sass Pordoi (2950 m) sziklaplató, a Sass Forca (2917 m) és a legmagasabb sziklacsúcsként a Piz Boè (3152 m) övezi.

A Pordoi-hágó születését a nagy dolomitút építésének köszönheti, ennek létesítését 1901-ben kezdték el és 1905-ben fejezték be. A hágó első szálláshelyei a Hotel Savoia és a Hotel Pordoi voltak. Ezek részben máig megtartották eredeti Jugendstil freskódíszeiket.

Emlékkövet állítottak ezen első korszak emlékére, amelyen a Nagy Dolomitút technikai adatai is szerepelnek. E területen a turizmust az első világháború megszakította, mivel a Pordoi-hágótól nem messze keletre közvetlen hadszíntér alakult ki.

Arabbánál volt a német-osztrák frontvonal. A Buchenstein (Livinallongo) völgyet uraló Col di Lana hegy osztrák erődítményeit az olaszok nem tudták bevenni, ezért több hónapos munkával aknát fúrtak az állások alá. 1916. április 17-ról 18-ra virradó éjjel, folyamatos tüzérségi tűz közben lerobbantották a hegy nyugati csúcsát, a rajta lévő osztrák állásokkal együtt. Az ezt követő támadás nyomán az osztrákok a Col di Lana feladására kényszerültek, de mivel a szomszédos Monte Sief hegyre visszavonulva továbbra is kitartottak, az április 17–18-i akciót nem követte az olaszok frontáttörése.

A Pordoi-hágótól gyalogosan el lehet érni azt az emlékhelyet, ahol az első világháború 8582 osztrák áldozatának, valamint a második világháborúban elesett 847 katona temetője található.

Az 1950-es években felszámolt háborús károkat követően a régió ezen részén az üdülő-idegenforgalom újabb gazdasági fellendülést eredményezett. 1962-ben Maria Piaz és fia, Francesco létesítették azt a Sass Pordoi-ra vivő kötélpályát, amelyik a Dolomitokban elsőnek számít.

Ezt követően a Sellára további felvonó-berendezéseket, turistaösvényeket és sziklamászó-helyeket létesítettek. A háborúban elpusztult szálloda ismét megnyílt, s további szálláshelyek, restaurantok és szuvenír-árudák létesültek. A nyári hónapokban a hágó parkolóhelyének közelében a régió kereskedőinek árusítóhelyei működnek.

Téli hangulat Pordoi-hágóban
Pordoi-hágó
Pordoi-hágó a Pordoi-csúcs (2950 m) tövében

Turisztikai infrastruktúra[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Pordoi-, a Sellajoch (2244 m), a Gröden(2121 m),- és a Campolongo-hágó (1875 m) együttes bejárására szól a „Vierpassenfahrt rund um den Sella” útiprogram (Sella-körüli négyhágós túraút).

Könnyebb vándorösvények vezetnek Canazei-be és Arabbába. A Pordoi-résen (Pordoischarte) át a Sass Pordoi-ra, és távolabbra, a Piz Boè-ra vezet a „2. sz. Dolomiten-Höhenweg”. A kötélpálya, amely 4 perc alatt 700 métert emelkedik, jelentős mértékben megkönnyíti és lerövidíti a Sass Pordoi elérését.

A Marmolata előhegyeinek bejárását az úgynevezett „Bindelweg”- panorámaösvényen, a Trentino és Velence közti történelmi kalmárútvonalon lehet megtenni, meglátogatva a Marmolatát, a Fassa-völgyet és a Fedaia-hágót, a Fedaia-tavat. Ezen programok mindegyike a Dolomitok természeti szépségét tárja fel.

Télen a Pordoi-hágó alternatív lehetőséget kínál a Belvederéhez, mert a Sella hegycsoport körül kiépített összefüggő lesiklópálya- és liftrendszer, a Sellaronda kapcsolatot teremt Lupo Bianco/Belvederével is. Ez a pályarendszer a „Dolomiti Superski” regionális síterület részét képezi. Gyakorlott síelőknek való túra a Sass Pordoi, és a Pordoi-résen (Pordoischarte) át, vissza a hágóhoz, vagy egy másik magashegyi sítúra a Sella magasplatón át az északon nyíló Val di Mesdì-hez (olasz neve Val Mezdì, németül Mittagstall).

További lesiklópályák és síliftek találhatók a trentinói oldalon Col di Ross térségében, valamint a venetói oldalon, Arabba irányában is.

A Pordoi-hágón található az ötszörös Giro-győztes Fausto Coppi (1919-1960) emlékműve.

Giro d’Italia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Tour de France után a Giro d’Italia a második legrangosabb kerékpáros körverseny, amelyet évente májusban rendeznek meg. A versenyzők három héten keresztül járják be Itália tájait. Az egyes pályaszakaszok (etapok) különbözőek, vannak sík szakaszok sprinthajrával és hegyi szakaszok sprinthajrával vagy hegyi befutóval.

A Pordoi-hágó többször volt a Giro d’Italia kerékpárverseny szakaszcélja.

Képgaléria[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források és irodalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Maurizio Mazzola: Dolomiten – 2000/2005. Orempuller Edit.Trento -
  • Fajth T. – Dombi J.: Itália – Bp. 1978. Panoráma K. – ISBN 963-243-119-7
  • A szakmai tartalom főként a wikipedia.de és a Wikipedia.it azonos szócikkeire támaszkodik.
  • Steffan Bruns: Alpenpässe. Vom Saumpfad zum Basistunnel, Selbstverlag 2002, S. 132]

Térképek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Pordoijoch témájú médiaállományokat.

Képgaléria[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]