Rocky IV

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Rocky IV
(Rocky IV)
1985-ös amerikai film

Kelet és Nyugat összecsap – Ivan Drago és Rocky BalboaIMDb 5,8/10
Kelet és Nyugat összecsap – Ivan Drago és Rocky Balboa
IMDb 3hvof5.svg 5,8/10
Rendező Sylvester Stallone
Producer Robert Chartoff
Irwin Winkler
Műfaj
Forgatókönyvíró Sylvester Stallone
Főszerepben Sylvester Stallone
Talia Shire
Burt Young
Carl Weathers
Brigitte Nielsen
Tony Burton
Dolph Lundgren
Zene Vince DiCola
Operatőr Bill Butler
Gyártás
Gyártó Metro-Goldwyn-Mayer
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
+ magyar (szinkron)
Forgatási helyszín
Játékidő 91 perc
Költségvetés 31 millió dollár
Forgalmazás
Forgalmazó USA MGM/UA Entertainment Co.
magyar Duna Film
Bemutató1985. november 27.
Korhatár12 II. kategória (F/5461/J)
Bevétel USA 128 millió dollár
Earth flag PD.jpg 300 millió dollár[1]
Kronológia
ElőzőRocky III
KövetkezőRocky V
További információk

A Rocky IV 1985-ben bemutatott amerikai akció-filmdráma, a hat filmből álló Rocky-sorozat negyedik, egyben legtöbb bevételt hozó része. A filmet Sylvester Stallone rendezte és a forgatókönyvet is ő írta, valamint a főszereplőt, a bokszoló Rocky Balboát ismét ő alakítja. Az előző részekből feltűnik még Carl Weathers, Talia Shire, Burt Young és Tony Burton. A film zenéjét a korábbi részektől eltérően Vince DiCola komponálta.

A történet szerint az Amerikai Egyesült Államokba érkezik a veretlen szovjet ökölvívó bajnok, Ivan Drago (Dolph Lundgren) és a már visszavonult Apollo Creed – barátja, Rocky rossz előérzete ellenére – ringbe száll ellene egy bemutató mérkőzésen… A film a kritikusok részéről vegyes fogadtatásra talált, számos Arany Málna-jelölést és díjat kapott. Ugyanakkor pénzügyi szempontból rekordot döntött; világszerte több mint 300 millió dolláros bevételével a legtöbb bevételt hozó Rocky-filmnek számít és a sportfilmek közül is az elsők sorában található. A Rocky IV indította el pályáján az akciófilmes Dolph Lundgrent, aki elismeréseket kapott Ivan Drago megformálásáért.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A film az előző rész végének felidézésével indít, mely során Rocky a harmadik menetben kiütötte Clubber Langet, ezzel visszaszerezve nehézsúlyú világbajnoki övét. Ezután Rocky, a mérkőzésre való felkészítésért cserébe, Apollóval is megküzd egy barátságos, privát meccsen. Az események óta három év telt el, Rocky visszavonult a versenyektől és békésen él családjával. Időközben az Egyesült Államokba látogat az eddig még veretlen, gigászi erejű szovjet bajnok, Ivan Drago, feleségével, Ludmilla Dragóval (Brigitte Nielsen), menedzserével, Nicoli Koloff-fal és edzőivel, hogy megmérkőzzön a legnagyobb amerikai bokszolókkal. Apollo Creed, aki már öt éve visszavonult, tudomást szerez erről és dicsőségvágytól fűtve bemutatómérkőzést vállal a szovjet óriás ellen. Rocky eleinte aggódva figyeli barátja ötletét, de aztán beleegyezik, hogy segít neki felkészülni és ringsegédként is támogatja.

A bemutatót Las Vegasban rendezik meg, ahol a nagy feltűnésre és figyelemre sóvárgó Apollo nagyszabású showműsorral készült: táncosok körében, jelmezbe öltözve jelenik meg, vendégként pedig a legendás soulénekes, James Brown is fellép. Az első menetben Apollo könnyedén veszi a küzdelmet, de Drago váratlanul támadásba lendül és megsemmisítő ütéseket mér rá. Rocky arra kéri barátját, adja fel a mérkőzést, de ő erről hallani sem akar és megígérteti vele, hogy nem állíttatja le a küzdelmet, bármi is történjék. A második menetben Drago tovább sorozza Apollót, aki az ütések erejétől összeesik és hamarosan életét veszti. Az események alatt Drago lelkiismeret-furdalás nélkül nyilatkozik a tragikus eseményekről („Ha meghal, meghal”). Apollo temetésén Rocky megindító beszédet intéz az egybegyűltekhez, ezután a világbajnoki övet a sír mellé helyezi. Felesége, Adrian tiltakozása ellenére úgy dönt, ringbe száll Drago ellen, hogy bosszút álljon. A meccset Moszkvában rendezik meg, karácsonykor és mivel az ökölvívó bizottság nem egyezik bele a visszavágóba, Rocky lemond a bajnoki övéről. A bokszoló elbúcsúzik fiától, Roberttől, majd sógorával, Paulieval és Apollo edzőjével, Duke-kal a Szovjetunió egy elhagyatott területére utazik, hogy csak a felkészülésre kelljen koncentrálnia.

Mindkét fél komoly edzésbe kezd, de teljesen eltérő módszerekkel: Drago modern edzőtermekben, futurisztikus gépekkel készül, teljesítményét folyamatosan elektródákkal és számítógépekkel mérik. Edzői a felkészítés során tiltott teljesítményfokozó szereket is alkalmaznak. Rocky viszont spártai körülmények között, egyszerű eszközökkel gyakorlatozik, miközben minden lépését szovjet ügynökök figyelik. Amikor felesége váratlanul meglátogatja és támogatásáról biztosítja, Rocky még keményebb edzésbe kezd és Duke segítségével kirobbanó formába hozza magát a közelgő meccsre. Az intenzív felkészülés után a két ellenfél találkozik a ringben, a mérkőzést a szovjet vezérkar és az egész világ figyelemmel kíséri. A meccsen Rocky azt az amerikai zászlós nadrágot viseli, melyet Apollótól kapott és Clubber ellen is viselt. Az első menetben Drago agyba-főbe veri Rockyt, aki többször is földre kerül. A második menetben aztán Rockynak sikerül megsebesítenie a szovjet bajnokot, ezzel megingatja annak magabiztosságát és rádöbben arra, hogy Drago is csupán egy ember, akit le lehet győzni. A két harcos között tizenöt meneten át tartó gyilkos küzdelem bontakozik ki, Rocky kitartását látva a korábban ellenséges szovjet nézősereg egyre inkább az amerikai bajnok mellé áll. Az utolsó menetben Rocky újult erőre kap és sikerül kiütnie Dragót a ringből.

A győzelem után Rocky beszédet mond a nézőknek, melyben elismeri a két ország közötti kölcsönös ellenszenv tényét, de a harc közben megtanulta, hogy tisztelniük kell egymást. A beszédet a nézők állva tapsolják meg, beleértve a szovjet politikai bizottság tagjait.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Szinkronhang (Intervideo, 1. magyar változat)[2] Szinkronhang (Intercom, 2. magyar változat)[3]
Sylvester Stallone Rocky Balboa; nehézsúlyú ökölvívó, a film főszereplője Gesztesi Károly Kálid Artúr
Talia Shire Adrian Pennino; Rocky felesége Menszátor Magdolna Kocsis Judit
Burt Young Paulie Pennino; Rocky sógora és barátja Horkai János Kerekes József
Dolph Lundgren Ivan Drago; veretlen szovjet ökölvívó, Rocky ellenfele Hankó Attila Sótonyi Gábor
Tony Burton Tony „Duke” Everts; Apollo, majd Rocky edzője Melis Gábor Szűcs Sándor
Carl Weathers Apollo Creed; volt nehézsúlyú ökölvívó-világbajnok, Rocky barátja Jakab Csaba Háda János
Brigitte Nielsen Ludmilla Vobet Drago; Drago ökölvívóbajnok felesége Hegyi Barbara Orosz Anna
Michael Pataki Nicoli Koloff; Drago menedzsere Konter László Szersén Gyula
Sylvia Meals Mary Anne Creed; Apollo felesége
Rocky Krakoff Rocky Jr.; Rocky és Adrian fia Benedikty Marcell

Stu Nahan negyedik alkalommal szerepel a sorozatban mint szakkommentátor. A társkommentátor szerepét Bill Baldwin 1982-es halála miatt Warner Wolf vette át. Apollo felesége, Mary Anne második, egyben utolsó alkalommal látható – elsőként a Rocky második részében tűnt fel. Ez az egyetlen film, melyben Rocky edzője, Mickey nem szerepel valamilyen formában; noha a harmadik részben meghalt, Mickey a Rocky V-ben és a Rocky Balboában is látható, Rocky visszaemlékezéseiben illetve látomásaiban (a Rocky IV-ben csupán az előző részekből bevágott jelenetekben szerepel). Ivan Drago feleségét, Ludmillát Brigitte Nielsen alakítja, aki a forgatás idején Stallone jegyese, majd házastársa volt. Dolph Lundgren számára ez a film hozta meg a nagy áttörést és indította el akciófilmes pályáján.

A filmben tiszteletét teszi a már elhunyt soullegenda, James Brown, aki Apollo és Drago bemutató mérkőzése előtt a Living in America című dalt adja elő.

A szovjet vezérkar sorai között helyet foglaló elnök kísérteties módon hasonlít Mihail Szergejevics Gorbacsov orosz kommunista politikusra. A színész, David Lloyd Austin később a Csupasz pisztoly című vígjátékban is eljátszotta a volt pártfőtitkár szerepét és több más filmben is alakított orosz származású szereplőket.[4]

Fogadtatás[szerkesztés]

Dolph Lundgren elismeréseket kapott Ivan Drago megformálásáért

A film vegyes reakciókat váltott ki a kritikusokból, a Rotten Tomatoes weboldalon 44%-ot ért el, átlagosan 10-ből 4,7 pontot.[5] Az Internet Movie Database látogatói 10-ből 5,9 pontot adtak a filmre.[6] A Rocky IV az 1986-os Arany Málna díjkiosztón számos jelölést kapott, ebből többet meg is nyert. A filmet a következő kategóriákban jelölték: Legrosszabb film, Legrosszabb színész (Sylvester Stallone), Legrosszabb férfi mellékszereplő (Burt Young), Legrosszabb női mellékszereplő (Talia Shire, Brigitte Nielsen), Legrosszabb rendező (Sylvester Stallone), Legrosszabb forgatókönyv (Sylvester Stallone), Legrosszabb új felfedezett (Brigitte Nielsen) és Legrosszabb filmzene. A Rocky IV ezek közül a legrosszabb színésznek, a legrosszabb rendezőnek, a legrosszabb női mellékszereplőnek (Brigitte Nielsen), a legrosszabb új felfedezettnek és a legrosszabb filmzenének járó díjat vehette át. A film így összesen négy díjat kapott, egyet megosztva.[7]

A nem egyértelműen pozitív fogadtatás ellenére a Rocky IV világszerte mintegy 300 473 716 dolláros bevételt ért el (ebből mintegy 128 milliót az Államokban), így a Rocky-filmek közül a legtöbb bevételt hozta és minden idők egyik legsikeresebb sportfilmje lett.[1] Dolph Lundgrent dicsérték alakításáért, és megkapta a Napierville Cinema Festival legjobb színésznek járó díját.[8]

Filmzene[szerkesztés]

A film zenéit tartalmazó albumot 1985-ben jelentette meg a Scotti Brothers Records kiadó, majd 1992. március 10-én CD-n is forgalomba hozták.[9][10]

A filmzenén és a filmben is egyaránt szerepel a már elhunyt énekes, James Brown. A zenéket Vince DiCola komponálta, a filmben még elhangzanak sláger-zenék, amelyeket John Cafferty, a Survivor együttes és Robert Tepper énekel el. Ez az egyetlen Rocky-film, amelyben nem hallható Bill Conti Gonna Fly Now című dala.

Rocky IV
# CímSzerző(k) Hossz
1. Burning Heart  Survivor 3:51
2. Heart's on Fire  John Cafferty 4:06
3. Double or Nothing  Kenny Loggins & Gladys Knight 3:42
4. Eye of the Tiger  Survivor 3:46
5. War  Vince DiCola 5:54
6. Living in America  James Brown 4:42
7. No Easy Way Out  Robert Tepper 4:21
8. One Way Street  Go West 4:37
9. The Sweetest Victory  Touch 4:25
10. Training Montage  Vince DiCola 3:40
39:24

Érdekességek[szerkesztés]

Azokat a jeleneteket, amelyekben Rocky a Szovjetunióban edz, valójában Wyomingban forgatták, a szibériai tájra emlékeztető helyszíneken. Továbbá Brit Columbiában, Kanada egyik tartományában vették fel Rocky és Drago összecsapását.[11]

A rendező, Sylvester Stallone törekedett arra, hogy a Rocky és Drago közötti küzdelem valódi legyen. Ennek következtében a forgatáson, Dolph Lundgren véletlenül eltörte Stallone három bordáját. A felkészülési jelenet felvétele során Stallone mellkasi fájdalmakra panaszkodott és az orvos szívsérülést állapított meg, ezért egészségügyi okokból két hónapra felfüggesztették a forgatást.[12]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. ^ a b Rocky IV (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2010. február 23.)
 2. Rocky IV – 1. magyar változat (magyar nyelven). ISzDb. (Hozzáférés: 2010. február 23.)
 3. Rocky IV – 2. magyar változat (magyar nyelven). ISzDb. (Hozzáférés: 2010. február 23.)
 4. David Lloyd Austin (angol nyelven). Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2010. február 23.)
 5. Rocky IV (1985) (angol nyelven). Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2010. február 23.)
 6. Rocky IV (1985) (angol nyelven). Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2010. február 23.)
 7. Wilson, John: 6th Annual RAZZIE Awards (angol nyelven). Razzies.com, 2002. január 2. [2014. október 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. február 23.)
 8. Awards for Rocky IV (angol nyelven). Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2010. február 23.)
 9. Rocky IV: Original Motion Picture Soundtrack (angol nyelven). Amazon.com. (Hozzáférés: 2010. február 23.)
 10. Theakston, Rob: Rocky 4 [Soundtrack] (angol nyelven). Allmusic. (Hozzáférés: 2010. február 23.)
 11. Totalrocky.com – Rocky IV. (Hozzáférés: 2009. január 18.)
 12. Totalrocky.com – Rocky IV Trivia. (Hozzáférés: 2009. január 19.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Rocky IV témában.