Maniraptoriformes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Infobox info icon.svg
Maniraptoriformes
Evolúciós időszak: késő jura–jelenkor, 156–0 Ma
Az Ornitholestes rekonstrukciója
Az Ornitholestes rekonstrukciója
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Csoport: Maniraptoriformes
Holtz, 1995
Alkládok
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Maniraptoriformes témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Maniraptoriformes témájú kategóriát.

A Maniraptoriformes a dinoszauruszok egyik kládja, amelybe az ornithomimosaurusok és a maniraptorák tartoznak. Ezt a csoportot Thomas R. Holtz Jr. hozta létre, ide sorolva az Ornithomimus és a madarak legújabb közös ősét és annak valamennyi leszármazottját.

Fosszilis bizonyíték[szerkesztés]

A közelmúltban sok olyan fosszíliát fedeztek fel, főként Kínában, amely ebbe a kládba tartozik. A tollas dinoszauruszok közül is sok ide sorolható. A csoport egyik tagja, az alvarezsaurida Shuvuuia fosszíliája olyan béta-keratin fehérje maradványait tartalmazza, ami megegyezik a madarak tollaiban levővel.[1]

A maniraptoriformesek sok, majdnem teljes fosszíliája a késő jura korból származik. A Bajorországban felfedezett Archaeopteryx 155–150 millió évvel ezelőtt élt. Az Ornitholestes, a WDC DML 110 azonosítójú troodontida, a Coelurus fragilis és a Tanycolagreus topwilsoni mind 150 millió évvel ezelőttről, a Morrison-formációból, Wyoming államból származnak. A jelenleg vitatott korú kínai Daohugou-pad (Taohukou-pad), melyből az Epidendrosaurus és a Pedopenna ismertté vált, körülbelül 160 vagy 145 millió éves lehet.

A kora kréta kori fosszíliák nagy elterjedése és a morfológiai bizonyíték arra utalnak, hogy a maniraptoriformesek fő fejlődési ága még a jura időszak vége előtt különvált.

A közelmúltig úgy vélték, hogy a Tyrannosaurus rokonai maniraptoriformesek voltak,[2] de ez jelenleg valószínűtlennek tűnik.[3][4]

A kutatások története[szerkesztés]

1994-ben Thomas Holtz egyik tanulmánya közeli rokonságot állapított meg az Ornithomimosauria alrendág és a Troodontidae család között, és e két csoportnak a Bullatosauria nevet adta. Holtz 1999-ben elvetette ezt a lehetőséget, és a legtöbb őslénykutató jelenleg úgy tartja, hogy a troodontidák jóval közelebb állnak a madarakhoz, illetve a dromaeosauridákhoz, mint az ornithomimosaurusokhoz, ezért a Bullatosauriát elvetették. A név a két csoport közös jellemzőjére, a duzzadt ékcsontra utalt. Holtz a csoportot olyan kládként definiálta, amely tartalmazza a Troodon és az Ornithomimus legújabb közös ősét és annak valamennyi leszármazottját.[5] A fogalmat ma redundánsnak tekintik, ezért a Bullatosauria klád a Maniraptoriformes szinonimájának számít.

Osztályozás[szerkesztés]

Az alábbi kladogram nagyrészt Phil Senter (2007-es) cikke alapján készült.[4]

1
2

Harpymimus
Deinocheirus
Shenzhousaurus
Pelicanimimus
Garudimimus
Archaeornithomimus
Gallimimus
Struthiomimus
AnserimimusOrnithomimus3

Ornitholestes
4

Falcarius
Beipiaosaurus
Alxasaurus
Nanshiungosaurus


5

Erliansaurus
SegnosaurusTherizinosaurus


6

Alvarezsaurus
Patagonykus
MononykusShuvuuia


7+107

Protarchaeopteryx
Avimimus
Caudipteryx


8

Oviraptor
Citipati


9

Ingenia
10
11

Epidendrosaurus


12

Archaeopteryx


13

Jeholornis
Sapeornis
Confuciusornis
Enantiornithes
Yanornis
HesperornisModern madarak


14
15

Sinovenator
MeiTroodon
16
17

Unenlagia
18

BambiraptorMicroraptor

Velociraptor
Deinonychus


19

Dromaeosaurus


1 Maniraptoriformes, 2 Ornithomimosauria, 3 Maniraptora, 4 Therizinosauroidea, 5 Therizinosauridae, 6 Alvarezsauridae, 7 Oviraptorosauria, 8 Oviraptoridae, 9 Ingeniinae, 10 Paraves, 11 Avialae, 12 Aves, 13 Ornithurae, 14 Deinonychosauria, 15 Troodontidae, 16 Dromaeosauridae, 17 Unenlagiinae, 18 Microraptoria, 19 Dromaeosaurinae

Lásd még[szerkesztés]

Források és jegyzetek[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Maniraptoriformes című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

  1. Schweitzer, Mary Higby, Watt, J.A., Avci, R., Knapp, L., Chiappe, L, Norell, Mark A., Marshall, M. (1999). „Beta-Keratin Specific Immunological reactivity in Feather-Like Structures of the Cretaceous Alvarezsaurid, Shuvuuia deserti”. Journal of Experimental Biology (Mol Dev Evol) 255, 146–157. o.  
  2. Benton, Michael J.. Vertebrate Palaeontology, 3rd edition (2004). Hozzáférés ideje: 2010. július 13. 
  3. Weishampel. The Dinosauria (2004) 
  4. ^ a b Senter, P. (2007). „A new look at the phylogeny of Coelurosauria (Dinosauria: Theropoda)”. Journal of Systematic Palaeontology. DOI:10.1017/S1477201907002143.  
  5. Holtz, T.R. Jr. (1994). „The phylogenetic position of the Tyrannosauridae. Implications for theropod systematics”. Journal of Paleontology 68, 1100–1117. o.