Wikipédia:Bürokraták üzenőfala/Járőr

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


Járőrjog beállítása adminisztrátoroknak technikai hiba miatt[szerkesztés]

Függőben Függőben  – EniPort eszmecsere eszmecsere 2019. december 8., 01:17 (CET)

Palotabarát (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika | CentralAuth)

Sziasztok! Október végén kértem és kaptam az admin mellé külön járőrjogot is, hogy a fennálló műszaki probléma miatt nehézzé, gyakran lehetetlenné váló ellenőrzéseket könnyebben tudjam elvégezni. Egy hónapra kaptam meg a jogot, ez kb. egy hete, november végén lejárt.

Összegezve a tapasztalatokat: ezidő alatt ha nem is problémamentesen, de lényegesen gördülékenyebben lehetett ellenőrzéseket végezni. A "változat ellenőrzése" kivétel nélkül folyamatosan működött, ám most, hogy lejárt a külön beállított járőrjog, véletlenszerű gyakorisággal nem is látom a lap alján az ellenőrzési dobozt és buttont, de van, hogy lapfrissítésre mégis bejön, máskor több CTRL+R-re sem kerül elő. A lapváltozat ellenőrzésénél drámaian romlott a helyzet: előfordul, hogy kis buborékban jelzi, hogy nem vagyok járőr, ahogy az is, hogy az eszközök látszanak, de hiába kattintok az "Ellenőrzöttnek jelölés" gombra, bár látszólag elfogadja, de a lap nem válik ellenőrzötté, vagy látszólag ellenőrzötté válik, ám visszatérve a lap olvasói oldalára, ismét ellenőrizetlennek mutatkozik, és csak a nullszerkesztéssel való elmentés során lesz ellenőrzött. Leggyakoribb, hogy a laptörténet böngészése dobozban kell az utolsó változatot kiválasztani és úgy ellenőrzötté tenni (ez sem mindig sikerül).

Összegezve: szeretném visszakapni a plusz járőrjogot lejárat nélkül, egyúttal megfontolásra javaslom, hogy az összes admin kapja meg, mert lehet, hogy nem mindenki használja rendszeresen, de ha csak egy-egy alkalomszerű ellenőrzés elvégzése zökkenőmentessé válik, már előrébb járunk. Hogy a csak járőrjogosultsággal rendelkezőkön miként lehet segíteni, arra sajnos nincs tippem. A hiba egyébként a T233561 jegyen rögzítve van, ha ott eredmény születik, vissza lehet venni a plusz jogot. Kösz előre is. Palotabarát vita 2019. december 5., 10:25 (CET)

Symbol support vote.svg támogatom a legeslegeslegmesszebbmenőkig támogatom, egyben magamnak is kérném. A hiba nem akar megoldódni, az ellenőrzés pedig így nagyon demotiváló dologgá vált. Az, hogy nem írok mindennap erről, nem jelenti azt, hogy nem is mérgelődöm miatta. – Burumbátor Súgd ide! 2019. december 5., 11:29 (CET)

Symbol support vote.svg támogatom Ne nehezítsük meg feleslegesen a munkánkat, semmi okunk rá. – Pagony foxhole 2019. december 5., 11:38 (CET)


Mivel az általatok kért beállítás szembe megy a kialakult gyakorlattal, így egy komolyabb közösségi döntés nélkül nem szeretnék eltérni a szokásoktól: a járőrjogot nem a kért "lejárat nélkül", hanem 1 éves átmeneti időre (ez a leghosszabb lehetőség) állítom be. Ha 2021 2020. decemberéig nem oldódna meg a technikai probléma, akkor kérem írjon valaki egy emlékeztetőt, hogy hosszabbítsuk meg a beállítást.
Ha az admin-listán kialakulna egy olyan közhangulat, hogy az adminok többsége szeretné ezt a beállítást, akkor természetesen szívesen megcsinálom mindenkinek, de 3 admin javaslatára nem akarnék 30 admin jogaihoz hozzányúlni. Kérlek vessétek fel ott a kérdést, és jelezzetek vissza itt. Köszönöm szépen.
@Palotabarát, Burumbátor, Pagony: a műszaki hiba megoldásáig az admin-jogotok mellé (egy éves átmeneti időre) beállítottam a járőrjogot is. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2019. december 8., 01:17 (CET)
Utólag beállítva egy éves átmeneti időre:

Kösz szépen, máris látom a pozitív változást. Palotabarát vita 2019. december 8., 01:25 (CET)

Úgy képzelem, az adminok túlnyomó része járőr volt azelőtt is, hogy admin lett volna. Az a gyakorlatotok, hogy a járőrjogot elveszitek, amikor valakiből admin lesz? (Értem, hogy ez nem jelent igazi jogmegvonást, hiszen az admin-jogcsomagnak része a járőrjog is, legalábbis normális működés esetén.) Ha igen, miért? Engem például meglepett, hogy amikor az adminságról lemondtam, vissza kellett kapnom a járőrstátuszt, pedig járőr voltam azelőtt is. --Malatinszky 2019. december 8., 01:32 (CET)

@Malatinszky: Igen, pontosan így csináljuk. De megmondom őszintén, hogy nem tudom az okát, hogy miért alakult így, én a szerkesztők jogainál láttam, hogy kb. 10 éve volt egy kampány amikor kikapcsolták a "duplikált" jogokat. Illetve 2009 óta a kézikönyvünkben is ez van leírva (ezt magunknak írjuk, szóval nem hivatalos, nem kötelező, de nyilván igyekszünk kellő ok nélkül nem másként csinálni).
(OFF: valamiért elnyelte a rendszer a fele aláírásodat.) – EniPort eszmecsere eszmecsere 2019. december 8., 02:35 (CET)
Biztos véletlenül öt hullámvonalat tettem oda négy helyett. --Malatinszky vita 2019. december 8., 15:28 (CET)

Köszönjük. Feltettem az adminlistára. – Pagony foxhole 2019. december 8., 02:07 (CET)

@Malatinszky: ez csavarása a kifejezéseknek, de valójában nem a járőrjogosultságot veszítjük el adminuláskor, hanem annak technikai beállítására nincsen már szükség, hiszen az admin-csomag minden jogosultság-elemet tartalmaz. Kicsit olyan, mint a jogosítvány: ha megvan a segédmotorra szóló vizsgád, azt egy papírral ismeri el a hatóság. Majd ha később leteszed nagymotorra, gépjárműre a vizsgát, akkor technikailag nincs tovább szükséged az első gyűrött papírra, mert a magasabb szintű jogsi amazt is magába foglalja. Van, aki a való életben nem dobja el a segédmotoros papírt, megtartja emléknek, de van, aki eldobja. – Burumbátor Súgd ide! 2019. december 8., 08:24 (CET)

Így van, az adminisztrátori joggal eddig együtt járt a járőrjog elvileg is, technikailag is. Ha most a technika változott, akkor a megváltozott technikával kell ugyanazt az eredményt elérni. --Karmela posta 2019. december 8., 10:03 (CET)

@Karmela: Ha a technika végleg megváltozott, akkor nyilván nekünk is érdemben lépnünk kell. Ha átmeneti hibáról van szó, akkor az átmeneti intézkedések is elégségesek lehetnek. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2019. december 8., 19:40 (CET)

@EniPort: 2021. decemberéig nem 1 év, hanem 2 lenne, mivel most 2019 decembere van. Gondolom 2020 decemberéről lehet szó. misibacsi*üzenet 2019. december 8., 10:52 (CET)

@Misibacsi: Elszámoltam, elnézést kérek. Köszönöm, hogy szóltál. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2019. december 8., 19:29 (CET)

@EniPort: Ha Palotabarát nem lenne adminisztrátor, és kérné, hogy hadd lehessen járőr, akkor nyilván minden további nélkül megadnád neki a járőrjogot, lejárat nélkül. Nekem kekeckedésnek (na jó, túlzott óvatosságnak) tűnik, hogy „komolyabb közösségi döntés nélkül” vonakodsz ezt most megtenni, pusztán azért, mert Palotabarát történetesen adminisztrátor is. Ha nem a BÜRÜ-n lennénk, most rádsütném, hogy bürokrata vagy :-) Szerintem a népharagtól való különösebb félelem nélkül teljesítheted az adminsztrátorok kérését, és azzal a gyakorlattal is nyugodtan szakíthatnátok, hogy kiveszitek a frissen megválasztott adminisztrátorokat a járőrök csoportjából. --Malatinszky vita 2019. december 8., 15:52 (CET)

@Malatinszky: Nem a népharagtól félek, hanem
  1. Van egy 2009-ben írásba foglalt "szabály", amelyhez tíz éven keresztül minden büro tartotta magát. Szeretném megismerni, hogy miért így lett kialakítva a rendszer, mielőtt eltérek ettől.
  2. Tíz éve akkori bürokratatársaim munkát fektetettek abba, hogy megszüntessék a jogduplázódásokat. Munkájuk semmibevételének tartanám, ha most az akkori állítások ellenkezőjét vinném végig anélkül, hogy megérteném az akkori beállítás okát, illetve hogy mi változott azóta.
  3. A bürokraták sem gondolkodnak egységesen a kérdésben: társam a kérdést technikai szempontból közelítve ellenezte ezt a típusú beállítást, míg én hajlandó vagyok teret adni egy kísérletnek (bár én sem örülök a jogduplázásnak). Nem fogok végleges beállításokat csinálni anélkül, hogy tudnám mi a bürokraták többségi véleménye a kérdésben (felvetettem a büro-listán).
  4. Jelenleg hárman beszélgetünk itt, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a 30 admin egybehangzó kérése a kérdéses beállítás: még szeptemberben én vetettem fel a kérdést az admin-üzenőn ("aki kéri annak természetesen megadjuk"), de akkor az érintett 28 adminból mindössze egyetlen egy kérte a dupla jog beállítását. (Pagony most felvetette a kérdést az admin-listán: ez új esély arra, hogy az adminok többségi véleményt alakítsanak ki a kérdésben.)
Egy esetleg elhamarkodott lépés helyett szeretném, ha megfontolt (átgondolt, megbeszélt) döntés születne, pl. két problémakör ami már elsőre eszembe jut:
  • Teljesen logikus gondolat, hogy ne kapcsoljuk ki a korábban már megszerzett jogokat, ez a lemondásoknál is egyszerűsítené az eljáró büro dolgát. De akkor a következetesség jegyében a járőröknél is megmaradjon a megerősített jog? Az adminoknál pedig a járőr mellé a megerősített jogot is visszakapcsoljuk?
  • Pillanatnyilag a statisztikák azt mutatják, hogy van 31 adminisztrátorunk és 181 járőrünk. Az átállítás után vagy 212 járőrünk lesz, vagy rákészülünk és előre igyekszünk kezelni a jogok új típusú beállítása miatt előre is látható anomáliákat?
Jelenleg mindenki (aki kéri) megkapja 12 hónapra a dupla jogot: a remélt cél ezzel az átmeneti beállítással is elérhető, nincs ok arra, hogy tizenéves szabályokat és gyakorlatot néhány ember beszélgetése alapján (esetleg elhamarkodva) felborítsunk.
(És én még azt a lehetőséget sem vetettem el teljesen, hogy esetleg megjavítják a tíz évig jól működő rendszert.) – EniPort eszmecsere eszmecsere 2019. december 10., 01:15 (CET)
@EniPort: Maradjunk ennyiben. Láthatólag átgondoltad az álláspontodat, és ezt tisztelem, még ha nem is értek egyet mindenben veled. Azért vagy te a tisztségviselő és nem én, hogy ezt a döntést te hozd meg. --Malatinszky vita 2019. december 10., 02:35 (CET)

Symbol support vote.svg támogatom valamint én is észleltem, hogy technikailag meg van kötve a kezem, így én is szeretném igényelni a plusz járőrjogot. Magamnak nem szeretném beállítani, mert az nekem már visszaélés a jogaimmal. Köszönöm! nyiffi Dasyatis brevicaudata.jpg 2019. december 9., 08:49 (CET)

Symbol support vote.svg támogatom Nálam még csak egyszer jelentkezett a hiba, de mivel semmilyen plusz jogot nem kapunk ezzel, csak ami eddig is volt, ezért szerintem is be lehetne mindenkinek állítani. Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2019. december 9., 10:44 (CET)