Carl Menckhoff

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Carl Menckhoff
Született 1883. április 14.
Herford
Meghalt 1948. január 11. (64 évesen)
Bázel
Sírhely Bázel
Állampolgársága német
Nemzetisége német
Fegyvernem tüzérség, légierő
Szolgálati ideje 1914–1918
Rendfokozata főhadnagy
Egysége Jasta 3, Jasta 72
Csatái Első világháború
keleti front, nyugati front
Kitüntetései a Vaskereszt Első és Másodosztálya, Pour le Mérite érdemrend
Halál oka postoperative complications
Civilben kereskedő, üzletember
A Wikimédia Commons tartalmaz Carl Menckhoff témájú médiaállományokat.

Carl Menckhoff (Herford, 1883. április 14.Bázel, 1948. január 11.) német vadászpilóta. Az első világháborúban 39 légi győzelmet aratott.

Pályafutása[szerkesztés]

Menckhoff az érettségi után a kereskedői szakmát tanulta ki, hogy később átvehesse apja textilgyárát. 1903-ban behívták katonának, de rövid idő múlva vakbélműtéten esett át, és elhagyhatta a hadsereget. A háború kitörésekor a 31 éves Menckhoff önként csatlakozott a Szász Királyság hadseregének 7. König Georg gyalogsági ezredéhez Lipcsében. A Châlons-en-Champagne és Armentières körüli harcokban kitüntette magát, 1914 decemberében megkapta a Vaskereszt Első és Másodosztályát. Decemberben sebesülés miatt hazatért, kérésére áthelyezték a légierőhöz, ahol pilótavizsgát tett.

Először felderítőként vetették be a keleti fronton, majd repülő oktatóként működött. 1917-ben Ypres-ben a Jasta 3-hoz vezényelték, Albatros D.III gépén szerezte meg első légi győzelmét. Szeptember utolsó hetében, amikor Werner Voss segítségére sietett, Arthur Rhys-Davids lelőtte gépét, de életben maradt. Öt nappal később újra lelőtték gépét. 1918. február 11-én az újonnan felállított Jasta 72 parancsnokságát bízták rá, és további 20 légi győzelmet aratott. Áprilisban a Pour le Mérite érdemrenddel tüntették ki. Július 25-én ismét lelőtték gépét, és fogságba került. 1919 augusztusában megszökött a Montoire-sur-le-Loir-i fogolytáborból. Gyalogosan eljutott Svájcba, Bázelben telepedett le, és sikeres üzletember lett.

Források[szerkesztés]

  • Carl Menckhoff (angol nyelven). firstworldwar.com. (Hozzáférés: 2015. szeptember 29.)
  • Karl Menckhoff (angol nyelven). theaerodrome.com. (Hozzáférés: 2015. szeptember 29.)