Intermezzo (opera)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Intermezzo
(Intermezzo)
opera
Richard Strauss villája Garmisch-Partenkirchenben
Richard Strauss villája
Garmisch-Partenkirchenben
Eredeti nyelvnémet
ZeneRichard Strauss
LibrettóRichard Strauss
Főbb bemutatók1924. november 4.

Az Intermezzo (Op. 72, TrV 246) Richard Strauss kétfelvonásos komikus operája, az opera szövegkönyvet maga a szerző írta, amelyet Bürgerliche Komödie mit sinfonischen Zwischenspielen (Polgári vígjáték szimfonikus közjátékokkal) néven írnak le. Ősbemutatója a drezdai Semperoperben volt, 1924. november 4-én, olyan díszletekkel, amelyek Strauss Garmisch-Partenkircheni otthonát reprodukálták.[1] Magyarországon 1929. november 12-én adták elő a Magyar Állami Operaházban a Nürnbergi Hét ünnepségsorozat keretében a Nürnbergi Városi Színház vendégjátékának előadásában.

A mű háttere[szerkesztés]

A történet fiktív módon ábrázolja magát Strausst (mint "Robert Storch") és feleségét, Pauline-t (mint "Christine"),[2] és valós eseményeken alapult életükben. Pauline Strauss az első előadás előtt nem volt tisztában az opera témájával. Miután Lotte Lehmann gratulált Pauline-nak ehhez a „csodálatos ajándékhoz, amelyet a férjedtől kaptál”, Pauline válasza így hangzott: „Nem érdekel”.[3][4] Az opera legünnepeltebb zenéje a jelenetek közötti zenekari közjáték.

Addig szokásos librettistája, Hugo von Hofmannsthal nem volt hajlandó dolgozni az operán, és azt javasolta, hogy Strauss maga írja meg a librettót, amit végül meg is tett, miután más írók elutasították. Emiatt a librettó nem versben, hanem prózában szól, sőt azt a dialektust utánozza, amelyet a cselédek a darabban használtak, szemben az igazgatók csiszoltabb németével.

Az opera címe a 18. században a komoly operák szüneteiben színpadra állított intermezzóra hivatott, amolyan mini-komic-operákra, amelyek témái általában a házassági zavarokról és egyéb könnyed vígjátékokról szólnak.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Hangnem
Christine Storch szoprán
Robert Storch, a férje, karmester bariton
Anna, a szobalány szoprán
Franzl, a nyolcéves fiúk beszéd
Lummer báró tenor
A közjegyző bariton
Az ő felesége szoprán
Stroh, egy másik karmester tenor
Kereskedelmi tanácsadó bariton
Jogi tanácsadó bariton
Egy énekes basszus
Fanny, Storch szakácsa beszéd
Marie és Therese, szobalányok beszéd
Resi, a fiatal lány szoprán

Az opera cselekménye[szerkesztés]

Helyszín: Bécs és Grundlsee az 1920-as évek telén

A zeneszerző, Storch karmesteri turnéra indul, felesége, Christine pedig segít neki csomagolni, vitatkozni és nyaggatni útközben. A magánytól enyhülést keresve szánkózni megy, és összeütközik egy síelővel, egy fiatal báróval, aki összebarátkozik vele. Együtt táncolnak egy bálon, és a nő megszervezi, hogy a közjegyzője házában szálljon meg. A barátság megromlik, amikor a báró anyagi segítséget kér Christine-től. Felbont egy levelet, állítólag a férjének, egy hölgytől, aki megbízást intéz. Azonnal táviratot küld Storchnak, és követeli, hogy örökre váljanak el. Sírva keres vigaszt fia hálószobájában, de a fiú megvédi apját.

Storch a távirat megérkezésekor a barátaival skatit játszik Bécsben, és összezavarodik a vádak előtt. Stroh, a karmester barát bevallja, hogy ismeri a hölgyet, és feltételezi, hogy az ő és Storch vezetéknevét összekeverték. Christine felkeresi a közjegyzőt, hogy válást kérjen, de ő nem hajlandó folytatni az ügyet. Bécsbe küldi a bárót, hogy bizonyítékokat gyűjtsön a hűtlenségre. Csomagol az induláshoz, és táviratot kap férjétől, hogy Stroh megmagyarázza a félreértést. Még Stroh látogatása után sem hajlandó elfogadni az igazságot. Storch hazatér, és vita alakul ki. A báró bizonyítékkal érkezik arra vonatkozóan, hogy inkább Stroh, mint Storch ismerte a hölgyet, Christine pedig elbocsátja őt, biztosítva, hogy férje feddhetetlen. Storch megbocsátja haragját, és ugratja a báróval való mulatság miatt. Férj és feleség kinyilvánítják a szerelmet.

Hangszerelése[szerkesztés]

Diszkográfia[szerkesztés]

Lucia Popp (Christine Storch), Dietrich Fischer-Dieskau (Robert Storch), Gabriele Fuchs (Anna), Adolf Dallapozza (Lummer báró), Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Wolfgang Sawallisch. EMI Classics 7 49337-2

További információk[szerkesztés]

Az opera librettója

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Intermezzo - TIME. web.archive.org, 2007. szeptember 30. [2013. február 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. november 11.)
  2. Griffel, Margaret Ross (1971. június 1.). „Richard Strauss. A Critical Commentary on His Life and Works. Volume II”. Notes 27 (4), 724. o. DOI:10.2307/895878. ISSN 0027-4380.  
  3. JONATHAN DEL MAR: NORMAN DEL MAR:. 2003–06–20. 96–104. o. Hozzáférés: 2021. november 11.  
  4. Michael Kennedy: Richard Strauss : man, musician, enigma. Digitally printed 1st pbk. version. 2006. ISBN 0-521-02774-8 Hozzáférés: 2021. november 11.