John Henry (folklórhős)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
John Henry
Született1842
Elhunyt1870 (27-28 évesen)
Állampolgárságaamerikai
Foglalkozásafizikai munkás
Halál okabaleseti halál
A Wikimédia Commons tartalmaz John Henry témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

John Henry egy amerikai népi hős. Az afroamerikai felszabadított férfi (más források szerint elítélt volt, akit kényszermunkára osztottak be) állítólag "acélfúró emberként" dolgozott, akinek az volt a feladata, hogy egy acélfúrót üssön a sziklába, hogy lyukakat készítsen a robbanóanyag számára, amellyel később a sziklát fel lehetett robbantani egy vasúti alagút építése során.

John Henry történetét egy klasszikus blues népdal meséli el, amely számos változatban létezik, és számos történet, színdarab, könyv és regény tárgya volt.[1][2]

A legenda[szerkesztés]

John Henry legendájának emléktáblája (Talcott, Nyugat-Virginia)

A legenda szerint John Henry acélfúróként dolgozott egy vasútépítésen, ahová egy gőzzel hajtott sziklafúró gép is érkezett. Félve a munkája elvesztése miatt és mert bizonyítani akarta erejét és kitartását versenyre hívta az új gépet.

A versenyen John Henry kalapácsosként egy rázóemberrel dolgozott együtt, aki egy vésőszerű fúrót tartott a hegyi sziklához, míg a kalapácsos egy kalapáccsal csapott le arra. Ezután a rázó elkezdte ringatni és görgetni: a fúrót tekergette és forgatta, hogy optimalizálja a fúró harapását. A gőzfúrógép tudott fúrni, de nem tudta lerázni a forgácsot, így a fúrófeje nem tudott tovább fúrni, és gyakran elromlott.

Bár John Henry a versenyt megnyerte, a verseny után szíve a stressztől felmondta a szolgálatot és kalapáccsal a kezében halt meg.

John Henry a jelképe azon hátrányos helyzetű, kisebbségben lévő embereknek, akik szorgalmukkal szeretnék embertársaikat lenyűgözni, hogy ezzel kompenzálják kisebbségi helyzetüket és így elismerést vívjanak ki. Ám a megfeszített munka végül nem elismeréshez, hanem tragédiához vezet.

A verseny helyszínéül különböző helyszíneket említenek, köztük a nyugat-virginiai Big Bend alagutat,[3] vagy a virginiai Lewis alagutat és az alabamai Coosa Mountain alagutat.

Története[szerkesztés]

A John Henry-legenda számos aspektusának történelmi pontossága vitatott.[1][2] Scott Reynolds Nelson kutató szerint a valódi John Henry 1848-ban született New Jerseyben, és szilikózisban halt meg, nem pedig a munka kimerülése miatt.[4]

Több helyszínt is felvetettek arra az alagútra, amely építése során John Henry meghalt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Stephen Wade: John Henry, Present at the Creation. NPR, 2002. szeptember 2. [2012. július 12-i dátummal az eredetiből archiválva].
  2. a b John Henry: Roark Bradford's Novel and Play. Oxford University Press, US (2011). ISBN 978-0199766505 
  3. Giles Oakley. The Devil's Music. Da Capo Press, 38. o. (1997. április 27.). ISBN 978-0306807435 
  4. Grimes, William. „Taking Swings at a Myth, With John Henry the Man (Published 2006)”, The New York Times, 2006. október 18. (Hozzáférés: 2021. február 8.) (amerikai angol nyelvű) 

Irodalom[szerkesztés]

  • Johnson, Guy B. (1929). John Henry: Tracking Down a Negro Legend. Chapel Hill: University of North Carolina Press
  • Chappell, Louis W. (1933). John Henry; A Folk-Lore Study. Reprinted 1968. Port Washington, NY: Kennikat Press
  • Keats, Ezra Jack (1965). John Henry, An American Legend. New York: Pantheon Books.
  • Williams, Brett (1983). John Henry: A Bio-Bibliography by Brett Williams. Westport, CT: Greenwood Press
  • Nelson, Scott. "Who Was John Henry? Railroad Construction, Southern Folklore, and the Birth of Rock and Roll", Labor: Studies in Working-Class History of the Americas Summer 2005 2(2): 53–80; doi:10.1215/15476715-2-2-53
  • Garst, John F. (2022). John Henry and His People: The Historical Origin and Lore of America's Great Folk Ballad. Jefferson, NC: McFarland & Company.

További információk[szerkesztés]


  • USA USA-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap