Platybelodon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Platybelodon
Evolúciós időszak: Középső miocén 15–10 Ma
Platybelodon csontváz egy kínai múzeumban
Platybelodon csontváz egy kínai múzeumban
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Afrotheria
Rend: Ormányosok (Proboscidea)
Alrend: Elefántalakúak (Elephantiformes)
Csoport: Elephantimorpha
Csoport: Elephantida
Család: Amebelodontidae
Nem: Platybelodon
Borissiak, 1928
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Platybelodon témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Platybelodon témájú kategóriát.

A Platybelodon az emlősök (Mammalia) osztályának ormányosok (Proboscidea) rendjébe, ezen belül a fosszilis Amebelodontidae családjába tartozó nem.

Előfordulásuk[szerkesztés]

A Platybelodon nevű ormányosnem fajai a középső miocén korszak idején éltek, mintegy 15-10 millió évvel ezelőtt. Maradványaikat Afrikában, Ázsiában és a Kaukázusban találták meg.

Megjelenésük[szerkesztés]

Az állat állkapocscsontja meghosszabbodott, ásó vagy véső alakú lett; ennek végén a két metszőfog előrenyúlt és elagyarosodott. Ennek a tulajdonságnak köszönhetően az őslénykutatók sokáig úgy vélték, hogy a Platybelodonok az élőhelyeiken levő mocsarakból eme megnyúlt szájukkal emelték ki a táplálékul szolgáló vízinövényeket. Rendes agyaraik is voltak, azonban azok nem nőttek nagyra, mint a mai elefántoknál. Az újabb kövületek és kutatások következtében a tudósok megfigyelték, hogy az agyarakon és metszőfogakon erős kopásnyomok vannak; tehát meglehet, hogy az állatok valójában nem vízinövényeket, hanem a fák kérgeit, valamint ágait hántották le.[1][2]

A csontvázak alapján az őslénykutatók kiszámították, hogy a Platybelodonok körülbelül 3-4,5 méter hosszúak, 2-2,2 méter magasak és 2 tonna tömegűek lehettek. Az ormányuk a testükhöz képest rövid volt.

Rendszerezés[szerkesztés]

A nembe az alábbi 4 faj tartozik:

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lambert, W.D. (1992). "The feeding habits of the shovel-tusked gomphotheres: evidence from tusk wear patterns." Paleobiology, 18(2): 132-147.
  2. Semprebon, Gina, Tao, Deng, Hasjanova, Jelena, Solounias, Nikos (2016). „An examination of the dietary habits of Platybelodon grangeri from the Linxia Basin of China: Evidence from dental microwear of molar teeth and tusks”. Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology. DOI:10.1016/j.palaeo.2016.06.012.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Platybelodon című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Platybelodon című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]