Heterofóbia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A heterofóbia félelem, idegenkedés a heteroszexuálisoktól, a másik nemtől,[1] illetve a heteroszexuális magatartástól. Tágabb értelemben a heteroszexuálisok elleni diszkrimináció általános megnevezése, hasonlóan a faji diszkrimináció esetében használt rasszizmus, és a nemi diszkrimináció esetében használt szexizmus kifejezéshez.

A heteroszexuálisok ellen irányuló diszkrimináció bizonyított ügyei ritkák. A tipikusnak mondható kisebb esetek azok, amikor a homoszexuális közönségre specializálódott, úgynevezett melegbárok megtagadják a belépést a heteroszexuális kísérő részére, vagy látványosan megemelt belépti díjat kérnek el a másik nemhez tartozó vendégektől. Ez szintén egyfajta szexizmus lehet.

A heterofóbia sokak számára zavarba ejtő kifejezés. Egyesek ezt is csupán egynek tekintik a számos áltudományos frázis közül. Mások párhuzamot vonnak a heterofóbia és a homofóbia között, néhányan pedig a szó etimológiai helytelensége mellett érvelnek. [forrás?]

Daphne Patai értelmezése[szerkesztés]

Daphne Patai[2] könyvében, a „Heterophobia: Sexual Harassment and the Future of Feminism” (Heterophobia: Szexuális zaklatás és a feminizmus jövője) című munkában a férfiak és nők közötti szexuális kontaktus elutasításának rokon értelmű kifejezéseként használja. Patai a heterofóbiát a feminizmuson keresztül vizsgálja, és azt állítja, hogy az ideológia olyannyira fertőzően férfiellenessé vált, hogy a mozgalom olyan tagjait, akiket romantikus szálak fűznek férfiakhoz, előfordul, hogy kiközösítik.

A popkultúrában[szerkesztés]

A rapper Eminem „Criminal” című dalában szarkasztikusan használja a kifejezést. „Homophobic? Nah you're just Heterophobic”[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Furcsa fóbiák tabu.origo.hu. [2008. március 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. november 27.)
  2. Feminista gondolkodó, a University of Massachusetts Amherst professzora
  3. „Homofób? Nem, csak épp te vagy heterofób.” www.lyricsstyle.com/e/eminem/criminal.html

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]