Splügen-hágó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Koordináták: é. sz. 46° 30′ 20″, k. h. 9° 19′ 49″

A Splügen-hágó északi oldala
Montespluga a déli oldalon

A 38 km hosszú Splügen-hágó (olasz: Passo dello Spluga, német: Splügenpass) 2113 méter magasságban a svájci graubündeni Rheinwaldban levő Splügent (1457 m) és az olasz Sondrio megyében lévő Chiavennát (325 m), köti össze, illetve az utóbbin át a Comói-tóval. A magashegyi hágóh az E-49 sz. nemzetközi- (Svájcban 13. – Olaszországban 36. sz. országos-) főútvonal. A hágó egyúttal a Rajna és a Po közötti vízválasztó, illetve a Svájc és Olaszország közötti államhatár is.

A hágó története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A hágót már a rómaiak is ismerték (valószínűleg „Cunus Aureus” = arany csúcs néven). A Splügen-hágó neve a „specula” (= tükör) latin szóból ered. A rómaiak számos helyen – magaslatokon és hegyekben – úgynevezett őr-, illetve világítótornyokat állítottak fel, ahonnan nagy távolságokba jeleket tudtak továbbítani: nappal füstjelzéssel, este pedig tűzjelekkel. A tűz fényét tükör segítségével tették erősebbé, ezért hívták ezeket speculának vagy tükörtoronynak.[1] A Splügen kifejezést a középkorban végig meg is tartották.

A jelenlegi utat és hágót az akkori, Milánót is birtokló Ausztria teljesen saját költségén építtette és az építését 1882. nyarán be is fejezték. A hágó hajdani közlekedési jelentősége a San Bernardino-hágón megépített alagútszakasz üzembe helyezése óta véglegesen elhalványult. Télen – októbertől májusig – a hágó zárva van.

A 19. században egy, a Splügenen áthaladó vasútvonal kiépítésének a terve is felmerült, de ez az elképzelés a Tessin-kantonbeliek ellenállásába ütközött, s így nem valósult meg. Végül is aztán az első Gotthard-alagút ötlete sokkal kézenfekvőbbnek bizonyult. Az 1930-as években tárgyalások folytak egy Thusist és Chiavennát összekötő bázis-alagút létesítéséről is, amely a Svájci Alpokat érintő öt vasúti alagut project egyike volt. A projectet végül is a Gotthard- és Lötschberg bázisalagutak létrehozásával elvetették.

A hágó és hágóutak jellemzői[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Alig van még egy ilyen hágó, aminek a két oldala ennyire különböző lenne: az északi – svájci – oldal csupán 9 km, az olaszországi déli lejtő a San Giacomo-völgyben pedig nemcsak hosszú (29 km), de ezen az oldalon 1788 m magasságkülönbség van.

A déli hágóút (rámpa)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A hágó[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az északi hágóút (rámpa)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A hágó(ut) és természeti környezete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A hágó és turisztikai jelentősége[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Képgaléria[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források és szakirodalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Hodapp, C: Rund um die Spiegelburg bei Hördt

Források és további információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Splügen-hágó témájú médiaállományokat.