Janka András

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Janka András
Született1919. június 16.
Cigánd
Elhunyt2012. december 31. (93 évesen)
Pilisvörösvár
Állampolgárságamagyar
HázastársaVachaja Katalin
Foglalkozásareformátus tanító
SablonWikidataSegítség

Janka András (Cigánd, 1919. június 16.Pilisvörösvár, 2012. december 31.) tanító, katonatiszt, akit az 1956-os forradalom idején történt tevékenységei miatt többször is elítéltek.[1][2]

Életútja[szerkesztés]

1919. június 16-án született egy ötgyermekes családban, a Zemplén vármegyei Cigándon. Édesapja községi jegyző volt, édesanyja háztartásbeli. Elemi iskoláit szülőfalujában végezte el, majd 1930 szeptemberétől a Sárospataki Református Gimnáziumban tanult tovább. Tanítói oklevelet is Sárospatakon, a Tanítóképzőben szerzett.

Pedagógusi hivatásának gyakorlását 1939 szeptemberében kezdte meg Alsóberekben, de októberben máris katonai szolgálatra kellett bevonulnia Kassára. 1940. szeptember 1-jén részt vett az Erdélyi bevonuláson. Az 1941 októberében történt leszerelését követően hivatásos katona lett majd a következő év februárjában áthelyezték Budapestre, ahol különböző hadiüzemekben szolgált. 1944 elején hadnagyként Nagybányára került az Állami Ércbányászathoz. Feladata a pengő aranyfedezetének biztosítása volt. Októberben a szovjet csapatok előrenyomulása következtében visszakerült Budapestre. 1945. február 11-én a Budai gyűrűben szovjet fogságba esett. Fogolyként megjárta Uszman, Voronyezs és Kijev lágereit.

Öt év hadifogság után 1950 decemberében érkezett haza Magyarországra. Az akkori kommunista hatóság letartóztatta, és 1953. szeptember 16-ig Kazincbarcikára internálta. Sztálin halála után Nagy Imre kormánya felszámolta a lágereket, és Janka Andrással hivatalosan közölték, hogy tévedésből volt bezárva. Tiszti rendfokozatától megfosztották majd rendőri felügyelet alá helyezték. Később Sárospatakon a Földhivatalnál, majd a Vízügyi Igazgatóságon kapott munkát.

Tanítói hivatásának gyakorlására az 1954-55-ös iskolai tanévben, szülőfalujában kapott újra lehetőséget. Ekkor ismerkedett meg későbbi feleségével, a pilisvörösvári születésű Vachaja Katalinnal. 1956-ban, október 23-át követően szülőfalujában, Cigándon is voltak forradalmi megmozdulások, s ekkor jegyzőként választották be a Munkástanácsba. A nagygyűlésen beszédet is mondott, s jegyzőként sikerült minden törvénytelenséget megakadályoznia. A forradalom és a szabadságharc bukása után, 1957. április 1-jén egy tanártársával együtt letartóztatták. Nyilvános tárgyaláson izgatás bűntettében bűnösnek találták, majd két és fél év börtönre ítélték. Az ítéletet a fellebbezési tárgyaláson két évre módosítottak. Büntetését Márianosztrán töltötte le. A börtönből 1959. április 1-jén szabadult. Az elhelyezkedésre Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nem volt esélye. Hosszú keresgélés után először segédmunkásként dolgozott a Budapesti Szerszámgépgyárban, de alighogy felvette a munkát, a munkahelyén megjelent a nyomozóhatóság és közölték vele, hogy minden lépéséről tudni akarnak.

1959. június 16-án, (40. születésnapján) feleségül vette Vachaja Katalin tanítónőt, aki akkor már Pilisvörösváron tanított. A pedagógus pályára 1963 szeptemberében térhetett vissza. Ekkor helyezkedett el a pilisvörösvári Templom Téri Általános Iskolában, ahol nyugdíjba vonulásáig oktatott és nevelt. 1979-ben nyugdíjba vonult, de aktívan tanított tovább még tíz éven át. 2012. december 31-én hunyt el, életének 94. évében.[1][2][3]

Rehabilitációja, kitüntetései[szerkesztés]

Emberi helytállásáért több elismerésben is részesült. 1989. június 16-án Nagy Imre és társai újratemetésén őrként állhatott Maléter Pál koporsójánál. 1994. június 30-án Für Lajos honvédelmi miniszter visszaadta a hadnagyi rendfokozatát, s egyben ezredessé nevezte ki. 2001. október 23-án a parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében Mádl Ferenc köztársasági elnöktől vehette át a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkereszt kitüntetést. [4] 2007-ben Pilisvörösvár díszpolgári címét adományozták neki, a város lakosságának érdekében kifejtett kiemelkedő és önzetlen közösségi munkájának és pedagógiai munkájának elismeréseként.[1]

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Gyász 2013: Gyászjelentés. Pilisvörösvár.hu. [2019. október 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 2.)