Eduard Ritter von Schleich

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Eduard Ritter von Schleich
Schleich Albatros seite.jpg
Beceneve A Fekete Lovag
Született 1888. augusztus 9.
München
Meghalt 1947. november 15. (59 évesen)
Dießen am Ammersee
Állampolgársága német
Ország Német Birodalom
Szolgálati ideje 1909-1919, 1935-1944
Rendfokozata altábornagy
Egysége FA 2, Jasta 21, 32, JG IV, JGR 8, SS 28
Csatái
Kitüntetései Pour le Mérite, Vaskereszt 1. és 2. osztály, Max Joseph Lovagrend
Halál oka szív- és érrendszeri betegségek

Eduard Ritter von Schleich (München, 1888. augusztus 9.Dießen, 1947. november 15.), születési nevén Eduard-Maria Joseph Schleich, bajor első világháborús pilóta. A háborút 35 légi győzelemmel zárta. A második világháborúban a Luftwaffe tábornoka volt.

Fiatal kora[szerkesztés]

Münchenben született, de családja átköltözött Bad Tölz fürdővárosba. Miután befejezte az iskolát, Schleich beiratkozott a Bajor Hadsereg kadétprogramjába, majd a 11. bajor gyalogezredbe került, 1909-ben. Az első világháború kitörése előtt Schleich egészségügyi problémákkal küzdött, ezért kivonták az aktív szolgálatból. Ezután újra jelentkezett, majd 1914. augusztus 25-én a lotaringiai csatában súlyosan megsérült.

Első világháború[szerkesztés]

Lábadozása során eldöntötte, hogy jelentkezik a Bajor Királyi Légierőhöz, és egy felderítő képzésen vett részt. A FEA 1-en való szolgálat után kért egy pilótaképzést, amit elfogadtak 1915 szeptemberében, majd októberben csatlakozott a FA 2b-hez. 1916 januárjában Schleich megsebesült a karján egy légvédelmi gránáttól, és ahelyett, hogy visszatért volna a bázisra, bekötötte a sebét, miközben a levegőben volt, és teljesítette a feladatát. Ezért a műveletért a Vaskereszt Első osztályával tüntették ki.

A sebesülés miatt, nem szolgálhatott szeptemberig, amikor is átvette a Fliegerschule 1 parancsnokságát. 1917 májusában csatlakozott a Jasta 21-hez, és júniustól kezdve ő irányította az egységet. Parancsnokká válása előtt, a Jasta 21 kevés győzelemmel és alacsony morállal rendelkezett, de Schleich felügyelete alatt egy hónapon belül a Jasta lelőtt 36 ellenséges gépet, ebből 19-et Schleich személyesen.

Mikor a legjobb barátja a Jastában, Erich Limpert hadnagy meghalt egy közelharcban, Schleich arra utasított mindenkit, hogy fessenek minden gépet feketére. Ez csakhamar ahhoz vezetett, hogy Schleich lett „A Fekete Lovag”.

A folyamatos bajor–porosz politikai viták, a nem porosz parancsnok miatt, egy Bajor Jastát eredményeztek, és ezután Schleich a Jasta 32 parancsnoka lett.

Decemberben neki adták a Pour le Mérite kitüntetést, a Jastaschule 1-es parancsnoksága után, mialatt március 15-én átvette a Jagdgruppe Nr. 8 parancsnokságát, és a háború utolsó hónapjában a Jasta 21-ét. a háború végén a légi győzelmek száma 35 volt.

A háború után[szerkesztés]

Von Schleich rövid ideig Bad Reichenhallban volt kórházban, hogy visszanyerje erejét a sokévi harc után. 1919-ben a Bajor Légierő felügyelője lett, a Bajor Állami Rendőrség egy repülési egységének.

1919 áprilisában, a Német Kommunista Párt erőszakkal átvette München irányítását. Von Schleich volt kijelölve e feladatra, hogy azonnal tartóztassa le őket és tárgyaljon. Végül a kormány katonái a következő hónapban képesek voltak kiszorítani a kommunistákat.

Egy rövid kitérő után a Bajor Rendőrség pilótájaként, Schleich lett a Honvédelmi Béke Bizottság fegyverletételért felelős összekötő tisztje.

1921-ben leszerelve, Schleich tőzegfarmerként dolgozott, majd később Lufthansa-pilótaként.

1929-ben a légitársaságot otthagyva, elindított egy repülőklubot Münchenben. 1931-ben csatlakozott a Nemzetiszocialista Német Munkáspárthoz és ezzel egy időben tagja lett az SS-Fliegerstaffel-nek, egy félkatonai repülő szervezetnek. Ő lett a Hitlerjugend repülőprogramok irányítója, és tábornokká léptették elő. A Luftwaffe létrehozásával 1935-ben, Schleich visszatért a katonai szolgálatba.

1937-ben ő vette át az új Jagdgeschwader 234 irányítását. Von Schleichot előléptették, és megkapta a Jagdgeschwader 132 ‘Schlageter’-t, amely Németország nyugati határát védelmezte.

Második világháború[szerkesztés]

Von Schleich a vadászpilóta iskola (Jagdfliegerschule 5) parancsnoka lett Bécs–Schwechaton, Ausztriában, 1939 decemberében. 1940 végén, mikor elküldték a Luftwaffe Mission-ra Romániába, elkezdte a Román Légierő pilótáit tanítani.

1941 közepén, a Dániát megszálló erők parancsnoka lett, és majd másfél-két évet töltött az országban.

Schleich végső feladata a Luftwaffe Szárazföldi Erejének parancsnoksága volt Norvégiában, és ezt a posztot 1944 végéig töltötte be. Von Schleich megérkezése után kilenc hónappal, a regionális parancsnokság megszűnt. Miután november közepén tartaléklistára került, Schleich nyugdíjba ment altábornagyként.

Brit erők által őrizetben tartva halt meg, szívbetegségben 1947-ben, 59 évesen. Von Schleichot Dießen am Ammersee-ben temették el, München közelében.

Kitüntetései[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Whiteside, Darren J. (2007). Rampant Lion: The Life of Eduard Ritter von Schleich, Germany's 'Black Knight' of WWI. Warren, Michigan: A & S Publishing. ISBN 9780979194610. Library of Congress Control Number: 2007903331