„1848–49-es honvédsereg” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a (→‎Bécsi és német légió: elütések jav. + gondolatjelek)
Az első magyar oldalon harcoló olasz alakulatok a 16. (Zanini) gyalogezred századai és a [[Frangepán-szabadcsapat]] voltak. A Frangepán-csapat 1848 októberében jött létre a 23. (Ceccopieri) gyalogezred magyar oldalra állt katonáiból, de az egység nem túl fényes karrierjét már 1849 februárjában [[Lipótvár ostroma|Lipótvár ostrománál]] befejezte a kapitulálásnál.
A légió 1849 márciusában alakult, gyalogságát a már említett 16. (Zanini) gyalogezred századai adták, ezt kiegészítették a Magyarországon fogva tartott olasz politikai foglyokkal és a tavaszi hadjáratban magyar fogságba került olasz nemzetiségű katonákkal. Lovasságát a 7. (Kress) svalizsérezred 1848 őszén fogságba esett, majd magyar oldalon harcoló századnyi katonája adta. A légió teljes létszáma 1848 júniusában egy 6 és egy 4 százados zászlóaljból, 2 vadászszázadból és egy svalizsérszázadból állt. Az erdélyi harcok során többször is kitüntették magukat, szintúgy az augusztusi visszavonulás során is. Parancsnokuk a piemonti-szárd kormány küldöttje, [[Alessandro Monti]] ezredes volt.
 
Olasz katonái az osztrák hadseregnek is voltak, főleg itáliai sorozott újoncok, akik nagyobb számban álltak, mint a honvédsereg olasz önkéntesei. Olasz egységek harcoltak Buda védelmében Hentzi generális mellett.
 
==== Vadászalakulatok ====

Navigációs menü