Wikipédia:Wikimédia Magyarország/Statisztikai szócikkíró verseny 2013

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Egyesületi blogKövess minket Facebookon!Kövess minket Twitteren! A Központi Statisztikai Hivatal, a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár és a Wikimédia Magyarország Egyesület a Statisztika Nemzetközi Éve alkalmából statisztikai szócikkíró versenyt hirdet május 1. és június 30. között.

A versenyen a kijelölt időszak alatt írt vagy jelentősen bővített, statisztikai és demográfiai témájú szócikkek indulnak, azokat szakértő zsűri pontozza, és a pontszámok összesítése alapján díjazza a versenyzőket. A pályázni kívánók számára a verseny időszakára a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár ingyenes kutatási lehetőséget biztosít.

Ha új vagy a Wikipédián, kattints a „Tanácsok új szerkesztőknek” című fülre kezdeti segítségért!

Üdvözlünk a Wikipédiában! című kiadványunkból megismerkedhetsz a Wikipédia működésével

Ha most kezded szerkeszteni a Wikipédiát, kezdetben ijesztő lehet, de van segítség!

Bevezetés a szerkesztésbe

Az első lépések oldalon eligazítást találsz a szerkesztésről. Ha egyelőre bizonytalan vagy, a szerkesztést kezdheted egy saját szerkesztői térben lévő allapon.

Ha esetleg elakadnál, kérhetsz magad mellé wikipédiás mentort, és kérdezhetsz itt a verseny vitalapján is (a kérdéseket a fenti vitalap fülre kattintva, a lap alján találod meg). Segítséget a szerkesztéshez e-mailben az info-hu@wikimedia.org címen kérhetsz, a versennyel kapcsolatban pedig az elnokseg@wikimedia.hu címen.

Új szócikk indítása

Új szócikk indításához írd be a címét az alábbi mezőbe, nyomj entert, és kezdd el írni a szöveget. Ne felejtsd el a kész művet elmenteni a „Lap mentése” gombra kattintva, utána visszajönni ide, és felvésni a lap alján a cikked címét!


A már egyszer elkezdett cikket a mentés után tovább tudod szerkeszteni (például ha ismét beírod a címét a fenti mezőbe, vagy a lap tetején jobb oldalt található „Szerkesztés” feliratú fülre kattintva.

Kérdésed van?

Az alábbi mezővel felteheted kérdéseidet, és ha később visszajössz, a válaszokat itt találod.


A Wikipédián 2013. május 1. és június 30. között lezajlott statisztikai szócikkíró versenyre harminchét új pályaművet és kilenc „tatarozott” szócikket neveztek be az indulók. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a KSH Könyvtár munkatársaiból álló, dr. Lakatos Miklós által vezetett szakmai zsűri a következő döntést hozta.

A verseny értékelése

Az elkészült pályaművek alapján indokoltnak látszott az eredetileg meghirdetett szekciók bizonyos fokú átalakítása, összevonása. A zsűri egy szekcióban értékelte a gazdasági és a területi statisztikai témakörben született szócikkeket, és összevonta a társadalomstatisztikai, a demográfiai és a statisztikatörténeti témákat is. Önálló szekciót kapott a matematikai statisztika.

Általában pozitívan értékeltük, ha magyar nyelvű irodalom, hivatkozás is szerepelt a szócikkek végén. Az, hogy a különféle terminusok magyar megfelelői is korrektek, a hazai iskolák konvencióinak megfelelők legyenek, akkor is fontos, ha a szövegeket angolból ültetik át magyarra. A néhol előforduló fordítási és nyelvhelyességi hibák korrigálása javítaná a szócikkek értékét és forrásként való felhasználhatóságát.

A rendkívül bonyolult gazdaságstatisztikai témák alaposabb kidolgozásához a zsűri a szakirodalom mélyebb feltérképezését, a szakterületen fellelhető alapvető szakirodalmi alkotások (például a Köves–Párniczky- vagy a Hunyadi–Mundruczó–Vita-féle tankönyv) felhasználását és forrásként való feltüntetését javasolja. Igen hasznosak a megadott linkek, amelyeken elindulva az olvasó bővítheti ismereteit, és dicsérendők a matematikai háttér bemutatására tett kísérletek is. Az indexszámítás elméleti és gyakorlati problémáinak megértését esetenként könnyíthetné az egyes részek közötti arányok átgondolása.

A társadalomstatisztikai szekcióban elbírált szócikkek tematikája igen sokszínűnek bizonyult, és kitűnt a szerzők igyekezete a téma lelkiismeretes feldolgozására. Közös hiányosságként említhető ugyanakkor a hivatkozások egyoldalúsága; sok esetben a magyar szakirodalmi források feltáratlanok maradtak. Amennyiben a kevésbé kiérlelt szócikkek „hozzáadott értékét” növelni tudnák a szerzők, kitűnő esszékkel gyarapodna a Wikipédia.

A közérthetőség követelménye érdekében feltétlen szükséges a módszerek, mutatók szöveges megfogalmazása, de mások számára a pontos értelmezést a képletek jelentik, ezért pozitívan értékeltük, ha valahol mindkettő megvolt. Ugyanannak a statisztikai módszernek számos területen különböző alkalmazásai lehetnek. Ebből a szempontból a matematikai statisztikai szócikkek hiányosak, de a wikitechnika alkalmazása miatt optimisták lehetünk a további bővülést illetően.

A szócikkek jelen általános értékelése semmiképpen sem tekinthető kimerítő szakmai lektorálásnak. Az értékeléskor különösen nagy szerepet kapott a pályázók által a cikkírásba fektetett munka mennyisége, a téma iránti lelkes érdeklődés. A díjakat elsősorban biztatásnak szánjuk a további fejlesztésekre.

A verseny helyezettjei

Gazdaság- és területi statisztikai szekció

  1. Texaner
  2. Joó György

Társadalomstatisztikai, demográfiai és statisztikatörténeti szekció

  1. Jávori István
  2. Aaytrem és Fmvh

Matematikai statisztikai szekció

  1. XYbeta
  2. Etakacs
  3. OnceUpon és Vombat

A verseny[szerkesztés]

A Központi Statisztikai Hivatal, a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár és a Wikimédia Magyarország Egyesület szócikkíró versenyre buzdítja az eddigi és a leendő szerkesztőtársakat. A verseny 2013. május 1-jétől június 30-áig tart, témája a statisztika és a demográfia.

A versenyt négy szekcióban hirdetjük meg:

  1. Gazdaság- és környezetstatisztika
  2. Demográfia, hazai és külföldi népszámlálások
  3. Társadalomstatisztika
  4. Területi és térstatisztika

Pályázni lehet

  • a felsorolt területekről, illetve múltjukról szóló átfogó cikkekkel;
  • módszertani vagy fontos fogalmakat tisztázó írásokkal;
  • magyar és nemzetközi folyóiratok, alapművek bemutatásával;
  • hazai és nemzetközi intézmények, szervezetek leírásával;
  • kiemelkedő társadalomtudósok, szakemberek, intézményvezetők életét és munkásságát bemutató;
  • illetve egyéb, a témákba vágó szövegekkel.

A verseny célja[szerkesztés]

A verseny célja, hogy jó minőségű, szakszerű, akár az oktatásban is használható, egyszersmind a Wikipédia szerkesztési szabályainak megfelelő szövegek születését segítse elő statisztikai és demográfiai témakörökben az online enciklopédia felületén.

A részvétel feltételei[szerkesztés]

A versenyen a Központi Statisztikai Hivatal és a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár munkatársain, valamint a Wikimédia Magyarország Egyesület elnökségének tagjain kívül bárki részt vehet. Szerkesztésszámhoz, aktivitáshoz nem, mindössze a Wikipédián való regisztrációhoz kötött a részvétel. Ha még nem tetted volna meg, itt regisztrálhatsz. A versenyre való jelentkezéshez annyi a dolgod, hogy

  • megírod a szócikket, amelynek meg kell felelnie az alapvető szerkesztési irányelveknek (helyesírás, formázás, források megléte stb.);
  • az elkészült cikk címét aláírásoddal (négy hullámvonallal) együtt ennek az oldalnak az alján A versenybe jelölt KÉSZ szócikkek szakaszban listázod.

A cikk befejezéséig érdemes a tetején egy {{építés alatt}}(?) sablont elhelyezni, hogy a Wikipédia járőrei tudják, még dolgozol rajta.

A verseny időtartama[szerkesztés]

A verseny 2013. május 1-jétől 2013. június 30-áig tart. A zsűri kizárólag a május 1. 00:00 óra után és június 30. 24:00 óráig létrehozott és listázott cikkeket, illetve javításokat értékeli.

A verseny értékelése[szerkesztés]

A verseny értékelésére a lezárást követő hetekben, az eredményhirdetésre a Központi Statisztikai Hivatal október 9-ei ünnepi konferenciáján kerül sor. A végső sorrendet az egy szerkesztő által nevezett cikkek összpontszáma határozza meg. Az értékelés alapjai az alábbi kritériumok: teljesség, szócikkek formai állapota, szócikkek általános hossza, szócikkek minősége, téma fontossága.

A kiírók fenntartják a jogot, hogy a versenykiírást a verseny időtartamán belül is módosítsák, ideiglenesen vagy véglegesen felfüggesszék, illetve döntsenek előre nem látható kérdésekben.

Díjazás[szerkesztés]

A nyeremények szekciónként azonosak.

  • Az I. helyezettek nyereménye: Toshiba StorE Alu 2S 2,5", 1 terabyte-os külső merevlemez.
  • A II. helyezettek nyereménye: Toshiba StorE Alu 2S 2,5", 500 gigabyte-os külső merevlemez.
  • A III. helyezettek a KSH és a Wikimédia Magyarország Egyesület közös ajándékcsomagját kapják.

Ezenfelül valamennyi díjazott egyéves ingyenes beiratkozást kap a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtártól.

A versenyben részt vevő szerkesztők[szerkesztés]

Az alábbi szerkesztők tervezik, hogy részt vesznek a versenyben (informális lista; a részvételhez az elkészült cikkeket kell jelölni).

  1. A Születési arányszám cikk írását/fordítását kezdem el (II. szekció). --Aaytrem vita 2013. május 2., 08:54 (CEST)[válasz]
  2. Kicsit merészebb, és időigényesebb vállalkozás a The World Factbook cikk megírása, amit jövő héten kezdek el, ha addig valaki nem jelzi, hogy már dolgozik rajta.--Aaytrem vita 2013. május 3., 14:27 (CEST)[válasz]
  3. A becsléselmélet szócikkbe belevágtam, a képletek beírkálgatása lesz a legnagyobb kihívás. --Rodrigó 2013. május 3., 17:00 (CEST)[válasz]
  4. Halálozási arányszám --Petej vita 2013. május 3., 17:42 (CEST)[válasz]
  5. Zentay Dezső c. szócikket elkezdtem írni. -Történelem pWas ist neu? 2013. május 4., 22:05 (CEST)[válasz]
  6. Péter György (közgazdász, 1903–1969), Születéskor várható élettartam (a szócikk tatarozása), Vukovich Gabriella, Kovács Alajos, Elekes Dezső, Pukli Péter, Bálint József (közgazdász), Huszár István, Hoós János (közgazdász), Konkoly-Thege Gyula (a szócikk tatarozása), Keleti Károly (a szócikk tatarozása), Jekelfalussy József (a szócikk tatarozása), Statisztikai Szemle --Jávori István Itt a vita 2013. június 23., 12:13 (CEST)[válasz]

Új szócikk indítása[szerkesztés]

Új szócikk indításához írd be a címét az alábbi mezőbe, nyomj entert, és kezdd el írni a szöveget. Ne felejtsd el a kész művet elmenteni a „Lap mentése” gombra kattintva, utána visszajönni ide, és felvésni a lap alján a cikked címét!


A versenybe jelölt KÉSZ szócikkek[szerkesztés]

Csak akkor írd föl ide a cikkedet, ha már valóban kész vagy vele! Kérjük, ebben a formában rögzítsd a nevezésed: # [[Szócikk címe]] – ~~~~

Új cikkek[szerkesztés]

  1. Születési arányszám - Aaytrem vita 2013. május 3., 10:43 (CEST)[válasz]
  2. Dobrovits Sándor-Történelem pWas ist neu? 2013. május 3., 22:35 (CEST)[válasz]
  3. Péter György (közgazdász, 1903–1969) --Jávori István Itt a vita 2013. május 5., 12:12 (CEST)[válasz]
  4. Feltáró faktorelemzés - Vombat vita2013. május 8., 14.08 (CEST)
  5. Ellenőrző faktorelemzés - Vombat vita2013. május 8., 14.09 (CEST)
  6. The World Factbook - Aaytrem vita 2013. május 9., 12:23 (CEST)[válasz]
  7. Térstatisztika --Texaner vita 2013. május 14., 09:36 (CEST)[válasz]
  8. Maximum likelihood módszer --Texaner vita 2013. május 17., 16:23 (CEST)[válasz]
  9. Vukovich Gabriella --Jávori István Itt a vita 2013. május 19., 13:31 (CEST)[válasz]
  10. Variogram --Texaner vita 2013. május 19., 20:22 (CEST)[válasz]
  11. Khí-négyzet próba --OnceUpon vita 2013. május 20.
  12. Kovács Alajos --Jávori István Itt a vita 2013. május 24., 15:51 (CEST)[válasz]
  13. Adolphe QueteletBrownsugaruno vita 2013. május 29., 13:55 (CEST)[válasz]
  14. Indexszám--Joó György vita 2013. június 1., 10:17 (CEST)[válasz]
  15. Harmonizált fogyasztói árindex--Joó György vita 2013. június 1., 10:18 (CEST)[válasz]
  16. Elekes Dezső --Jávori István Itt a vita 2013. június 3., 14:15 (CEST)[válasz]
  17. Németországi népszámlálások listája --Nyeste vita 2013. június 3., 14:17 (CEST)[válasz]
  18. Pukli Péter --Jávori István Itt a vita 2013. június 6., 14:38 (CEST)[válasz]
  19. Fogyasztói árindex (Magyarország) --Joó György vita 2013. június 7., 09:39 (CEST)[válasz]
  20. Bálint József (közgazdász) --Jávori István Itt a vita 2013. június 9., 18:55 (CEST)[válasz]
  21. Huszár István --Jávori István Itt a vita 2013. június 16., 14:59 (CEST)[válasz]
  22. Ingatlanárindex --Joó György vita 2013. június 16., 16:28 (CEST)[válasz]
  23. Konüs-index --Joó György vita 2013. június 17., 15:28 (CEST)[válasz]
  24. Lineáris diszkriminancia-analízisEtakacs vita 2013. június 17., 16:29 (CEST)[válasz]
  25. Hoós János (közgazdász) --Jávori István Itt a vita 2013. június 19., 16:40 (CEST)[válasz]
  26. Becsléselmélet --Rodrigó 2013. június 20., 23:38 (CEST)[válasz]
  27. Fogyasztói árindex --Joó György vita 2013. június 23., 15:22 (CEST)[válasz]
  28. Romániai népszámlálások --Hkoala 2013. június 23., 18:38 (CEST)[válasz]
  29. Statisztikai Szemle --Jávori István Itt a vita 2013. június 25., 09:42 (CEST)[válasz]
  30. Sajátlakás-árindex --Joó György vita 2013. június 25., 15:54 (CEST)[válasz]
  31. Buday László (statisztikus) --Zizzi Üzenet 2013. június 27., 12:08 (CEST)[válasz]
  32. Pjotr Petrovics Szemjonov-Tyan-Sanszkij --Vadaro vita 2013. június 27., 20:39 (CEST)[válasz]
  33. Általánosított lineáris modell –--XYbeta vita 2013. június 28., 14:21 (CEST)[válasz]
  34. A harmadik országbeli állampolgárok munkavállalása Magyarországon - Szerkesztő:Josvaizoltan vita 2013. június 30., 10:43 (CEST)[válasz]
  35. Bécs népessége --Fmvh vita 2013. június 30., 22:35 (CEST)[válasz]
  36. Osztrák Statisztikai Hivatal --Fmvh vita 2013. június 30., 22:35 (CEST)[válasz]
  37. Migráció Magyarországon és néhány releváns országban --Szerkesztő:Josvaizoltan vita 2013. június 30., 22:44 (CEST)[válasz]
  38. Idősor--Cike vita 2013. július 1., 16:11 (CEST)[válasz]
Sajnos határidőn túl érkezett. Vungadu Lőjetek! Ide lőjetek! 2013. július 1., 22:37 (CEST)[válasz]

„Tatarozott” cikkek[szerkesztés]

  1. Shift-share analízis --Texaner vita 2013. május 7., 08:58 (CEST)[válasz]
  2. Születéskor várható élettartam --Jávori István Itt a vita 2013. május 12., 12:06 (CEST)[válasz]
  3. Regressziószámítás --Texaner vita 2013. május 12., 17:49 (CEST)[válasz]
  4. Területi autokorreláció --Texaner vita 2013. május 15., 21:14 (CEST)[válasz]
  5. Konkoly-Thege Gyula (Infobox, fénykép, belső linkek, források és további információk.) --Jávori István Itt a vita 2013. június 19., 19:19 (CEST)[válasz]
  6. Keleti Károly (Infobox, fényképek, Emlékezete, belső linkek, források (+2) és további információk.) --Jávori István Itt a vita 2013. június 21., 11:31 (CEST)[válasz]
  7. Jekelfalussy József (Infobox, Emlékezete, belső linkek, források és további információk.) --Jávori István Itt a vita 2013. június 23., 12:13 (CEST)[válasz]
  8. Vargha Gyula (Infobox, források (+2), holt link helyett élő, belső linkek.) --Jávori István Itt a vita 2013. június 27., 22:10 (CEST)[válasz]
  9. Nyitrai Ferencné (Infobox, források (+2).) --Jávori István Itt a vita 2013. június 27., 22:10 (CEST)[válasz]