Wikipédia-vita:Pécs-műhely

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Pécs-műhely lényegében nem a pécsi wikipédisták virtuális-kulturális műhelye, inkább azon wikipédistáké, akiket nem hagy hidegen Pécs gazdagsága. A lapon témákba gyűjtve vannak felsorolva a megírt (kékkel) és a még megírásra váró (pirossal) cikkek. Fontos a pirosak kékre színezése, azaz új cikkek írása, ám lényeges a cikkek színvonala is. Csonkok fabrikálása nem célunk.

A már meglévő cikkekből elég gyakran hiányoznak az illusztrációk, képek. A cikkek illusztrálása is feladata lehet a Pécs-műhelyhez csatlakozóknak.

Hiányok[szerkesztés]

 • Szobrok
 • Pécsett megjelenő újságok
 • Áruházak, bevásárló központok

Lehet, hogy valahol van ezekről szó, vagy csak én vagyok felületes olvasó? - Üdv. » KeFe « vitalapomIRC 2010. január 14., 09:11 (CET)

Tettye mint városrész[szerkesztés]

Az előzmények átemelve a szócikk vitalapjára. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. március 31., 05:44 (CEST)

Olvastam, köszi, nagyon szép munka volt. MrszantogaborDharma Wheel.svgNyomd itt 2017. március 31., 07:04 (CEST)

Jelentkezés a Pécs-műhelybe[szerkesztés]

Kedves Mrszantogabor, véletlenül keveredtem a Pécs-műhely oldalára, de megtiszteltetésnek venném, ha csatlakozhatnék a műhelytagok közé. Bár csak néhány évet éltem Pécsett, de szívemben pécsinek érzem magam, és kisebb javításokkal, kiegészítésekkel szívesen támogatnám az amúgy nem túl népes Pécs-műhely munkáját.-- EniPort eszmecsere eszmecsere 2013. május 14., 12:10 (CEST)

Tárt karokkal várunk a műhelybe!! A munkáidat elnézve közöttünk a helyed! ÜdvMrszantogabor HUN Pécs flag.gif Nyomd itt 2013. május 18., 09:58 (CEST)

Szia, köszönöm szépen, leírnám, hogy mire készülök az elkövetkező napokban:

 1. Elkezdtem végignézni a meglévő szócikk-értékeléseket, úgy látom ebből az utolsó nagy kampány három éve, még 2010-ben volt, de azóta sokat változhattak a szócikkek. Az elkövetkező napokban szeretném az eddig még nem átnézett lapokat is sorra venni, és teljesen befejezni ezt a frissítést.
 2. Szerintem sok olyan Pécs kategóriába besorolt oldal lehet, amin még nincs is cikkértékelési sablon, ezeket is végigvenném.
 3. Vannak olyan szócikkek, amelyek nincsenek belinkelve meglévő sablonokba (pl. Janus Pannonius Gimnázium ilyen volt).
 4. Vannak olyan szócikkek amelyek nincsenek berakva a saját kategóriájukba (pl. Misina Néptáncegyüttes ilyen volt).

Remélem ezeknek a szinkronizációs munkáknak még a hétvégén a végére tudok jutni :)-- EniPort eszmecsere eszmecsere 2013. május 18., 14:33 (CEST)

Pécs-műhely nyitólapja + Pécs-portál kérdése[szerkesztés]

Szia Mrszantogabor, mint a Pécs-műhely koordinátorát szeretnélek megkérdezni arról, hogy mit szólnál ahhoz, ha egy kicsit felfrissíteném a Pécs-műhely nyitóoldalát? A bemutatkozó szöveget aktualizálni lehetne, a tartalomjegyzék az idők során egy kicsit szétcsúszott (a komolyzene a népzene alatt volt, az eredetileg a "Meglévő és megírandó cikkek" alatti tartalom kikerült a tartalomjegyzék legfelső szintjére, a "Userbox-sablon" felirat szerintem csak véletlenül került bele, stb.), stb.

A legnagyobb problémának viszont azt látom, hogy a műhely alakulásakor valószínűleg a Péccsel kapcsolatos információk összefogására szolgáló "Meglévő és megírandó cikkek" felsorolás mára már elavult, és nem tölti be az eredeti funkcióját:

 • a legtöbb cikk az idők során elkészült, ebből a becsukott táblázatos formából viszont nem könnyen kideríthető, hogy mit kéne még megírni
 • az elkészült cikkek viszont így duplikálódtak, és nincsenek szinkronban a valódi tartalommal, csak egy jellemző példa: amíg a Könnyűzene Pécsen szócikkben 84 pécsi zenekar van felsorolva, addig a Pécs-műhely nyitólapjának "Pécsi zenekarok listáján" csak 57.

Tehát azt javasolnám, hogy a műhelylapon meglévő információkat migráljuk át az adott szócikkekbe, és ezek után a műhelylapon csak a szócikkekbe még nem bedolgozott adatokat, információkat tartsuk. Ezzel párhuzamosan viszont el lehetne kezdeni kialakítani egy Pécs-portált is, ahol a jövőben a Péccsel kapcsolatos meglévő információkat lehetne rendszerezni (kiváltva ezzel a műhelylap mostani gyüjtő funkcióját), de persze nem az adatok ide-oda másolásával, hanem hivatkozásokkal.

Remélem elég érthetően írtam le a javaslatomat :) ha úgy gondolod, akkor szívesen nekiállok megvalósítani. De persze ha a többi szerkesztőtársnak is volna eddig még meg nem valósított ötlete, elképzelése, akkor szívesen olvasnám az ő javaslataikat is.-- EniPort eszmecsere eszmecsere 2013. május 14., 16:59 (CEST)

 • Symbol support vote.svg támogatom -- Tök jó lenne, ha gatyába lenne rázva a műhely, mostanság eléggé leült, és nem azért, mert minden megíródott volna:). A portál ötlete bennem is felmerült már, de az csak akkor lenne érdemes, ha karban lenne tartva rendesen, ahhoz meg kell ember folyamatosan, így azt egyelőre szerintem hanyagoljuk. – vampeare vita 2013. május 15., 00:48 (CEST)
 • Symbol opinion vote.svg megjegyzés – Időközben csináltam egy vázlatot egy új, a mostaninál talán átláthatóbb műhelylaphoz. A jelenlegi műhelylapon lévő információkat bedolgoztam az érintett szócikkekbe (ennek kapcsán a különböző szócikkekben lévő azonos információkat is összeszinkronizáltam, ehhez csináltam néhány sablont is), a megírandó szócikkek listáját pedig egybegyűjtöttem. Foglalkoztam egy kicsit a kategóriákkal is: most szerintem egész használható lett a kategóriafa is. Amennyire hozzájutottam elkezdtem a szócikkekben az átirányító lapokra mutató zöld hivatkozásokat is javítani (még van mit).
  Ha Mrszantogabor úgy gondolja, akkor szívesen átemelem a mostani műhelylap helyére, vagy használjatok fel belőle amit jónak tartotok.-- EniPort eszmecsere eszmecsere 2013. május 16., 20:27 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatom - Végre! :) Szuper, amit csinálsz! Megnéztem a tervedet és nagyon tetszik! Hajrá, frissítsd fel az oldalunkat. Támogatom a Pécs portál létrehozását is, amiben aktívan részt is tudnék vállalni! Isten hozott! üdv Mrszantogabor HUN Pécs flag.gif Nyomd itt 2013. május 18., 10:05 (CEST)

Akkor befrissítettem az oldalt, a régiről csináltam egy mentést. (Látom ma még alakult a könnyűzenei rész, azt mindjárt bedolgozom valahova. Közben megnéztem, és látom a régi műhelylapba csak bemásoltad a {{Pécs könnyűzenei együttesei}} sablon frissített tartalmát (amiből kitörölted a már megszűnt együtteseket), tehát a műhelylap archiválásával információ nem veszett el, ezzel külön tennivaló.)-- EniPort eszmecsere eszmecsere 2013. május 18., 13:40 (CEST)

 • Symbol question.svg kérdés – A megírandó szócikkek listája
 • egy lenyitható dobozban legyenek, mint most (előnye hogy áttekinthetőbb az oldal, hátránya hogy a tartalomjegyzékből nem lehet egyből egy alpontra ugrani)
 • vagy vegyük ki inkább a dobozból (előnye hogy a tartalomjegyzékből minden könnyen elérhető, hátránya hogy átláthatatlanabb az oldal mert a felsorolás ijesztően megnöveli az hosszát)?-- EniPort eszmecsere eszmecsere 2013. május 18., 14:02 (CEST)
 • Symbol opinion vote.svg megjegyzés – Időközben a szócikk-értékelések kapcsán csináltam egy táblázatot a sürgősen fejlesztendő szócikkekről is, szintén egy lenyitható dobozba rakva. Lehet ezeket a hosszú listákat okosabb dobozba zárva tartani az átláthatóság megőrzése érdekében, de ahogy jónak látjátok :)-- EniPort eszmecsere eszmecsere 2013. május 18., 19:21 (CEST)
 • A táblázat szenzációs lett - köszönet a precíz és értékes munkádért! --Mrszantogabor HUN Pécs flag.gif Nyomd itt 2013. május 19., 10:51 (CEST)

Keresett képek (+szócikkfejlesztések + hiányzó szócikkek)[szerkesztés]

Kedves Műhelytagok,

a műhelylapon létrehoztunk egy "Készíts fotókat !!!" alpontot, ahol a leginkább keresett képeket gyűjtjük. Egyrészt kérnék mindenkit, hogy akinek esetleg a "fiókjában" van elfekvő kép, az ne habozzon azokkal illusztrálni a szócikkeket, illetve nagy segítség volna ha jártatokban-keltetekben is csinálnátok egy-egy Wikipédiára való fotót. Másrészt természetesen használjátok interaktívan a keresést: írjátok be Ti is, hogy Nektek milyen képekre volna szükségetek.

 • Information icon.svg információ – Közben Beroesz szerkesztőtársunktól kaptunk egy olyan infót, hogy a szócikkek illusztrálására felhasználhatunk internetről letöltött képet is, FELTÉVE hogy azt a készítője valamilyen a Wikipédia által szabadnak elfogadott (PD, CC-BY-xx; CC-BY-SA-xx) licenc alatt publikálta. A legnagyobb képmegosztó szolgáltatások engedélyezik, hogy a felhasználók szabad licenc alatt tegyék közzé képeiket, viszont a licenc szerinti keresést nem minden kereső támogatja (A Google igen, nagyon szép képeket lehet vele találni.
  Az ilyen képeket célszerű a Commonson közzétenni, mivel ott védeni tudjuk őket a licencet esetleg megváltoztató szerzőktől.-- EniPort eszmecsere eszmecsere 2013. május 20., 00:03 (CEST)

Ugyanakkor jelzem, hogy a jelentősen megújult nyitóoldalon összegyűjtöttük a Péccsel kapcsolatos sürgősen fejlesztendő (fontos, de nem megfelelően kidolgozott) szócikkeket, illetve egybe gyűjtöttük a hiányzó szócikkeket is. Kérem nézzetek rá ezekre a listákra is, hátha tudnátok segíteni.

Jó volna egy kicsit feltámasztani a műhelyt, és felhúzni a Pécs-műhely cikkeit. Ha volna esetleg ötletetek, hogy kit volna érdemes még meghívni a műhelybe, akkor ne titkoljátok :) -- EniPort eszmecsere eszmecsere 2013. május 19., 18:43 (CEST)

A listához: a Gyugyi gyűjteményről vannak fotóim, de úgy tudom, hogy szerzői jogi okokból nem lehet kitenni. (Mauzóleum belső kép is hasonló cipőben jár tudomásom szerint.) A Janus Pannonius Gimnáziumnál nem elég az a kép, ami van? (Tudok még feltölteni róla, de van homlokzat-fotó, szerintem annyi elég.) vampeare vita 2013. május 21., 10:41 (CEST)
Én is csak tanulom még ezt, de ha jól értem, akkor saját képet a köztéri szobrokról azonnal lehet publikálni, nem köztéri alkotásról (pl. festmény, váza) a művész halála után 70 évvel. (Amúgy pont a Gyugyi gyűjteményről van pár jó fotó a Commons-ban).
A Janus Gimnáziumnál igazad van, lehet most elég a kép, ha majd hosszabb lesz a szócikk akkor viszont érdemes esetleg az épületen belüli szobrokról is berakni majd képet.-- EniPort eszmecsere eszmecsere 2013. május 21., 21:23 (CEST)
Ha meg van egy csomó commonsos Gyugyi-kép, akkor meg onnan be lehet tenni párat, nem? vampeare vita 2013. május 21., 23:58 (CEST)
Persze, csak erő, idő, és vállalkozókedv kérdése :) A Commons mindenképpen védelem, szabadon használható, bár ha jól értem a szerzői jogi szabályokat, akkor mivel Zsolnay több mint 70 éve halott, így saját készítésű képek is használhatóak volnának közkincs-régi sablonnal, mások képe pedig csak a fényképész szerzői jogai miatt nem (tehát ha a fotós lemond róla, vagy engedélyt ad a képek használatára, akkor az ő képei is).-- EniPort eszmecsere eszmecsere 2013. május 22., 03:06 (CEST)

Sablonokkal jelezzük a hibákat, ne csak magunknak írjuk fel[szerkesztés]

Ezeknél a szócikkfejlesztéseknál szerintem tök hasznos lenne, ha nem csak itt jelennének meg a problémák, hanem rádobálnánk a cikkekre a {{nincs forrás}}(?), {{csonk}}(?), {{elavult tartalom}}(?), a vitalapra a {{nincs infobox}}(?) sablonokat, akkor automatikusan bekerülnének a javítandó adatbázisokba, jobban feltűnnek, és pl. a takarítóversenyben sokkal többen nekiesnek ilyeneknek. vampeare vita 2014. január 4., 08:58 (CET)

Képtörlés #2[szerkesztés]

Sziasztok!

Bizonyára észrevettétek, vagy ha nem, majd most, hogy több tucatnyi pécsi kép (köztük egy csomó ugyanattól a felhasználótól, és így rengeteg pécsi témájú szócikk (köztük maga a Pécs cikk is) sok képpel szegényebb lett, a magyar és a nemzetközi Wikin egyaránt. Sok esetben a törölt képeket lehet ugyanarról készült, a Commonsban szintén megtalálható képekkel helyettesíteni, azokat próbáljuk meg megtenni, de ahol nincs ilyen, ott meg újra fel kell venni a készítendő képek listájára az adott épületeket/tereket stb. A Pécs oldalhoz tartozó nyitó montázst elkészítettem, és a Király utca cikk képeit helyreraktam, de még rengeteg munka vár ránk, hogy visszanyerjék a cikkek a normális formájukat. Igyekszem erőm szerint minél jobban belevetni magam ebbe, de nagyon jó lenne, ha segítenétek!

Köszönettel: vampeare vita 2014. január 27., 08:36 (CET)

Munkalap[szerkesztés]

Fájl neve Link, mit ábrázol? Mi használta? Mivel helyettesítsük? Státusz
PécsBelváros8.jpg Szent István tér, Levéltár hu:Pécs File:Pecs02.jpg Elintézendő
File:PécsBelváros6.JPG Jókai tér File:Jokai square Pecs.jpg az eredeti nem jó kép
File:PécsBelvaros9.JPG Pécs télen
File:PécsBelvaros5.JPG
File:PécsBelvaros4.JPG Palatinus Király utca (Pécs) Fájl:Palatinus_Hotel_Pecs.jpg
File:PécsBelvaros3.jpg Városfal
File:PecsBelvaros2.jpg
File:Belvaros1.jpg Ferencesek utcája
File:Pecstheatre.jpg Színház éjjel Hungary Pecs 2005 June 068.jpg
File:CellaSeptichora-pécs-hungary.JPG A Cella Septichora tetején gyerekek File:Pécs Cella Septichora.jpg
File:Pecs-hungary.jpg Vasváry-ház Király utca (Pécs) Fájl:Vasvary House Pecs.jpg
Fájl:Kiraly street building.jpg
File:Minaretpecs.JPG Minaret teteje éjszaka Hungary pecs - jakovali0.jpg
File:Pecs - Hungary - EU.JPG Pécs montázs infoboxhoz Azonos néven új montázs létrehozva de minden wikibe nincs beillesztve
File:Tettye.JPG Tettyei romok 2007-ben
File:Zsolnayszobor.jpg Zsolnay-szobor Fájl:Zsolnay statue.jpg
File:PécsKORSOS1.jpg Korsós sírkamra
File:Pécs01.jpg Cella Septichora üvegén tükröződő Levéltár
File:PecsEarly Christian Necropolis of Pécs .jpg [1]
File:Pécssírkamra.jpg [2] en:Pécs Pécs - Early Christian Mausoleum 02.JPG
File:Egyetem pecs.JPG A középkori egyetem
File:Postapalota.jpg Postapalota - nem ez a kép, de hasonló Post office Pécs 2010.jpg
File:Zsolnaymuzeum.jpg Zsolnay-múzeum File:Zsolnay_Múzeum_épület.JPG
File:Csontvary-muzeum.jpg Csontváry-múzeum belülről
File:Pecsbarbakan.jpg Barbakán Hungary pecs - barbakan.jpg
File:Pecs(hungary)108.jpg Széchenyi tér a Megyeháza felől
File:Pecs(hungary)107.jpg
File:Pecs(hungary)103.jpg Székesegyház az Alagút felől en:Pécs, hu:Pécs
File:Pecs(hungary)102.jpg Széchenyi tér a dzsámi felől en:Pécs
File:Pecs(hungary)101.jpg Széchenyi tér a dzsámival en:Pécs hr:Pécs Pécs - Széchenyi Square 01.JPG
File:Pécs01.jpg Cella Septichora from the 4th century
File:Kossuth_ter_Pecs.JPG hu:Pécs Fájl:Kossuth tér Pécs.jpg
File:Balokány_1933.jpg régi Balokány Balokány
File: Mindenszentek_Pecs.jpg‎ Mindenszentek temploma oldalról Tettye (városrész)‎ File:Mindenszentek templom Pécs.JPG

Munkalap előzményei[szerkesztés]

Szia, én is észrevettem, hogy bőszen törlik a pécsi képeket, menet közben csináltam is egy mentést IDE arról, hogy hová kell majd pótolni a képeket (illetve le is mentettem az akkor még elérhető képeket, amit persze értelemszerűen nem tölthetek ide vissza, de legalább megvan, hogy miket kéne pótolni).-- EniPort eszmecsere eszmecsere 2014. január 27., 23:15 (CET)

GLAM-ZOO[szerkesztés]

Sziasztok!

Tavaly a miskolci csapat egy tök jó kezdeményezést indított el: GLAM-ZOO Miskolc. Röviden és tömören: az állatkertbe kikerültek QR-kódok, amik a Wikipédia-oldalra mutatnak. Csakhogy ehhez összehangolták az állatos szócikkeket, rendbe tettek egy csomó mindent, stb (lásd az oldaluk). Alapból szerettem volna, ha Pécsett is tudunk ilyet, de most, hogy az állatkert amúgy is zárva van, és mindenképp új táblákat fognak gyártani, szerintem biztos vevők lennének ők is rá, ha belefognánk ebbe.

Ez egyelőre nagyon elméleti, ha itt mi tudjuk vállalni a Wikipédia összerakását (ehhez nem pécsiek is nyilván csatlakozhatnának, mert elsősorban az állatokkal kell képben lenni és a wikivel), akkor lehetne megkérdezni a miskolciakat, hogy ez mennyi meló (megj. mivel sok közös faj van, azokkal nekünk már nem kell foglalkozni), illetve akkor lehetne érdemes az állatkerttel felvenni a kapcsolatot. Szerencsére ők nagyon nyitottak, az állatkert logóját is pillanatok alatt leokézták, hogy jogtisztán lehessen használni, és a szócikkhez is írtak javaslatot még 2011-ben.

De a szűk keresztmetszet mi vagyunk: ha a műhely nem vállalja a feladatot, akkor hiába is lenne bárki más nyitott :) Szóval kérdezném, hogy ki az, aki támogatja, azzal a feltétellel, hogy érdemi munkával is, nem csak lelkes szurkolással.

Üdv, vampeare vita 2014. december 27., 20:48 (CET)

Symbol support vote.svg támogatom Rajtam ne múljék! A miskolciak segítségére számíthatunk @Módis Ágnes Vadszederke:? Bencemac A Holtak Szószólója 2014. december 28., 12:47 (CET)
Symbol support vote.svg támogatom Világos! Remek ötlet. Mrszantogabor HUN Pécs flag.gif Nyomd itt 2014. december 28., 16:18 (CET)
Symbol support vote.svg támogatom -  EniPort eszmecsere eszmecsere 2014. december 30., 14:03 (CET)

Szerintem az első lépés, hogy beszéljünk az állatkerttel. Van esetleg valakinek kapcsolata az igazgatóhoz, Szatyor Miklóshoz? -  EniPort eszmecsere eszmecsere 2014. december 30., 14:22 (CET)

Ő okézta le a logóhasználatot, szóval én már egy rövidet leveleztem vele. Az első lépés, hogy mi vállaljuk a feladatot, egyáltalán, megsaccoljuk, hogy ebbe mennyi melót kell beletenni és ki mennyit vállal, mert a szűk keresztmetszet maga a munka :) ahogy írtam is. De felveszem a kapcsolatot akkor Szatyor Miklóssal, cserébe valaki a miskolciakkal ill. olyan illetékesekkel kontaktolhatna, akik illetékesek, hogy hivatalos Wiki-projektet hozzanak létre. BUÉK!
ps. Ezt az oldalt érdemes nézni, itt látszik, hogy mihez mennyi idő kellett: Wikipédia:Miskolc-műhely/GLAM-ZOO Üdv.: vampeare vita 2014. december 31., 14:30 (CET)
@Vampeare: Van valami fejlemény az üggyel kapcsolatban? Bencemac A Holtak Szószólója 2015. február 7., 17:27 (CET)
Minden irányból egyforma a teljes érdektelenség :( vampeare vita 2015. február 21., 22:30 (CET)

Pécs-portál[szerkesztés]

Kedves Szerkesztőtársaim, létrehoztam a Pécs-portált.

Elképzelésem szerint a portál a Pécs után, illetve a Péccsel kapcsolatos szócikkek után érdeklődőknek (nagyközönségnek) szóló informatív, tájékoztató oldal, míg a műhelylapunkon elsődlegesen a műhelytagoknak szóló inkább technikai jellegű, a fejlesztéssel kapcsolatos információk volnának. Ennek szellemében most a műhelylapról az általános dolgokat átköltöztettem a portálra. Nyugodtan nyúljatok bele, vagy módosítsátok ahogy szerintetek jobb volna. EniPort eszmecsere eszmecsere 2015. június 23., 00:36 (CEST)

Remek!! Gratulálok!! üdv: Mrszantogabor HUN Pécs flag.gif Nyomd itt 2015. június 23., 08:22 (CEST)

Szuper! Viszont tisztázni kéne, hogy melyik verziót is akarjuk egységesen használni (én az utóbbira voksolok):

 • "{{Portál|Pécs}}" Pécsportál
 • "{{Portál|Pécs|-|}}" Pécs-portál

Ezért @EniPort, Mrszantogabor, Petej: kérnék egy miniszavazást, hogy majd kérhessem a sablonok botos terítését. Bencemac A Holtak Szószólója 2015. június 23., 08:50 (CEST)

Nekem mindegy, talán a Pécs-portál kellemesebb a magyar szemnek.. Mrszantogabor HUN Pécs flag.gif Nyomd itt 2015. június 23., 11:20 (CEST)
Nekem is a kötőjeles verzió tetszik jobban, igyekeztem mindenütt így használni. EniPort eszmecsere eszmecsere 2015. június 23., 11:53 (CEST)

A kategória nevét javítottam kötőjelesre, a többi helyen jónak látom. EniPort eszmecsere eszmecsere 2015. június 23., 14:39 (CEST)

@Bencemac: be tudnád akkor rakni bot-tal az 1052 szócikkünk aljára a {{Portál|Pécs|-|}} sablont? Ma már találkoztam oldalon a rossz változatával, és egyszerűbb volna előre végigteríteni, mint utólag javítgatni.  EniPort eszmecsere eszmecsere 2015. június 24., 23:25 (CEST)

Közben kitanultam, hogy több portál esetén {{Portál|zene||Pécs|-|}} formátumban lehet egy sorba több portált írni (állítólag három portálig egy sorba szokták írni).  EniPort eszmecsere eszmecsere 2015. június 25., 00:04 (CEST)

@EniPort: Igen, a negyedik már alulra csúszna. A botom sajnos nem ilyen természetű, de a kérés már megtörtént itt: Wikipédia:Botgazdák üzenőfala#Portálsablon terítése. Bencemac A Holtak Szószólója 2015. június 25., 09:30 (CEST)

Köszi szépen az intézést.  EniPort eszmecsere eszmecsere 2015. június 25., 11:56 (CEST)

Javaslat műhelytalálkozóra[szerkesztés]

@Mrszantogabor, Vampeare, Petej, Bencemac: Jövő héten hétfő-kedd-szerda Pécsett leszek, nem volna kedvetek valamelyik este összefutni a városban egy kicsit? Szívesen megismernélek Titeket személyesen is.  EniPort eszmecsere eszmecsere 2015. június 25., 22:41 (CEST)

 • Lehet róla szó.--Petej vita 2015. június 27., 15:11 (CEST)
 • Elég sűrű hetem van, ezért nem biztos, hogy részt tudok venni. Esetleg beugrás szintjén menne.. Mrszantogabor HUN Pécs flag.gif Nyomd itt 2015. június 27., 16:38 (CEST)
@Mrszantogabor: Látod, hogy melyik nap a legkevésbé rossz Neked? Meg javasolj egy Neked reális időpontot, és akkor úgy szervezzük :)  EniPort eszmecsere eszmecsere 2015. június 27., 23:55 (CEST)
Szerdán, 4-től lehet, hogy összejöhetne Mrszantogabor HUN Pécs flag.gif Nyomd itt 2015. június 28., 07:20 (CEST)
Nagyon jó, legyen szerdán 16 órakor :) Javasolsz esetleg valami helyszínt, ami Neked útba esik, és akkor igazodunk ahhoz?  EniPort eszmecsere eszmecsere 2015. június 28., 17:24 (CEST)
Mit szólnátok, ha beülnénk a Ferencesek utcája végén, a Ferencesek templomnál álló villamos kávézóba?Mrszantogabor HUN Pécs flag.gif Nyomd itt 2015. június 28., 20:27 (CEST)
 • Nekem a hétköznapok alapból nem jók, de most nyáron hétvégén sem igazán. vampeare vita 2015. június 28., 10:44 (CEST)
Sajnálom, de akkor majd megpróbáljuk a következőt egy nyugalmasabb őszi hétvégén.  EniPort eszmecsere eszmecsere 2015. június 28., 17:24 (CEST)
Nagyon jó volna, ha az öt aktív műhelytagból legalább négyen tudnánk találkozni.  EniPort eszmecsere eszmecsere 2015. június 29., 03:04 (CEST)

Pécsi találka: Július 1. - 16h00 - N-Eozin grillterasz (Esze Tamás u. 3. - A Barbakán szomszédságában)[szerkesztés]

Sziasztok! Itt lehet feliratkozni a találkozóra - Pécsi találka: Július 1. - 16h00 - N-Eozin grillterasz (Esze Tamás u. 3. - A Barbakán szomszédságában):

Jaj, igazad van, csak augusztusban nyit újra a villamos. Megváltoztattam a találka helyszínét ;) Mrszantogabor HUN Pécs flag.gif Nyomd itt 2015. június 29., 09:15 (CEST)
 • Ott leszek, szuper. A telefonszámomat átküldöm Nektek email-en, ha nem ismernénk fel egymást :)  EniPort eszmecsere eszmecsere 2015. június 29., 12:45 (CEST)

Rakjunk rendet a Wikidatában![szerkesztés]

Sziasztok!

Máténak köszönhetően válasz érkezett a botüzenőn feltett kérdésemre. Tömören összefoglalva olyan pécsi épületekről/intézményekről szóló cikkeket kerestem, amik nem tartalmaznak koordinátát vagy képet. Fontos: az adott paraméter a Wikidatából biztosan, a cikkből nem feltétlenül hiányzik!

Akinek van kedve, készítsen fotókat vagy pótoljon pár koordinátát! :-) Bencemac A Holtak Szószólója 2016. december 29., 18:21 (CET)

Átadom a lehetőséget 49 + 50 hiánnyal és egy megszületett Ferences templom (Pécs) szócikkel :-). BUÉK! vampeare vita 2016. december 30., 15:04 (CET)

Ezt nem értem: most a Bajai Obszervatórium a PTE vagy a SZTE része? Valaki tudna segíteni? Bencemac A Holtak Szószólója 2017. január 21., 11:18 (CET)

Itt írnak róla: "A Szegedi Tudományegyetemen a 2015. év csillagászati vonatkozásban egyik legfontosabb eseménye az volt, hogy a korábban megyei önkormányzati majd minisztériumi fenntartású Bajai Csillagvizsgáló Intézet az év elejétől egyetemünkhöz tartozik (hivatalosan SZTE Bajai Obszervatóriuma, közvetlen rektori irányítás alatt)."
Úgy tűnik, hogy a PTE Csillagászati Külső Tanszék egy külső címen (Szegedi út, Külterület) működik, míg maga az obszervatórium a városban (Tóth Kálmán utca 19.) alatt lehet ("Az MTA 1987. augusztus 1-jén aláírt megállapodással átadta Baja városának a Tóth Kálmán utcai intézetet, így az ismeretterjesztési és kutatási tevékenység kettévált: a kutatóintézet kiköltözött a Szegedi úti új telephelyre, amely Baja centrumától 6 km keletre fekvő emeletes épületből és a hozzátartozó kb. 4 hektáros területből áll."[3]). – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. január 21., 12:15 (CET)
Bevallom őszintén, most összezavarodtam. Az lesz a legjobb, ha írok nekik és tisztázom a dolgokat, plusz kérek engedélyt egy képre. Bencemac A Holtak Szószólója 2017. január 21., 17:59 (CET)

Köszönöm mindenkinek, aki segített a rendrakásban! Bencemac A Holtak Szószólója 2017. január 29., 14:42 (CET)

Pécs városrészeinek szócikkei[szerkesztés]

Sziasztok, kérem, szóljatok hozzá itt: Wikipédia:Kocsmafal (nyelvi)#Pécs városrészei. Köszönöm. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2017. március 21., 12:37 (CET)

Archiválva itt: Wikipédia:Kocsmafal (nyelvi)/Archív142#Pécs városrészei – EniPort eszmecsere eszmecsere 2018. január 21., 21:11 (CET)

Gázi Kászim pasa dzsámija átnevezés[szerkesztés]

Sziasztok! Szeretném átnevezni a szócikket a templom nevére, indokomat a cikk vitalapján láthatjátok. Zastava S. Jugoslavije.png Szajci pošta 2017. június 25., 20:12 (CEST)

Úgy látom, hogy a hivatalos neve valóban Belvárosi Gyertyaszentelő Boldogasszony-templom, ugyanakkor mégis (ahogy írod is) a köznyelvben a “találkozunk a dzsámi előtt” egyértelműen a Széchenyi teret jelenti. Az eddigi gyakorlat vegyes, hiszen a Ferences templom (Pécs), a Pécsi pálos templom és a Pécsi székesegyház sem a felszentelt nevén szerepel (utóbbi többszöri átnevezésen is átesett már), ugyanakkor az Ágoston téri templom mint Szent Ágoston-templom, a Havihegyi kápolna pedig mint Havas Boldogasszony-templom (Pécs) szerepel.
Hozzám közelebb áll a dzsámi név, de szívesen elfogadom, ha a többiek (@Mrszantogabor, Vampeare, Petej, Bencemac:) másként látják.
Viszont ha átneveznénk, akkor semmiképen se rakjunk felesleges egyértelműsítő tagot a név után, tehát akkor Belvárosi Gyertyaszentelő Boldogasszony-templom és ne Belvárosi Gyertyaszentelő Boldogasszony-templom (Pécs) legyen. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. június 25., 21:30 (CEST)
Még annyit tennék hozzá a felvetéshez, hogy jelenleg három pécsi dzsámi-szócikkünk van (Ferhád pasa dzsámija, Gázi Kászim pasa dzsámija, Jakováli Hasszán dzsámija), így az átnevezés nem oldja meg az egyértelműsítést. (A Pécs vallási épületei sablont visszaállítottam a megbeszélés idejére, hogy ne legyenek zöldek a linkek.) – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. június 26., 03:18 (CEST)
Symbol oppose vote.svg ellenzem Semmiképpen sem támogatom a Belvárosi Gyertyaszentelő Boldogasszony-templom (Pécs) nevet, de még a Belvárosi Gyertyaszentelő Boldogasszony-templom nevet sem, maradjon Gázi Kászim pasa dzsámija. A szócikkben benne van a hivatalos neve, de a közismert név legyen a szócikk címe is, ahogy azt a Pécsi székesegyház vitájában is már megbeszéltük (lásd még Mátyás-templom). vampeare vita 2017. június 26., 17:54 (CEST)
Azzal sem értek egyet, hogy a pécsiek összekevernék a 2 dzsámit; a nevüket persze lehet, hogy nem mindenki tudja, de aki ezt nem tudja, az a Gyertyaszentelő Boldogasszony-templomról még csak nem is hallott. De ez amúgy sem érv, a Kertváros és a Megyer (városrész, Pécs) is összekeveredik a pécsi szóhasználatban, erre a cikk ki is tér. vampeare vita 2017. június 26., 17:59 (CEST)

Rendben maradjon. Közben kérdeztem a pécsi turisztikai központ véleményét, ezt írták: A Dzsámi elnevezés teljesen jó, a köznyelvben ezt használják. A török korban épült templomot az évszázadok alatt többször átépítették, de a vallási jellege mit sem változott. Az épület belső kialakítása is a török építészet jegyeit hordozza. A mai kor embere templomként használja. Kupolájának tetején a félhold és a kereszt szimbólumok is megtalálhatók ahol fontos a sorrend alul van a félhold és felül a kereszt utalva a mai funkció jellegére. A Pécsi Püspökség turisztikai tartalmú kiadványain is a Dzsámi név szerepel. Zastava S. Jugoslavije.png Szajci pošta 2017. június 26., 18:09 (CEST)

Köszi, hogy utánajártál. Nem dolgoznád be a szócikkbe az új infókat? – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. június 26., 21:26 (CEST)
ezt így nem tudom beledolgozni, mert ez e-mailben jött, nem a honlapjukon olvastam. Zastava S. Jugoslavije.png Szajci pošta 2017. június 28., 17:28 (CEST)

Nem tudom, nem lenne-e érdemes meghagyni a hivatalos nevet átirányításként?– Petej vita 2017. augusztus 30., 20:31 (CEST)

Dehogynem, az nem bánt semmit, nem borítja a rendszert, és így ha valaki arra keres, akkor is célba ér. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. augusztus 30., 22:53 (CEST)

Megírandó szócikkek[szerkesztés]

Sziasztok, a kért cikkek rendszerének megújításáról a hírek kocsmafalán folyik egy beszélgetés.

Ennek folyományaként megváltoztattam a műhelylap Megírandó szócikkek szakaszát: kiraktam egy külön oldalra a listát, és átalakítottam úgy, hogy ezentúl a hagyományos linkek helyett a {{kért cikk}}(?) sablont használjuk. Ezzel a módszerrel a kéréseink a jövőben automatikusan bekerülnek a Wikipédia:Kért cikkek betűrendben listába is. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2018. június 12., 13:55 (CEST)

Mattyasovszky Zsolnay Tibor[szerkesztés]

Rákérdeztem a halálozási lista vitalapján, hogy Mattyasovszky Zsolnay Tibor nevezetes: Vita:Halálozások 2018-ban#Mattyasovszky Zsolnay Tibor (ha igen, akkor hogyan határozzam meg őt a listában)? Apród vita 2018. november 9., 04:24 (CET)

@Apród: Válaszoltam a hivatkozott vitalapon, köszi, hogy foglalkozol vele. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2018. november 9., 15:16 (CET)