Novák Előd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Novák Előd

Született 1980. április 25. (34 éves)
Budapest
Párt MIÉP
(1998-2003)
Jobbik
(2003 óta)
Választókerület Jobbik országos lista

Házastársa Dúró Dóra
Foglalkozás politikus

Novák Előd (Budapest, 1980. április 25.) nemzeti radikális politikus, 2009 óta a Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnöke, 2010 óta országgyűlési képviselője. 2014-től az Országgyűlés Népjóléti bizottságának alelnöke.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Görög katolikus pap unokájaként, öt fiúgyermek közül a középsőként született. 1998-ban érettségizett a budapesti Arany János Gimnáziumban. Már kamasz korában foglalkoztatta a politika. A gimnáziumban tartott Trianon-megemlékezést, a NATO-csatlakozásról szóló népszavazással kapcsolatban pedig szervezett diákvitafórumot, melyet ő vezényelt le.

2000-ben alapította meg az Ifjú Magyarok Egyesületét, többek közt pályázási célból, a MIÉP Ifjúsági Tagozat segítésére.

Közéleti szerepvállalásának első komolyabb állomása a Magyar Ifjúsági Nemzetébresztő Kör (MINK) volt, mely a későbbi Jobboldali Ifjúsági Közösséghez (Jobbik) hasonlóan a különböző, nemzeti radikális pártok kampányát segítette. A MINK-et Szabó Gábor vezette, ő pedig többek közt az Ébredő Nemzedék című újságjukat szerkesztette.

2008-ban kötött házasságot a szentimrevárosi Magyarok Nagyasszonya sziklatemplomban Dúró Dórával, a Jobbik szóvivőjével. Jelenleg ők az egyetlen házaspár az Országgyűlésben. Gyermekeik: Novák Hunóra Kincső (2011) és Novák Bottyán János (2013)[1]. Harmadik gyermeküket 2014 nyarára várják[2].

A politikában[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Amint betöltötte a 18. életévét, csatlakozott a MIÉP XI. kerületi szervezetébe, s az 1998-as országgyűlési választásokon annak egyik kampányfelelőse lett. Mivel a párt bejutott a törvényhozásba, annak parlamenti időszakában az Ifjúsági Tagozat országos elnökévé választották. A 2002-es választásokon Csath Magdolna kampányfőnökeként tevékenykedett.

A 2003. februári pártelnök-választás előtt mást javasolt elnöknek Csurka ellenében, aminek egyenes következménye volt, hogy MSZP-s ügynöknek nyilvánítva kizárták a pártból. A küldöttgyűlés jogszerűtlenségei miatt néhány társával bírósághoz fordult, mely megkésve bár, de neki adott igazat; 2005. szeptember 20-án jogerősen megsemmisítette Csurka újraválasztását.

Amikor a Jobbik megalakult, egyike volt az elsőként belépőknek. 2005. szeptember 26-án a Parlamentben tüntetett, mert a Fidesz, illetve Orbán Viktor – korábbi ígéreteivel szemben – Románia uniós csatlakozását feltétel nélkül megszavazta[3]

A Jobbik elsőként megalakult, budapesti XI. kerületi szervezetének alapítója volt, a kezdetek óta párhuzamosan a párt helyi „talpasaként” és országos szervezőjeként dolgozott. A Jobbik első komolyabb akciója a karácsonyi keresztállítás volt; a missziót ő indítványozta és szervezte meg. Később a párt főszervezője, majd szóvivője is lett, a 2006-os tüntetések során azonban egy nézeteltérés miatt lemondott mindhárom tisztségéről. Noha Vona Gábor felkérte alelnöknek, a 2006. november 25-ei tisztújításon nem indult. Csak a turulvédő akciócsoport vezetését folytatta, illetve az idő előrehaladtával ismét egyre több háttérmunkával bízta meg a vezetőség.

Jó párszor indult ellene rendőrségi eljárás, így csak a 2007-es évben három különböző ügyében állapította meg bíróság jogerősen, hogy törvénytelenül állították elő. Egyik fő résztvevője volt a kuruc.info által szervezett úgynevezett „hídblokádnak”, amikor is a kormány ellen tüntetők sikertelenül próbálták lezárni az Erzsébet hidat.

2009. október 24-én a Jobbik VI. kongresszusán a párt országos alelnökévé választották.[4]

A 2009-es európai parlamenti választást követően Szegedi Csanád jobbikos európai parlamenti képviselő magyarországi munkatársaként dolgozott.

A 2010-es országgyűlési választáson a Jobbik országos listájának 7. helyéről szerzett mandátumot. A Kulturális és sajtóbizottság tagja volt. 2010-14 között 557 parlamenti felszólalása volt, 66 önálló és 309 nem önálló indítványt nyújtott be.

A 2014-es országgyűlési választáson a Jobbik országos listájának a 11. helyéről szerzett országgyűlési mandátumot. Jelenleg az Országgyűlés Népjóléti bizottságának alelnöke.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információ[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]