Jáki kápolna

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jáki kápolna
VédőszentSzent László
Építési adatok
Építése1908
Stílusneoromán
TervezőjeAlpár Ignác
Elérhetőség
TelepülésBudapest XIV. kerülete
Hely1146 Budapest, Vajdahunyad sétány
Elhelyezkedése
Jáki kápolna (Budapest)
Jáki kápolna
Jáki kápolna
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 30′ 56″, k. h. 19° 04′ 58″Koordináták: é. sz. 47° 30′ 56″, k. h. 19° 04′ 58″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Jáki kápolna témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A jáki kápolna, pontos nevén jáki Szent László-kápolna egy 20. században eredetileg nem vallási célokra épült budapesti, templomot utánzó épület. A jáki kápolna a Vajdahunyad vára része, és épülete a Magyar Mezőgazdasági Múzeumhoz tartozik. Ugyanakkor a Magyar katolikus egyház kezeli, és a Bp. XIV. kerületi Kassai téri templomhoz, a Budapest-Herminamezői Szentlélek Plébániához tartozik.

Története[szerkesztés]

Felépítésére a millenniumi történelmi emlékmű úgynevezett román épületcsoportja keretében került sor. Tervezője – akár csak az épületegyüttes más részeié – Alpár Ignác volt. Az épületegyüttest először 1896-ban építették fel fából és vakolatból, de 1899-re megromlott az állapota, és elbontották. A közönség körében népszerű komplexumot 1904 és 1908 között újjáépítették, utóbbi évben készült el a román épületcsoport, immár tartós alapanyagból. Eredetileg nem is vallási célból épült, hanem könyvtárnak, de 1915-ben Kohl Medárd esztergomi segédpüspök Szent László király tiszteletére felszentelte. Érdekesség, hogy 1938-ban nem kisebb személyiségek mutattak be közös szentmisét, mint az olasz Eugenio Pacelli bíboros-nuncius, a későbbi XII. Piusz pápa és Giovanni Battista Montini bíboros, a későbbi VI. Pál pápa.

A templom jelenleg az Esztergom-Budapesti főegyházmegye kezelésében áll, alkalmanként használják vallási célokra.

Jellemzői[szerkesztés]

Az épület nevét a Vas vármegyei jáki templomról kapta, ugyanis elsősorban annak kisebb másolata-variációja, kapuzatának pedig hű mása. A jáki templomtól eltérően azonban csak egy tornya van, amelyhez a kassai Szent Mihály-kápolna[1] tornyának motívumaiból kölcsönzött részleteket Alpár, míg alaprajza a lébényi temploméhoz hasonló.

Képtár[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Egyéb irodalom[szerkesztés]

  • A „Jáki” kápolna 70 éves In: Új Ember, 1985. aug. 4., 6. o.