Adam Opel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Adam Opel
Született1837. május 9.
Rüsselsheim, Német Szövetség
Elhunyt1895. szeptember 8. (58 évesen)
Rüsselsheim, Német Birodalom
ÁllampolgárságaHesseni Nagyhercegség
NemzetiségeNémet
HázastársaSophie Scheller, (1868. november 17.)
GyermekeiCarl, Wilhelm, Heinrich, Friedrich, Ludwig
Foglalkozása
  • vállalkozó
  • feltaláló
  • gépész
  • gyáriparos
Tisztségealapító (Opel)
SírhelyeMausoleum of the Opel family
A Wikimédia Commons tartalmaz Adam Opel témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Adam Opel (Rüsselsheim, 1837. május 9. – Rüsselsheim, 1895. szeptember 8.) mérnök. Mint vállalkozó varrógépeket és kerékpárokat gyártott. Nem ő alapította az Opel autógyárat, ő volt a gyár alapítóinak (Carl, Wilhelm, Heinrich, Friedrich, Ludwig Opelnek) az apja.

Életpályája[szerkesztés]

A kezdetek[szerkesztés]

A Hessen tartománybéli Rüsselsheimben született és apja után ő is lakatos lett. Akkoriban szokásos módon vándorútra indult. 1858-ban érkezett Párizsba, és 1859-ben kezdett dolgozni egy varrógépgyárban, a "Journeaux et Lebland" varrógépgyártó cég üzemében. A szerkezetek összeszerelését jól megtanulta, majd 1862-ben hazatért Rüsselsheimbe. Hazatérése után 1863-ban elhatározta, hogy ő is varrógépeket fog gyártani. Az inspirálta, hogy jobb gépeket gyártson, mint a franciák. Az első saját varrógépét édesapja műhelyében állította össze hat hónap alatt, melyet Hummel Dienstnek, a város szabómesterének adott el. Miután apja műhelyét kinőtte, vállalkozását átköltöztette a nagybátyjától használatba kapott épületbe. Első alkalmazottját (Peter Schäfer) 1863-ban fogadta fel, majd 1865-ben felvette első tanulóját (Georg Adam Klingerhöfer). Termékeit a Groß-Gerauer Kreisblatt című újságban reklámozta.

A vállalkozás felfuttatása[szerkesztés]

Adam és Sophie Opel
Adam és Sophie Opel (1868)

1866-ban a porosz-osztrák háború kedvezett a vállalkozásának, ugyanis megnőtt a kereslet a katonaruhákra és ezáltal a varrógépekre is. 1868-ban vásárolt egy 1500 m²-es területet a rüsselsheimi vonatpályaudvar közelében. Ezen a területen építette fel gyárát valamint lakóházát, és már 25 dolgozót foglalkoztatott.

Ebben az évben vette feleségül Sophie Marie Schellert, akitől öt gyermeke született: Carl (18691927), Wilhelm (18711948), Heinrich (18731928), Friedrich (18751938) és Ludwig (18801916). A fiúk később mind a családi vállalkozást erősítették. Sophie Scheller édesapja a braunschweigi lottón nagy nyereményre tett szert, amelyet gyermekei között osztott szét. A pénzt Adam és Sophie Opel a műhely eszközbővítésére és egy gőzgép vásárlására fordította.

A termékpaletta szélesítése[szerkesztés]

Adam Opel
Adam Opel szobra Rüsselsheimben

Üzemi betegsegélyező pénztárat alapított 1872-ben. Majd 1873-ban értékesítési hálózat létrehozása mellett döntött. Először Frankfurtban nyitott márkakereskedést. Exportra is gyártott varrógépeket először Franciaországba, majd Oroszországba, Indiába és az USA-ba is eljutottak termékei. A termelést egyre inkább a gépiesítettség jellemezte. A cégnek 1884-ben már 240 dolgozója volt, és ebben az évben ~15 ezer darab varrógépet gyártott. (1886-ban készült el a százezredik példány, amely után a hesseni nagyherceg az udvari szállító címet adományozta Adam Opelnek.)

1884-ben újra visszatért Párizsba és felismerte, hogy a kerékpárgyártásban is nagy üzleti lehetőség van. 1885-ben már elkészültek az első Opel kerékpárok. Gyártottak – angol példára – magas kerekűeket, majd alacsony kivitelűeket. Később készültek háromkerekűek, tandemek, három- és négyüléses, valamint versenykerékpárok is. Adam Opel fiai számos kerékpárversenyen indultak és értek el sikereket (Opel kerékpárral), ezáltal a céget az ország legjobb gyártói közé emelték. A kerékpárok 1890-től a Dunlop által feltalált levegővel töltött gumikkal kerültek szerelésre.

Halála[szerkesztés]

Adam Opel 1895. szeptember 8-án hunyt el tífuszban. A vállalkozást özvegye és két idősebb fia (Carl és Wilhelm) vitte tovább. Az alapító halálakor a gyár Európa vezető varrógépgyártója volt, ahol több mint 2000 kerékpár is készült egy évben.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Adam Opel
A Wikimédia Commons tartalmaz Adam Opel témájú médiaállományokat.