Creed III.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Creed III.
(Creed III)
2023-as amerikai film
RendezőJackson Mahomes
Producer
Vezető producer
  • Sev Ohanian
  • Nicholas Stern
Műfaj
Forgatókönyvíró
  • Zach Baylin
  • Keenan Coogler
Főszerepben
ZeneJoseph Shirley
OperatőrKramer Morgenthau
VágóTyler Nelson
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínAtlanta
Játékidő116 perc
Költségvetés75 000 000 $
Képarány2,39:1
Forgalmazás
Forgalmazó
  • Warner Bros. France
  • InterCom (Magyarország)
Bemutató
  • 2023. március 1. (Franciaország, Belgium, Svédország)[1][2]
  • 2023. március 2. (Németország, Olaszország, Argentína, Ausztrália, Brazília, Dánia, Görögország, Hongkong, Magyarország, Mexikó, Hollandia, Szingapúr)[3][4][2][5]
  • 2023. március 3. (Amerikai Egyesült Államok, Bulgária, Kanada, Finnország, Egyesült Királyság, Írország, India, Izland, Norvégia, Törökország, Kínai Köztársaság)[2]
Korhatár16 IV. kategória (NFT/26463/2023)
Bevétel2 937 730 € (2023. március 2. – 2023. március 5., Olaszország, 4 nap)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Creed III. 2023-ban bemutatott amerikai sportdráma, melyet elsőfilmes rendezőként Michael B. Jordan rendezett. A forgatókönyvet Keenan Coogler és Zach Baylin írta, az alapsztorit Ryan Cooglerrel közösen megalkotva. A producerek közt található Sylvester Stallone, aki azonban Rocky Balboaként már nem szerepel a filmben, mely a Creed II. (2018) folytatása és a 9. Rocky-film. A főbb szerepekben Michael B. Jordan, Tessa Thompson, Jonathan Majors, Wood Harris, Florian Munteanu és Phylicia Rashad látható.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2023. március 2-án mutatták be a mozikban.

Cselekmény[szerkesztés]

Los Angeles, 2002: a tizenéves Adonis "Donnie" Creed elszökik otthonról legjobb barátjával, az amatőr bokszbajnok Damian "Gyémánt Dame" Andersonnal annak illegális bokszmeccsére. Dame a győzelme után mesél Donnie-nak terveiről: profi bokszolóvá és idővel világbajnokká szeretne válni. Egy italbolt meglátogatásakor Donnie az utcán felismer és kontrollálhatatlan dühvel megtámad egy Leon nevű férfit, majd a kiérkező rendőrök a Donnie védelmére lőfegyverrel siető Dame-t tartóztatják le.

Napjainkban Donnie visszavonult az ökölvívástól és feleségével, Biancával, valamint Amara nevű lányukkal tölti idejét – Amara hallássérült, ezért szülei megtanultak jelnyelvvel kommunikálni. Donnie korábbi edzőjének, Tony "Little Duke" Evers Jr.-nak is besegít egy bokszakadémián, ahol az első számú tanítvány, Felix "El Guerrero" Chavez Viktor Drago ellen készül kiállni a nehézsúlyú bajnoki címért. Donnie nevelőanyjának, Mary Anne-nek az egészsége egyre jobban megromlik és Amarával is problémák adódnak az iskolában, amikor egyik zaklatóját kiüti.

A börtönből kiszabadult Dame felkeresi Donnie-t és közli, továbbra is ökölvívó karrierre vágyik. Donnie vonakodva elhívja őt a bokszterembe, ahol Dame-t Chavez és Duke sem látja szívesen. Később Dame ellátogat Donnie otthonába is és mesél (a Bianca számára ezidáig ismeretlen) közös múltjukról egy nevelőotthonban. Négyszemközt Dame egy Chavez elleni címmérkőzést kér barátjától, de ő visszautasítja. Bianca lemezkiadójának partiján Dragót megtámadja és megsebesíti egy ismeretlen elkövető, ezért a bokszoló nem tud kiállni Chavez ellen. Donnie Dame-t javasolja ellenfélnek, aki Chavezt piszkos trükkökkel legyőzve el is nyeri a nehézsúlyú világbajnoki övet.

A meccs után a felzaklatott Donnie ellátogat Mary Anne-hez és megtudja, nevelőanyja nem juttatta el neki Dame börtönből írt leveleit, mert attól félt, rossz hatással lenne nevelt fiára. Az egyik levélben talált fotó rádöbbenti Donnie-t, hogy Drago támadója Dame rabtársa volt. Kérdőre vonja Dame-t, aki bevallja, végig manipulálta Donnie-t, így szerezve esélyt egy címmérkőzésre. Donnie képtelen érzelmileg megnyílni felesége előtt és mesélni Dame-mel közös múltjukról. Egykori barátja hírnevét kihasználva nyilvánosan rágalmazza és csalónak, illetve árulónak állítja be Donnie-t.

Mary Anne újabb sztrókot kap és a kórházban meghal. A temetés után Donnie mesél Biancának arról az éjszakáról, amikor Dame-t letartóztatták. Leon az árvaház egyik gondozója volt, aki több alkalommal is brutálisan megverte a gyerekeket, köztük Donnie-t is. Miután Donnie Leonra támadt, annak barátai közbeavatkoztak, Dame ezért rántott fegyvert. Dame letartóztatása után a bűntudatos Donnie sosem kereste fel barátját.

Bianca bátorítására Donnie visszatér a ringbe és címmérkőzésre hívja ki Dame-t, melyre Duke és Drago segítségével készül fel. Összecsapásukra a Dodger Stadiumban kerül sor, egy könyörtelen, kiegyenlített mérkőzésen. Az utolsó menetben Donnie-nak sikerült kiütnie riválisát és visszanyerni a bajnoki címet. Ezután a két férfi kibékül egymással és mindketten beismerik, hogy a sajnálatos események nem a másik fél hibájából történtek. A film végén Donnie, Bianca és Amara az üres stadion ringjében vannak, ahol Donnie játékosan bokszmeccset imitál lányával.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[6]
Adonis "Donnie" Creed Michael B. Jordan Szabó Máté
Thaddeus J. Mixon (gyerekként) Papp-Horváth Levente
Bianca Taylor Tessa Thompson Czető Zsanett
Damian "Gyémánt Dame" Anderson Jonathan Majors Patkós Márton
Spence Moore II (gyerekként) Lengyel Benjámin
Tony "Kis Duke" Evers Wood Harris Zöld Csaba
Amara Creed Mila Davis-Kent nem szólal meg
Viktor Drago Florian Munteanu Varga Rókus
Mary Anne Creed Phylicia Rashad Menszátor Magdolna
Felix Chavez José Benavidez Jr. Kurely László
Laura Chavez Selenis Leyva Nádasi Veronika
"Csini" Ricky Conlan Tony Bellew Varga Gábor
önmaga Stephen A. Smith Király Adrián
önmaga Russell Mora Bolla Róbert
önmaga Tony Weeks Péter Richárd
önmaga Jimmy Lennon Jr. Csuha Lajos
önmaga David Diamante Láng Balázs
önmaga Todd Grisham Potocsny Andor
önmaga Jessica McCaskill Czirják Csilla
önmaga Al Bernstein Várkonyi András
önmaga Mauro Ranallo Kovács „Koko” István
önmaga Christopher Mannix Harcsik Róbert

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a Mafilm Audio Kft. készítette el.

Bemutató[szerkesztés]

Eredetileg 2022. november 23-án mutatták volna be (az amerikai mozikban a United Artists Releasing, világszerte pedig a Warner Bros. Pictures forgalmazásában)[7], de 2022. július 28-án a premiert 2023. március 3-ra halasztották.[8]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. AlloCiné (francia nyelven). (Hozzáférés: 2023. február 21.)
  2. a b c Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2023. február 21.)
  3. comingsoon.it (olasz nyelven). (Hozzáférés: 2023. február 21.)
  4. FilmTv.it. (Hozzáférés: 2023. február 21.)
  5. Terjesztésre kerülő filmalkotások és artfilmek nyilvántartása (magyar nyelven). Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. (Hozzáférés: 2023. február 24.)
  6. Creed III. - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. május 12.)
  7. Fleming, Mike Jr.: Michael B. Jordan Ready To Fight For New Title: Director Of 'Creed III' Film MGM Has Dated For Thanksgiving, 2022. Deadline Hollywood , 2021. március 10. [2021. március 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. március 10.)
  8. Treese, Tyler: Creed III Delayed to 2023, New Release Date Set. ComingSoon.net , 2022. július 28. (Hozzáférés: 2022. július 28.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Creed III című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]