Splügen-hágó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Koordináták: é. sz. 46° 30′ 20″, k. h. 9° 19′ 49″

A Splügen-hágó északi oldala
Montespluga a déli oldalon

A 38 km hosszú Splügen-hágó (olaszul: Passo dello Spluga) 2113 méter magasságban a svájci Graubünden kantonban található Rheinwaldot (1457 m) és az olasz Sondrio megyébenben lévő Chiavennát (325 m), valamint a Comói-tavat köti össze. A hágón keresztül halad a Rajna és a Po közötti vízválasztó, valamint a Svájc és Olaszország közötti határvonal.

A hágót már a rómaiak is ismerték (valószínűleg „Cunus Aureus” = arany csúcs néven). A Splügen-hágó neve a „specula” (= tükör) latin szóból ered. A rómaiak számos helyen – magaslatokon és hegyekben – úgynevezett őr-, illetve világítótornyokat állítottak fel, ahonnan nagy távolságokba jeleket tudtak továbbítani: nappal füstjelzéssel, este pedig tűzjelekkel. A tűz fényét tükör segítségével tették erősebbé, ezért hívták ezeket speculának vagy tükörtoronynak.[1]

A jelenlegi útvonalat 1823-ban hozták létre.

Alig van még egy ilyen hágó, aminek a két oldala ennyire különböző lenne: az északi – svájci – oldal csupán 9 km, az olaszországi déli lejtő a San Giacomo-völgyben pedig nemcsak hosszú (29 km), de ezen az oldalon 1788 m magasságkülönbség van. A 19. században terveztek egy vasútvonalat a Splüngenen át, de az elképzelések Tessin kanton ellenállása miatt meghiúsultak.

A Szent Bernáton (St. Bernardino) át vezető alagút megépítése óta a Splügen-hágó veszített korábbi jelentőségéből. Télen – októbertől májusig – a hágó zárva van.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Hodapp, C: Rund um die Spiegelburg bei Hördt

Források és további információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Splügen-hágó témájú médiaállományokat.