Anserimimus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Anserimimus
Evolúciós időszak: késő kréta
Anserimimus.jpg
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Öregcsalád: Ornithomimosauria
Család: Ornithomimidae
Nem: Anserimimus
Barsbold, 1988
Fajok
  • A. planinychus, Barsbold, 1988 (típux)
Hivatkozások
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Anserimimus témájú kategóriát.

Az Anserimimus (nevének jelentése 'lúdutánzó') az ornithomimida theropoda dinoszauruszok egyik neme, amely a késő kréta korban, a mai Mongólia területén élt. Karcsú, gyorsan futó, feltehetően mindenevő állat volt. Az ismert fosszíliái alapján, erőteljesebb mellső lábait leszámítva valószínűleg nagyon hasonlított a többi ornithomimidára.

Az Anserimimust a mongol őslénykutató, Rinchen Barsbold 1988-ban nevezte el a latin anser 'lúd' és az ógörög μιμος / mimosz 'utánzó' szavak összetételéből. Az Anser a ludak nemének neve is egyben, melybe több faj is tartozik. Bár az Anserimimus nem igazán hasonlít egy lúdra, az ornithomimosaurusokat a hagyomány szerint különféle madarak után nevezik el, például Struthiomimus ('struccutánzó'), Gallimimus ('kakasutánzó') és Pelecanimimus ('pelikánutánzó'). Az Anserimimus egyetlen ismert faja az A. planinychus, melynek neve a latin planus 'lapos' és az ógörög ονυχος / onükhosz ('karom') szóból származik, a nemre jellemző egyedi, lapos karmokra utalva.

Az Anserimimus az ornithomimosaurusok fejlett csoportjába, az Ornithomimidae családba tartozik. Legközelebbi rokona feltehetően a Gallimimus.[1][2] Egyes tanulmányok azonban képtelenek pontosan meghatározni az ornithomimidák rokoni kapcsolatait.[3][4]

Az Anserimimus és a Gallimimus maradványai a mongóliai Nemegt-formáció különböző részeiből kerültek elő. Az Anserimimust Bajanhongor megyében fedezték fel egy, a Góbi sivatagba indított szovjet-mongol expedíció során, az 1970-es évek végén. A Nemegtet egy kanyargó folyókkal szabdalt alluviális síkságnak tartják, ami a késő kréta maastrichti korszakában, körülbelül 74–65 millió évvel ezelőtt keletkezett. A Gallimimus mellett több más theropoda is élt ebben az időben ezen a területen, köztük az óriás Tarbosaurus és Deinocheirus, a kisebb dromaeosauridák, az oviraptorosaurusok, a troodontidák és a madarak. A növényevőket a hadrosaurida Barsboldia és Saurolophus, az ankylosaurida Tarchia és számos titanosaurus sauropoda, valamint pachycephalosaurus képviselte.

Az Anserimimusnak csak egyetlen példánya került elő, amely a mellső és hátsó láb nagy részéből (a hozzájuk kapcsolódó vállöv és csípő egyes részeiből), valamint az egyik csigolyából áll. Kevés információ jelent meg az Anserimimus anatómiájáról, mivel Barsbold a csontok nagy részéről nem készített leírást, inkább azokra a jellemzőkre koncentrált, amelyek megkülönböztetik az Anserimimust a többi ornithomimidától. Több lényeges különbség található az állat és családja más tagjai között. A kéz karmai hosszúak és egyenesek (nem görbék), az alsó felületük pedig majdnem lapos. A mellső láb is erősebb felépítésű a többi ornithomimidáénál, a lapockán és a felkaron levő nagy tarajok izomkapcsolódási pontokat biztosítanak a nagy karizmok, például a bicepsz számára.

Az egyenes karmokban végződő erőteljes kar feladata ismeretlen. Talán a többi ornithomimidáétól eltérő étrendet vagy táplálékgyűjtési stratégiát jelez, azonban az étrendet nehéz meghatározni, mivel az állat koponyája ismeretlen. A tudósok régóta feltételezik, hogy az ornithomimidák húsevő theropoda dinoszauruszokból kifejlődve váltak mindenevővé vagy növényevővé.[5]

Források és jegyzetek[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Anserimimus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

  1. Kobayashi, Y., Lu J. (2003). „A new ornithomimid dinosaur with gregarious habits from the Late Cretaceous of China” (PDF). Acta Paleontologica Polonica 48 (2), 235–259. o. (Hozzáférés ideje: 2010. november 26.)  
  2. Kobayashi, Y., Barsbold, R. (2005). „Reexamination of a primitive ornithomimosaur, Garudimimus brevipes Barsbold, 1981 (Dinosauria: Theropoda), from the Late Cretaceous of Mongolia” (PDF). Canadian Journal of Earth Sciences 42, 1501–1521. o. DOI:10.1139/E05-044. (Hozzáférés ideje: 2010. november 26.)  
  3. Ji, Q., Norell, M.A., Makovicky, P.J., Gao K., Ji S, & Yuan C. (2003). „An early ostrich dinosaur and implications for ornithomimosaur phylogeny” (PDF). American Museum Novitates (3420), 1–19. o. (Hozzáférés ideje: 2010. november 26.)  
  4. Norell, M.A., Makovicky, P.J., & Currie, P.J. (2001). „The beaks of ostrich dinosaurs”. Nature 412, 873–874. o.  
  5. Osborn, H.F. (1917). „Skeletal adaptations of Ornitholestes, Struthiomimus, and Tyrannosaurus” (PDF). Bulletin of the American Museum of Natural History 35, 733–771. o. (Hozzáférés ideje: 2010. november 26.)  
  • Barsbold, R. (1988). „A new Late Cretaceous ornithomimid from the Mongolian People's Republic”. Paleontological Journal 22, 124–127. o.  

További információk[szerkesztés]

  • Anserimimus. The Theropod Database. [2012. december 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 26.)