Crazy for You (Madonna-dal)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Madonna
Crazy for You
Kislemez a Vision Quest albumról
B-oldalNo More Words
Megjelent1985. március 2.
1991. március 5. (újrakiadás)
Formátum7" · 12" · CD Single
Felvételek1984. november
StílusPop · Ballada
Nyelvangol
Hossz4:04
3:45 (remix)
KiadóGeffen  · CBS
SzerzőJohn Bettis  · Jon Lind
ProducerJohn Benitez
Madonna-kronológia
"Material Girl"
(1985)
"Crazy for You"
(1985)
"Angel"
(1985)
Videóklip
Hivatalos videóklip
SablonWikidataSegítség

A Crazy for You című dal az amerikai énekes-dalszerző Madonna 1985. március 2-án megjelent kislemeze, melyet a Geffen Records jelentetett meg. A dal a Vision Quest című film egyik betétdala. A filmrendezők, Jon Peters és Peter Guber, valamint Phil Ramone zenei rendező Madonna korábbi felvételeit meghallgatva döntöttek arról, hogy Madonnát választják a dal felvételére. John Bettis és John Lind írták a dalt, és a film forgatókönyvének elolvasása után dalt írtak arról, hogy a főszereplők találkoznak egy éjszakai klubban. A kezdeti felvételekkel nem voltak megelégedve, és úgy döntöttek, hogy nem fog szerepelni a filmben. Ugyanakkor később egy új változatot is rögzítettek saját ízlésük szerint.

A dal producere John "Jellybean" Benitez volt, akinek kihívás volt a dal, mivel korábban csak dance-pop dalok felvételével foglalkozott. A Warner Bros. kezdetben nem akarta, hogy a dal megjelenjen kislemezen, mivel úgy gondolták, hogy elvonja a figyelmet Madonna második stúdióalbumáról. Végül Peters és Guber meggyőzték a kiadót, hogy adják ki a dalt kislemezen. A "Crazy for You" új zenei irányzatot adott Madonnának, mivel korában még nem adott ki balladát. A dalban dobok, basszusgitár, hárfa és elektromos gitár szerepel. A dal két szerelmes közötti szexuális vágyról szól.

A dal pozitív kritikákat kapott a zenekritikusoktól, és Madonna első Grammy-díját eredményezte a Legjobb női pop énekes kategóriában. A dal az amerikai Billboard Hot 100-as listán a 2. helyezést érte el. Ausztráliában és Kanadában 1. helyezett lett. Írországban, Új-Zélandon, és az Egyesült Királyságban is 2. helyezést ért el a dal, ahol eredetileg 1985-ben, majd 1991-ben is megjelentették. A dalt Madonna a The Virgin Tour turnén is előadta 1985-ben, valamint a Re-Invention World Tour-on 2004-ben, és a 20152016-os Rebel Heart Tour néhány fellépésén. A The Virgin Tour előadását VHS és Laserdisc formában is kiadták. A dalt számos művész előadta.

Előzmények[szerkesztés]

Phil Ramone javasolta Madonnának a "Crazy for You" felvételét.

A "Crazy for You" című dalt John Bettis és Jon Lind írták. A ballada az első kimásolt kislemez volt a Vision Quest című filmzene albumról. A film egy életrajzi dráma, mely egy középiskola birkózóról, Matthew Modine-ról szól. A filmproducer Jon Peters és Peter Guber, valamint a zenei rendező Phil Ramone tudtak az akkor ismeretlen Madonnáról, akit Ramone meghívott a házába a Carolwood Records kiadóhoz, ahol néhány zenei videót megmutatott neki. Ramone-t és a Warner embereit lenyűgözte Madonna stílusa, és úgy döntöttek, hogy kipróbálják a hangját egy New York-i stúdióban. Peters kinevezte Joel Sill-t zenei ügyvezetőnek, aki a film betétdaláért volt felelős.[1] Sill elküldte a forgatókönyvet Bettisnek és Lindnek. A forgatókönyv elolvasása után Bettis dalt írt a filmben lévő cselekményről, miszerint egy fiú és egy lány együtt táncolnak egy éjszakai klubban.[2] Bettis így nyilatkozott:

Nyaraltam a sivatagban és Sill felhívott, és azt mondta, hogy Phil Ramone szerelemes a dalba, és azt akarta, hogy Madonna énekelje el a dalt. [Nevettem] A "Borderline" akkoriban már kereskedelmi siker volt, és azt mondtam: "Tessék, Ez Madonna? Tényleg? El tudna énekelni egy ilyen dalt? Jon és én meglepődtünk az énekes választásáról, de Sill azt mondta, gyere hallgasd meg, ha tudni akarod az igazságot.

Felvételek[szerkesztés]

Miután Sill elmondta Bettis-nek, hogy Madonna énekelte a dalt, eltelt egy kis idő, mielőtt hallottak volna a Warner Bros. kiadóról. A felvételi szekció közben azonban nem voltak lenyűgözve a felvételek folyamatáról, melyet Bettis így kommentált: "Elmentünk az egyik felvételi ülésre, de őszintén szólva nem mentek annyira jól a felvételi folyamatok. [...] Jon és én depressziósak lettünk a dal megjelenése miatt. Nem tudtunk semmit, és idegesek voltunk, és úgy volt, hogy a dal nem fog megjelenni." Bettis Angliába ment, hogy egy 1989-es fantasy filmen, a Lengend-ben dolgozzon együtt Jerry Goldsmith zenei producerrel. Lind ott hívta telefonon, aki tájékoztatta Bettist, hogy felvették a "Crazy for You" új változatát, és készen állnak a kiadásra. Bettis meglepődött, és elment Lind-hez, ahol tetszett neki a dal új rögzített változata. A demo változattól lényegesen eltért. Az új változatot Rob Mounsey zeneszerző készítette, aki átrendezte az eredeti dalt, és háttérvokált tett hozzá. Bettis azt mondta: "Nagyon hálásak vagyunk Mounsey-nek, hogy slágert készített a dalból." Mounsey-t Benitez hozta a projektbe, aki a dal producere volt. Benitez készített már Madonnának remixeket, azonban ez volt az első alkalom, hogy balladát készített. Fred Bronson a The Billboard Book of Number 1 Hits című könyvben Benitez kommentálta a felvétet:

"A dalt élőben vették fel. Ez volt az első alkalom hogy producerként részt vettem ilyen felvételen. A szintetizátorok és dobgépek mindent megtettek..[...] Feszült voltam, mert még sosem készítettem ilyen felvételt. [...] Minden amit akkor csináltam, ösztönszerűen jött. Megpróbáltam a dalt önállóan megcélozni, de ugyanakkor a film jeleneteihez is igazodni kellett."

Benitez megjegyezte, hogy a "Crazy for You" egy fontos felvétel volt Madonna számára, mivel a dalt játszották az Adult Contemporary rádiók. Ezen kívül pedig már szerepelt a "Like a Virgin" és "Material Girl" című dalokkal a rádióban. Madonna meg akarta mutatni, hogy más zenei műfajban is megállja a helyét. A Warner azonban kezdetben nem akarta, hogy a dal megjelenjen kislemezen, mivel a Vision Quest filmzene album egybeesett Madonna második stúdióalbumának, a Like a Virgin-nek a megjelenésével, és a "Crazy for You" megjelenése elvonta volna a figyelmet az albumról. Robert A. Daly a Warner Bros.-tól behívta Peterset, és Guber-t, hogy húzzák ki a Madonna dalt a Vision Quest filmzene albumból. Peters tiltakozott, és kiabált, emiatt Daly megijedt, és végül a Warner kiadta a "Crazy for You" című dalt kislemezen.

Összetétel[szerkesztés]

A "Crazy for You" új zenei irányzat volt Madonna számára, mivel korábban még nem énekelt balladát. Rikky Rooksby szerint a dal kifinomult a korábbi kislemezeihez képest. A bevezetés egy dalszöveget tartalmaz, melyet fafúvós hangszer, elektromos gitár követ. Egyik motívumról a másikra csúsztatva. A dalban hallatszik még hárfa, szintetizátor, és gitár hangok is. A dal fordulásával Madonna hangja egyre magasabb hangra emelkedik.

A Musicnotes.com által közzétett kotta szerint a dal közepes tempójú 104 BPM / perc ritmusú percenként. Madonna hangja E-dúrban kezdődik, majd a magas hangok C ♯ 5-ben kezdődnek, és G ♯ 3-ban végződnek. A dal akkordjainak előrehaladtával E – A – B – A alapszinten mozog.[3] A korábbi dalokkal ellentétben az akkordok nem ismétlődnek, hanem a kórus lassan halad a csúcspont felé. A dal a szélsőséges szerelemről. szól. Olyan célozgatásokat tartalmaz, mint a The Crysalis "Then He Kissed Me" című dala. Dave Marsh szerint a dalszövegek az őszinte szexuális vágyról szólnak két tinédzser között. Szerinte a dalban lévő "I'm crazy for You Touch me once and you'll know it's true" dalszöveg sor nem egyértelmű, mely segített Madonnának törekedni az egyértelműségre.

Kritikák[szerkesztés]

Keith Caulfield a Billboard magazintól azt mondta, hogy a "Crazy for You" egy lassú táncdal.[4] Rikky Rooksby a dalt kifinomultnak nevezte. Alex Henderson Allmusic szerint úgy érezte, hogy egy másik Madonna dalnak, a "Gambler"-nek kellett volna sikeresebbnek lennie a Vision Quest című filmzene albumról.[5] J. Randy Taraborrelli a dalt "pimasznak" nevezte, és megjegyezte, hogy a dal bizonyítja, hogy Madonna képes egy komoly balladát is előadni.[6] Andrew Morton szerző szerint a dal komoly, és a tehetséges Madonnát adta hozzá, amely hiányzott már Madonna felvételeiből.[7] Allen Metz és Carol Benson a The Madonna Companion: Two Decades of Commentary szerzői szerint a dal úgy hangzott, mintha a 16 éves Connie Francis remake-je lett volna, azaz csöpögős, régimódi romantikus dal. Különösen a "It's so brand new; I'm really crazy for you." dalszöveg részletben.[8] Edna Gundersen (USA Today) szerint a dal megható, és gyönyörűen rendezett.[9]

Dave Marsh a The Heart of Rock & Soul: Az 1001 Greatest Singles Ever Made szerzője úgy érezte, hogy a dalt Madonna felnőtt szerelmi dallá alakítja előadásával.[10] William McKeen a Rock and Roll is Here to Stay: An Anthology írója szerint a dal agresszív szexualitást mutat a nők számára.[11] Maria Raha a Cinderella's Big Score: Women of the Punk and Indie Underground szerzője szerint a dallal Madonna egy "csomagtartót" tett tele ízléses dalszövegekkel, a popzene, és a szeretet régóta fennálló hagyományával.[12]

A "Crazy for You"-t jelölték az 1986-os Grammy-díj átadón a Legjobb női pop énekes kategóriában, de végül nem nyert, és Whitney Houston "Saving All My Love for You" című dala lett a befutó.[13] A dal a VH1 100 legnagyobb szerelemi dalainak listáján a 38. helyezést érte el.[14] 2003-ban a Q magazin felkérte a Madonna rajongóit, hogy szavazzanak minden idők legjobb 20 Madonna kislemezére. A da a 14. helyet érte el.[15]

Sikerek[szerkesztés]

Az Egyesült Államokban a "Crazy for You" lett Madonna második 1. számú befutó dala a Billboard Hot 100-as listán. A dal az 55. helyen debütált 1985. március 2-án.[16] Hat hét után a dal elérte a csúcsot, és átvette az USA for Africa "We are the World" című dalának helyét.[17] A "Crazy for You" volt a második első helyezése a dalszerző Bettis-nek, az 1973-as The Carpenters "Top of the World" című dala után. Bettisnek kétségei voltak abban, hogy a dal eléri-e a csúcsot a slágerlistán, miután három hétig a 2. helyezés volt a "We are the World" mögött. Ő és Lind azt mondták, hogy ha el kell veszítened valamit, az valószínűleg a "We are the World" lehet. A dal arany minősítést kapott az Amerikai Hanglemezgyártók Szövetsége által 1985. július 16-án, az 1.000.000 eladott példányszám alapján még 1989 előtt.[18][19][20] A dal a 2. helyezett volt az Adult Contemporary listsán a DeBarge "Rhythm of the Night" mögött. A dal a 9. lett az 1985-ös év végi összesített slágerlistán, és Madonna lett az év pop-művésze.[21] Kanadában a dal a 70. helyen debütált 1985. március 16-án az RPM kislemezlistán.[22] A slágerlistás helyezés 11. hetében a dal top helyezett lett. Összesen 25 hétig volt slágerlistás helyezés.[23] Az RPM összesített év végi listáján pedig a 7. helyre került a dal.[24] A dalhoz készült videoklipben Madonna egy éjszakai klubban énekli a dalt. A video a 2009-es Celebration: The Video Collection című kiadványon is helyet kapott.[25]

A "Crazy for You" az 1. helyezést érte el Ausztráliában, valamint egy másik Madonna kiadvány az Angel / Into the Groove is a Kent Music Report slágerlista csúcsán volt, így Madonna az ausztrál slágerlisták történelmében az egyedüli akinek két dala is egymást kerülgette az első helyért.[26] Miután a dal 1985. június 8-án megjelent az Egyesült Királyságban, a 25. helyen debütált a kislemezlistán, majd a 2. helyre került. A dalt 1991 februárjában ismét kiadták, és akkor is a 2. helyre került. A dalt a brit Hanglemezgyártók Szövetsége (BPI) arannyal díjazta az 500.000 eladott példányszám alapján.[27] Madonna olyan népszerű volt, hogy amikor a Vision Quest megjelent egy home video-ban, Crazy for You-nak nevezték át, hogy sikeresebb legyen.[28] A hivatalos adatok szerint a kislemezből 781.000 példányszámot adtak el 2016 augusztusáig.[29] A dal szintén 2. helyezett lett Írországban, és Új-Zélandon. A dal Top 20-as volt Belgiumban, Európában, Japánban, Hollandiában, Spanyolországban, Svédországban, és Svájcban.[30] Top 40-es lett Ausztriában, Franciaországban, és Németországban.

Élő előadások[szerkesztés]

Madonna először a dalt 1985-ben mutatta be a The Virgin Tour turné keretein belül. Az előadás közben hosszú fekete felsőt, és fekete szoknyát viselt, a haja össze volt fogva.[31] Paul Grein a Billboard-tól megjegyezte, hogy a "Crazy for You" -ben az volt legjobb, hogy mélyebb és rejtélyesebb hangzást eredményezett, mely tükrözte a dal mélyebb dalszövegét.[32] Az előadás szerepelt a Madonna Live: The Virgin Tour című VHS-en, melyet Michiganben, Detroitban rögzítettek.[33]

Madonna a "Crazy for You" előadása közben New Yorkban (2006).

A Re-Invention világturnén 2004-ben Madonna előadta a dalt a műsor utolsó részében skót ruhában. Skót pólót, és skót szoknyát viselt, különböző feliratokkal, mely általában a "Kabbalists Do It Better" felirattal volt ellátva, de volt "Brits Do It Better" és "Irish Do It Better" felirat is.[34] Általában a "Papa Don't Preach" című dal után következett a "Crazy for You". Az előadás nem szerepel a 2006-os I'm Going to Tell You a Secret című dokumentumfilmben.[35]

2016. február 25-én Madonna előadta a "Crazy for You"-t a Rebel Heart Tour-on Manila javája, az 1986. évi EDSA forradalom 30. évfordulója alkalmából való tisztelet javára.[36] Az előadás előtt azt mondta: "Azt gondolom, hogy 30 évvel ezelőtt harcoltál a szabadságodért, melyben igazad volt. Ezt nevezik People Power Freedom-nak. Fel a demokráciával és a szabadsággal! Ez a szerelem forradalma, és ez az, amiért a lázadó szív harcol. Ezért ebben az esetben nagyon különleges alkalom ez, előadni a dalt.[37]

Feldolgozások[szerkesztés]

A Fülöp-szigeteki akusztikus együttes a MYMP dolgozta fel a dalt 2006-os New Horizon című albumára.[38] 2007-ben a Groove Armada vette fel a dalt az Alan Donohoe nevű rock-csapattal, mely a Radio 1 Established 1967 című válogatáson szerepel.[39] A New Found Glory vette fel a dal punk változatát Max Bemis-szel 2007-ben a Madonna tribute albumra a Through the Wilderness címűre.[40] Melissa Tottem a dal Hi-NRG változatát készítette el 2008-as Forever Madonna című albumára.[41] A dalnak egy intrumentális változatát játszották a Full House 13. epizódjában.[42] Az eredeti Madonna felvétel szintén szerepelt a Jennifer Garner főszereplésével játszott 13 Going on 30 című filmben.[43] Kelly Clarkson feldolgozta a dalt, melyet a 2012-es Stronger turnén adott elő a Louisiana-i Bossier városában.[44] A "Crazy for You" szerepelt a The Do-Over című filmben, amelyben Adam Sandler és David Spade énekelte a dalt.[45]

Számlista[szerkesztés]

  • US 7" single
  1. "Crazy for You" – 4:04
  2. "No More Words" (Berlin) – 3:54
  • US 7" promo single
  1. "Crazy for You" – 4:04
  2. "Gambler" – 3:54
  • Dutch 12" single
  1. "Crazy for You" – 4:04
  2. "I'll Fall in Love Again" (Sammy Hagar) – 4:11
  3. "Only the Young" (Journey) – 4:01

  • UK 7" single (1985)
  1. "Crazy for You" – 4:00
  2. "I'll Fall in Love Again" (Sammy Hagar) – 4:11
  • UK 7" single/cassette single (1991)
  1. "Crazy for You" (Remix) – 3:45
  2. "Keep It Together" (Shep Pettibone Single Remix) – 4:30
  • UK 12" single/CD maxi-single (1991)
  1. "Crazy for You" (Remix) – 3:45
  2. "Keep It Together" (Shep Pettibone Remix) – 7:45
  3. "Into the Groove" (Shep Pettibone Remix) – 8:06

Közreműködő személyzet[szerkesztés]

  • Madonna – ének, háttér ének
  • John Bettis – dalszöveg
  • Jon Lind – dalszöveg
  • John "Jellybean" Benitez – producer
  • Rob Mounsey – zenei rendező
  • Greg Fulginiti – mastering

Slágerlista[szerkesztés]

Heti összesítések[szerkesztés]

Slágerlista (1985) Legjobb
helyezések
Australia (Kent Music Report) 1
Ausztria (Ö3 Austria Top 40)[46] 23
Belgium (Ultratop 50 Flanders)[47] 13
Kanada Top Singles (RPM)[48] 1
Canada Adult Contemporary (RPM)[49] 2
Eurochart Hot 100 (Billboard)[50] 6
Franciaország (Single Top 100)[51] 47
Németország (Media Control Charts)[52] 26
Iceland (RÚV)[53] 10
Olaszország (IRMA) 2
Japan International (Oricon)[54] 4
Hollandia (Top 40)[55] 9
Hollandia (Single Top 100)[56] 11
Új-Zéland (Recorded Music NZ)[57] 2
South Africa (Springbok Radio)[58] 7
Spain (PROMUSICAE) 17
Svédország (Sverigetopplistan)[59] 13
Svájc (Schweizer Hitparade)[60] 16
Egyesült Királyság (UK Singles Chart)[61] 2
US Billboard Hot 100[62] 1
US Adult Contemporary (Billboard)[63] 2
US Hot R&B/Hip-Hop Songs (Billboard)[64] 80
Zimbabwe (ZIMA)[65] 11

Év végi összesítés[szerkesztés]

Slágerlista (1985) Helyezések
Australia (Kent Music Report)[66] 3
Canadian Top Singles (RPM) 7
Netherlands (Single Top 100)[67] 58
New Zealand (Recorded Music NZ)[68] 3
UK Singles (Official Charts Company)[69] 16
US Billboard Hot 100 9

Minden idők slágerlistája[szerkesztés]

Slágerlista (1958–2018) Helyezés
US Billboard Hot 100[70] 282

Minősítések[szerkesztés]

Ország Minősítés Eladás
Egyesült Királyság (BPI)[71] ezüst 766.000
Japán (Oricon)[72] 46.300
Digitális
Egyesült Államok (RIAA)[73] 211.000


Források[szerkesztés]

  1. Griffin & Masters 1997, p. 118
  2. Bronson 2003, p. 606
  3. Madonna Ciccone 'Crazy For You' Sheet Music. Musicnotes.com. Alfred Publishing, 2001. november 13. (Hozzáférés: 2014. április 17.)
  4. Caulfield, Keith. „Madonna's 40 Biggest Billboard Hits”, Billboard, 2015. március 2. (Hozzáférés: 2015. június 30.) 
  5. Henderson, Alex: [Crazy for You (Madonna-dal) az AllMusicon Vision Quest [Original Soundtrack] > Overview]. Allmusic. Rovi Corporation, 2001. február 3. (Hozzáférés: 2010. február 2.)
  6. Taraborrelli 2002, p. 89
  7. Morton 2002, p. 173
  8. Metz & Benson 1999, p. 121
  9. Gundersen, Edna. „Pop/Rock Album Review: Something to Remember”, USA Today, 1996. október 17. (Hozzáférés: 2014. március 7.) 
  10. Marsh 1999, p. 103
  11. McKeen 2000, p. 232
  12. Raha 2005, p. 56
  13. Grein, Paul. „Picking The Grammy Nominees Of 1986”, Los Angeles Times, 1986. január 5. (Hozzáférés: 2010. február 3.) 
  14. VH1's 100 Greatest Love Songs. Hal Leonard Corporation. (Hozzáférés: 2010. február 3.)
  15. Reporter, Staff (2003. december 9.). „Top 20 Madonna Singles of All Time”. Q, San Francisco 19 (23). ISSN 0955-4955.  
  16. The Billboard Hot 100: Week Ending March 02, 1985. Billboard. (Hozzáférés: 2010. február 2.)
  17. The Billboard Hot 100: Week Ending May 11, 1985. Billboard. [2014. július 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. február 2.)
  18. Madonna – Crazy for You – Single certification. Recording Industry Association of America, 1985. május 11. (Hozzáférés: 2010. február 2.)
  19. Grein, Paul. „New Golden Rule: 500,000 Sales Mark for All Singles”, Los Angeles Times, 1989. május 14. (Hozzáférés: 2010. december 22.) 
  20. Grein, Paul (1985. augusztus 10.). „Hot Madonna: July Fills Her Coffers With RIAA Metal”. Billboard, New York 97 (32), 7. o. ISSN 0006-2510. (Hozzáférés: 2010. február 3.)  
  21. (1985. december 28.) „Top Pop Albums 1985”. Billboard 97 (52). ISSN 0006-2510.  
  22. Top RPM Singles: Issue 0497. RPM. RPM Music Publications Ltd. [2014. április 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. február 2.)
  23. Top RPM Singles: Issue 0568. RPM. RPM Music Publications Ltd. [2014. április 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. február 2.)
  24. RPM's Top 100 Singles Of 1985. RPM. RPM Music Publications Ltd. (Hozzáférés: 2010. február 2.)
  25. Madonna. (2009). Celebration: The Video Collection [DVD]. Warner Music.
  26. Kent, David. Australian Chart Book 1970–1992 (doc), Australian Chart Book, St Ives, N.S.W (1993). ISBN 0-646-11917-6 
  27. BPI Certification database. British Phonographic Industry. [2010. január 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 8.)
  28. Rooksby 2004, p. 66
  29. Myers, Justin: Open your chart to me... Madonna's Official Top 40 Biggest Selling Singles. Official Charts Company, 2016. augusztus 16. (Hozzáférés: 2016. augusztus 16.)
  30. Salaverri, Fernando. Sólo éxitos: año a año, 1959–2002, 1st, Spain: Fundación Autor-SGAE (2005. szeptember 1.). ISBN 84-8048-639-2 
  31. Clerk 2002, p. 48
  32. Grein, Paul (1985. május 18.). „Talent in Action: Madonna and Beastie Boys”. Billboard, New York 97 (20), 43. o. ISSN 0006-2510. (Hozzáférés: 2010. február 3.)  
  33. Madonna. (1985). Madonna Live: The Virgin Tour [VHS]. Warner- Bros. Records.
  34. Timmerman 2007, p. 45
  35. Madonna. (2005). I'm Going to Tell You a Secret [CD, DVD]. Warner Bros. Records.
  36. WATCH: Madonna performs 'Crazy for You' for PH fans on 30th EDSA anniversary”, Rappler, 2016. február 26. (Hozzáférés: 2016. február 25.) 
  37. Madonna sings 'Crazy For You' for Filipino fans on 30th EDSA Revolution anniversary. CNN, 2016. február 26. (Hozzáférés: 2016. március 1.)
  38. A. Gill, Baby. „M.Y.M.P. still makes Momma proud”, The Philippine Star, 2008. augusztus 28. (Hozzáférés: 2010. február 4.) 
  39. Top 50 British Tracks of 2007. BBC. BBC, 2007. december 20. (Hozzáférés: 2010. február 4.)
  40. [Crazy for You (Madonna-dal) az AllMusicon From the Screen to Your Stereo > Overview]. Allmusic. Rovi Corporation. (Hozzáférés: 2010. február 4.)
  41. [Crazy for You (Madonna-dal) az AllMusicon Forever Madonna > Overview]. Allmusic. Rovi Corporation. (Hozzáférés: 2010. február 4.)
  42. Full House: 13 Candles. TV.com, 1990. február 9. (Hozzáférés: 2010. február 4.)
  43. Phares, Heather: [Crazy for You (Madonna-dal) az AllMusicon 13 Going on 30 > Overview]. Allmusic. Rovi Corporation, 2004. április 20. (Hozzáférés: 2010. február 4.)
  44. Corner, Lewis: Kelly Clarkson covers Madonna's 'Crazy for You' - watch video. Digital Spy, 2012. február 9. (Hozzáférés: 2012. március 16.)
  45. Uhlich, Keith: 'The Do-Over': TV Review. The Hollywood Reporter, 2016. május 27. (Hozzáférés: 2016. november 21.)
  46. "Madonna – Crazy for You – Austriancharts.at" (német nyelven). Ö3 Austria Top 40. (Hozzáférés ideje: 2014. december 12.)
  47. "Ultratop.be – Madonna – Crazy for You" (holland nyelven). Ultratop 50. (Hozzáférés ideje: 2014. december 12.)
  48. "RPM Top Singles." RPM. Library and Archives Canada. (Hozzáférés ideje: 2014. december 12.)
  49. Item Display - RPM - Library and Archives Canada. Collectionscanada.gc.ca , 1985. június 1. (Hozzáférés: 2018. február 18.)
  50. (1985. május 18.) „Eurochart Hot 100 Singles”. Billboard, New York 95 (33), 57. o. ISSN 0006-2510.  
  51. "Lescharts.com – Madonna – Crazy for You" (francia nyelven). Les classement single. (Hozzáférés ideje: 2014. december 12.)
  52. "Madonna – Crazy for You". Offiziellecharts.de. GfK Entertainment. (Hozzáférés ideje: 2014. december 12.)
  53. Madonna Chart History. RÚV, 2016. március 22. (Hozzáférés: 2017. május 24.)
  54. ライク・ア・ヴァージ (japanese nyelven). Oricon, 1985. május 11. [2015. április 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 8.)
  55. "Nederlandse Top 40 – Madonna search results" (holland nyelven) Dutch Top 40. (Hozzáférés ideje: 2014. december 12.)
  56. "Dutchcharts.nl – Madonna – Crazy for You" (holland nyelven). Single Top 100. (Hozzáférés ideje: 2014. december 12.)
  57. "Charts.org.nz – Madonna – Crazy for You". Top 40 Singles. (Hozzáférés ideje: 2014. december 12.)
  58. South African Rock Lists Website SA Charts 1969 – 1989 Acts (M). Rock.co.za. (Hozzáférés: 2018. szeptember 8.)
  59. "Swedishcharts.com – Madonna – Crazy for You". Singles Top 60. (Hozzáférés ideje: 2014. december 12.)
  60. "Madonna – Crazy for You – swisscharts.com". Swiss Singles Chart. (Hozzáférés ideje: 2014. december 12.)
  61. "Madonna: Artist Chart History". Official Charts Company. (Hozzáférés ideje: 2014. december 12.)
  62. "Madonna Chart History (Hot 100)". Billboard. (Hozzáférés ideje: 2014. december 12.)
  63. "Madonna Chart History (Adult Contemporary)". Billboard. (Hozzáférés ideje: 2014. december 12.)
  64. "Madonna Chart History (Hot R&B/Hip-Hop Songs)". Billboard. (Hozzáférés ideje: 2014. december 12.)
  65. Kimberley, Christopher. Zimbabwe Singles Chart Book: 1965-1996 
  66. Kent, David. Australian Chart Book 1970–1992 (doc), Australian Chart Book, St Ives, N.S.W (1993). ISBN 0-646-11917-6 
  67. Jaaroverzichten — Single 1985. Dutchcharts.nl. [2014. július 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. március 13.)
  68. Top Selling Singles of 1985. Recorded Music NZ. (Hozzáférés: 2016. február 25.)
  69. Top 100 Singles, 24. o. (1987. január 24.) 
  70. Greatest of All Time Hot 100 Songs”, Billboard (Hozzáférés: 2018. augusztus 13.) 
  71. Myers, Justin: Madonna Top 20 biggest songs on the official chart. Official Charts Company, 2018. augusztus 25. (Hozzáférés: 2018. augusztus 25.)
  72. Oricon Album Chart Book: Complete Edition 1970–2005.. Roppongi, Tokyo: Oricon Charts (2006. április 27.). ISBN 4-87131-077-9 
  73. Trust, Gary. „Ask Billboard: 'Glee'-ful About Madonna”, Billboard, 2010. április 30. (Hozzáférés: 2012. április 22.) 
  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap