Beipiaosaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Beipiaosaurus
Evolúciós időszak: kora kréta, 124,6 Ma
A Beipiaosaurus sp. rekonstrukciója
A Beipiaosaurus sp. rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Öregcsalád: Therizinosauroidea
Nem: Beipiaosaurus
Xu, Tang & Wang, 1999
Fajok
  • B. inexpectus Xu, Tang & Wang, 1999 (típus)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Beipiaosaurus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Beipiaosaurus témájú médiaállományokat és Beipiaosaurus témájú kategóriát.

A Beipiaosaurus ('jelentése 'beipiao-i gyík', a lelőhely közelében fekvő Beipiao városra utalva) a therizinosauroidea theropoda dinoszauruszok egyik neme. A felfedezését 1999. május 27-én jelentették be a Nature című folyóiratban. A fosszíliáit a kínai Liaoning tartományban, a Yixian-formáció (Jihszien-formáció) Jianshangou (Csiensangou) kőzetpadjában találták meg, amely a kora kréta korban, mintegy 124,6 millió évvel ezelőtt keletkezett.[1] Egyetlen ismert faja, a B. inexpectus neve „az állat meglepő tulajdonságaira utal”.[2] E fajhoz tartozóan jelentős mennyiségű fosszilizálódott csont került elő, köztük koponya töredékek, egy állkapocscsont, három nyakcsigolya, négy hátcsigolya, egy farokcsigolya, a lapocka és a hollócsőr, egy egész mellső láb, valamint egy teljes medence, a hátsó lábbal együtt. 2009-ben Xu (Hszü) és szerzőtársai leírást készítettek egy második példányról, mellyel együtt egy teljes koponya és az egyedi, hosszú tollakból álló, kiterjedt tolltakaró is előkerült.[3]

A therizinosauroideák pontos osztályozása komoly viták tárgya volt, mivel prosauropodaszerű fogazattal és olyan testfelépítéssel rendelkeztek, ami azt jelzi, hogy a szokványos theropodáktól eltérően általában növényevők voltak.

A Beipiaosaurust olyan kezdetleges therizinosauroideának tartják, melynek jellemzői arra utalnak, hogy az összes therizinosauroidea, köztük a jóval fejlettebb Therizinosauridae család tagjai coelurosaurus theropodák voltak, és nem a sauropodomorphák vagy a madármedencéjűek rokonai, ahogyan azt korábban gondolták.

Anatómia[szerkesztés]

A Beipiaosaurus 2,2 méteres hosszával a legnagyobb tollas dinoszauruszok közé tartozott.[2] A jóval fejlettebb therizinosauridáknak négy működő lábujja volt, de a Beipiaosaurus lábfején a belső ujjak kisebbé váltak, azt jelezve, hogy a fejlett therizinosaurida forma talán egy háromujjú therizinosauroidea ősből fejlődött ki. A fej a többi therizinosauroideáéhoz viszonyítva aránylag nagy volt, és egy, a felkar felénél hosszabb állkapocs tartozott hozzá.[2] A Beipiaosaurus fogatlan csőrrel és pofafogakkal rendelkezett.

Tollak[szerkesztés]

Egy Beipiaosaurus pár rekonstrukciója

A B. inexpectus típuspéldányának bőrlenyomatai azt jelzik, hogy a testet főként pehelytollszerű, a Sinosauropteryxénez hasonló, de valamivel hosszabb, a karra merőlegesen álló rostok borították. Xu és a példányról leírást készítő szerzőtársai felvetették, hogy ezek a pehelytollak átmenetet képeznek a Sinosauropteryx és a jóval fejlettebb madarak (az Avialae csoport) tollai között.[2]

Az ismert theropodák között egyedinek számító Beipiaosaurus már rendelkezett egy másodlagos, hosszabb, az aljtollazatból kiemelkedő, egyszerűbb tollakból álló tolltakaróval.[4] Erről az egyedi (meghosszabbodott, széles, rostos tollakból álló) tollakaróról elsőként Xu és kollégái készítettek leírást 2009-ben, egy törzsből, fejből és nyakból álló példány alapján. Xu és csapata ezeket a tollakat a B. inexpectus eredeti példányánál is megtalálták a további preparálás során.

Az egyedi tollak különböznek más tollaktól, mivel egyetlen elágazásmentes rostból állnak. A legtöbb egyéb tollas dinoszaurusz egy közös pontból vagy szárból elágazó, két vagy több rostból álló, pehelytollszerű tollakkal rendelkezett. A Beipiaosaurus tollai sokkal hosszabbra nőttek a többi kezdetleges típusnál, a hosszúságuk körülbelül 100–150 milliméter volt, ami nagyjából a nyak hosszának fele. A Sinosauropteryx esetében a leghosszabb tollak csak a nyak hosszának mintegy 15%-át érték el.

A Beipiaosaurus tollai szokatlanul szélesek voltak, a típuspéldány esetében 3 milliméteres szélességet állapítottak meg. A Sinosauropteryx legszélesebb tollainak szélessége csak 0,2 millimétert ért el, és a nagyobb nemek, például a Dilong tollai sem voltak sokkal szélesebbek. Emellett a legkezdetlegesebb tolltípusok keresztmetszete kör alakú volt, a Beipiaosaurus tollainak keresztmetszete viszont ovális.

A Beipiaosaurus egyetlen példányánál sem találtak nagy ívben meggörbült vagy meghajlott tollakat, ami azt jelzi, hogy ezek a függelékek elég merevek lehettek. A tollak valószínűleg üregesek voltak, legalábbis a tövük közelében.

Egy 2009-es interjúban Xu kijelentette: „Egyértelmű, hogy a kettő közül egyik [tolltípus] sem repülésre szolgált, bizonyítva, hogy a kihalt állatok egyes struktúráinak feladata nagyon összetett volt, és ebben az esetben sem dönthető el biztosan, hogy a tollak célja a jelzés volt vagy valami más.”. Úgy vélte, hogy a finomabb tollak a szigetelés, a nagyobb tollak pedig a díszítés, talán a társas érintkezés, például a párválasztás vagy a kommunikáció elősegítésére fejlődtek ki.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Zhou, Z. (2006). „Evolutionary radiation of the Jehol Biota: chronological and ecological perspectives”. Geological Journal 41, 377–393. o.  
  2. a b c d Xu, X., Tang, Z-L., and Wang, X-L. (1999). „A therizinosauroid dinosaur with integumentary structures from China”. Nature 399 (6734), 350–354. o.  
  3. Xu, X., Zheng X.-t. and You, H.-l. (2009). „A new feather type in a nonavian theropod and the early evolution of feathers”. Proceedings of the National Academy of Sciences (Philadelphia) 106 (3), 832–834. o. DOI:10.1073/pnas.0810055106.  
  4. a b Bryner, Jeanna. „Ancient Dinosaur Wore Primitive Down Coat”. [2009. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2010. június 7.) 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Beipiaosaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Magyar nyelven[szerkesztés]

Angol nyelven[szerkesztés]