Manfred von Richthofen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Manfred Albrecht von Richthofen
Beceneve A vörös báró
Született 1892. május 2.
Breslau
Meghalt 1918. április 21. (25 évesen)
Franciaország Vaux-sur-Somme mellett
Sírhely Wiesbadeni déli temető
Állampolgársága porosz
Nemzetisége Német Birodalom Német
Fegyvernem Lovasság
Légierő (Deutsche Luftstreitkräfte)
Szolgálati ideje 19111918
Rendfokozata Rittmeister (százados)
Egysége Jagdstaffel 11
Jagdgeschwader 1
Csatái Első világháború
Kitüntetései Pour le Mérite Érdemrend
Halál oka bevetésben esett el
Szülei Kunigunde von Schickfus und Neudorff
Albrecht Freiherr von Richthofen
Rokonai Lothar von Richthofen
Iskolái Royal Prussian Main Cadet Institute

Manfred Albrecht von Richthofen aláírása
Manfred Albrecht von Richthofen aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Manfred Albrecht von Richthofen témájú médiaállományokat.

Manfred Albrecht von Richthofen báró, rövidebb nevén Manfred von Richthofen (1892. május 2.1918. április 21.) német vadászpilóta, közismertebb nevén „a vörös báró”. Az első világháború legeredményesebb vadászpilótája volt, 80 igazolt légi győzelemmel.

Családja és fiatalkora[szerkesztés]

A porosz nemesi Richthofen család már hosszú idő óta igen nagy tiszteletben állt, és jelentős birtokokkal rendelkezett Sziléziában, Breslau és Striegau környékén.[1] Élénk mezőgazdasági tevékenységet folytattak, csupán Manfred nagyapjának a generációja kezdett el katonáskodással foglalkozni – az ő egyik testvéréből hamarosan tábornok is lett. Ilyen múlttal hamarosan a legtöbb Richthofen (így Manfred és az öccse, Lothar is) katonai pályára lépett.[1]

Manfred e családban született a Breslau közelében fekvő Kleinburgban.[2] A legidősebb fiúgyermekként neki kellett tovább öregbítenie ősei hírnevét és gazdagságát. 9 éves korában Schweidnitz közelébe költöztek. 1911-ben az Ulanen-Regiment Kaiser Alexanders des III. von Russlandban teljesített lovaskatonai szolgálatot, majd az első világháború kitörését követően mind a nyugati, mind a keleti fronton. 1915 májusának végén egy, a következő évig tartó repülőtanfolyamra küldték, hiszen a lovas harcmodor idejét múlta, és nem volt alkalmas tevékenyen részt venni az állóháborúban.

A Német Császárság szolgálatában[szerkesztés]

A levegőben[szerkesztés]

Ezt követően kezdődött el gyorsan felfelé ívelő karrierje, ami világhírt szerzett neki. 80 légi győzelmével csúcstartó lett, és a repülőerők szervezésén is sokat dolgozott. Nemsokára megkapta az egyik legnagyobb német kitüntetést, a Pour le Mérite érdemrendet. Tűzpiros, háromfedeles Fokker Dreideckerét – amiről a „vörös báró” nevet is kapta – 1918. április 21-én légi harc közben lőtték le, egyes tudósítások szerint egy kanadai pilóta, más források alapján ausztrál egységek légvédelmi tüze. Napjainkban ez utóbbit tartják a legvalószínűbbnek. A feljegyzésekből tudni lehet, hogy a lezuhanása után nem halt meg rögtön, és az utolsó szava, amit folyamatosan mormolgatott, az volt: „Kaputt, Kaputt”.

Légi győzelmei[szerkesztés]

Az Albatros D.V
A Fokker Dr.I, amelynek az első négy prototípusa közül kettőt von Richthofen alakulata kapott meg 1917 augusztusában. Von Richthofen 1918. április 21-én a 425/17-es számú gépen vesztette életét[3]

Manfred von Richthofen az élete során rengeteg légi győzelmet aratott: több igazolatlan mellett 80 igazoltat, amivel magasan a háború legjobb pilótája lett. Az elsőt 1916. szeptember 17-én szerezte meg Albatros D.II-es repülőgépével. Az utána következő német pilótákat több mint tíz légi győzelemmel múlta fölül. A legtöbb győzelmét, szám szerint húszat (vagyis az egynegyedét az összesnek) 1917 áprilisában aratta.

Halála[szerkesztés]

1918. április 21-én vesztette életét egy légi csata közben. Két legyőzője lehetséges, Roy Brown pilóta repülőgépről vagy Cedric Popkin ausztrál tüzérőrmester géppuskás a földről adta le a végzetes lövést. A történészek az utóbbit tartják valószínűbbnek.[4]

Népszerűsége[szerkesztés]

Manfred Albrecht Freiherr von Richthofen nemesi családba született, ennek köszönhetően van a nevében a nemesi származást jelző Freiherr szó, ami bárót jelent, a vörös jelzőt pedig tűzpiros Fokker Dreideckeréről kapta. A világháború alatt több elnevezést is szerzett magának, a legismertebb azonban a vörös báró. Elnevezései:

  • német nyelvterületen: „Roter Kampfflieger” („vörös harci pilóta”);
  • francia nyelvterületen: „le Baron Rouge” („vörös báró”), „le Diable Rouge” („vörös Ördög”) és „Le Petit Rouge” („a kis vörös”);
  • angol nyelvterületen: „Red Knight” („vörös lovag”) vagy „Red Baron” („vörös báró”).

Bár az ellenséghez tartozott, von Richthofen nagy elismerésnek örvendett a szövetségesek körében, így az ausztrálok teljes katonai pompával temették el az Amiens mellett lévő Bertangles faluban, aminek a közelében lelőtték. Olyan jelentős hírneve volt, hogy az egyik lehetséges legyőzője, Roy Brown százados ezt írta róla: „Úgy éreztem, hogy valami jogtalant cselekedtem, semmiféle örömöt nem tudok érezni, hogy Richthofen az én fegyveremtől esett el. Szívesen visszahívnám az életbe!” Három év múlva a franciák átvitték a holttestét a fricourti német katonai temetőbe, ahonnan aztán az öccse elszállította a berlini invalidusok temetőjébe. Végül a háború befejezése után a wiesbadeni Südfriedhof temetőben helyezték örök nyugalomra. Sokak számára a legendás vörös báró a jelképe annak a korszaknak, amikor a légi harc egy amatőr sportból a modern hadviselés jelentős részévé vált.

Visszaemlékezései magyarul[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Manfred von Richthofen
A Wikimédia Commons tartalmaz Manfred von Richthofen témájú médiaállományokat.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Richthofen életrajza a Rixchthofen.com-on (angol nyelven). (Hozzáférés: 2011. június 6.)
  2. Kleinburg ma Borek néven Wrocław része
  3. Kondor Lajos: Léghajók, repülőgépek Kolibri könyvek, Móra Könyvkiadó, 1984, ISBN 963-11-3676-0
  4. Manfred von Richthofen - a vörös báró és legendája. [2016. június 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. december 30.)
  5. Sabaton (2019. június 13.). „SABATON - The Red Baron (Official Lyric Video)”.