„Jules Verne” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
MRnameless (vitalap | szerkesztései)
a 80 nap alatt a föld körül nem jó helyre irányított át
51. sor: 51. sor:
* ''1872 – [[Három orosz és három angol kalandjai]]'' ''(Aventures de trois Russes et de trois Anglais)'' [http://mek.oszk.hu/05600/05615/ MEK]
* ''1872 – [[Három orosz és három angol kalandjai]]'' ''(Aventures de trois Russes et de trois Anglais)'' [http://mek.oszk.hu/05600/05615/ MEK]
* ''1873 – [[A prémvadászok]]'' ''(Le Pays des fourrures)'' [http://mek.oszk.hu/02800/02868/html/ MEK]
* ''1873 – [[A prémvadászok]]'' ''(Le Pays des fourrures)'' [http://mek.oszk.hu/02800/02868/html/ MEK]
* ''1873 – [[80 nap alatt a Föld körül]]'' ''(Le Tour du monde en quatre-vingts jours)'' [http://mek.oszk.hu/02000/02045/02045.htm MEK]
* ''1873 – [[80 nap alatt a Föld körül (regény)|80 nap alatt a Föld körül]]'' ''(Le Tour du monde en quatre-vingts jours)'' [http://mek.oszk.hu/02000/02045/02045.htm MEK]
* ''1875 – [[A rejtelmes sziget]]'' ''(L'Île mystérieuse)'' [http://mek.oszk.hu/00500/00525/ MEK]
* ''1875 – [[A rejtelmes sziget]]'' ''(L'Île mystérieuse)'' [http://mek.oszk.hu/00500/00525/ MEK]
* ''1875 – [[A Chancellor]]'' ''(Le Chancellor)'' [http://mek.oszk.hu/03700/03751/ MEK]
* ''1875 – [[A Chancellor]]'' ''(Le Chancellor)'' [http://mek.oszk.hu/03700/03751/ MEK]

A lap 2011. február 2., 16:39-kori változata

Nadar: Jules Verne (18281905)
Egy tipikus Hetzel-kiadás
Egy Verne-karikatúra
A „Rejtelmes sziget” korabeli kiadása
Az „Öt hét léghajón” korabeli kiadása
A „80 nap alatt a Föld körül” korabeli kiadása

Jules Gabriel Verne (magyarosan: Verne Gyula) (Nantes, 1828. február 8.Amiens, 1905. március 24.) francia író.

Pályakép

Egy fiatal ügyvéd, Pierre Verne első fiaként született. Apja önmagához hasonlóan jogi pályára szánta, de Jules nem érdeklődött az ügyvédi pálya iránt, s bár elvégezte a jogi egyetemet, soha nem praktizált. Szerette a kalandokat, s a „fény városában”, Párizsban szeretett volna élni akkor is, amikor apja megfenyegette, megvonja tőle az anyagi támogatást.

Eleinte sokat nélkülözött, s mindenféle munkát elvállalt, a maradék idejében pedig színdarabokat írt, kevés sikerrel. Dumas azonban biztatta, s ez sokat jelentett Verne számára.

Első komolyabb sikerét az Öt hét léghajón című művel érte el, amely 1862 karácsonyára jelent meg, s ennek révén anyagilag is rendbejött. Kiadója, Jules-Pierre Hetzel azonnal húsz évre szóló szerződést kötött vele. Egyre-másra jelentette meg regényeit, amelyek óriási sikert arattak otthon és külföldön egyaránt. Megteremtette az anyagi biztonságot családja számára, s most már nem kellett mással foglalkoznia, csak az írással.

Regényei témáját sokszor az életből merítette, csak tovább gondolta a felfedezések, találmányok életét, így született meg az ő segítségével a modern tudományos-fantasztikus irodalom. Legtöbbször a valóság és képzelet határán egyensúlyoz, de vannak a valóság határát jelentősen átlépő művei is.

Életművének a csúcsa talán a nagy-trilógia (Nemo kapitány, Grant kapitány gyermekei, A rejtelmes sziget) amelyek a legjobban kidolgozottak. Népszerű még a 80 nap alatt a Föld körül, az Utazás a Föld középpontja felé, a Sztrogoff Mihály vagy az Utazás a Holdba is. Sokan ajánlják a kamaszkorú diákoknak A tizenötéves kapitányt és a Kétévi vakációt.

A magyarokat is kedvelő, de Magyarországon sohasem járt író hazánkhoz kapcsolódó művei: a Sándor Mátyás, A dunai hajós, a Várkastély a Kárpátokban (Kolcvár) és a Storitz Vilmos titka, amelyek közül vitathatatlanul az első két mű a legnépszerűbb. Ezekben is a szabadságjogokért harcoló hősöket mutatja be, ahogyan életében is harcolt a gyarmatosítás, a rabszolgaság ellen.

Már életében sokan csodálták, de ugyanakkor voltak, akik fanyalogtak a regényei láttán, értéktelennek tartották műveit. A nagyközönség és írótársai nagyobb része azonban elfogadta, szerette s várta az egyre újabb és újabb műveket. Kortársai közül Zola, Balzac, Gorkij, Edmondo de Amicis, a két Dumas vagy George Sand elismerte tehetségét. Tisztelői közé tartozott Mengyelejev, Gábor Dénes, Szilárd Leó vagy Teller Ede, de megemlíthetjük XIII. Leó pápát is, aki magánkihallgatáson fogadta.

Művei hatása a magyar irodalomban is érződik, hiszen Jókainak nem egy műve stílusában hasonlít a Verne-művekre, s ezt ő (mármint Jókai) nem is tagadta. Karinthy Frigyes szintén szerette, amit az Így írtok ti-ben található Verne-utánzat mutat a legjobban.

Műveiből már közel 200 filmfeldolgozás készült, amelyek között éppúgy találhatóak néhány perces némafilmek, mint százmillió dolláros szuperprodukciók.

Az UNESCO nyilvántartása szerint évtizedek óta a legtöbbet fordított szerzők közé tartozik, művei már 148 nyelven jelentek meg.

Számos művének illusztrációját készítette Édouard Riou francia festő, könyvillusztrátor.

Művei

Verne fő műve a Különleges utazások (Les Voyages Extraordinaires), mely 54 regényből áll. Novellákat, esszéket, illetve drámai és lírai műveket is írt.

Az évszám az első francia kiadás éve. A linkre kattintva maga a mű olvasható a MEK oldalain.

Különleges utazásokba tartozó regényei:

További regényei és novellái:

Verseskötetei:

Ismeretterjesztő művei:

Magyarországi gyűjteményes kiadás

Az Unikornis kiadó 1997 és 2005 között Jules Verne összes művei címen 80 kötetes sorozatot jelentett meg (a sorozatot eredetileg 75 kötetesre tervezték). A sorozatban több olyan Verne mű is megjelent, melyek magyar nyelven előtte még egyszer sem voltak olvashatóak. A 80 kötetben helyet kaptak lírai és drámai alkotások is, novellagyűjtemények.

A sorozat 80. kötete Horváth Árpád Verne, a technika álmodója című munkája, mely a teljes életművet bemutatja, Verne munkáit röviden elemzi.

A sorozat kötetei:

Külső hivatkozások

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Jules Verne témájú médiaállományokat.
Fájl:Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Jules Verne témában.