Anton Haus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Anton Haus
1914-ben
1914-ben
Született1851. június 13.
Habsburg Birodalom, Tolmein (ma Szlovénia)
Meghalt1917. február 8. (65 évesen)
 Osztrák–Magyar Monarchia, Póla (ma Horvátország)
Sírhely
  • Naval Cemetery, Pula
  • Hütteldorfer Friedhof
Állampolgárságaosztrák
Fegyvernem Császári és Királyi Haditengerészet
Szolgálati ideje1869-1917
RendfokozataFőtengernagy
CsatáiElső világháború
Kitüntetései
A Wikimédia Commons tartalmaz Anton Haus témájú médiaállományokat.

Anton Haus (1851. június 13.1917. február 8.) szlovén származású osztrák–magyar tengerésztiszt, 1913–17 között a Császári és Királyi Haditengerészet admirálisa.

Élete[szerkesztés]

Ifjúkora[szerkesztés]

Haus 1851-ben született Tolmein városában, szlovén családban.

Katonai szolgálata[szerkesztés]

Haus 1869-ben csatlakozott a Császári és Királyi Haditengerészethez. A Fiumei Tengerészeti Akadémián szerzett tudása döntően meghatározta későbbi katonai pályafutását. Az akadémia tanáraként megjelent egy publikációja Óceántan és tengeri időjárás címmel. Az 1899-ben kirobbant bokszerlázadás során Haus volt annak a hajórajnak a parancsnoka, amelyet az osztrák-magyar kormány indított Kínába, hogy Japán, a Német Birodalom, az Orosz Birodalom, az Egyesült Királyság, az Amerikai Egyesült Államok, és Olaszország szövetségeseként részt vegyen a felkelés leverésében. A felkelést követően az osztrák-magyar csapatok szereztek egy kisebb gyarmatot, a Tiencsini osztrák-magyar koncessziós zónát. Haus 1902-ig tartózkodott Kínában, majd hazatért.

1912-ben az osztrák-magyar hadiflotta felügyelőjévé nevezték ki, majd Rudolf von Montecuccoli báró visszavonulását követően 1913 februárjától a Császári és Királyi Haditengerészet főparancsnoka.

Az első világháborús hadüzenet nem érte váratlanul Haus tengernagyot és törzsét. Még a hadüzenet éjszakáján a Saida vezetésével egy felderítő csoport indult el Pólából, majd egy óra múlva a többi hajó. Közte a Habsburg csatahajó fedélzetén Anton Haus tengernaggyal.

Az otrantói tengerzár miatt a Monarchia flottája nem bocsátkozott nagyobb vérveszteséggel járó rizikós csatákra, ami miatt Haust német szövetségesei gyakran kritizálták. Így vált szállóigévé híres mondata:

Kevesen értik meg, hogy sok esetben a semmittevés, illetve a várakozás az egyetlen helyes magatartás. A stratégia nem sakkjátszma, ahol minden lépést ellenlépésnek kell követnie. A stratégiában nem szükségszerű az ellenlépés, ott várakozni is lehet.
– Anton Haus véleménye a stratégiáról[1]

1916-ban főtengernaggyá nevezték ki.

1917-ben súlyos tüdőgyulladást kapott, majd február 17-én elhunyt. Anton Haus főtengernagy halálával IV. Károly egyik legbizalmasabb emberét vesztette el. Helyére Maximilian Njegovan tengernagy került. Tervei között szerepelt az otrantói tengerzár feltörése. Ám ez nehéz feladatnak bizonyult.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Életrajza (angol nyelven). Firstworldwar.com. (Hozzáférés: 2013. május 31.)

További információk[szerkesztés]

  • Oskar von Hofmann – Gustav von Hubka.szerk.: Dr. Carl Freiherr von Bardolff: Der Militär-Maria Theresien-Orden. Die Auszeichnungen im Weltkrieg 1914-1918. (A Katonai Mária Terézia-rend. Kitüntetések a világháború alatt) (német nyelven). Wien: Verlag Militärwissenschaftliche Mitteilungen (1943/1944) 
  • Jörg C. Steiner. Schematismus der Generäle und Obersten der k.u.k. Armee, Stand 31.12.1918 (A császári és királyi hadsereg tábornokainak és ezredeseinek névjegyzéke, 1918. dec. 12-ei állapot (német nyelven). Wien: Edition S & M (1992). ISBN 3-901215-01-8