Oviraptorosauria

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Oviraptorosauria
Evolúciós időszak: Kréta
A caenagnathid Chirostenotes koponyája
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Rend: Saurischia
Alrend: Theropoda
Alrendág: Oviraptorosauria
Barsbold, 1976
Családok
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Oviraptorosauria témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Oviraptorosauria témájú kategóriát.

Az Oviraptorosauria vagy oviraptorosaurusok („tojástolvaj gyíkok”) csőrös, tollas dinoszaurusz csoport, amely a kréta időszak idején Ázsiában és Észak-Amerikában élt.

Az oviraptorosaurusok alrendágához tartoztak például az Oviraptoridae és a Caenagnathidae családok, illetve számos más, nem ezen családokhoz tartozó faj, mint az Avimimus, a Caudipteryx és az Incisivosaurus.

Más Maniraptor dinoszauruszokhoz hasonlóan közel állnak a madarak őseihez, sőt egyes vélemények szerint (mint Osmolska 2004-ben készült elemzése[1]) az oviraptorosaurusok tulajdonképpen már primitív, nem repülő madarak voltak. Méretük változatos volt, a pulyka nagyságú Caudipteryxtől a nyolc méter hosszú, 1,4–2 tonnát nyomó Gigantoraptorig.

Paul Sereno 2005-ben az Oviraptoriformes csoportba sorolta azokat a dinoszauruszokat, amelyek közelebb álltak az Oviraptorhoz, mint a mai madarakhoz. Ide sorolják az oviraptorosaurusok mellett a Therizinosaurusokat is.

Tollaik[szerkesztés]

Arra, hogy a csoport tagjai tollasak voltak, számos bizonyíték létezik. A kezdetleges oviraptosaurusok bizonyos fajainak (Caudipteryx, Protarchaeopteryx) fosszíliái jól fejlett tollazat lenyomatát őrizték meg, különösen a szárnyakon és a farkon. Legalább egy oviraptosaurus fajta, a Nomingia maradványai olyan csontképződményt őriztek meg, amely a mai madarak farkán toll-legyezőt tart. Több példány olyan jellegzetes tartásban fosszilizálódott, mint a mai madarak jellegzetes tartása, amikor a fészkükön ülnek. Karjaik úgy helyezkedtek el, hogy csak abban az esetben takarhatták el a tojásokat, ha a karokon nem volt jelentős tollazat.

Étrendjük[szerkesztés]

Nem teljesen tisztázott, a csoport tagjai mit ettek. Gondolták ragadozónak, növényevőnek, puhatestű-evőnek és tojásevőnek is őket (ez az utóbbi elképzelés már nem él). Ezek a lehetőségek nem feltétlenül zárják ki egymást.

Egyes csoportjaik kisgerinceseket ehettek, erre utal egy Oviraptor fosszíliájának testüregében megőrződött gyíkcsontváz és egy Citipati fészkében talált két fiatal Troodontid koponyája. A Caudipteryx maradványai közt viszont gasztrolitokat találtak, ami növényevő életmódra utal. A puhatestűek fogyasztása mellett szintén szólnak érvek.

Korábban azért gondolták a csoportot tojásrablónak, mert Mongóliában olyan maradványokat találtak, amelyekben egy Oviraptor egy fészek felett volt. A legutóbbi kutatások szerint azonban ez nem más dinoszaurusz, hanem a saját fészke lehetett.

Igazi madarak?[szerkesztés]

Még a tollak létezésének bizonyítékai nélkül is a legtöbb oviraptorosaurus annyira hasonlónak tűnik a madarakhoz, hogy sok tudós valódi madaraknak tartja őket, amelyek fejlettebbek lehettek az Archaeopteryxnél. Gregory S. Paul (1998, 2002) sokat írt erről a lehetőségről és Maryanska et al. is tanulmányt írt ezt a gondolatot részletezve, 2002-ben. Michael Benton (2004) köztiszteletnek örvendő Vertebrate Paleontology című írásában szintén az Aves osztály egyik rendjeként sorolta be. [1] Sok tudós azonban mindezel nem ért egyet és a nem madár Maniraptor csoport tagjának tartja az oviraptorosaurusokat, amelyek valamivel fejletlenebbek a madárszerű Dromaeosauridae családnál. Discussion of Maryanska et al. (2002) on EvoWiki.

Taxonómiájuk[szerkesztés]

Besorolásuk[szerkesztés]

Filogenetikájuk[szerkesztés]

A következő kladogram Phil Senter 2007-es elemzését követi.[2]

Oviraptorosauria
unnamed

IncisivosaurusProtarchaeopteryxCaenagnathoidea

AvimimusCaenagnathus


unnamed

CaudipteryxMicrovenator


Oviraptoridae

Oviraptor


unnamed

IGM 100/42Rinchenia


unnamed

Citipati


unnamed

ChirostenotesElmisaurusHagryphus

Ingeniinae
unnamed

IngeniaHeyuanniaunnamed

ConchoraptorKhaan
Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Osmolska, Halszka, Currie, Philip J., Brasbold, Rinchen (2004) "The Dinosauria" Weishampel, Dodson, Osmolska. "Chapter 8 Oviraptorosauria" University of California Press.
  2. Senter, P. (2007). "A new look at the phylogeny of Coelurosauria (Dinosauria: Theropoda)." Journal of Systematic Palaeontology, (doi:10.1017/S1477201907002143).

Források[szerkesztés]