Angolkürt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Angolkürt

Más nyelveken
angol: cor anglais
francia: cor anglais
német: Englischhorn
olasz: corno inglese
Besorolás
aerofonfúvós → kettős nádnyelves
fafúvós
Sachs–Hornbostel-féle osztályozás422.112-71
Csőhossz105 cm
Hangolásf
Rokon hangszerekoboa, oboa d’amore
Hangszerjátékosoboás, oboista
Hangterjedelem
A Wikimédia Commons tartalmaz Angolkürt témájú médiaállományokat.

Az angolkürt a nádnyelves hangszerek családjába tartozik, kettős nádsíppal megszólaltatott fúvós hangszer. Kónikus, tehát kúpos furatú, fából készült, billentyűzettel ellátott zeneszerszám, az oboa hangszercsalád alt fekvésű tagja.

Leírása[szerkesztés]

Az oboához hasonló felépítésű, de annál egy kvinttel mélyebb hangolásának megfelelően kb. másfélszer hosszabb, furata kissé bővebb. Legszembetűnőbb vonása, hogy az oboától eltérően korpusza nem tölcsérszerűen, hanem körteformájúan végződik, a nádsíp pedig hajlított fémcső közvetítésével csatlakozik a hangszerhez. Kezelése, ujjtechnikája hasonlít az oboához, rendszerint oboisták játszanak rajta. Transzponáló hangszer, f-hangolású.

Az angolkürt nádsípja hasonlít az oboáéhoz, de annál kissé rövidebb és szélesebb. A fém toldalékcsőbe a fagotthoz hasonlóan illeszkedik.

Elnevezése[szerkesztés]

Az angolkürt se nem angol, se nem kürt. Az elnevezés talán onnan ered, hogy fejlődésének egy régebbi stádiumában a hangszer nem egyenes, hanem szögben megtört formájú volt, amire a francia cor anglé elnevezés eredetileg utalhatott. Ennek félrehallásából jöhetett létre a cor anglais írásmód, ami angol kürtöt jelent. Az angolkürt az oboához úgy viszonyul, mint a basszetkürt (ami szintén csak nevében kürt) a klarinéthoz.

Fontosabb szerepei[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Van der Meer, John Henry. Hangszerek az ókortól napjainkig. Zeneműkiadó (1988). ISBN 963 330 670 1 
  • Darvas Gábor. Évezredek hangszerei. Zeneműkiadó (1961) 
  • Brockhaus Riemann zenei lexikon I. (A–F). Szerk. Carl Dahlhaus, Hans Heinrich Eggebrecht. Budapest: Zeneműkiadó. 1983. ISBN 963-330-474-1  

További információk[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap