Lavazè-hágó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lavazè-hágó
(Lavazèjoch / Passo di Lavazè)
A Lavazè-hágó teteje
A Lavazè-hágó teteje
Földrajzi adatok
OrszágokTrento megye, Trentino–Dél-Tirol, Olaszország
Fekvéseészak-dél
Legmagasabb pont1808 m
Elhelyezkedése
Lavazè-hágó (Trentino-Alto Adige)
Lavazè-hágó
Lavazè-hágó
Pozíció Trentino-Alto Adige térképén
é. sz. 46° 21′ 16″, k. h. 11° 29′ 34″Koordináták: é. sz. 46° 21′ 16″, k. h. 11° 29′ 34″
A Wikimédia Commons tartalmaz Lavazè-hágó
témájú médiaállományokat.

A Lavazè-hágó vagy Lavazè-nyereg (németül: Lavazèjoch vagy Zanggenjoch, olaszul: Passo di Lavazè), egy 1808 méter magasan fekvő hegyi hágó a Dolomitokban, Trentino megyében, a dél-tiroli Eggen-völgyben fekvő Obereggen község és a Fiemme-völgyi Pampeago-hágó és a Latemar Síközpont között, Dél-Tirol (Bolzano megye) határától kb. 800 méterre délre. Közigazgatásilag a Fiemme-völgyi Varena községhez tartozik.

Fekvése, közlekedése[szerkesztés]

A hágó nyáron, háttérben a Pala di Santa (Pampeago)
A hágó nyáron, háttérben a Pala di Santa (Pampeago)

A SP620-as számú, észak-déli irányú hágóút a dél-tiroli Ponte Nova kisközségnél (Welschnofentől nyugatra) ágazik ki az Eggen-völgyi SS241. sz. főútból, mely az Etsch (Isarco) folyó völgyéből indul, és a Karer-hágón át Vigo di Fassa községbe, a Fassa-völgybe vezet. Az SP620-as út Obereggentől nyugatra halad el, meredek szerpentinen felkapaszkodik a hágóra. Miután átlépte a Dél-Tirol (ma Bolzano megye) határát és a Lavazè-hágótetőt, dél felé ereszkedve nyugatról megkerüli a pampeagói Latemar Síközpont közepén emelkedő meredek Pala di Santa hegytömb nyugati falát, és belép a Fiemme-völgybe. Két ágra szakad: a nyugati ág, maga az SP620-as út Varena községen át Cavalese községbe és síközpontba, a nyugati ág SP215. számmal a Cavalesével szomszédos Tesero községbe vezet. Mindkét út (a leírt községek területén) az SS48. sz. Fiemme-völgyi főútvonalba torkollik.

Az SP620-as út legnagyobb emelkedése 11%, a Cavalese felől felvezető déli rámpán.[1]

Turizmus, sport[szerkesztés]

A hágó télen, háttérben a Schwarzhorn (Corno Nero)
A hágó télen, háttérben a Schwarzhorn (Corno Nero)

A hágó felszíni jellege inkább széles, lapos nyereg, fennsík, mint klasszikus hegyi hágó. Emiatt igen kedvelt sífutó terep.[2]

A hágótetőről elágazik egy nyugati irányú, szűk, de aszfaltozott mellékút. Az elején rögtön van egy kisebb sílift (Malga Varena). Az út innen tovább emelkedik az 5 km-re fekvő, 1989 m magas Jochgrimm hágóra (Passo di Oclini), a Weißhorn (Corno Bianco, 2317 m) és a Schwarzhorn (Corno Nero, 2439 m) hegycsúcsok között. Itt áll a Schwarzhorn (Corno Nero) Hotel, amely körül több lesiklópálya is üzemel.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]