Csontos medence

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
férfi medence, Gray’s Anatomy
női medence, Gray’s Anatomy

A csontos medence (pelvis) az emberi test közepét alkotja, egyben a súlypontot is jelenti. Két medencecsontból (os coxae) és a közéjük ékelt keresztcsontból áll (os sacrum). Jelentős szerepe van a felsőtest alátámasztásában, hiszen a gerinc voltaképp a medencén támaszkodik, ami aztán közvetíti a terhelést az alsó végtagokra. Álló emberben nem függőlegesen áll, hanem előredöntve (inclinatio pelvis), nőben ez kb. 65 fok, férfiban valamivel kevesebb, kb. 60 fok.

Részei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A medence két részre osztható, ezek a nagymedence (pelvis major) és a kismedence (pelvis minor). Előbbit a kétoldali csípőlapátok medialis felszínei (fossa iliaca) alkotják, melyek a hasüreg képleteit alulról alátámasztják. A kismedence tulajdonképpen a csontos medence üregét jelenti. A kettő határát a linea terminalis képezi, ami nem más, mint a medence üregének felső nyílása (apertura pelvis superior).

A linea terminalis lefutása:

1. promontorium

2. pars lateralis ossis sacri

3. linea arcuata

4. pecten ossis pubis

5. tuberculum pubicum

6. symphysis

A kismedence szülészeti jelentősége nagy, átmérői alapvetően meghatározzák a szülés folyamán a magzat elhelyezkedését. Ezen kívül a medence üregében található többek között a húgyhólyag (vesica urinaria), a végbél (rectum), férfiban az ondóhólyag (vesica seminalis), és a húgyhólyag alatt található dülmirigy (prostata), nőben pedig a méh (uterus), valamint a hüvely (vagina). A medence ürege (cavum pelvis) négy részre osztható:

 • apertura pelvis superior: Ez az üreg bemenete, megfelel a linea terminalisnak.
 • amplitudo pelvis: Ez az üreg legtágabb része, a symphysis közepét és a második keresztcsigolyát összekötő síkban.
 • angustia pelvis: Itt a legszűkebb az üreg. A két spina ischiadicának köszönhetően, melyek oldalról betüremkednek a medence üregébe, a harántátmérő itt lecsökken.
 • apertura pelvis inferior: A medence rombusz alakú kimenete.

A medencecsont (os coxae) három, eredetileg különálló csont összecsontosodásából áll össze. Ezek közül a legnagyobb a felül található csípőcsont (os ilium). Alul és elől a szeméremcsont (os pubis), míg hátul az ülőcsont (os ischii) található. Mindhárom csont részt vesz az acetabulum alkotásában. Ez egy oldalfelé tekintő bemélyedés, ide illeszkedik a combcsont (femur) feje, kialakítva a csípőízületet.

A csípőcsont teste összecsontosodott az ülőcsont és a szeméremcsont testével, külső oldalán az ízületi árokban (acetabulum) ízesül a combcsont. A csípőcsont része a csípőlapát.

Teste összecsontosodott a másik két csonttal. Két szára találkozásánál egyenetlen felület található: az ülőgumó (tuberositas ischii), felette ülőtövis.

Teste összecsontosodott a másik két csonttal, két szár (alsó és felső) van, amelyek találkozásánál a symphysisben ízesül porckoronggal.

Átmérői[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Irányukat tekintve vannak saggitalis, haránt (transversalis), valamint ferde átmérők. Megkülönböztetünk továbbá külső és belső átmérőket. Előbbiek -egyszerűen kitapintható csontrészek távolságairól révén szó- könnyen mérhetőek.

Külső átmérők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Distantia cristarum: A csípőlapát taréjai közötti legnagyobb távolság. (kb. 28-30 cm)
 • Distantia spinarum: Az első fölső csípőtövisek (spina iliaca anterior superiorok) közötti távolság. (kb. 26-28 cm)
 • Distantia intertrochanterica: A két combcsont trochanter majorja közötti távolság. (kb. 32 cm)

Belső átmérők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

a medencebemenet átmérői (felülnézet) Gray’s Anatomy
axis pelvis, Gray’s Anatomy

Apertura pelvis superiornál:

 • conjugata vera anatomica: A symphysis felső részét a promontoriummal összekötő saggitalis átmérő.
 • conjugata vera obstetrica: A symphysis legkiugróbb belső pontját a promontorium közepével összekötő saggitalis átmérő, a bemenetnél ez a legrövidebb. (kb. 11 cm)
 • conjugata diagonalis: A symphysis alsó részét a promontoriummal összekötő saggitalis átmérő.
 • diameter transversa: A bemenet harántátmérője, ez a leghosszabb. (kb. 13,5 cm)
 • diameter obliqua: Ferde átmérő, az articulatio sacroiliacákat a másik oldali eminentia iliopectineákkal összekötő távolság. (kb. 12 cm)

Amplitudo pelvisnél:

Mindegyik átmérő (saggitalis, haránt és ferde) 12 cm-nél nagyobb, a leghosszabb a ferde (diameter obliqua), mely itt kb. 13 cm.

Angustia pelvisnél:

Itt a kétoldali spina ischiadica miatt a haránt átmérő (diameter transversa) erősen lecsökken, kb 10 cm-re.

Apertura pelvis inferior:

 • diameter mediana: A symphysis alsó részét a farkcsonttal (os coccygis) összekötő saggitalis átmérő, kb. 9-11,5 cm. A farkcsont szüléskor hátrafelé elmozdul, így ilyenkor ez az átmérő megnő.
 • diameter transversa: A kétoldali tuber ischiadicumok hátsó részeinek távolsága, kb. 11,5 cm.

Axis pelvis: A medence tengelye. Úgy kapjuk meg, ha a medence belső saggitalis átmérőinek középpontjait összekötjük. Szülés folyamán a magzat fejének középpontja ezen halad végig, ez adja gyakorlati fontosságát.

a medence szalagjai (hátulnézet), Gray’s Anatomy

A medence statikája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A medence a felsőtest csontos vázával a keresztcsonton (os sacrum), annak basisán keresztül érintkezik. Mivel a medence álló helyzetben kb. 60-65 fokkal előredől (inclinatio pelvis), a sacrum basisa (és vele a test súlypontja) az acetabulummal egy síkba esik, ez nélkülözhetetlen a stabil alátámasztáshoz. A keresztcsontra ható erő egyrészt lefelé nyomja, másrészt mivel a súlypont a sacrum elülső részére esik, azt libikókaszerűen befelé akarná billenteni a medence ürege felé. A keresztcsont helyben tartását a medencecsontok és közte lévő szalagok biztosítják. A medenceízület (articulatio sacroiliaca) részeiként a két csont közötti szalagok annál jobban feszülnek, minél jobban nyomódik lefelé a keresztcsont, és ezáltal a két medencecsont egyre jobban összenyomja a sacrumot, megakadályozva annak lefelé süllyedését. (Hasonlít a satu működéséhez.) A keresztcsont elbillenését járulékos szalagok, a ligamentum sacrospinale és a ligamentum sacrotuberale akadályozza meg.

Különbségek a női és férfi medence között[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A férfi medence bemenete kártyaszív alakú. A férfi medence lefelé erősen szűkül, és magasabb. A szeméremcsontok hegyesszöget zárnak be. A férfimedence csontjai vastagabbak, durvábbak. A nő medencéje bemenete ovális, a promontorium nem nyúlik be.A női medence bemenete és kimenete közötti távolság kisebb, a medence ürege és kimenete kevéssé szűkül. A női medencénél a farkcsont elmozdulhat, nincs összecsontosodva a keresztcsonttal, ami további tágulási lehetőséget jelent. A szeméremcsontok ívet zárnak be egymással. A csontok finomak, lekerekítettek.

Sérülései[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Medencetörés: ilyen típusú sérülés esetén kombinált sérülésre kell számítani. A húgyhólyag és a húgycső gyakran érintett, ezenkívül a törés nagy vérveszteséggel járhat.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]