Szent Ágoston-templom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szent Ágoston-templom
Hungary Pecs 2005 June 060.jpg
Felekezet római katolikus
Egyházmegye Pécsi egyházmegye
Egyházközség Pécs - Budai külváros
Pap(ok) Berecz Tibor, Dr. Nyúl Viktor, Nagy Norbert, Garadnay Balázs
Építési adatok
Építése 1712
Stílus eklektikus
Elérhetőség
Település Pécs
Hely 7625, Pécs Ágoston tér 1.
Elhelyezkedése
Szent Ágoston-templom (Pécs)
Szent Ágoston-templom
Szent Ágoston-templom
Pozíció Pécs térképén
é. sz. 46° 04′ 46″, k. h. 18° 14′ 08″Koordináták: é. sz. 46° 04′ 46″, k. h. 18° 14′ 08″
A Szent Ágoston-templom weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Ágoston-templom témájú médiaállományokat.

A Szent Ágoston-templom Pécs egyik katolikus temploma.

Története[szerkesztés]

Középkor[szerkesztés]

1999-ben, a templom körüli tér rendezésekor, majd 2009-ben, az Európa Kulturális Fővárosa-projekt keretében ásatásokat végeztek, melyből többek között kiderült, hogy a területen a 12. században temető volt található. Az ásatások a jelenlegi templomtól keletre feltárták a középkori Szent Miklós-templomot. A templom feltehetően az 1130-as években épült, melyet az Ágoston-rendi szerzetesek a 13. században kaptak meg. Ezt a templomot a 14. században lebontották és helyére új, gótikus stílusú templomot építettek síkmennyezetes hajóval, boltozott kórussal. A templom magassága 30 láb (11,4 m) volt. Később az északi oldalon megépült a kolostor zárt udvarral és kerengővel, az udvarban kúttal. Feltehetően itt működött a rend főiskolája. A törökök a város eleste után eleinte mecsetként használták, majd 1620 után lebontották. Köveiből épült az a mecset, amiből később a mai Szent Ágoston-templomot építették. A Szent Miklós-templom romjai az EKF-projekt során bemutatásra kerültek, mely szabadon látogatható.

Török kor[szerkesztés]

A templomot a törökök lebontották, és köveiből a közelben dzsámi vagy mecset épült, melynek szamárhátíves ablakai részben ma is láthatóak a déli falban.

Ágoston rendi idők[szerkesztés]

A török kiűzése után, 1710-ben telepedtek le ágostonrendi szerzetesek. A rendház a mai plébánia területén épült, a templomot a dzsámi maradványaiból építették. A templom 1750-ben leégett. 1912-ben alakították át eklektikus stílusúvá.[1]

A templom egyhajós, oltára a 18. századból származik, festményei nagyrészt az 1930-as években készültek (Gebauer Ernő, Gádor Emil, Szelle Stefán Henrik által).[2]

A templomnak 1889-ből származó Angster-orgonája van. A 28 méteres templomtoronyban 3 harang van, a nagyharang 1828-ban, a közép- és lélekharang 1929-ben készült. 2004. szeptembere óta a templom toronyórája bányászritmusra íródott zenés játékot ad.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Pécs, Szent Ágoston plébániatemplom, templom.hu. [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. január 2.)
  2. Pécsi középkori templom, szentagoston.hhrf.org[halott link]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]