Csípőcsont

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
1. keresztcsont, 2. ilii (magyar neve nincs), 3. ülőcsont, 4. szeméremcsont, 5. symphysis, 6. ízületi árok, 7. foramen obturatorium, 8. farokcsigolya, (vörös pontozott vonal) linea terminalis

A csípőcsont (coxae) a csontos medence legfelső és egyben legnagyobb csontja, amely a legtöbb gerincesnél, köztük a madaraknál és az emlősöknél is megtalálható, a csontos halak azonban nem rendelkeznek vele. A kígyók kivételével a hüllők csontvázának is részét képezi, bár néhány kígyónál is felfedezhető egy apró csont, ami csípőcsontnak tekinthető.[1]

Latin eredetű nevének (ile, ilis) jelentése 'ágyék' vagy 'horpasz'.[2]

Az ember csípőcsontja két részre oszlik, a testre és a lapátra; határuk a belső felületen az ívelt vonal (linea arcuata) mentén, illetve a külső szegélynél, az ízületi ároknál található.

Test (corpus ossis ilii)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Férfi medence
Női medence

A test vagy oszlop az ízületi ároknál válik az alakzat tagjává, melynek két ötöd részét képezi.

A külső szegélye részben az ízületi árok holdas felületét alkotja, részben pedig az ízületi árokhoz tartozik.

A test belső felülete a kismedence falának része, és a belső elfedő izom néhány szálának kapcsolódási pontja.

Alul az ülőcsont és a szeméremcsont medenceövi felületével folytatódik, melyek kapcsolódásának helyét egy halvány vonal jelzi.

Lapát (ala ossis ilii)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A lapát vagy szárny a legnagyobb rész, ami a medenceövet oldalirányban határolja. Vizsgálat tárgyaként egy külső és egy belső felülettel, valamint egy elülső és egy hátulsó szegéllyel szolgál.

Csípőtaréjok távolsága[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az embernél csípőtaréjok távolsága, ami a csípőcsontok felső részének szegélyénél mérhető, a medence legnagyobb szélessége.

Az átlagos felnőtt nőknél 27,6 centiméter széles, az átlagos felnőtt férfiaknál pedig 28,1 centiméter.[3] Legjobban antropometrikus körzőkkel mérhető (az erre a mérésre tervezett eszköz a medencekörző). A csípőtaréjok távolságának mérőszalagos mérése a görbe felület miatt pontatlan eredményre vezet.

A csípőtaréjok távolságának mérése hasznos a szülészetben, mivel a túl kicsi vagy túl nagy medence szülési komplikációkat okozhat. Például egy nagy méretű baba és/vagy egy kis méretű medence gyakran halálhoz vezet, ha nem hajtanak végre császármetszést.[4]

Emellett a mérést az antropológusok a testtömeg megbecslésére is használják.[5]

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Galéria[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források és jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Ilium (bone) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

  1. Jacobson, Elliott R.. Infectious Diseases and Pathology of Reptiles. CRC Press (2007. november 26.). ISBN 0849323215, 9780849323218. Hozzáférés ideje: 2010. december 22. 
  2. Taber, Clarence Wilbur; Venes, Donald. Taber's cyclopedic medical dictionary. Philadelphia: F.A. Davis (2005). ISBN 0-8036-1207-9 
  3. Heinz, Grete, Ko, G, Peterson LJ (2005.). „[http://apjcn.nhri.org.tw/server/APJCN/volume14/vol14.1/fullArticles/Heinz.pdf Waist girth normalized to body build in obesity assessment]” (PDF). Asia Pac. J. Clin. Nutr 14 (1), 60–68. o. Hozzáférés ideje: 2010. december 22.  
  4. Encyclopedia of Medicine: Cesarean Section. eNotes. (Hozzáférés: 2010. december 22.)
  5. Ruff C, Niskanenb M, Junnob J, Jamisonc P (2005.). „Body mass prediction from stature and bi-iliac breadth in two high latitude populations, with application to earlier higher latitude humans” (PDF). Journal of Human Evolution 48 (4), 381–392. o. DOI:10.1016/j.jhevol.2004.11.009. PMID 15788184. Hozzáférés ideje: 2010. december 22.  

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • A medence. anatomia.uw.hu. (Hozzáférés: 2010. december 21.)
Wiktionary.png
A Wikiszótár tartalmaz csípőcsont címszót.
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Csípőcsont témájú médiaállományokat.