Nemzetközi gyermek békedíj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Nemzetközi Gyermek Békedíj minden évben átadásra kerül egy gyermek számára, aki valamely cselekedetével sokat tesz a gyermekjogok védelmezéséért és a veszélyeztetett gyerekek (árvák, gyerekmunkások, és HIV fertőzött gyerekek) helyzetének javításáért. A díjat a KidsRights Foundation Alapítvány hozta létre. Ez az amszterdami szervezet a gyerekeket nemzetközi szinten segélyezi.

A díj története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az első Nemzetközi Gyermek Békedíjat 2005 novemberében adták át Rómában, a Nobel Békedíjasok Világtalálkozóján. A Világtalálkozót minden évben megrendezik olyan nemzetközi szervezetek részvételével, mint az UNICEF és az Amnesty International. A találkozó zárógondolatában büszkén emelték ki a Gyermek Békedíj első átadását. A díjazott 100.000 dollár adományt kap egy, a gyermekeket segítő jótékonysági projekt számlájára, valamint egy szobrocskát, amely az első díjazott emlékére a Nkosi nevet viseli.

Díjátadók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2005-ben a díjat Mihail Szergejevics Gorbacsov nyújtotta át posztumusz Nkosi Johnson részére. Ennek a dél-afrikai fiúnak köszönhetően a nemzetközi érdeklődés középpontjába kerültek a HIV-fertőzött gyerekek. Ő alapította a Nkosi's Haven elnevezésű otthont a HIV-pozitív anyák és gyermekek részére. A 2006-os díjat Frederik Willem de Klerk Nobel-békedíjas adta át Hágában, a holland parlamentben, a Binnenhofban tartott ceremónián. 2007-ben ugyanott Bob Geldof és a Nobel-békedíjas Betty Williams adták át, 2008-ban pedig Desmond Tututól vehették át a szobrocskát a díjazottak.

Díjazottak[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hasonló gyermekjogi díjak[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nemzetközi Gyermek Békedíjat a Children as the Peacemakers Foundation (Gyermekek a Békéért Alapítvány) is adományoz. A Gyermekek Világa elnevezésű svéd szervezet pedig a Világ Gyermekeinek Díja a Gyermekjogokért címmel ad át évente elismerést.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben az International Children's Peace Prize című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.