Dúró Dóra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dúró Dóra

Született 1987. március 5. (27 éves)
Szentes
Párt Jobbik
Választókerület Jobbik országos lista

Házastársa Novák Előd
Foglalkozás politikus

Dúró Dóra (Szentes, 1987. március 5.) politológus, nemzeti radikális politikus, 2010 óta a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselője, a párt Oktatási Kabinetjének elnöke, 2007-2014 között a Jobbik szóvivője. 2014 óta az Országgyűlés Kulturális bizottságának elnöke.

Életrajza[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Állatorvos édesapa és főállású családanya édesanyja második gyermekeként született Szentesen. 18 éves koráig falun lakott. Általános iskolai tanulmányait Csépán, Döbröközön illetve Dombóvárott végezte. Középiskolai éveit a dombóvári Illyés Gyula Gimnáziumban töltötte. 2005-ben érettségizett.

Politológus egyetemi végzettségét az ELTE-n szerezte. Diplomamunkájában a Jobbik sikerét elemezte, de már korábban is foglalkozott a nemzeti radikalizmussal (Kuruc.info, Magyar Gárda, Németh László). Tanulmányait 2010 szeptemberétől a Budapesti Corvinus Egyetem Politikatudományi Doktori Iskoláján folytatta, első gyermeke születéséig.

Angolból és németből középfokú nyelvvizsgával rendelkezik, olaszul társalgási szinten beszél.

Közéleti tevékenysége[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Közéleti tevékenységét 2005-ös Budapestre kerülése óta a Jobbikban fejti ki. 2006 januárjában alapító tagja lett a párt kőbányai szervezetének, majd Novák Előddel kötött házassága után Újbudára költözött, ahol később a helyi alapszervezet alelnökévé választották.

2007-től Vona Gábornak, a párt elnökének felkérésére sajtóreferensként vett részt a Jobbik központi kampánystábjának munkájában, tagja lett a párt oktatási és kulturális kabinetjének, majd az országos elnökség pályázat útján országos szóvivővé választotta.

A 2009-es európai parlamenti választást követően Balczó Zoltán Jobbikos európai parlamenti képviselő magyarországi munkatársaként dolgozott.

A Jobbik oktatási kabinetjének elnöke.

A 2010-es országgyűlési választáson a Jobbik országos listájának 29. helyéről szerzett mandátumot. Ő volt a ciklus legfiatalabb képviselője (korjegyző), az Oktatási, tudományos és kutatási bizottság tagja. 2010-14 között 248 parlamenti felszólalása volt, 82 önálló és 229 nem önálló indítványt nyújtott be

A 2014-es országgyűlési választáson a Jobbik országos listájának 4. helyéről szerzett mandátumot. Továbbra is ő a legfiatalabb képviselő (korjegyző). Jelenleg az Országgyűlés Kulturális bizottságának elnöke, mely a kultúra mellett az oktatás, a sport és a média szakbizottságaként is működik[1].

Családja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2008-ban kötött házasságot Novák Előddel, a Jobbik országos alelnökével a szentimrevárosi Magyarok Nagyasszonya sziklatemplomban. Jelenleg ők az egyetlen házaspár az Országgyűlésben (1990 óta eddig minden ciklusban voltak képviselő-házaspárok). Gyermekeik: Novák Hunóra Kincső (2011) és Novák Bottyán János (2013)[2]. Harmadik gyermeküket 2014 augusztusára várják[3]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Dúró Dóra témájú médiaállományokat.