Dúró Dóra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dúró Dóra
Duro Dora.jpg

Született 1987. március 5. (27 éves)
Szentes
Párt Jobbik
Választókerület Jobbik országos lista

Házastárs Novák Előd
Foglalkozás politikus

Dúró Dóra (Szentes, 1987. március 5.) politológus, nemzeti radikális politikus, 2010 óta a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselője, az országgyűlés egyik korjegyzője, a párt Oktatási Kabinetjének elnöke, a Jobbik szóvivője.

Életrajza[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Állatorvos édesapa és főállású családanya édesanyja második gyermekeként született Szentesen. 18 éves koráig falun lakott. Általános iskolai tanulmányait Csépán, Döbröközön illetve Dombóvárott végezte. Középiskolai éveit a dombóvári Illyés Gyula Gimnáziumban töltötte. 2005-ben érettségizett.

Politológus egyetemi végzettségét az ELTE-n szerezte. Diplomamunkájában a Jobbik sikerét elemezte, de már korábban is foglalkozott a nemzeti radikalizmussal (Kuruc.info, Magyar Gárda, Németh László). Tanulmányait 2010 szeptemberétől a Budapesti Corvinus Egyetem Politikatudományi Doktori Iskoláján folytatta, első gyermeke születéséig.

Angolból és németből középfokú nyelvvizsgával rendelkezik, olaszul társalgási szinten beszél.

Közéleti tevékenysége[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Közéleti tevékenységét 2005-ös Budapestre kerülése óta a Jobbik Magyarországért Mozgalomban fejti ki. 2006 januárjában alapító tagja lett a párt kőbányai szervezetének, majd Novák Előddel kötött házassága után Újbudára költözött, ahol később a helyi alapszervezet alelnökévé választották.

2007-től Vona Gábornak, a párt elnökének felkérésére sajtóreferensként vett részt a Jobbik központi kampánystábjának munkájában, tagja lett a párt Oktatási és Kulturális Kabinetjének, majd az Országos Elnökség pályázat útján országos szóvivővé választotta.

A 2009-es európai parlamenti választást követően Balczó Zoltán Jobbikos európai parlamenti képviselő magyarországi munkatársaként dolgozott.

A Jobbik Oktatási Kabinetjének elnöke.

A 2010-es országgyűlési választáson a Jobbik országos listájának 29. helyéről szerzett mandátumot a magyar Országgyűlésbe. Ő volt a ciklus legfiatalabb országgyűlési képviselője. Az Oktatási, tudományos és kutatási bizottság tagja.

A 2014-es országgyűlési választáson a Jobbik országos listájának 4. helyéről szerzett országgyűlési mandátumot.

Családja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2008-ban kötött házasságot Novák Előddel, a Jobbik országos alelnökével a szentimrevárosi Magyarok Nagyasszonya sziklatemplomban. Jelenleg ők az egyetlen házaspár az Országgyűlésben (1990 óta eddig minden ciklusban voltak képviselő-házaspárok). Gyermekeik: Novák Hunóra Kincső (2011) és Novák Bottyán János (2013)[1]. Harmadik gyermeküket 2014 nyarára várják[2]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Dúró Dóra témájú médiaállományokat.