Szerkesztő:Somate/Ritter von Greim

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Robert Ritter von Greim
Robbert Greim 1939-ben.
Robbert Greim 1939-ben.
Nemzetiségenémet
FegyvernemLuftwaffe
Szolgálati ideje1911-1918, 1934-1945
RendfokozataTábornagy (Generalfeldmarschall)
CsatáiElső világháború
Második világháború
KitüntetéseiLovagkereszt (Ritterkreuz),Pour le érdemrend arany fokozata Max Joseph érdemrend

Robert Ritter von Greim (1892 június 22.-1945 május 24) német tábornagy és pikóta, a német légierő utolsó jelentős parancsnoka, a Luftwaffe főparancsnoka 1945.április 26-tól.

Élete[szerkesztés]

Korai évek[szerkesztés]

Bayreuthban született egy bajor rendőrkapitány fiaként. Az első világháború előtt kadétként szolgált a tüzérségnél míg 1915-ben át nem került a Fliegertruppehez.

Miközben repült a tüzérség megfigyelőkéjeként is tevékenykedett. Greim az első légi győzelmét 1915 októberében aratta. Miután elvégezte a pilótaképzőt 1917-ben csatlakozott az FA 46b csoporthoz. 1918-ban csatlakozott a Jagdgruppe 10-hez, ekkor aratta 9. győzelmét. Egyik alkalommal egy Bristol típusú angol vadászrepülő eltalálta a motorját. Lerepült a motorháztető ami átszakította a főszárnyat de sikerült biztonságosan földet érnie.

1918.augusztustól a Jagdgruppe 9 parancsnoka lett. Együttműködve Johan Putzzal végrehajtották vélhetőleg az első sikeres légitámadást páncélozott járművek ellen. Utolsó jelentős győzelmét (25.) szeptemberben szerezte.

1918 októberében visszatért a Jasta 34-hez aminek a parncsnoka Manfred von Richthofen(Vörös báró) volt 1918 április 21.-én bekövetkezett haláláig.

A háború vége után 28 győzelmet könyvelhetett el ezért 1918. október 8.-án megkapta a Pour le érdemrendet és a (bajor kitüntetés) Max Joseph érdemrendet. Lovaggá ütötték és felvehette "Von" címet a nevébe.

Háborúk között[szerkesztés]

A háború után belépett a Reichswehrben egyike volt a 100.000 katonának amit a Versailles-i békeszerződés engedélyezett Németországnak. Jogot tanult és sikerült átmennie a szigorú német vizsgákon. Azonban a Chiang Kai-shek kormány kérte hogy utazzon Guangzhouba és segítsen kiépíteni a kínai légierőt. Greim családjával Kínábaba ment hol megalapított egy repülőiskolát és számos rendeletet hozott a légügy fejlesztéséért. Greim tananyaga nem volt nehéz mivel a korabeli hit szerint állította össze hogy az ázsiaiak nem értettek a bonyolult dolgokhoz. Mielőtt a nácik hatalomra kerültek Greim rájött hogy nem jó helyen van Kínába, ezért visszatért Németországba.

1933-ban Hermann Göring felkérte Greimet, hogy segítsen újjáépíteni a német légierőt, 1934-ben az első repülőiskola igazgatója lett. Az iskola a Weimari köztársaság utolsó napján alapították, székhelye Lipeckben volt. (A Versailles-i békeszerződés értelmében Németországnak nem lehetett légi ereje így a pilótákat titokban kellet képezniük.)


Késöbb Jagdgeschwader 132 Richthofen (később VL 2) parancsnoka lett, az egységet a vörös báróról nevezték el.

II. világháború[szerkesztés]

A háború kitörésekor a Luftflotte parancsnoka volt, részt vett a lengyel invázióban, Norvégia megszállásában, az angliai csatában és a Barbarossa hadműveletben.

1942 végén egyetlen fiát Hubert Greimet a Tunéziában eltűntek közé sorolták. Egy Spitfire lőtte le ezután amerikai hadifogolytáborban vitték. Legnagyobb taktikai sikerét a Kurski csatában érte el. Eredményeiért Hitler kitüntette Lovagkereszt (Ritterkreuz), érdemrenddel így az egyike lett a legmagasabb rangú tiszteknek.

a háború vége[szerkesztés]

1945. április 26.-án mikor már a szovjetek elérték Berlint Münchenből Hanna Reitschel Berlinbe repült Hitler parancsára. Repülőgépük megsérült a légvédelmi tűzben így a Brandenburgi kaputól nem messze szálltak le. Hitler kinevezte Greimet a Luftwaffe főparancsnokának Göring helyett. Hitler árulással vádolta Göringet. Háború vége közelgett ezért csak pár napig volt a Luftwaffe parancsnoka.

Április 28.-án Hitler elrendelte hogy repüljön Reitschel Plönbe és tudassa Heinrich Himmlerrel hogy áruló lett. Sikerült kijutniuk a városból de a szovjet katonák azt hitték hogy Hitler menekül mikor meglátták a sötétben őket.

Halála[szerkesztés]

Május 8.-án a kapituláció napján az amerikai erők fogták el Ausztriában. Greim kénytelen volt részt venni egy amerikai-szovjet fogolycsere programon. Szovjet kézben kínzás alá vetették ezért Greim öngyilkos lett. Halála előtt azt mondta: Én vagyok a Luftwaffe parancsnoka de nincs haderőm.

Forrás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Robert Ritter von Greim című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.


<nowiki> <nowiki>